Connect with us

ACTUALITATE

Drumul din Bucegi, distrus de transportatorii de bușteni! CJ Dâmbovița îi va pune să plătească

Publicat

pe

Problema drumurilor din munte, distruse de transportatorii lemnului exploatat din pădurile întinse pe versanții Bucegilor, dăinuie de ceva timp. În zonă acționează ocoale private. Nimeni nu contestă dreptul acestor entități economice de a avea activitate, de a valorifica masa lemnoasă, dar operațiunile trebuie efectuate judicios, cu simț al responsabilității și, mai ales, cu respect față de ceilalți membri ai societății, față de infrastructura rutieră montană, aflată mereu sub influența nefastă a factorilor de mediu.

Nu este normal ca autoritățile județene să depună eforturi considerabile din punct de vedere financiar, material și uman, pentru a ține deschis DJ 714, drum care face legătura cu Stațiunea de interes național Peștera-Padina, iar angajații exploatărilor de lemn care au deschis parchete de lucru în munte să distrugă căile rutiere!

Acest fenomen al sfidării persistă de ani și ani. Toată lumea a sperat că lucrurile vor intra în normal, că va exista un fel de civilizație montană și la acest capitol. Din păcate, nu se întâmplă așa. În atare condiții conducerea județului Dâmbovița este obligată să acționeze.

În vară, revărsările puternice de apă au distrus o porțiune întinsă din DJ 714, în zona Cheile Tătarului, punând în pericol accesul către perimetrul turistic Peștera-Padina. Consiliului Județean Dâmbovița a intervenit rapid, concentrând forțe importante pentru a reface structura de rezistență, lucrările hidrotehnice de apărare și, evident, carosabilul întors pe dos de furia torenților.

Investitorii din munte și turiștii au răsuflat ușurați. Din păcate, așa cum am spus mai sus, reprezentanții firmelor și ocoalelor care exploatează lemnul din Bucegi nu au respect față de drumul județean, față de eforturile depuse de alții, față de banul public.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a constat că, în ultima perioadă, transportul de buștean pe traseul Glod-Moroieni-Zănoaga s-a intensificat. Nu mai sunt respectate restricțiile de viteză și tonaj, fapt care a dus la distrugerea drumului județean. Ba mai mult, de-a lungul DJ 714 au apărut și depozitele de bușteni coborâți cu utilaje grele de pe versanți și plasați aiurea în drum.

Președintele CJ Dâmbovița le-a transmis celor care sfidează legea și bunul public un avertisment. Îi anunță că vor suporta consecințele faptelor pe care le-au comis.

„Îi anunț pe cei care nu au respectat legea că vor reface drumul așa cum era înainte de a-l distruge, pe cheltuiala lor. Și, tot pe banii lor, vor asigura și scurgerea apelor pluviale afectată de camioanele pline ochi cu lemne care coboară din munte.

Nu în ultimul rând, le mai aduc la cunoștință că, în perioada următoare, vom introduce noi restricții pe drumurile județene din munte. Nimeni, dar nimeni, nu își bate joc de banii dâmbovițenilor și de munca noastră”, a precizat Corneliu Ștefan, după ce a văzut dezastrul din munte.

ACTUALITATE

Info util: Asigurarea la sistemul public de sănătate pentru persoanele fără venituri fiscalizate

Publicat

pe

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212) – ne informează Casa Județeană de Sănătate Dâmbovița.

„Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației”, precizează sursa citată.

În 2025, salariul minim brut este 4.050 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate trebuie să achite 2.430 de lei, valoare rezultată din aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul care este 24.300 de lei (6 x 4.050 lei).

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea. Asta înseamnă că plata asigurării opționale la sănătate în 2025 va putea fi făcută până în 25 mai 2026.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;

– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Acuzat fără vină de anchetatori superficiali! Primarul de la Dobra a fost salvat de o înregistrare video

Publicat

pe

Ultima postare de pe pagina de Facebook a primarului comunei Dobra, Daniel Nica, este una bulversantă, incredibilă și demonstrează că putem fi oricând victima unui sistem care lucrează ori superficial, neprofesionist, grăbit, ori vrea musai să te înfunde. Această ultimă variantă nu o îmbrățișăm, credeam că încă trăim într-un stat democratic și că nu suntem eliminați din prim-plan la o simplă comandă venită cine știe de unde. Dar, superficialitatea celor aflați la butoane trebuie pedepsită. Nu te poți juca cu viața unui om doar așa, că te numești apărător al legii și ești purtător de uniformă!

Edilul de la Dobra a fost pus sub cercetare, cu permisul de conducere ridicat, la care s-a adăugat și stresul psihic creat de o situație falsă, precum și alterarea imaginii sale de cetățean onest, chiar dacă numai pentru o perioadă scurtă de timp.

Daniel Nica s-a întâmplat să fie participant la trafic în ziua de 16 aprilie, pe DJ 711, pe teritoriul satului Racovița, comuna Bucșani, atunci când, pe acest tronson de drum, s-a consumat un grav accident de circulație. Un autoturism s-a răsturnat. O persoană încarcerată, elicopter SMURD la fața locului. Au stabilit polițiștii la acel moment, așa, la foc automat, că Daniel Nica a fost implicat în evenimentul rutier. Cuvântul lui, încercările de a arăta că nu a avut nicio legătură cu accidentul nu prea au contat în fața oamenilor legii, drept pentru care, stresat la maximum, dar hotărât, a trebuit, contracronometru, să caute singur dovezi ale nevinovăției sale. A avut noroc sau cum zic cei care au postat comentarii la textul său de pe Facebook, l-a ajutat Dumnezeu să își dovedească nevinovăția. A găsit o înregistrare video realizată de o cameră îndreptată chiar spre tronsonul de drum unde s-a produs evenimentul rutier. Au urmat scuzele din partea anchetatorilor superficiali, probabil grăbiți să rezolve un caz, lui Daniel Nica i s-a restituit permisul de conducere, dar rănile au rămas. Și, mai mult decât atât, cazul ne scade ușor încrederea în instituțiile statului, care ar trebui să fie etaloane ale corectitudinii și respectului față de cetățean.

De la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița am aflat că ancheta în acest caz în care s-a produs o eroare de cercetare, fiind acuzat un om nevinovat, este instrumentată de polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Dâmbovița, sub coordonarea de un procuror.

Citește și: Accident cu o victimă încarcerată în Racovița, județul Dâmbovița

Redăm mai jos textul postat de primarul comunei Dobra, Daniel Nica, în care prezintă coșmarul prin care a trecut din cauza superficialității manifestate de niște oameni ai legii.

„Dragilor, vreau să vă povestesc un episod neplăcut pe care l-am trăit zilele trecute și o fac doar pentru ca voi să vedeți cât de ușor poți fi acuzat și etichetat în mod negativ și pentru ca nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu.

În după-amiaza zilei de miercuri, mă îndreptam spre Târgoviște la volanul mașinii mele Volvo V 70 de culoare gri. Între Racovița și Comișani, am fost martorul unui accident teribil care s-a petrecut în fața mea. Am încetinit și, pentru că am văzut că alți șoferi au coborât din mașini și au sunat la 112 și pentru că mă grăbeam, mi-am continuat drumul, trecând ușor pe lângă o mașină închisă la culoare, un Mercedes Sprinter, reducând aproape până la oprire lângă mașină, dubița de culoare albă implicată, iar după câteva minute de staționat în spatele tirului, am continuat deplasarea.

La câteva zeci de minute, mă trezesc cu un telefon de la poliție că am fost implicat într-un accident. M-am reîntors imediat la fața locului și le-am explicat că eu nu am nicio legătură cu accidentul, că în fața mea erau încă două mașini până la cea care a fost implicată. Totodată, le-am spus polițiștilor și care este mașina care rula și a fost implicată în accident. Nu m-a crezut nimeni! Aproape de miezul nopții, am aflat că sunt acuzat de producerea unui accident la care eu n-am participat și am rămas fără permis.

Nu vreau să vă puneți în pielea mea, să știi că nu ai nicio vină și să nu fii crezut, să fii acuzat că minți etc. Au urmat apoi zile de chin pentru mine, în care nu am făcut altceva decât să caut probe cu care să dovedesc că nu am nici o treabă cu acel accident.

Dumnezeu m-a ajutat și am găsit imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă, imagini pe care polițiștii nu le ridicase, care dovedesc clar că mașina pe care o conduceam rula cu mult în spatele locului în care s-a produs accidentul, iar în fața mea erau și alte mașini. Le-am prezentat polițiștilor și, în sfârșit, am fost crezut. Astăzi (Nota redacției: 23 aprilie 2025) mi-am recăpătat permisul.

Am decis să postez acest mesaj pentru că în locul meu putea fi oricare dintre dumneavoastră. Am decis să-mi montez și o cameră de bord pe mașină, pentru că te poate salva din astfel de situații neplăcute. Am primit scuze din partea anchetatorilor, dar la ce să-mi folosească?

Dacă eu nu găseam aceste dovezi, rămâneam un șofer „fugar” acuzat pe nedrept. Totuși, le mulțumesc celor care au crezut câtuși de puțin în mine și au făcut cercetări în continuare, audiind cât mai mulți martori, printre care și proprietarul mașinii implicate în accident. Dumnezeu scoate totdeauna adevărul la suprafață! Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Dobra – Daniel Nica.

Vom reveni.

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite