ADMINISTRAŢIE
Drumul din Bucegi, rupt de viitură în Cheile Tătarului, a fost refăcut

Consiliul Județean Dâmbovița a refăcut, cu forțe proprii, drumul de acces spre stațiunea turistică Pestera-Padina, distrus de viitură, în această vară, la ieșire din Cheile Tătarului. Lucrările au debutat în luna august și au fost executate de societatea de profil a CJ Dâmbovița – SC LDP SA. Fondurile au fost asigurate din bugetul administrației județene, Guvernul României ignorând toate solicitările înainte în acest sens.
Astăzi, spune Valentin Calcan – important investitor în zona montană a județului Dâmbovița, se circulă din nou prin Cheile Tătarului, iar Stațiunea Turistică Peștera-Padina nu va fi închisă în această iarnă. Și totul se datorează determinării de care dă dovadă președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.
„În ultimii 20 de ani, am văzut 8 (opt) președinți de județ. Toți promiteau la început că sprijină dezvoltarea Stațiunii. Toți! După care, unul spunea că “brazii nu votează”, altul că “zero voturi la Peștera = zero investiții publice”. Alți 2-3 președinți doar au mimat dorința pentru construirea unui pol turistic montan, nimic mai mult. Puțini președinți sunt cei care chiar au făcut ceva real și pentru asta, le mulțumesc.
Nu-mi place să laud, dar sunt obligat de realitatea constatată astăzi în Cheile Tătarului să fac o excepție. Felicitări, Corneliu Stefan! Mi-ai promis, în dimineața de după dezastrul viiturii, că nu ne vei lăsa, că până în octombrie drumul va fi refăcut, cu sau fără sprijin guvernamental. Le-am transmis tuturor vorbele tale, dar, spun acum, am fost cu toții destul de sceptici. Ai promis! Ai făcut! Fără sprijin guvernamental… Felicitări!”, a scris Valentin Calcan pe pagina sa de Facebook.
Reamintim faptul că președintele Corneliu Ștefan a solicitat ca drumul forestier de pe partea cealaltă a Lacului Bolboci să fie trecut în administrarea Consiliului Județean, astfel încât să se poată interveni cu lucrări de întreținere. Deocamdată, forurile centrale nu au venit cu un răspuns favorabil.
Ideea șefului CJ Dâmboviţa este aceea de a avea un drum cu sens unic pentru urcare și altul pentru coborâre, având în vedere că, în zona lacului, atât DJ714, cât și drumul forestier asfaltat sunt înguste și permit cu greu trecerea a două mașini una pe lângă cealaltă. Prin punerea în practică a acestei idei, accesul în platoul Padina-Peștera s-ar efectua în condiții de maximă siguranță și fără ambuteiaje.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște: Modulele digitale de colectare a deșeurilor devin operaționale luni, 17 martie 2025. Detalii importante aici!

Atenție, târgovișteni! De luni – 17 martie 2025, devin operaționale noile containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea vor putea fi accesate, timp de o lună, fără cartelă – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan. Măsura a fost luată pentru a le da timp cetățenilor să se obișnuiască cu noul sistem.
„Este foarte important să utilizăm cum trebuie aceste insule ecologice. Nu vreau să avem nemulțumiri. În situația în care insula ecologică, din diferite motive, nu funcționează, avem container de rezervă în fiecare zonă, astfel încât deșeul să fie aruncat acolo.
Lăsarea deșeurilor lângă insula ecologică sau în altă zonă reprezintă o contravenție care, în baza legislației de mediu, se sancționează cu amendă de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult decât atât, colectarea selectivă a deșeurilor, punerea separată pe fracții reprezintă o altă obligație prevăzută de lege, sancțiunea fiind asemănătoare.
Este până la urmă un exercițiu de voință și trebuie să schimbăm puțin mentalitatea. Asta trebuie să înțelegem. În situația în care vom continua să amestecăm categoriile de deșeuri, vom ajunge să plătim sume foarte mari cu titlu de sancțiune. Deja se plătește taxa pe economia circulară”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.
Atenție! Insulele ecologice digitalizate sunt în mare parte monitorizate video, iar celelate urmează. De asemenea, vor exista echipe de la Poliția Locală care vor patrula în municipiu cu scopul de a verifica modul cum sunt utilizate.
„Pe fiecare insulă va fi inscripționat numărul de telefon unde se poate suna dacă sunt probleme, dar și regimul sancționator. Sunt 30 de zile în care oamenii să intre în posesia cartelei de acces, fie de la asociația de proprietari, fie de la Primărie. Să sperăm că vom da un exemplu de bune practici, deși sunt convins că, în prima fază, vor fi probleme”, a mai spus edilul.
Cât privește situațiile în care asociația de proprietari condiționează eliberarea cartelei de acces la containerele pentru deșeuri, persoanele în cauză pot apela la administrația publică locală, care are posibilitatea să elibereze, gratuit, oricâte cartele va fi nevoie – a punctat primarul Daniel Cristian Stan, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu se plătește nimic în plus pentru aceste insule ecologice digitalizate, contrar zvonurilor lansate de diverși „binevoitori”.
„Nu există condiționalități. Doar obligația de a colecta deșeurile selectiv și de a le depune acolo unde trebuie”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.
De reținut și faptul că municipalitatea are în implementare un al doilea proiect de montare insule ecologice digitalizate, astfel că, până la finalul anului, nu vor mai exista zone neacoperite în Târgoviște.
Insulele ecologice digitalizate din Târgoviște cuprind cinci module, pentru următoarele categorii de deșeuri:
– biodegradabile (exemplu: legume, fructe, zaț de cafea, pliculețe de ceai etc.)
– reziduale (deșeuri de igienă personală, scutece, deșeuri de plastic nereciclabile etc.)
– plastic și metal (ambalaje din plastic – curate, pet-uri, doze de sucuri și alte băuturi etc.)
– hârtie și carton (reviste, ziare, cărți, ambalaje de hârtie și carton – curate etc.)
– sticlă (recipiente din sticlă, nu pet-uri etc.)
ADMINISTRAŢIE
Școlile din Răcari prinse în ample lucrări de reabilitare și modernizare

Instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul orașului Răcari au reprezentat în permanență o prioritate pentru primarul Marius Caravețeanu, adept al educației, al pregătirii în condiții optime, civilizate, pentru ziua de mâine, a tinerilor, a celor care trebuie să preia ștafeta menținerii și dezvoltării comunității după regulile moderne, europene.
Printr-un proiect cu fonduri europene obținute prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, la Școala Gimnazială din Răcari se desfășoară ample lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare. Valoarea investiției este de 16.984.394,90 lei, fără TVA. Lucrările au ca termen de finalizare 7 luni. Proiectul prevede reabilitare și extindere școală, bibliotecă, sală de sport, teren de sport exterior. De asemenea, va fi amenajată curtea și refăcut gardul împrejmuitor.
Tot cu finanțare obținută prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027 va fi reabilitată, extinsă, modernizată și echipată ca la carte și Școala Gimnazială din cartierul Colacu. Valoarea contractului este de 13.661.207,95 lei fără T.V.A. Termenul de execuție este de 8 luni. Lucrările prevăd reabilitare și extinderea corpului nou și a celui vechi, edificarea unei săli de sport, teren exterior pentru practicarea activităților sportive, realizarea unei cabine poartă, reamenajarea curții instituției școlare și execuția unui gard împrejmuitor.
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii Casei de Pensii Dâmbovița, urmărite cu atenție de prefectul Marian Tănase
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 3 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii
-
Prahovaacum 4 zile
Comisar șef de poliție și-a luat viața la 43 de ani, înfigându-și un cuțit în piept