Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Probabil, voi ajunge să mă judec cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării!

Publicat

pe

  • Interviu cu primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana

Orașul Pucioasa a fost declarat campion în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, pe componenta de accesare fonduri europene nerambursabile. Este o performanță care, din cauza creșterii prețurilor, are efecte negative la nivelul administrației publice locale, care se vede pusă acum în situația de a contracta un împrumut, dacă vrea să ducă la bun sfârșit proiectele aflate în implementare. Am discutat despre aceste aspecte cu primarul Constantin Ana.

Reporter: Orașul Pucioasa ocupă primul loc în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia după contractele de finanțare semnate, o performanță umbrită acum din cauze care nu au nicio legătură cu administrația locală. Cum s-a ajuns aici?

– Problemele au început în septembrie 2020, când mândrul Guvern Orban a dat două ordonanțe, 156 și 157 din 3 septembrie, pe care eu le-am văzut atunci ca pe o gură de oxigen și ca pe salvarea noastră, administrațiile publice locale, în sensul în care, prin prima ordonanță, se specifica faptul că statul român va suporta, tot din bugetul Uniunii Europene, cotele de cofinanțare între 2 și 15%, în funcție de proiectele pe care le avem și, al doilea lucru, faptul că 75% din cheltuielile neeligibile prevăzute în bugetele inițiale ale proiectelor, nu vorbim de corecții financiare sau alte cheltuieli care apar pe parcurs, vor fi, la fel, returnate de Ministerul Fondurilor Europene, din bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene. Lucrurile nu erau foarte clare. Am avut un termen de 30 de zile pentru a depune solicitările. Pucioasa este cu solicitările depuse la zi, probabil suntem printre puținele primării care au făcut asta, și de atunci tot așteptăm banii.

Reporter: Adică, prin lege, s-au stabilit alocări financiare către primării, pentru proiectele cu fonduri europene, și banii nu au venit?

– Da. Recunosc faptul că, în 2021, am conturat bugetul pornind și de la acest aspect și forțând la maximum capitolul de dezvoltare, închipuindu-mi, în naivitatea pe care nu ar trebui să o mai am la vârsta și experiența mea, că banii ăștia chiar vor veni. Probabil, voi ajunge să mă judec cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării, pentru că, atunci când ai o lege, trebuie respectată de toată lumea, mai ales de cei care au dat-o. Nu te poți juca cu soarta unor unități administrativ-teritoriale pur și simplu pentru că așa vrei tu.

Reporter: Câți bani ar fi trebuit să ajungă la Pucioasa?

– Primăria Pucioasa trebuia să primească 7-8 milioane de lei cel puțin, potrivit celor două ordonanțe de guvern din septembrie 2020. Trecând peste aceste aspecte, a venit o altă lovitură, dată de creșterea prețurilor. Cine suportă? Dacă vă uitați ordonanța adoptată, eu nu am regăsit faptul că pentru proiectele europene va suporta altcineva decât uat-ul diferențele de cost. Dacă la PNDL, la CNI sau la alte programe spun clar că statul va suporta diferența, la POR nu se spune nimic… Pentru mine și tăcerea este un răspuns. O să ajungem în colaps, cu 20-30 de milioane de lei de plată în plus. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nimeni nu știe clar ce se va întâmpla până la urmă. Dacă vom avea o creștere de doar 7-8%, atunci, la aproape 200 de milioane cât mai avem rest de executat, tot sunt 15 milioane de lei. De unde să îi scot? Bugetul meu anual de dezvoltare este de maximum 5 milioane, din care trebuie rezolvate și alte probleme locale. Și așa ne-am axat mult pe proiecte europene. Deja e prea mult.

Reporter: Ce va face Primăria Pucioasa în această situație?

– În momentul de față, ne pregătim să luăm un credit de la trezorerie, deși mi-am propus să nu las orașul îndatorat. Ne-am târât până acum să ținem orașul la un minim istoric la gradul de îndatorare, sub 3%. Putem să luăm până la 20 de milioane de lei. O să luăm acest credit pentru cofinanțări, pentru cheltuielile neeligibile… exact ceea ce trebuia să ne dea Guvernul. Pentru majorările de prețuri și pentru diverse investiții locale, cum ar fi amenajarea incintei de la cele două școli gimnaziale și, în primul rând, cea de la Colegiul Național Nicolae Titulescu, care este cea mai avansată lucrare a noastră. O terminăm în iarna aceasta.

Reporter: Câte proiecte aveți în implementare?

– 17 proiecte cu fonduri europene nerambursabile pe POR, unul pe POIM, două pe PNDL, două pe CNI. Pe POIM avem dotarea spitalului – 44 de milioane de lei. În total, am atras peste 250 de milioane de lei.

Reporter: Care proiect este cel mai avansat în acest moment?

– Sunt trei proiecte avansate. Cel de la Colegiul Național Nicolae Titulescu, pe PNDL, pe axa 7 – proiectul de modernizare a infrastructurii în zona centrală și trenuleț turistic. De fapt, este impropriu spus zona centrală, pentru că avem inclus și cartierul Pucioasa Sat, care este reabilitat integral. Este aproape gata. Cred că în toamna asta vom finaliza tot proiectul. Apoi, mai avem în stadiu avansat, centrul de zi pentru persoane vârstnice. Aceste trei proiecte le vom finaliza anul acesta.

Reporter: Când au început demersurile pentru aceste proiecte?

– Am început în anul 2016. Lucrările propriu-zise au demarat cam cu 2 ani în urmă, iar la Titulescu în vara lui 2020. Este cel mai rapid proiect dintre toate. 6-7 ani, atât durează un proiect, de la prima hârtie până la finalizare. Este trist, dar aceasta este realitatea.

Reporter: Ați declarat la un moment dat că sunteți dezamăgit de viteza cu care se mișcă lucrurile în administrația publică. Aveți aceeași opinie și acum?

– Categoric da, pentru că au trecut 5 ani de mandat și nu sunt decât la un sfert din ceea ce mi-am propus să fac… Spre exemplu, mă doare că intrările în orașul Pucioasa, fie că vorbim de CFR sau de drumul național, sunt la pământ. L-am sunat pe ministrul Drulă. Mi-a respins apelul. Știu că a picat proiectul DN 71, nu mai există nicio speranță pentru modernizare… Podurile, la fel, nu au nicio șansă de finanțare…

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Dâmbovița: S-au reluat lucrările la școala din Bănești, comuna Sălcioara

Publicat

pe

Despre comuna Sălcioara, am tot scris. Am urmărit cu maximă atenție activitatea administrativă a edilului Valentin Pârvu, un primar care încearcă, și până acum a reușit, să țină pe linia de plutire o comunitate formată din 9 sate, răsfirată pe o suprafață întinsă, formată din oameni simpli, mulți bătrâni, fiindcă tinerii fie au fugit la oraș, fie au plecat spre zările mai prospere ale Europei. Unii, din câte ne-a mărturisit Valentin Pârvu, s-au întors acasă, și-au construit locuințe frumoase, și-au deschis câte o mică afacere agricolă, dar sunt destui și cei rămași în străinătate sau care și-au cumpărat apartamente la oraș.

Există însă speranța ca Sălcioara să renască. Trebuie însă finalizate utilitățile care fac diferența între viața arhaică și confortul și civilizația contemporaneității. Vorbim aici despre rețele de apă, canalizare, gaze naturale, despre școli moderne, grădinițe, instituții de cultură. Apoi, vine restul, oamenii se vor așeza cu siguranță în localitate, apar investitori, se pot deschide capacități de producție…

Ne oprim astăzi la școală. Cea nouă, pe care Primăria o construiește în centrul comunei, la Bănești, acolo unde se află și sediul administrației locale și dispensarul medical. Ne-a spus edilul Valentin Pârvu că a vrut să înalțe o instituție de învățământ model, să țină pasul cu cea din comuna vecină, Braniștea.

Clădire impozantă, cu o arhitectură plăcută, cu clase largi, luminoase. În cele 12 săli, la care se adaugă și câteva laboratoare tematice, urmează să fie aduși toți cei peste 300 de copii din comună. Transportul va fi efectuat după un program bine stabilit, cu microbuzul școlar. În conexiune cu corpul unității educative, se prefigurează și o sală de sport, inclusiv cu teren la exterior.

Investiția, școală cu clasele I-VIII în satul Bănești, are o valoare de 4.522.000 de lei. Proiectul a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II). Lucrările au demarat în ritm alert, apoi a intervenit o sincopă în activitatea firmei constructoare. O vreme, nu s-a lucrat deloc, însă acum, după cum ne-a precizat Valentin Pârvu, a fost reluat procesul de execuție.

„Orice ar zice cârcotașii, cei care stau la pândă pentru a ne denigra nemeritat, pentru a vâna greșeli, la ordin, neavând habar cum se derulează un proiect, că sunt tot soiul de obstacole, de piedici, de situații neprevăzute, noi mergem mai departe. Ne vom duce investițiile la capăt. Recunosc, este greu. Poziționarea, geografia localității noastre nu ne ajută, ne confruntăm cu probleme multiple în accesarea de fonduri, cu valoarea proiectelor, cu prețurile care nu stau nici ele pe loc, dar nu exasperăm. Ne vom duce proiectele la capăt și, în afară de școală modernă la Bănești, de cămin cultural la Ghinești, de centru medical la Cuza Vodă, vom avea în cele din urmă și rețele de apă, canalizare și gaze naturale în toate satele, dar și drumuri reabilitate. Este un proces de durată, dar, cu răbdare și înțelegere din partea cetățenilor, cu sprijin din partea factorilor de decizie, vom reuși”, ne-a declarat Valentin Pârvu – primarul comunei Sălcioara, din județul Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște schimbă estetica aleilor pietonale pe Bulevardul Independenței

Publicat

pe

Primăria Târgoviște derulează, în această perioadă, pe lângă multele proiecte mari de investiții, și lucrări care vizează latura estetică a orașului. Sunt modernizate trotuare, se plantează flori, arbori și arbuști ornamentali, se face curățenie în cartiere etc.

Da, ploaia din ultimele ore încurcă un pic lucrurile, dar cetățenii au primit deja o mostră a ceea ce înseamnă aceste intervenții și le apreciază. Spre exemplu, schimbările începute pe Bulevardul Independenței, la nivelul aleilor pietonale de vizavi de fosta Baie Comunală, sunt cerute deja și în alte zone.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite