Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Probabil, voi ajunge să mă judec cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării!

Publicat

pe

  • Interviu cu primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana

Orașul Pucioasa a fost declarat campion în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, pe componenta de accesare fonduri europene nerambursabile. Este o performanță care, din cauza creșterii prețurilor, are efecte negative la nivelul administrației publice locale, care se vede pusă acum în situația de a contracta un împrumut, dacă vrea să ducă la bun sfârșit proiectele aflate în implementare. Am discutat despre aceste aspecte cu primarul Constantin Ana.

Reporter: Orașul Pucioasa ocupă primul loc în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia după contractele de finanțare semnate, o performanță umbrită acum din cauze care nu au nicio legătură cu administrația locală. Cum s-a ajuns aici?

– Problemele au început în septembrie 2020, când mândrul Guvern Orban a dat două ordonanțe, 156 și 157 din 3 septembrie, pe care eu le-am văzut atunci ca pe o gură de oxigen și ca pe salvarea noastră, administrațiile publice locale, în sensul în care, prin prima ordonanță, se specifica faptul că statul român va suporta, tot din bugetul Uniunii Europene, cotele de cofinanțare între 2 și 15%, în funcție de proiectele pe care le avem și, al doilea lucru, faptul că 75% din cheltuielile neeligibile prevăzute în bugetele inițiale ale proiectelor, nu vorbim de corecții financiare sau alte cheltuieli care apar pe parcurs, vor fi, la fel, returnate de Ministerul Fondurilor Europene, din bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene. Lucrurile nu erau foarte clare. Am avut un termen de 30 de zile pentru a depune solicitările. Pucioasa este cu solicitările depuse la zi, probabil suntem printre puținele primării care au făcut asta, și de atunci tot așteptăm banii.

Reporter: Adică, prin lege, s-au stabilit alocări financiare către primării, pentru proiectele cu fonduri europene, și banii nu au venit?

– Da. Recunosc faptul că, în 2021, am conturat bugetul pornind și de la acest aspect și forțând la maximum capitolul de dezvoltare, închipuindu-mi, în naivitatea pe care nu ar trebui să o mai am la vârsta și experiența mea, că banii ăștia chiar vor veni. Probabil, voi ajunge să mă judec cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării, pentru că, atunci când ai o lege, trebuie respectată de toată lumea, mai ales de cei care au dat-o. Nu te poți juca cu soarta unor unități administrativ-teritoriale pur și simplu pentru că așa vrei tu.

Reporter: Câți bani ar fi trebuit să ajungă la Pucioasa?

– Primăria Pucioasa trebuia să primească 7-8 milioane de lei cel puțin, potrivit celor două ordonanțe de guvern din septembrie 2020. Trecând peste aceste aspecte, a venit o altă lovitură, dată de creșterea prețurilor. Cine suportă? Dacă vă uitați ordonanța adoptată, eu nu am regăsit faptul că pentru proiectele europene va suporta altcineva decât uat-ul diferențele de cost. Dacă la PNDL, la CNI sau la alte programe spun clar că statul va suporta diferența, la POR nu se spune nimic… Pentru mine și tăcerea este un răspuns. O să ajungem în colaps, cu 20-30 de milioane de lei de plată în plus. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nimeni nu știe clar ce se va întâmpla până la urmă. Dacă vom avea o creștere de doar 7-8%, atunci, la aproape 200 de milioane cât mai avem rest de executat, tot sunt 15 milioane de lei. De unde să îi scot? Bugetul meu anual de dezvoltare este de maximum 5 milioane, din care trebuie rezolvate și alte probleme locale. Și așa ne-am axat mult pe proiecte europene. Deja e prea mult.

Reporter: Ce va face Primăria Pucioasa în această situație?

– În momentul de față, ne pregătim să luăm un credit de la trezorerie, deși mi-am propus să nu las orașul îndatorat. Ne-am târât până acum să ținem orașul la un minim istoric la gradul de îndatorare, sub 3%. Putem să luăm până la 20 de milioane de lei. O să luăm acest credit pentru cofinanțări, pentru cheltuielile neeligibile… exact ceea ce trebuia să ne dea Guvernul. Pentru majorările de prețuri și pentru diverse investiții locale, cum ar fi amenajarea incintei de la cele două școli gimnaziale și, în primul rând, cea de la Colegiul Național Nicolae Titulescu, care este cea mai avansată lucrare a noastră. O terminăm în iarna aceasta.

Reporter: Câte proiecte aveți în implementare?

– 17 proiecte cu fonduri europene nerambursabile pe POR, unul pe POIM, două pe PNDL, două pe CNI. Pe POIM avem dotarea spitalului – 44 de milioane de lei. În total, am atras peste 250 de milioane de lei.

Reporter: Care proiect este cel mai avansat în acest moment?

– Sunt trei proiecte avansate. Cel de la Colegiul Național Nicolae Titulescu, pe PNDL, pe axa 7 – proiectul de modernizare a infrastructurii în zona centrală și trenuleț turistic. De fapt, este impropriu spus zona centrală, pentru că avem inclus și cartierul Pucioasa Sat, care este reabilitat integral. Este aproape gata. Cred că în toamna asta vom finaliza tot proiectul. Apoi, mai avem în stadiu avansat, centrul de zi pentru persoane vârstnice. Aceste trei proiecte le vom finaliza anul acesta.

Reporter: Când au început demersurile pentru aceste proiecte?

– Am început în anul 2016. Lucrările propriu-zise au demarat cam cu 2 ani în urmă, iar la Titulescu în vara lui 2020. Este cel mai rapid proiect dintre toate. 6-7 ani, atât durează un proiect, de la prima hârtie până la finalizare. Este trist, dar aceasta este realitatea.

Reporter: Ați declarat la un moment dat că sunteți dezamăgit de viteza cu care se mișcă lucrurile în administrația publică. Aveți aceeași opinie și acum?

– Categoric da, pentru că au trecut 5 ani de mandat și nu sunt decât la un sfert din ceea ce mi-am propus să fac… Spre exemplu, mă doare că intrările în orașul Pucioasa, fie că vorbim de CFR sau de drumul național, sunt la pământ. L-am sunat pe ministrul Drulă. Mi-a respins apelul. Știu că a picat proiectul DN 71, nu mai există nicio speranță pentru modernizare… Podurile, la fel, nu au nicio șansă de finanțare…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Dâmbovița, județ pilot în procesul de transformare digitală!

Publicat

pe

Implementarea rapidă a proiectelor de interes comunitar reprezintă o prioritate a Consiliului Județean Dâmbovița și a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Circuitul unor documente și perioada de transmitere sau verificare sunt, nu de puține ori, impedimente care afectează termenele în care investiții importante pentru județul Dâmbovița ar trebui duse la bun sfârșit.

„La Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, am semnat acordul prin care se va crea o conexiune informatică între Consiliul Județean Dâmbovița și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, astfel încât informațiile administrative relevante pentru asigurarea serviciilor publice, dar și pentru implementarea proiectelor publice să fie riguros și corect gestionate. Este un pas important pentru administrația județului și mă bucur că Dâmbovița are posibilitatea să testeze în avans funcționarea unui astfel de serviciu care va fi de un real ajutor tuturor administrațiilor din țară”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Colaborarea CJ Dâmboviţa cu primăriile din județ, exemplu la nivel național

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a participat, astăzi – 6 februarie 2023, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, alături de mai mulți primari din județ și de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor – Ionuț Săvoiu.

Printre temele abordate în cadrul discuțiilor la care au luat parte mai mulți miniștri s-au aflat: diminuarea decalajelor dintre mediul urban și cel rural și colaborarea dintre instituțiilor centrale și administrațiile publice locale. După cum a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, rezolvarea acestor probleme nu cade doar în responsabilitatea primarilor. Vorbim despre un proces în care trebuie să se implice toate instituțiile statului.

„Dâmbovița este unul dintre cele mai bune exemple din țară în ceea ce privește colaborarea Consiliului Județean cu primăriile de comune. Programul Județean de Dezvoltare Locală, instrument unic în țară prin care administrațiile locale dâmbovițene beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Dâmbovița pentru implementarea unor proiecte pe care singure nu le-ar fi putut susține, va intra în al treilea an de funcționare. Sumele au fost prevăzute în bugetul județului pe 2023 și sunt convins că vom realiza multe lucruri bune pentru comunitățile locale dâmbovițene”, a declarat Corneliu Ștefan.

În ultimii 2 ani, Consiliul Județean Dâmbovița a perfectat 107 parteneriate cu 60 de primării, valoarea proiectelor fiind de peste 230 milioane de lei. Cofinanțarea asigurată de Consiliului Județean Dâmbovița a fost de 97 milioane de lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats