Connect with us

ACTUALITATE

„Tricolorul călător” a poposit la Gura Ocniței

Publicat

pe

Dacă în alte localități ale țării și ale județului Dâmbovița, Ziua Micii Unirii a trecut neobservată sau au fost organizate activități mediocre sau superficiale, sub motivarea pandemiei și a restricțiilor, la Gura Ocniței, s-a ieșit din acest pas al rutinei și plictisului generat de starea de alertă.

Primarul Sorin Vasile Ioniță, împreună cu bibliotecarele din comună, cu directorul Căminului Cultural, sprijinit de alți colaboratori locali și județeni, a vrut să se respire curat, limpede, profund, acestă sărbătoare națională, chiar dacă prin straturile măștii de protecție. Anul trecut, când s-a consumat prima ediție a manifestărilor cultural-educative intitulate „Unirea face puterea, o Horă a Unirii este țara”, nu intrasem în pandemie, deși aburii teribilei bolii începuseră să învăluie planeta.

Proiectul național, frământat și copt în vasele sufletului de Teatrul „Junior” din Târgoviște, Asociația „Star” din Piatra Neamț, Primăria Padina, județul Buzău, Primăria Gura Ocniței, Clubul Victorioșilor, căminele culturale și școlile din cele două localități, Centrul Europe Direct din Târgoviște, a fost unul cald, dulce, dedicat din plin iubitorilor de neam și țară, celor de artă și spiritualitate.


A fost vorba, în preajma momentului 24 ianuarie, de un adevărat maraton al culturii, al lucrului bine făcut, cu amprente vizibile ale sufletului și pasiunii. Au fost câteva zile de sărbătoare liniștită, caldă și înmiresmată, cu speranțe de mai bine și de încredere pentru ziua de mâine.

Sorin Vasile Ioniță, edilul localității Gura Ocniței, a stat în mijlocul evenimentelor ca un bard povățuitor și înțelegător. Manifestările de factură națională au fost un intermezzo în timp, prin locuri, prin istorie.

Pe 21 ianuarie 2021, solii dâmbovițeni ai Micii Uniri s-au aflat în comuna Padina din Buzău, în fața Monumentului Eroilor, unde s-au făcut evocări, s-au schimbat impresii iar artiștii și-au tradus liber talentul și simțămintele patriotice. S-au prins chiar și într-o Horă a Uniri, respectându-se, pe cât posibil, distanțarea fizică și măsurile de protecție anticoronavirus.

Călătoria a continuat la Focșani, pe malul Milcovului, iar în următoarea zi, pe 22 ianuarie, s-a ajuns la Turnul lui Ștefan cel Mare de la Piatra Neamț. De aici „Tricolorul Călător” a pornit spre Gura Ocniței unde, într-o atmosferă festivă, drapelul național, cu dimensiuni impresionante, peste 100 de metri, a îmbrăcat candid, românește, crucea de pe dealul cu același nume de la Gura Ocniței, ridicată de primarul Sorin Vasile Ioniță și dreptcredincioasa Georgeta Florea. Crucea închinată Păcii face parte dintr-un șirag de astfel de monumente ale credinței străbune care au fost plantate ca mărturie, cu un rost precis, în mai multe zone ale țării.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! Fondurile europene prin PNRR sunt condiționate de reforme structurale

Publicat

pe

În timp ce tot mai multe țări au obținut acordul Comisiei Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de România a fost respins pentru a treia oară. Situația este una dramatică – atrage atenția liderul PRO România Dâmboviţa, Adrian Țuțuianu. Este ca și cum țara noastră „merge la un examen, pentru care încă nu i-a fost primit dosarul de candidatură”.

„Este foarte posibil ca, în 2026, când vom ajunge la momentul de bilanț, să constatăm că România nu a fost în stare să preia nici măcar în parte sumele alocate prin acest program. Ne putem trezi ca, din aproape 30 de miliarde, să nu luăm nimic sau să luăm foarte puțin”, a punctat Adrian Țuțuianu.

Declarația ar putea părea una eminamente politică, dacă nu ar fi fost însoțită și de o analiză clară asupra Programului Național de Redresare și Reziliență, semnată de liberalul Sorin Ioniță, care a evidențiat următoarele aspecte:

1. PNRR nu este un tip de PNDL, prin care să depui un proiect și să primești niste bani;
2. PNRR nu seamănă nici cu fondurile structurale europene, unde, de asemenea, pui proiecte pe axele de finanțare deschise pe diverse programe;
3. PNRR este condiționat de realizarea unor reforme structurale.

„Este un fel de MCV, dacă vreți. Ai făcut reforma, primești banii. Nu ai făcut-o, nu primești banii și, de exemplu, Guvernul României și-a asumat că face câteva reforme în sectoare care sunt importante: Reforma pensiilor – până acum nu s-a făcut nimic; Reforma salarizării – până acum au fost doar vorbe legate de nivelul unor sporuri; Reforma fiscală și, în special, digitalizarea în domeniul fiscal, în așa fel încât să putem să știm mai bine cine și ce are de plătit și să creștem gradul de colectare – s-a făcut un singur lucru, în parte, fiindcă s-a amânat termenul, este vorba de conectarea caselor de marcat la sistemul centralizat care să permită în timp real să cunoaștem ce operațiuni comerciale se fac și, de asemenea, și-a asumat Guvernul României o Reformă a administrației publice.

Ca să înțelegem, nu-i suficient să te duci la Bruxelles să spui că ai o listă de proiecte, trebuie să rezolvi aceste reforme structurale ca și condiție obligatorie pentru a putea atrage banii. Rezultă că ai putea să ai aprobare pe un proiect, să faci lucrări și PNRR să nu-ți deconteze contravaloarea acestora pe motiv că reforma structurală de care ține respectiva măsură nu a fost realizată.

Riscăm, din cauza incompetenței, nepregătirii profesionale, incapacității de a construi proiecte pe termen lung și cu viziune, să înregistrăm încă un eșec. Și este un eșec pe care trebuie să-l punem în dreptul întregului Guvern, dar cu o notă specială pentru ministrul Ghinea.

De fapt, putem constata că toți miniștri care vin de la USR PLUS sunt catastrofali în modul în care gestionează ministerele pe care conduc. Începem cu Ghinea, care nu reușește să facă absorție pe fondurile structurale 2014-2020, continuăm cu același Ghinea, care nu reușește să obțină un acord pe PNRR și continuăm tot cu Ghinea, care nu a făcut nimic pentru pregătirea exercițiului financiar european următor. Apoi, îi adăugăm pe Drulă (Drumuri), pe Năsui (Economie) și pe Stelian Ion (Justiție)”, a declarat Adrian Țuțuianu – vicepreședinte PRO România la nivel național.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Testare COVID la farmacie. Rezultatul se raportează la DSP

Publicat

pe

Românii pot efectua în farmacie teste antigen rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus – potrivit unui Ordin emis de Ministerul Sănătății.

„Seturile de teste vor fi puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii gratuit, dar farmaciile pot percepe tarife pentru serviciul de testare. Numărul testelor distribuite farmaciilor va fi stabilit la nivel local, în funcţie de câte unităţi se înscriu în program. Aproximativ 1.000 de farmacii din întreaga țară s-au înscris până acum.

Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității doar după obținerea unui aviz temporar emis de Direcția de Sănătate Publică care este valabil șase luni, cu posibilitatea de prelungire succesive cu șase luni.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”, precizează deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT