Connect with us

Dâmboviţa

Cezar Preda, deputat: COS Târgoviște are șansa unui nou început

Publicat

pe

După 50 de ani de existență tumultoasă, COS Târgoviște, un blazon al metalurgiei românești, cel mai avansat combinat de acest gen din întreaga regiune la data inaugurării, risca să devină istorie, ca multe alte combinate românești care puteau fi salvate, dar au fost lăsate pradă intereselor.
După ce în prima jumătate a anilor ’90 industria din România era pus pe butuci de guvernele FSN/PDSR, Combinatul de la Târgoviște fiind în mod grav afectat, la începutul anilor 2000, Guvernul Adrian Năstase (PSD) a vândut pe nimic COS, cu largul concurs al PSD Dâmbovița, bine reprezentat în structurile de conducere ale colosului industrial care asigura un trai decent pentru mii de familii, iar pentru Târgoviște și Dâmbovița importante resurse financiare.

Guvernele Văcăroiu, Năstase, Ponta au girat, printr-o inexplicabilă pasivitate, devalizarea Combinatului, din care, la fel ca în perioada SOVROM-urilor – când tot ce putea fi demontat era transportat cu trenul în URSS, au fost demontate și transferate în Rusia utilaje și secții întregi, unele fiind chiar de interes vital pentru industria de apărare a țării, așa cum s-a întâmplat cu singura instalație certificată de NATO!
Sub privirile suspect de îngăduitoare ale autorităților, ”investitorul” a tăiat și vândut ca fier vechi tot ce nu prezenta interes pentru a fi dus în țara de baștină.

Incompetența crasă sau interese (încă) nedevoalate ale guvernanților în cauză?
În repetate rânduri, personal, am semnalat problemele de la COS Târgoviște, am avertizat în legătură cu viitorul sumbru, dar previzibil, al combinatului și am vorbit despre drama socială ai cărei actori vor fi muncitorii din Combinat, din ce în ce mai puțin și mai prost plătiți, în timp ce peste capetele lor s-au făcut aranjamente cel puțin discutabile.

Ori de câte ori am avut ocazia, în conferințe de presă sau la întâlnirile cu sindicaliștii ori reprezentanți ai autorităților locale și centrale, am avertizat că momentul distrugerii COS nu este foarte îndepărtat și acest lucru trebuie împiedicat.

Pentru cine nu știe, sau a uitat(!), Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște a fost încă din 1970 uzină de interes strategic, pentru ca în anii ce au urmat să se dezvolte exploziv. La jumătatea anilor ’70 avea peste 10.000 de angajați și producea oțeluri aliate, înalt aliate și speciale folosite la construcția Centralei de la Cernavodă.

Politicieni, care acum se bat cu pumnul în piept că doar ei pot face bine oamenilor, au fost, de-a lungul timpului, în tabăra, uneori chiar în slujba celor care se fac vinovați de distrugerea combinatului.

După ce au jefuit și vândut pe nimic un colos cu o valoare enormă, acești politicieni varsă lacrimi de crocodil pe umerii atât de încercați ai muncitorilor (atât de puțini!) care au mai rămas în Combinat.

Celor care spun că demersul Guvernului PNL este o manevră electorală, le răspund doar atât: dacă pentru ei câteva sute sau mii de locuri de muncă reprezintă doar o înșiruire de cifre într-o statistică, pentru noi înseamnă sute sau mii de familii care au ce pune pe masă, prin muncă cinstită. Și mai înseamnă ceva: un pas mare pe drumul refacerii economiei unui oraș atât de prosper altădată.
Guvernul PNL reușește astăzi să găsească o soluție și să salveze Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște prin preluarea activității de producție printr-o societate înființată de Ministerul Economiei.

Sunt mândru de toți cei care în ultima jumătate de secol au făcut din Târgoviște un reper solid pe harta metalurgiei mondiale. Și sunt mândru de Guvernul PNL, care a reușit, în vremurile tulburi pe care le trăim, să găsească o soluție pentru această problemă.
În sfârșit România se trezește și un guvern al românilor se comportă responsabil față de interesul național!

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

15 octombrie 2023: Târg de legume și fructe locale la Direcția Agricolă Dâmbovița

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Direcția Agricolă Dâmbovița va organiza, duminică – 15 octombrie 2023, în curtea instituției (Bulevardul IC Brătianu, Nr. 23), o nouă ediție a târgului de legume și fructe de la producătorii locali pe care l-a inițiat anul trecut.

Participanții vor avea ocazia să achiziționeze delicii de toamnă, dar și diferite produse procesate, toate la prețuri mai bune ca cele din piață. Prin urmare, nu ratați evenimentul de la Direcția Agricolă!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Consiliul Județean Dâmboviţa, anunț implementare proiect

Publicat

pe

De

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA implementează proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Valoarea totală a proiectului este 19.787.516,94 lei (inclusiv TVA), din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în valoare de 19.234.308,79 lei (inclusiv TVA), iar contribuția proprie în proiect a unității administrativ-teritoriale este în valoare de 553.208,15 lei (inclusiv TVA).

Obiectivul general al proiectului este valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească, ca urmare a conservării și protejării obiectivelor: ruinele bisericii – paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului, pentru impulsionarea dezvoltării locale prin creșterea numărului de vizitatori și intensificarea activităților economice pe parcursul perioadei de implementare și sustenabilitate.

Vineri – 29 septembrie 2023, a avut loc primul eveniment cultural din seria evenimentelor culturale denumite generic „Monumentul lunii”, dedicate celor patru obiective valorificate prin proiect.

Primul obiectiv astfel valorificat este Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică

În partea de sud-est a Curţii Domneşti, pe marginea terasei înalte a râului Ialomiţa, se ridică cea de-a doua biserică domnească, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” (ce apare menţionată, documentar, şi cu denumirea de „Sfânta Vineri” sau „Sf. Petca”), situată iniţial în afara zidurilor de incintă și cunoscută până la începutul secolului trecut cu denumirea de „Biserica Domnească Mică”. Cea mai veche mărturie ce atestă existenţa bisericii, purtând data de 13 iulie 1517, este un ancadrament care are pe listel o pisanie-pomelnic în limba slavonă, amintind pe clucerul Manea Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia. Este vorba numai de consemnarea unei reparaţii a bisericii într-o perioadă în care, în Târgovişte, activitatea din domeniul construcțiilor era febrilă. Ctitorul amintit în această pisanie este una şi aceeaşi persoană cu ctitorul de mai târziu al bisericii Sfântul Nicolae – Androneşti. În secolele XVII – XVIII, Biserica Sf. Paraschiva (sau Biserica Sf. Petca sau Sf. Vineri) este amintită adesea în documente, ceea ce dovedeşte că a funcţionat fără întrerupere. În acea vreme, făcând parte din complexul Curţii Domneşti, domnii ţării i-au purtat o grijă deosebită.

Evenimentul „Monumentul lunii”
Pentru a pune în valoare acest obiect de patrimoniu, s-a organizat o expoziţie/sesiune ştiinţifică de prezentare a monumentului caracterizat printr-o unicitate și valoare istorică și cultural-spirituală deosebită. Publicul-țintă prezent a fost alcătuit din turiști, public adult și public tânăr – de vârstă școlară (8 – 12 ani). Specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească au prezentat obiectivele și rezultatele proiectului, precum și etapele și rezultatele cercetărilor arheologice. De asemenea, vizitarea obiectivului a urmărit prezentarea evoluției lucrărilor de conservare și protejare a Ansamblului „Curtea Domnească”.

Atât publicul tânăr, cât și cel adult a fost încântat de explicațiile vorbitorilor, dar și de expoziția ce reunește obiectele descoperite în urma cercetărilor și săpăturilor arheologice din zona Bisericii „Sf. Vineri” – Domnească Mică. În concluzie, considerăm că evenimentul „Monumentul Lunii”, din data de 29 septembrie 2023, și-a atins scopul specificat în planul de marketing al proiectului.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite