Connect with us

OPINII

Jocuri de și pe lângă putere

Publicat

pe

Președintele Klaus Iohannis are două probleme de comunicat țării. Mau mult nu vrea sau nu știe. Posibil să fie vorba de o strategie. Dă tare în PSD ori de câte ori apare public, că ei nu au făcut, că țara a ajuns din cauza lor în halul ăsta de contaminare, că social-democrații țin frâna dezvoltării trasă.

Partea a doua a repertoriului prezidențial ține de pandemie. De alea cu să ținem masca pe figură, să ne spălăm pe mâini cât mai des… Și aici a cam dat-o în bară. Nu i-a ieșit, cel puțin în ultima perioadă. Cum să mai sfătuiești poporul să folosească masca pentru a se proteja după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că jumătate dintre măștile care se vând pe piață nu sunt conforme? Adică poți să tragi pe nas bine mersi coronavirusul. Dar, ce să faci, suntem tari în declarații, în texte cu care credem că mai putem păcăli cetățeanul. Calcul greșit.

Răutatea și lipsa de obiectivitate a președintelui Iohannis, faptul că a uitat care îi este rolul în statul român, vor crea probleme partidului de guvernământ, le cam tulbură apele liberalilor. Asta se va vedea foarte bine pe 6 decembrie. Nu vor scoate cât și-au propus. Nu au de unde, fiindcă nu au excelat și, pe deasupra, i-a mai ajutat și Iohannis la erodarea imaginii prin aparițiile sale de tătuc liberal. Tocmai de-asta se vehiculează tot mai des apariția unei alianțe la guvernare formate din PNL, USR PLUS, PMP și cu un pic de garnitură UDMR și, eventual, și cu mici urme de salată de la minorități. Asta dacă e musai nevoie.

PRO România nu spune nimic clar deocamdată. Tace. Așteaptă să treacă de hopul pragului electoral.

PSD-ul spune acum că vrea la guvernare, că este nevoie de o schimbare, dar sigur nu vor. Mimează această idee de a prelua puterea. Testează chiar și variante de premieri, Dâncu, Grindeanu… Așteaptă reacții.

Alianța care se va consolida pentru preluarea puterii după 6 decembrie nu va funcționa la parametrii stabiliți. La noi niciodată nu a mers treaba asta cu mai multe partide la guvernare. Se vor împotmoli la un moment dat. Ce naiba, vorbim de un conglomerat de orgolii și interese!

PSD vrea să cadă mai mulți dintr-o lovitură. Și, să se întâmple treaba asta, nu e deloc sănătos să fii la putere. Mai ales acum, în pandemie. Trebuie doar să pui umărul.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. Gogu Polonezu

    27 noiembrie 2020 at 13:48

    Intrebare: Mastile achizitionate de guvern prin Min.sanatatii si distribuite in scoli,spitale,camine,etc. au fost IN TOTALITATE conforme?! si daca nu cine raspunde? In afara de PE-DE-DE!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Democrația a căzut pe-o rână…

Publicat

pe

Nici nu era nevoie să fii analist politic experimentat pentru a-ți da seama, după indiciile afișate cu larghețe de mai marii PNL și PSD, că vom avea alegerile locale și pe cele europarlamentare comasate. Toate drumurile, scenariile, declarațiile, scenele de gelozie politică, amenințările cu partajul și frica de pierderea privilegiilor au condus spre rezultatul prezentat aseară de cei doi „C” ai politicii actuale românești.

PSD se contopește cu PNL. Reacții adverse există, dar se trec cu vederea. Doctrinele, ura ancestrală, alergiile care apar, pe bună dreptate, din alăturarea celor două partide politice trebuie date la o parte. Se face abstracție de erupțiile apărute, de bubele urâte de pe imagine, dacă vrei să rămâi la putere și, ca să existe și izul acela patriotic!, dacă vrem să ținem țara în echilibru. Așa a apărut noul clișeu, care, cu siguranță, va fi la loc de cinste printre lozincile momentului, parcă adus din cruciadele Evului Mediu timpuriu. O coaliție a binelui care trebuie să lupte împotriva răului personificat de Șoșoacă și Simion, la care se adaugă alte mărunțișuri de pe partea dreaptă.

Păi, ce, nu puteau fi puși la respect conform regulilor corecte ale democrației? Ba da! Dar, de ce să ne complicăm? De ce să muncim mai mult? Alianțele împotriva naturii sunt născute din teamă și dorințe avide de putere. Există și reversul. Posibilitatea ca acest tip de comportament politic să creeze repulsie, ură, să alimenteze un val pe care nu îl mai poți opri cu una cu două și care să spulbere tot, respectiv construcțiile anormale, dar și pe cele normale.

Chiar am ajuns în situația în care alegerile să cadă în derizoriu, răpuse de săgețile interesului și ale calculului electoral? Da. Așa pare! Democrația a devenit plantă de cultură, pe care libertățile sunt acum altoite după cum este vrerea Comisiei Europene. Alor noștri conducători le place noul concept. Avem în sânge câte ceva din gena dictaturii, din dorința ușor patologică de a-i anihila prin diferite metode, chiar pseudo-democratice, pe cei care ne stau împotrivă.

Sincer, de la ceea ce se întâmplă acum, până la ziua în care va fi emisă o ordonanță de urgență prin care se declară stare de necesitate, iar unele partide politice sunt desființate și libertățile de expresie, de opinie, sunt anulate, ar mai fi un pas.

Alegerile care vin sunt doar un exercițiu al puterii. Se testează o nouă metodă. Dacă dă rezultate, cu siguranță, va fi continuată și la toamnă. Și… la mulți ani! Totdeauna, interesul și dictatura s-au ascuns sub plapuma bunelor intenții. Știu o mulțime de oameni politici adevărați care nu sunt de acord cu acest compromis stupid, dar se supun fiindcă nu te poți pune împotriva unui curent pornit din cele mai mari Cancelarii ale Europei. Te împotrivești, ieși!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Se rupe… nu se rupe coaliția?

Publicat

pe

Situația socio-economică din România se complică de la o zi la alta. Politica, la fel. Vezi cum funcționează coaliția de la putere! Sunt fierberi mari acolo. Comasăm alegerile locale cu europarlamentarele sau nu? Cine câștigă din treaba asta? PSD, nu. PNL, puțin. Restul de partide, pe fondul comasării, se strecoară acolo, în urnă. Și rămân. Înfundă canaua celor care vor fi la putere. Le fac viața amară celor care vor mai încropi o alianță sau, cel mai probabil, pun și ei condiții contra vot. Cer ceva funcții, poziții, schimbă barca. Se practică. Vezi partidul lui Dan Diaconescu și micul ALDE. Cum s-au afluit membri acestor formațiuni de studio TV prin cuiburi mai călduțe… Au dat votul, au pus picătura lor, urma de udătură, pentru a umple paharul majorității și au fost răsplătiți. Le-a mers bine. O vreme.

Cam așa funcționează politica în România. Este vorba doar despre privilegii. Restul înseamnă inerție. Așa trăim noi. Ăștia mulți și proști. Așa se dezvoltă țara. Deloc! Vi se pare că în această perioadă preelectorală îi mai interesează pe politicieni de țară? Se zvârcolesc noaptea căutând soluții de mai bine pentru popor? De unde! Altele sunt prioritățile. Este vremea când se coc discursurile. Demagogia începe să curgă șiroaie. Este neagră și pute a minciună.

Ne afundăm din nou piciorele în mocirla creată de promisiuni, speranțe și deziluzii. Or mai avea curajul să apară cu platforme program amăgitoare, cu biblii false? Trec peste micuța barieră a bunului simț? O sar? Ca peste un pârleaz la tinerețe! Altfel nu ar mai funcționa ca lumea politica asta de doi bani. Acum ni se servește o porție de așa zisă neînțelegere dintre PSD și PNL. Se aruncă în eter ideea că se destramă coaliția. Că liberalii, dezamăgiți, cu orgoliul bulit, ar cauta să se apropie de frații vitregi adunați și ei într-un mic pol. Cred că sunt povești. Basme. Social-democrații și liberalii abia au învățat cum pot conviețui, cum o duci bine la putere fără să știe stânga ce face dreapta. Să ignori normalitatea în numele binelui comun…

Dacă nu se mai face comasarea, altele sunt cauzele. Au înțeles ei că măsura asta are efect de bumerang. Vezi discursurile celor doi lideri supremi. Parcă ar interpreta niște roluri dintr-o piesă proastă. Vedem mâine, poimâine. Hopa Mitică nu se poate balansa, nesigur, prea mult timp…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite