Connect with us

ACTUALITATE

185 de elevi de la liceele din Tărtășești și Fundulea sunt incluși într-un proiect european de formare profesională

Publicat

pe

Liceul Tehnologic din Tărtăşeşti poate fi considerat, pentru multe instituţii de învăţământ din judeţ, ba chiar din ţară, un exemplu de bună practică, un model pentru ceea ce înseamnă implicare, muncă în echipă, dorinţa de a-i pregăti cu adevărat pe tineri pentru ziua de mâine, de a le asigura, la modul serios, benefic, o pregătire profesională de excepţie şi, ce este mai important, un loc de muncă stabil. Şi, când vorbim de locuri de muncă, nu ne gândim, aşa, la o firmă minusculă, care îşi duce existenţa de azi pe mâine, ceva de supraviueţuire, ci la mari companii din Europa, care au nevoie de personal tânăr şi bine pregătit. Nu mai vorbim de faptul că adolescenţii formaţi în varii domenii de activitate la Liceul de la Tărtăşeşti îşi pot deschide şi propriile afaceri. Depinde doar de ei.

Directorul Ion Nilă ar trebui… multiplicat, dat ca model de referinţă pentru multe şcoli unde nu se întâmplă nimic concret, unde nu se iese dintr-o programă şcolară anostă şi care nu prea are corespondent material, viabil în viitor. Profesorul Nilă a încercat şi a reuşit, în ciuda celor care au stat mereu adiba cu critica, cu aroganţele de tot tipul, în general, oameni nepractici, calici de imagine, iubitori de deznădejdea altora, să clădească o şcoală de meserii, să găsescă soluţii, vocaţii, pasiuni, dorinţe.

Proiectul care se implementează, pe perioada a 24 de luni, la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, sub titulatura „Elevii de azi – angajaţii de mâine”, este ultimul motiv care ne demonstrează că Şcoala de la Tărtăşeşti, dascălii de aici, manageriatul profesorului Ion Nilă pot fi etalon măcar pentru celelalte licee tehnologice din judeţ, unde, ştim foarte bine, nu se întâmplă nimic. Totul curge în ton cu inerţia vremurilor.

Proiectul, care are ca beneficiari 185 de elevi de la Liceul din Tărtăşeşti şi de la Liceul Tehnologic din Fundulea, este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi are o valoare de peste 2 milioane de lei.

La întâlnirea de deschidere, care s-a consumat, astăzi – 11 decembrie 2020, în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic din Tărtăţeşti, au participat, alături de directorul Ion Nilă, toate persoanele implicate în derularea acestei iniţiative care va avea ca finalitate pregătirea profesională şi practică a unui număr important de elevi. Vorbim aici de: Marius Rusu – director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară din Zona Metropolitană Bucureşti, care a fost şi moderatorul discuţiilor, prof. Carmen Polina Maxim – directoarea Liceului Tehnologic Fundulea, Cristian Anton – reprezentant al Companiei Municipale Energetica Servicii Bucureşti SA. Au mai fost prezenţi: prof. Robert Harabagiu – inspector şcolar, prof. Valentina Vasile – fost director al Şcolii de Arte şi Meserii de la Potlogi, alte cadre didactice implicate în derularea acestui program educativ practic.

„Este o adevărată oportunitate de a fi împreună aici, într-un scop atât de necesar liceului pe care îl conduc. Era tehnologică nu era acoperită de niciun proiect european. Acum avem o adevărată şansă de dezvoltare. Am intrat în acest proiect cu două specializări – protecţia mediului şi servicii. Sperăm şi avem toată încrederea într-un parteneriat frumos şi eficient”, a spus directoarea Liceului din Fundulea.

Carmen Polina Maxim a vorbit apoi despre şcoala pe care o conduce, despre istoria şi tradiţia pe care a avut-o şi încă o mai are în domeniul agriculturii. Liceul de la Fundulea, înfiinţat în 1963, a fost una dintre cele mai mari şcoli de agricultură din România. Aici veneau copii din toată ţara pentru a se pregăti în diferite meserii.

„Gândesc că acest proiect reprezintă şansa de a relansa şcoala noastră”.

Profesorul Ion Nilă, directorul Liceului Tehnologic de la Tărtăşeşti, a vorbit despre situaţia aproape dezastroasă în care se afla această şcoală care nu mai interesa pe nimeni în momentul în care el a preluat mandatul de coordonator.

„Când am venit director, în 2016, erau aici 260 de elevi şi se punea problema desfinţării. De atunci încoace am crescut la 749 de elevi şi 34 de clase de la 12. Şi toate acestea se întâmplă în condiţiile în care populaţia şcolară este în scădere”, a povestit Ion Nilă.

Încet-încet, pas cu pas, directorul Nilă a reanimat activitatea liceului, l-a reprogramat educaţional, transformându-l într-o şcoală unică până la acest moment în Dâmboviţa şi poate chiar în ţară, în ceea ce priveşte pregătirea elevilor în varii meserii căutate pe piaţa muncii interne şi europene. A mai spus profesorul Nilă că elevii de la Tărtăşeşti nu sunt superdotaţi în ceea ce priveşte cunoştinţele teoretice, nu sunt merituoşi în examenele de bacalaureat, dar sunt harnici, doritori de a deprinde o profesie, mereu pe podium la olimpiadele pe meserii organizate la nivel judeţean şi naţional.

„Aceasta a fost filozofia pe care eu am încercat să o dezvolt în această şcoală. Vorbim de educaţie, dar comorile ascunse sunt chiar sufletele acestor copii plini de veselie, de mirare, puii de om care se nasc însetaţi de lumină. Cea mai mare resursă a României nu este nici Roşia Montana, nici cernoziomul Câmpiei Române şi nici chiar zona petrolieră a Mării Negre. Este capitalul care a fost subexploatat, inteligenţa oamenilor, entuziasmul şi elanul copiilor noştri pe care noi trebuie să le dezvoltăm, să le creştem”, a mai adăugat directorul Liceului de la Tărtăşeşti.

Profesorul Ion Nilă a mai vorbit de liceele umaniste, nu critic, ci constructiv, a făcut o paralelă între ceea ce înseamnă învăţământul pur teoretic şi cel tehnologic. De pildă, a spus Nilă, dintr-o şcoală umanistă, după bacalaureat, elevii sunt muncitori necalificaţi, nepregătiţi pentru nicio meserie. Dintr-o şcoală tehnologică, elevii ies şi cu cinci certificate de calificare în varii profesiuni şi se pot angaja fără probleme. A mai povestit dascălul despre elevii pregătiţi la Tărtăşeşti, despre proiectele acestora şi despre activităţile economice în care s-au implicat după ce au învăţat diferite meserii.

Nu au fost uitaţi nici colaboratorii Liceului Tehnologic, diferite societăţi, entităţi economice care au investit în şcoala din Tărtăşeşti având încredere în profesionalismul directorului Ion Nilă şi al cadrelor de aici, în aplecarea spre diferite meserii a elevilor.

„Împreună cu firma Puratos din Belgia, am dezvoltat un proiect frumos. Am amenajat şi dotat trei laboratoare de practică superperformante. Reprezentanţii Puratos au investit peste 500 de mii de euro. Au adus din Belgia toate utilajele necesare, inclusiv frigiderele, malaxoare, aparatură de făcut ciocolată, de preparat produse de cofetărie şi patiserie. Materia primă ne este asigurată de aceeaşi companie. Profesorii, instructorii sunt aduşi de Puratos. Elevii noştri învaţă să prepare produse de calitate europeană după reţetele firmei. Noi putem fi pepiniera pentru toate filialele acestei companii din Europa. Elevii noştri, după ce termină cursurile, primesc vouchere cu care se pot angaja la orice firmă Puratos din Europa”.

Directorul Ion Nilă a vrut în mod deosebit să mulţumească omului de afaceri Nicolae Cristescu, care s-a implicat, alături de şcoală, în pregătirea profesională a adolescenţilor organizând clasa de bucătari-ospătri, deprinzându-i pe elevi cu tainele de aur ale acestor meserii.

A mai luat cuvântul şi Cristian Anton – reprezentantul Companiei Energetica Bucureşti, care a mărturisit că o minune dumnezeiască a făcut ca acest proiect să intre în linie dreaptă. Anton a avut un cuvânt critic vizavi de birocraţia din România care este încă înrădăcinată, iar zona de funcţionari nu este întotdeauna constructivă.

„Sperăm să fim un partener apropiat pentru acest proiect. Compania Energetica Servicii va găzdui un grup de 20 de elevi care vor participa la un stadiu de pregătire în domeniul protecţiei mediului. Practica se va desfăşura pe parcursul a 75 de ore la sediul firmei noastre”, a precizat Cristian Anton.

Omul de afaceri Nicolae Cristescu a mulţumit celor implicaţi în derularea acestui proiect util pentru comunitate, pentru viitorul copiilor, pentru viitorul societăţii româneşti. Este mare lucru să reuşeşti prin astfel de programe să atragi tinerii către diferite meserii.

Au mai luat cuvântul inspectorul şcolar Robert Harabagiu şi profesoara Valentina Vasile, de la Potlogi, care i-au lăudat pe toţi cei implicaţi în materializarea acestui proiect.

„Vă felicit pentru ceea ce faceţi, pentru faptul că asiguraţi unele competenţe pentru viitorii angajaţi. Le formaţi spiritul de echipă, îi pregătiţi pentru ziua de mâine. Acest parteneriat încheiat la Tărtăşeşti ar trebui să devină un model naţional de implicare, de dăruire şi profesionalism”, a spus prof. Valentina Vasile.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Declarația de la București”, un semnal că trebuie să ne trezim cu adevărat!

Publicat

pe

O dovadă clară că democrația și statul de drept așa cum ar trebui el să existe și funcționeze mai are o șansă o reprezintă și „Declarația de București”, document semnat de un grup de jurnaliști de marcă, deciși să se implice total în această bătălie pentru salvarea valorilor democratice din România. Acest gest a fost făcut de membrii Grupului pentru Apărarea Democrației, odată cu lansarea volumului ” Trecerea la Prostocrație”, carte care adună o colecție de articole publicate în Cotidianul și în cotidianul.ro într-o perioadă largă de timp. Articolele, adevărate analize profunde ale societății românești, vizează tocmai problematica cu care se confruntă în momentul de față țara, din cauza unei clase politice îndoielnice și a jocurilor care se fac sfidând Constituția și pe Măria sa poporul.

De precizat că la lansarea volumului care s-a consumat la „Crowne Plaza”, în București, alături de directorul „Cotidianul”, Cornel Nistorescu, s-au aflat jurnaliști, politicieni celebri, oameni din societatea civilă, afaceriști. Cu toții au fost încântați de acest demers de a face ceva militant, vizibil, pentru țară, tocmai în această perioadă când democrația pare anihilată, trecută pe linie moartă.

„Grupul pentru Apărarea Democrației (GAD)
Declarația de la București

Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim,

pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației,

pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor,

pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene,

pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete,

pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României,

pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim,

Noi, subsemnații semnatari ai prezentei profesiuni de credință,

spunând să nu conteze nimeni, niciodată, pe lașitatea noastră!,

reuniți în Grupul pentru Apărarea Democrației,

afirmăm că

1. În Romania este necesară abolirea imediată a secretomaniei instalate în toate prestațiile președintelui, premierului și șefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supraveghează. Regimul Iohannis a încetat să mai comunice informații către presă și populație, luând decizii în treburile publice cu mentalitate de proprietar privat și angajând țara ca pe o feudă personală în operațiuni pe care este nevoit să le suporte întregul popor.

2. Reclădirea normalității în România presupune cel puțin trei componente esențiale:

– revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul țării”,

– revenirea la Constituție, prin reabilitareea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartiția puterilor în stat și pluralismul politic;

– revenirea la dezbaterea deschisă, obligatorie, nemăsluită într-o societate democratică, inițierea prezentului grup fiind o contribuție la aceasta.

3. Vom fi în apărarea valorilor tradiționale ale țării și familiei și vom pleda pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.

4. Vom fi susținătorii unor criterii clare și transparente de promovare în funcții publice, în care nivelul studiilor și competența dovedită practic să fie primordiale, obligatorii și bine definite. Prostocrația trebuie abolită. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor funcții să fie subsidiar, consultativ și drastic restrâns la un număr limitat de funcții, stabilite strict prin lege.

5. În toate demersurile noastre, vom da credit și prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita noțiunea de patriotism și vom înțelege și apăra valorile europene în sensul originar al tratatelor fondatoare la care România este parte.

6. Vom pleda prin comunicate și declarații publice, în toate situațiile în care considerăm că deciziile autorităților, comportamentul, legile și declarațiile prostocrației contravin intereselor naționale și aspirațiilor cetățenilor.

7. Vom pune în slujba interesului public, pe temeiuri de conștiință și de bună credință, sistemul de valori, principiile și criteriile de conduită care ne caracterizează întreaga activitate profesională, civică și publicistică.

8. Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societății civile, a conducerilor partidelor politice și a instituțiilor de presă – pentru ca din activitatea acestora să fie eliminată dubla comandă iar acțiunile lor să beneficieze de o identitate clară în fața cetățenilor.

9. Ne vom poziționa tranșant împotriva oricărei decizii de restrîngere a libertăților cetățenești și a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.

Semnează:

Andrei Marga

Ion Cristoiu

Cornel Nistorescu

Octavian Știreanu

prof. dr. Gheorghe Piperea

Mircea Dinescu

Doru Bușcu

Patrick André de Hillerin

Ioan Buduca

Valer Marian

Ion Spânu

Dată la București, astăzi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansării volumului de publicistică „Trecerea la prostocrație”, editată de redacția ziarului Cotidianul”

Citește în continuare

ACTUALITATE

5 clase din 5 școli din Dâmbovița au trecut la ore online

Publicat

pe

Cinci elevi și un cadru didactic din județul Dâmbovița au fost confirmați cu COVID-19, ne informează Inspectoratul Școlar.

Ca urmare a acestui fapt, activitatea față în față a fost suspendată și s-a trecut la ore online în cinci clase de la următoarele cinci unități de învățământ:
– Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa
– Școala „Vasile Cârlova” Târgoviște
– Școala „Radu cel Mare” Găești
– Liceul „Constantin Brâncoveanu” Târgoviște
– Lucrul „Udrea Băleanu” Băleni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT