Deputatul social-democrat Radu Popa a povestit, pe pagina sa de Facebook, episodul audierii celor doi USR-iști propuși de Dacian Cioloș pentru funcțiile de ministru la Energie și Economie, respectiv Cristina Prună și Claudiu Năsui.
Spune Radu Popa că binecunoscutul Năsui a fost mai nepregătit și a răspuns greu la întrebările membrilor comisiei. Căuta răspunsurile în hârtii și s-a sprijinit de laptop. Partea cea mai suculentă a întâlnirii, a mărturisit deputatul PSD, a reprezentat-o audierea Cristinei Prună, care, se pare, din cele auzite și văzute de Radu Popa, nu are treabă cu ce se mănâncă Energia.
„I-am pus două întrebări. Prima a fost legată de centrala de la Iernut și i-am spus candidatului USR că în programul ei centrala este considerată un proiect pe termen lung, deși până azi îi criticase pe antecesori tocmai că neglijaseră acest proiect.
Apoi am întrebat-o despre CE Oltenia. Centrala cărbunelui reprezintă un producător strategic de energie pentru că asigură 23% din totalul energiei din România. Când ai import de gaze naturale de 22%, din Rusia, și la un preț imens, orice blocaj în activitatea CE Oltenia e un atac la securitatea energetică a României.
Doar că luni, colegii ei din USR, tocmai votaseră o schemă care prevede supraimpozitare cu 80% a producătorilor de energie care depășesc costul de 425 lei/Mgw produs. Asta echivala cu închiderea CE Oltenia pentru că acolo costul de producție este de 625 lei și, dacă aplici schema de supraimpozitare, atunci clar nu mai ieși din iarnă.
Și ca să înțeleagă și mai bine în ce situație ne-a împins schema votată de colegii săi, am încercat să văd dacă știe cu ce preț de producție vinde CE Oltenia toată energia sa. Nu numai că nu a știut, dar era sigură că prețul e sub 350 lei/ Mgw. Nu, doamna candidat! CE Oltenia produce energia la 625 lei/MgW și cu asta asigură 23% din necesarul SEN. 23%oameni buni!
Dacă senatorii au plafonat supraimpozitarea la 425 lei/Mgw atunci să explice ei cum facem cu CE Oltenia, dar și cu eventuala scoatere a centralei din SEN. Ar fi un dezastru pentru economie pentru că, în cazul acesta, importul de energie din Ungaria sau din alte țări ar trebui să fie de 23%.
Eh, aici intervine problema. România nu poate importa încă 23% pentru că rețeau Transelectrica pur și simplu nu mai rezistă, deja importam 2600-2700 MWh dintr-un total de 3000 cât este maximum pe care îl duce rețeaua. Cam asta e situația, asta au reușit o echipă de senatori care s-au apucat de treabă pe modelul lui Firicel din Las Fierbinți”, a scris Radu Popa.