- Interviu cu primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana
Orașul Pucioasa a fost declarat campion în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, pe componenta de accesare fonduri europene nerambursabile. Este o performanță care, din cauza creșterii prețurilor, are efecte negative la nivelul administrației publice locale, care se vede pusă acum în situația de a contracta un împrumut, dacă vrea să ducă la bun sfârșit proiectele aflate în implementare. Am discutat despre aceste aspecte cu primarul Constantin Ana.
Reporter: Orașul Pucioasa ocupă primul loc în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia după contractele de finanțare semnate, o performanță umbrită acum din cauze care nu au nicio legătură cu administrația locală. Cum s-a ajuns aici?
– Problemele au început în septembrie 2020, când mândrul Guvern Orban a dat două ordonanțe, 156 și 157 din 3 septembrie, pe care eu le-am văzut atunci ca pe o gură de oxigen și ca pe salvarea noastră, administrațiile publice locale, în sensul în care, prin prima ordonanță, se specifica faptul că statul român va suporta, tot din bugetul Uniunii Europene, cotele de cofinanțare între 2 și 15%, în funcție de proiectele pe care le avem și, al doilea lucru, faptul că 75% din cheltuielile neeligibile prevăzute în bugetele inițiale ale proiectelor, nu vorbim de corecții financiare sau alte cheltuieli care apar pe parcurs, vor fi, la fel, returnate de Ministerul Fondurilor Europene, din bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene. Lucrurile nu erau foarte clare. Am avut un termen de 30 de zile pentru a depune solicitările. Pucioasa este cu solicitările depuse la zi, probabil suntem printre puținele primării care au făcut asta, și de atunci tot așteptăm banii.
Reporter: Adică, prin lege, s-au stabilit alocări financiare către primării, pentru proiectele cu fonduri europene, și banii nu au venit?
– Da. Recunosc faptul că, în 2021, am conturat bugetul pornind și de la acest aspect și forțând la maximum capitolul de dezvoltare, închipuindu-mi, în naivitatea pe care nu ar trebui să o mai am la vârsta și experiența mea, că banii ăștia chiar vor veni. Probabil, voi ajunge să mă judec cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării, pentru că, atunci când ai o lege, trebuie respectată de toată lumea, mai ales de cei care au dat-o. Nu te poți juca cu soarta unor unități administrativ-teritoriale pur și simplu pentru că așa vrei tu.
Reporter: Câți bani ar fi trebuit să ajungă la Pucioasa?
– Primăria Pucioasa trebuia să primească 7-8 milioane de lei cel puțin, potrivit celor două ordonanțe de guvern din septembrie 2020. Trecând peste aceste aspecte, a venit o altă lovitură, dată de creșterea prețurilor. Cine suportă? Dacă vă uitați ordonanța adoptată, eu nu am regăsit faptul că pentru proiectele europene va suporta altcineva decât uat-ul diferențele de cost. Dacă la PNDL, la CNI sau la alte programe spun clar că statul va suporta diferența, la POR nu se spune nimic… Pentru mine și tăcerea este un răspuns. O să ajungem în colaps, cu 20-30 de milioane de lei de plată în plus. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nimeni nu știe clar ce se va întâmpla până la urmă. Dacă vom avea o creștere de doar 7-8%, atunci, la aproape 200 de milioane cât mai avem rest de executat, tot sunt 15 milioane de lei. De unde să îi scot? Bugetul meu anual de dezvoltare este de maximum 5 milioane, din care trebuie rezolvate și alte probleme locale. Și așa ne-am axat mult pe proiecte europene. Deja e prea mult.
Reporter: Ce va face Primăria Pucioasa în această situație?
– În momentul de față, ne pregătim să luăm un credit de la trezorerie, deși mi-am propus să nu las orașul îndatorat. Ne-am târât până acum să ținem orașul la un minim istoric la gradul de îndatorare, sub 3%. Putem să luăm până la 20 de milioane de lei. O să luăm acest credit pentru cofinanțări, pentru cheltuielile neeligibile… exact ceea ce trebuia să ne dea Guvernul. Pentru majorările de prețuri și pentru diverse investiții locale, cum ar fi amenajarea incintei de la cele două școli gimnaziale și, în primul rând, cea de la Colegiul Național Nicolae Titulescu, care este cea mai avansată lucrare a noastră. O terminăm în iarna aceasta.
Reporter: Câte proiecte aveți în implementare?
– 17 proiecte cu fonduri europene nerambursabile pe POR, unul pe POIM, două pe PNDL, două pe CNI. Pe POIM avem dotarea spitalului – 44 de milioane de lei. În total, am atras peste 250 de milioane de lei.
Reporter: Care proiect este cel mai avansat în acest moment?
– Sunt trei proiecte avansate. Cel de la Colegiul Național Nicolae Titulescu, pe PNDL, pe axa 7 – proiectul de modernizare a infrastructurii în zona centrală și trenuleț turistic. De fapt, este impropriu spus zona centrală, pentru că avem inclus și cartierul Pucioasa Sat, care este reabilitat integral. Este aproape gata. Cred că în toamna asta vom finaliza tot proiectul. Apoi, mai avem în stadiu avansat, centrul de zi pentru persoane vârstnice. Aceste trei proiecte le vom finaliza anul acesta.
Reporter: Când au început demersurile pentru aceste proiecte?
– Am început în anul 2016. Lucrările propriu-zise au demarat cam cu 2 ani în urmă, iar la Titulescu în vara lui 2020. Este cel mai rapid proiect dintre toate. 6-7 ani, atât durează un proiect, de la prima hârtie până la finalizare. Este trist, dar aceasta este realitatea.
Reporter: Ați declarat la un moment dat că sunteți dezamăgit de viteza cu care se mișcă lucrurile în administrația publică. Aveți aceeași opinie și acum?
– Categoric da, pentru că au trecut 5 ani de mandat și nu sunt decât la un sfert din ceea ce mi-am propus să fac… Spre exemplu, mă doare că intrările în orașul Pucioasa, fie că vorbim de CFR sau de drumul național, sunt la pământ. L-am sunat pe ministrul Drulă. Mi-a respins apelul. Știu că a picat proiectul DN 71, nu mai există nicio speranță pentru modernizare… Podurile, la fel, nu au nicio șansă de finanțare…