ACTUALITATE
185 de elevi de la liceele din Tărtășești și Fundulea sunt incluși într-un proiect european de formare profesională
Liceul Tehnologic din Tărtăşeşti poate fi considerat, pentru multe instituţii de învăţământ din judeţ, ba chiar din ţară, un exemplu de bună practică, un model pentru ceea ce înseamnă implicare, muncă în echipă, dorinţa de a-i pregăti cu adevărat pe tineri pentru ziua de mâine, de a le asigura, la modul serios, benefic, o pregătire profesională de excepţie şi, ce este mai important, un loc de muncă stabil. Şi, când vorbim de locuri de muncă, nu ne gândim, aşa, la o firmă minusculă, care îşi duce existenţa de azi pe mâine, ceva de supraviueţuire, ci la mari companii din Europa, care au nevoie de personal tânăr şi bine pregătit. Nu mai vorbim de faptul că adolescenţii formaţi în varii domenii de activitate la Liceul de la Tărtăşeşti îşi pot deschide şi propriile afaceri. Depinde doar de ei.
Directorul Ion Nilă ar trebui… multiplicat, dat ca model de referinţă pentru multe şcoli unde nu se întâmplă nimic concret, unde nu se iese dintr-o programă şcolară anostă şi care nu prea are corespondent material, viabil în viitor. Profesorul Nilă a încercat şi a reuşit, în ciuda celor care au stat mereu adiba cu critica, cu aroganţele de tot tipul, în general, oameni nepractici, calici de imagine, iubitori de deznădejdea altora, să clădească o şcoală de meserii, să găsescă soluţii, vocaţii, pasiuni, dorinţe.
Proiectul care se implementează, pe perioada a 24 de luni, la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, sub titulatura „Elevii de azi – angajaţii de mâine”, este ultimul motiv care ne demonstrează că Şcoala de la Tărtăşeşti, dascălii de aici, manageriatul profesorului Ion Nilă pot fi etalon măcar pentru celelalte licee tehnologice din judeţ, unde, ştim foarte bine, nu se întâmplă nimic. Totul curge în ton cu inerţia vremurilor.
Proiectul, care are ca beneficiari 185 de elevi de la Liceul din Tărtăşeşti şi de la Liceul Tehnologic din Fundulea, este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi are o valoare de peste 2 milioane de lei.
La întâlnirea de deschidere, care s-a consumat, astăzi – 11 decembrie 2020, în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic din Tărtăţeşti, au participat, alături de directorul Ion Nilă, toate persoanele implicate în derularea acestei iniţiative care va avea ca finalitate pregătirea profesională şi practică a unui număr important de elevi. Vorbim aici de: Marius Rusu – director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară din Zona Metropolitană Bucureşti, care a fost şi moderatorul discuţiilor, prof. Carmen Polina Maxim – directoarea Liceului Tehnologic Fundulea, Cristian Anton – reprezentant al Companiei Municipale Energetica Servicii Bucureşti SA. Au mai fost prezenţi: prof. Robert Harabagiu – inspector şcolar, prof. Valentina Vasile – fost director al Şcolii de Arte şi Meserii de la Potlogi, alte cadre didactice implicate în derularea acestui program educativ practic.
„Este o adevărată oportunitate de a fi împreună aici, într-un scop atât de necesar liceului pe care îl conduc. Era tehnologică nu era acoperită de niciun proiect european. Acum avem o adevărată şansă de dezvoltare. Am intrat în acest proiect cu două specializări – protecţia mediului şi servicii. Sperăm şi avem toată încrederea într-un parteneriat frumos şi eficient”, a spus directoarea Liceului din Fundulea.
Carmen Polina Maxim a vorbit apoi despre şcoala pe care o conduce, despre istoria şi tradiţia pe care a avut-o şi încă o mai are în domeniul agriculturii. Liceul de la Fundulea, înfiinţat în 1963, a fost una dintre cele mai mari şcoli de agricultură din România. Aici veneau copii din toată ţara pentru a se pregăti în diferite meserii.
„Gândesc că acest proiect reprezintă şansa de a relansa şcoala noastră”.
Profesorul Ion Nilă, directorul Liceului Tehnologic de la Tărtăşeşti, a vorbit despre situaţia aproape dezastroasă în care se afla această şcoală care nu mai interesa pe nimeni în momentul în care el a preluat mandatul de coordonator.
„Când am venit director, în 2016, erau aici 260 de elevi şi se punea problema desfinţării. De atunci încoace am crescut la 749 de elevi şi 34 de clase de la 12. Şi toate acestea se întâmplă în condiţiile în care populaţia şcolară este în scădere”, a povestit Ion Nilă.
Încet-încet, pas cu pas, directorul Nilă a reanimat activitatea liceului, l-a reprogramat educaţional, transformându-l într-o şcoală unică până la acest moment în Dâmboviţa şi poate chiar în ţară, în ceea ce priveşte pregătirea elevilor în varii meserii căutate pe piaţa muncii interne şi europene. A mai spus profesorul Nilă că elevii de la Tărtăşeşti nu sunt superdotaţi în ceea ce priveşte cunoştinţele teoretice, nu sunt merituoşi în examenele de bacalaureat, dar sunt harnici, doritori de a deprinde o profesie, mereu pe podium la olimpiadele pe meserii organizate la nivel judeţean şi naţional.
„Aceasta a fost filozofia pe care eu am încercat să o dezvolt în această şcoală. Vorbim de educaţie, dar comorile ascunse sunt chiar sufletele acestor copii plini de veselie, de mirare, puii de om care se nasc însetaţi de lumină. Cea mai mare resursă a României nu este nici Roşia Montana, nici cernoziomul Câmpiei Române şi nici chiar zona petrolieră a Mării Negre. Este capitalul care a fost subexploatat, inteligenţa oamenilor, entuziasmul şi elanul copiilor noştri pe care noi trebuie să le dezvoltăm, să le creştem”, a mai adăugat directorul Liceului de la Tărtăşeşti.
Profesorul Ion Nilă a mai vorbit de liceele umaniste, nu critic, ci constructiv, a făcut o paralelă între ceea ce înseamnă învăţământul pur teoretic şi cel tehnologic. De pildă, a spus Nilă, dintr-o şcoală umanistă, după bacalaureat, elevii sunt muncitori necalificaţi, nepregătiţi pentru nicio meserie. Dintr-o şcoală tehnologică, elevii ies şi cu cinci certificate de calificare în varii profesiuni şi se pot angaja fără probleme. A mai povestit dascălul despre elevii pregătiţi la Tărtăşeşti, despre proiectele acestora şi despre activităţile economice în care s-au implicat după ce au învăţat diferite meserii.
Nu au fost uitaţi nici colaboratorii Liceului Tehnologic, diferite societăţi, entităţi economice care au investit în şcoala din Tărtăşeşti având încredere în profesionalismul directorului Ion Nilă şi al cadrelor de aici, în aplecarea spre diferite meserii a elevilor.
„Împreună cu firma Puratos din Belgia, am dezvoltat un proiect frumos. Am amenajat şi dotat trei laboratoare de practică superperformante. Reprezentanţii Puratos au investit peste 500 de mii de euro. Au adus din Belgia toate utilajele necesare, inclusiv frigiderele, malaxoare, aparatură de făcut ciocolată, de preparat produse de cofetărie şi patiserie. Materia primă ne este asigurată de aceeaşi companie. Profesorii, instructorii sunt aduşi de Puratos. Elevii noştri învaţă să prepare produse de calitate europeană după reţetele firmei. Noi putem fi pepiniera pentru toate filialele acestei companii din Europa. Elevii noştri, după ce termină cursurile, primesc vouchere cu care se pot angaja la orice firmă Puratos din Europa”.
Directorul Ion Nilă a vrut în mod deosebit să mulţumească omului de afaceri Nicolae Cristescu, care s-a implicat, alături de şcoală, în pregătirea profesională a adolescenţilor organizând clasa de bucătari-ospătri, deprinzându-i pe elevi cu tainele de aur ale acestor meserii.
A mai luat cuvântul şi Cristian Anton – reprezentantul Companiei Energetica Bucureşti, care a mărturisit că o minune dumnezeiască a făcut ca acest proiect să intre în linie dreaptă. Anton a avut un cuvânt critic vizavi de birocraţia din România care este încă înrădăcinată, iar zona de funcţionari nu este întotdeauna constructivă.
„Sperăm să fim un partener apropiat pentru acest proiect. Compania Energetica Servicii va găzdui un grup de 20 de elevi care vor participa la un stadiu de pregătire în domeniul protecţiei mediului. Practica se va desfăşura pe parcursul a 75 de ore la sediul firmei noastre”, a precizat Cristian Anton.
Omul de afaceri Nicolae Cristescu a mulţumit celor implicaţi în derularea acestui proiect util pentru comunitate, pentru viitorul copiilor, pentru viitorul societăţii româneşti. Este mare lucru să reuşeşti prin astfel de programe să atragi tinerii către diferite meserii.
Au mai luat cuvântul inspectorul şcolar Robert Harabagiu şi profesoara Valentina Vasile, de la Potlogi, care i-au lăudat pe toţi cei implicaţi în materializarea acestui proiect.
„Vă felicit pentru ceea ce faceţi, pentru faptul că asiguraţi unele competenţe pentru viitorii angajaţi. Le formaţi spiritul de echipă, îi pregătiţi pentru ziua de mâine. Acest parteneriat încheiat la Tărtăşeşti ar trebui să devină un model naţional de implicare, de dăruire şi profesionalism”, a spus prof. Valentina Vasile.
ACTUALITATE
Măsuri dispuse de conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Pe data de 9 ianuarie 2025, la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Capitală, dar și cu participare online, s-a desfășurat prima ședință a Consiliului Director din anul 2025. Pe ordinea de zi s-au aflat o serie de proiecte importante pentru organizația ziariștilor profesioniști. Temele supuse discuției au fost aprobate în cadrul forului de conducere al UZPR.
Au fost stabilite o serie de măsuri și acțiuni care se vor derula în perioada următoare, astfel:
– Aprobarea adeverințelor pentru indemnizația în conformitate cu prevederile Legii 8/2006;
– Creșterea cuantumului indemnizației de membru UZPR la 250 de lei pe an, începând cu data de 1 februarie 2025 – membrii UZPR care vor plăti până la 31 ianuarie 2025 vor achita actuala indemnizație, de 200 de lei;
– Verificarea situației membrilor care au restanțe mai mari de doi ani la plata indemnizației și care, potrivit Statutului, pot pierde calitatea de membru al UZPR – s-a decis să se facă un ultim apel la acești membri, înainte de predarea situației la casele de pensii;
– Mărirea la 200 de lei a costului de evaluare și procesare a dosarelor care vin la Comisia de Atestare Profesională, începând cu 1 februarie 2025;
– Organizarea Adunării Generale anuale în cursul lunii martie, data exactă urmând a fi anunțată prin Convocator, potrivit prevederilor Statutului UZPR;
– Finalizarea alegerilor interne în toate filialele în care acestea nu au avut loc în cursul anului 2024;
– Trimiterea Proceselor verbale și a Rapoartelor de activitate pe anul anterior, dinspre filiale, în vederea Adunării Generale anuale, până în data de 21 februarie 2025;
– Actualizarea noului Statut, care va fi supus Adunării Generale anuale, cu recomandările comisiilor de specialitate ale UZPR, precum și constituirea unui grup de lucru care să monitorizeze din perspectivă legală prevederile care vor fi introduse – ultimele observații din filiale pe marginea noului Statut vor fi trimise până la 31 ianuarie 2025;
– Participarea UZPR la programul „Europa creativă”, cu fonduri europene, care implică o platformă colaborativă cu podcasturi, cursuri de formare, forumuri, emisiuni tv etc.
– Participarea UZPR, ca partener, la seria de evenimente media organizate la București, în perioada 3-5 mai: cea de-a 32-a ediţie a Conferinţei UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei şi ceremonia de decernare a Premiului Mondial „Guillermo Cano”;
– Schimbarea vechilor legitimații de membru al UZPR cu unele noi, pe format card; prețul legitimațiilor rămâne neschimbat (50 lei);
– Verificarea situației filialelor din Diaspora care nu întrunesc numărul necesar de membri;
– Distribuirea formularului pentru redirecționarea către UZPR a celor 3,5% din impozitul pe venit către UZPR central sau filiale.
Președintele UZPR, Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a mai menționat în cadrul ședinței că, după alegerile desfășurate în iulie, 2024 s-au înscris în UZPR 186 de noi membri. De asemenea, a mai anunțat că vor continua și în 2025 întâlnirile regionale ale conducerii Uniunii cu reprezentanții filialelor din teritoriu.
Ilie Cristescu, președintele Comisiei de cenzori, a precizat în cadrul aceleași întâlniri că situația financiară a UZPR este una stabilă, echilibrată. Totodată, Ilie Cristescu a felicitat conducerea pentru gestionarea corectă a fondurilor Uniunii.
Următoarea ședință a Consiliului Director al UZPR va avea loc pe data de 27 februarie 2025.
ACTUALITATE
Este obligatoriu pentru firmele cu cel puțin 10 angajați. Detalii aici!
Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a derulat, în ultimele luni ale anului 2024, mai multe acțiuni de informare având ca temă Legea nr. 367/2022 privind dialogul social. Inițiativa a avut ca scop conștientizarea angajatorilor, dar și a salariaților, cu privire la negocierea colectivă, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil.
Atenție! Potrivit legislației în vigoare, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați și poate fi inițiată de oricare dintre partenerii sociali.
„În cadrul acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat o întâlnire informativă, la care au participat 18 reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii din județ, dintre care 14 cu capital privat, pentru a asigura o înțelegere corectă a legislației și a avantajelor negocierii colective.
S-a dorit ca informațiile prezentate să ajungă la cât mai mulți angajați și angajatori și, În acest sens, inspectorii de muncă dâmbovițeni au distribuit pliante informative, pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta le presupune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă, către un număr de 225 de angajați. În plus, informațiile au fost afișate și la avizierul instituției, pe pagina web a ITM Dâmbovița dar și prin publicarea de articole informative în presa locală.
Totodată, 30 de angajatori au fost informați prin e-mail, în ceea ce privește negocierea colectivă, aceștia primind și notificări legate de încetarea valabilității contractelor colective de muncă. În acest fel, se încurajează încheierea și înregistrarea CCM, care devin practic instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate, asigurând că niciun contract individual de muncă nu va oferi condiții inferioare celor stabilite colectiv”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către ITM Dâmbovița.
-
Giurgiuacum 3 zile
Locuință distrusă de foc din cauza unei greșeli pe care o fac mulți oameni!
-
Argeșacum 3 zile
Tânăr de 22 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un parapet
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Adolescent de 14 ani a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă
-
Giurgiuacum 4 zile
Accident rutier cu două victime pe DN6, în județul Giurgiu
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Dâmbovița: Taxa de habitat, majorată la 62 de lei începând cu 1 februarie 2025
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Gata cu primăvara din mijlocul iernii! Atenționare meteo de vânt și viscol
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Se asfaltează drumul dintre Pucioasa și Fieni, prin Berevoiești
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Gospodării cuprinse de flăcări în Dobra și Răzvad