Connect with us

OPINII

Jocuri de și pe lângă putere

Publicat

pe

Președintele Klaus Iohannis are două probleme de comunicat țării. Mau mult nu vrea sau nu știe. Posibil să fie vorba de o strategie. Dă tare în PSD ori de câte ori apare public, că ei nu au făcut, că țara a ajuns din cauza lor în halul ăsta de contaminare, că social-democrații țin frâna dezvoltării trasă.

Partea a doua a repertoriului prezidențial ține de pandemie. De alea cu să ținem masca pe figură, să ne spălăm pe mâini cât mai des… Și aici a cam dat-o în bară. Nu i-a ieșit, cel puțin în ultima perioadă. Cum să mai sfătuiești poporul să folosească masca pentru a se proteja după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că jumătate dintre măștile care se vând pe piață nu sunt conforme? Adică poți să tragi pe nas bine mersi coronavirusul. Dar, ce să faci, suntem tari în declarații, în texte cu care credem că mai putem păcăli cetățeanul. Calcul greșit.

Răutatea și lipsa de obiectivitate a președintelui Iohannis, faptul că a uitat care îi este rolul în statul român, vor crea probleme partidului de guvernământ, le cam tulbură apele liberalilor. Asta se va vedea foarte bine pe 6 decembrie. Nu vor scoate cât și-au propus. Nu au de unde, fiindcă nu au excelat și, pe deasupra, i-a mai ajutat și Iohannis la erodarea imaginii prin aparițiile sale de tătuc liberal. Tocmai de-asta se vehiculează tot mai des apariția unei alianțe la guvernare formate din PNL, USR PLUS, PMP și cu un pic de garnitură UDMR și, eventual, și cu mici urme de salată de la minorități. Asta dacă e musai nevoie.

PRO România nu spune nimic clar deocamdată. Tace. Așteaptă să treacă de hopul pragului electoral.

PSD-ul spune acum că vrea la guvernare, că este nevoie de o schimbare, dar sigur nu vor. Mimează această idee de a prelua puterea. Testează chiar și variante de premieri, Dâncu, Grindeanu… Așteaptă reacții.

Alianța care se va consolida pentru preluarea puterii după 6 decembrie nu va funcționa la parametrii stabiliți. La noi niciodată nu a mers treaba asta cu mai multe partide la guvernare. Se vor împotmoli la un moment dat. Ce naiba, vorbim de un conglomerat de orgolii și interese!

PSD vrea să cadă mai mulți dintr-o lovitură. Și, să se întâmple treaba asta, nu e deloc sănătos să fii la putere. Mai ales acum, în pandemie. Trebuie doar să pui umărul.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. Gogu Polonezu

    27 noiembrie 2020 at 13:48

    Intrebare: Mastile achizitionate de guvern prin Min.sanatatii si distribuite in scoli,spitale,camine,etc. au fost IN TOTALITATE conforme?! si daca nu cine raspunde? In afara de PE-DE-DE!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vântul prosperității vine și din Qatar! Când?

Publicat

pe

Ajuns în Qatar, premierul Marcel Ciolacu, cu o țâră de populism ieftin, s-a adresat, apelând la puterea sa de convingere care, fie vorba între noi, după o analiză sumară, nu este una de top, românilor plecați în pribegie după un trai mai bun în acest stat arab. A încercat să le spună Ciolacu românașilor că este mai bine acasă. Că ne dezvoltăm și noi. Cu PNRR, cu una, cu alta. E bine. A mai scăzut un pic inflația. E ceva secetă, da’ trece.

Sunt sigur că nu a dat rezultate sistemul său persuasiv. Și poate că nici nu voia. Era vorba doar de un exercițiu politic, un joc de imagine vechi de când lumea și care mai ține. Păi, de ce să vină acasă românii din Qatar? Să vadă cum crește prețul la benzină? Că laptele este mai scump decât în Orientul Mijlociu, pâinea la fel? Că în spitalele noastre se moare pe capete și nimeni nu răspunde, se caută doar scuze? Că se trăiește bine tot la stat, că în privat faci foamea și te înăbușă taxele și impozitele? Că pensiile speciale sunt în floare?

Și au mai remarcat cu siguranță ceva românii stabiliți prin Qatar, dar și noi, uitându-ne la televizor. Premierul Ciolacu a fost însoțit de aproape tot Cabinetul, bașca câțiva șefi de agenții, plus nesuferitul de Zgonea și șeful de la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. De ce s-o fi dus și dumnealui? O fi ceva stricat pe acolo?

Nici un om de afaceri, vreun manager al vreunei firme serioase. Nimic. La ce bun să ducem antreprenorii în bogata țară arabă? Ajung politicienii. Barbu de la Agricultură care, uneori, nu știe pe ce lume trăiește, și alții tari în teorii. Mă mir că nu au fost și ministrele de la Justiție și Cultură, să știm o treabă!

A spus Marcel Ciolacu că vrea să atragă în România investiții de peste 15 miliarde de euro. Când? Cum? Se vor înghesui în România șeicii din Qatar să deschidă la afaceri? Până acum arabii nu au fost interesați decât de ovinele de pe la noi și de cumpărarea de terenuri mănoase. Mii de hectare! Atât.

Poate premierul Marcel Ciolacu are mână mai bună. Cine știe! Se întâmplă atâtea minuni în vremurile astea… De la zi la zi.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Rutina planetară…

Publicat

pe

Se mișcă lumea. Rău de tot. Și, totuși, este atâta nepăsare în jur. O acalmie prevestitoare de furtuni. Ceva ce parcă nu definește construcția umană. Suntem cu toții plafonați. Privim spre viitorul incert, așteptând sigur un eveniment groaznic. Dar nu facem nimic. Este ca o proorocire divină. Ne supunem în tăcere. Ne amăgim sedați de disperare și pseudotihnă.

În Orientul Apropiat, lucrurile se agită. Americanii își retrag diplomații din Israel. Iranul, din ce în ce mai nervos, pare că deschide trapele silozurilor cu rachete. China rânjește din ce în ce mai cald la Taiwan. În Mediterană, francezii își duc mândria, cel mai tare portavion. O avea vreo legătură cu dorința lui Macron? În Ucraina, dronele și rachetele rusești cad continuu, precum ploile. Războiul s-a așezat la masa obișnuinței. Fiecare este pregătit să-și primească rația de moarte.

Spun unii că rușii se pregătesc ca, la toamnă, să ia din nou în vizor Kievul. Iar un convoi? Demonstrațiile de forță trebuie să fie vizibile și crâncene.

Gripa aviară, cel puțin la nivel informațional, devine periculoasă. Privim spre găină, ca spre o posibilă bombă. Se pregătește o altă pandemie. Cineva pare să se ocupe de treaba asta. Este în precampanie acum.

Primăvara este deja vară, iar la vară nu știm ce mai avem. Trăim într-un ciudat imprevizibil. Gândim pentru azi, iar pentru mâine șovăim. Ni se epuizează răbdarea.

La noi se face politică. Pe toate șanțurile. În fânețe și grădini. Ritm intensiv. Mașinal. Candidați, de serie. Adică, nu spun mare lucru. Bibelouri prinse în niște bule. Mesajele de campanie sunt din ce în ce mai scurte. Reduse la un cuvânt, două, maxim trei. Contează ce rămâne pe retină, nu ce se spune. Nu mai este timp nici să promiți, nici să te amăgești că se întâmplă. Probabil, în anii care vin, o să vedem doar poze și un pic de gestică sculpturală. Uitați-vă la mâini! Au început să spună mai mult decât buzele și ochii. Atenție la degete! De multe ori, conțin mesaje mai tari decât șapte poezii electorale. Ne desconsideră discret…

Ne întoarcem la lumea mare. Ați văzut pe undeva vreun miting în favoarea păcii? Paris, Londra, Bruxelles? Doar tractoare și bălegar. Se mai cere pe undeva, așa, în piețele publice, dreptul la viață, la liniște, la tihnă mondială, la viitor pentru copii? Nu. Omenirea trăiește dur. Se pliază la destin. Părem obosiți cu toții…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite