Dacă în alte localități ale țării și ale județului Dâmbovița, Ziua Micii Unirii a trecut neobservată sau au fost organizate activități mediocre sau superficiale, sub motivarea pandemiei și a restricțiilor, la Gura Ocniței, s-a ieșit din acest pas al rutinei și plictisului generat de starea de alertă.

Primarul Sorin Vasile Ioniță, împreună cu bibliotecarele din comună, cu directorul Căminului Cultural, sprijinit de alți colaboratori locali și județeni, a vrut să se respire curat, limpede, profund, acestă sărbătoare națională, chiar dacă prin straturile măștii de protecție. Anul trecut, când s-a consumat prima ediție a manifestărilor cultural-educative intitulate „Unirea face puterea, o Horă a Unirii este țara”, nu intrasem în pandemie, deși aburii teribilei bolii începuseră să învăluie planeta.

Proiectul național, frământat și copt în vasele sufletului de Teatrul „Junior” din Târgoviște, Asociația „Star” din Piatra Neamț, Primăria Padina, județul Buzău, Primăria Gura Ocniței, Clubul Victorioșilor, căminele culturale și școlile din cele două localități, Centrul Europe Direct din Târgoviște, a fost unul cald, dulce, dedicat din plin iubitorilor de neam și țară, celor de artă și spiritualitate.

A fost vorba, în preajma momentului 24 ianuarie, de un adevărat maraton al culturii, al lucrului bine făcut, cu amprente vizibile ale sufletului și pasiunii. Au fost câteva zile de sărbătoare liniștită, caldă și înmiresmată, cu speranțe de mai bine și de încredere pentru ziua de mâine.
Sorin Vasile Ioniță, edilul localității Gura Ocniței, a stat în mijlocul evenimentelor ca un bard povățuitor și înțelegător. Manifestările de factură națională au fost un intermezzo în timp, prin locuri, prin istorie.

Pe 21 ianuarie 2021, solii dâmbovițeni ai Micii Uniri s-au aflat în comuna Padina din Buzău, în fața Monumentului Eroilor, unde s-au făcut evocări, s-au schimbat impresii iar artiștii și-au tradus liber talentul și simțămintele patriotice. S-au prins chiar și într-o Horă a Uniri, respectându-se, pe cât posibil, distanțarea fizică și măsurile de protecție anticoronavirus.

Călătoria a continuat la Focșani, pe malul Milcovului, iar în următoarea zi, pe 22 ianuarie, s-a ajuns la Turnul lui Ștefan cel Mare de la Piatra Neamț. De aici „Tricolorul Călător” a pornit spre Gura Ocniței unde, într-o atmosferă festivă, drapelul național, cu dimensiuni impresionante, peste 100 de metri, a îmbrăcat candid, românește, crucea de pe dealul cu același nume de la Gura Ocniței, ridicată de primarul Sorin Vasile Ioniță și dreptcredincioasa Georgeta Florea. Crucea închinată Păcii face parte dintr-un șirag de astfel de monumente ale credinței străbune care au fost plantate ca mărturie, cu un rost precis, în mai multe zone ale țării.