Connect with us

ACTUALITATE

Drumul din Bucegi, distrus de transportatorii de bușteni! CJ Dâmbovița îi va pune să plătească

Publicat

pe

Problema drumurilor din munte, distruse de transportatorii lemnului exploatat din pădurile întinse pe versanții Bucegilor, dăinuie de ceva timp. În zonă acționează ocoale private. Nimeni nu contestă dreptul acestor entități economice de a avea activitate, de a valorifica masa lemnoasă, dar operațiunile trebuie efectuate judicios, cu simț al responsabilității și, mai ales, cu respect față de ceilalți membri ai societății, față de infrastructura rutieră montană, aflată mereu sub influența nefastă a factorilor de mediu.

Nu este normal ca autoritățile județene să depună eforturi considerabile din punct de vedere financiar, material și uman, pentru a ține deschis DJ 714, drum care face legătura cu Stațiunea de interes național Peștera-Padina, iar angajații exploatărilor de lemn care au deschis parchete de lucru în munte să distrugă căile rutiere!

Acest fenomen al sfidării persistă de ani și ani. Toată lumea a sperat că lucrurile vor intra în normal, că va exista un fel de civilizație montană și la acest capitol. Din păcate, nu se întâmplă așa. În atare condiții conducerea județului Dâmbovița este obligată să acționeze.

În vară, revărsările puternice de apă au distrus o porțiune întinsă din DJ 714, în zona Cheile Tătarului, punând în pericol accesul către perimetrul turistic Peștera-Padina. Consiliului Județean Dâmbovița a intervenit rapid, concentrând forțe importante pentru a reface structura de rezistență, lucrările hidrotehnice de apărare și, evident, carosabilul întors pe dos de furia torenților.

Investitorii din munte și turiștii au răsuflat ușurați. Din păcate, așa cum am spus mai sus, reprezentanții firmelor și ocoalelor care exploatează lemnul din Bucegi nu au respect față de drumul județean, față de eforturile depuse de alții, față de banul public.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a constat că, în ultima perioadă, transportul de buștean pe traseul Glod-Moroieni-Zănoaga s-a intensificat. Nu mai sunt respectate restricțiile de viteză și tonaj, fapt care a dus la distrugerea drumului județean. Ba mai mult, de-a lungul DJ 714 au apărut și depozitele de bușteni coborâți cu utilaje grele de pe versanți și plasați aiurea în drum.

Președintele CJ Dâmbovița le-a transmis celor care sfidează legea și bunul public un avertisment. Îi anunță că vor suporta consecințele faptelor pe care le-au comis.

„Îi anunț pe cei care nu au respectat legea că vor reface drumul așa cum era înainte de a-l distruge, pe cheltuiala lor. Și, tot pe banii lor, vor asigura și scurgerea apelor pluviale afectată de camioanele pline ochi cu lemne care coboară din munte.

Nu în ultimul rând, le mai aduc la cunoștință că, în perioada următoare, vom introduce noi restricții pe drumurile județene din munte. Nimeni, dar nimeni, nu își bate joc de banii dâmbovițenilor și de munca noastră”, a precizat Corneliu Ștefan, după ce a văzut dezastrul din munte.

ACTUALITATE

Nu rata sesiunea practică „Finanțarea afacerilor agricole” organizată de Camera de Comerț Dâmbovița!

Publicat

pe

Camera de Comerț Dâmbovița organizează, mâine – 21 martie 2023, de la ora 10:00, la sediul său din Târgoviște (Calea Câmpulung, Nr. 6A – zona fostului spital de endocrinologie), prima ediție a evenimentului „Finanțarea afacerilor agricole”.

Este vorba despre o sesiune practică menită să contribuie la o bună informare a mediului antreprenorial din sectorul agricol asupra intervențiilor în agricultură previzionate în perioada imediat următoare prin Planul Național Strategic.

Alături de consultanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița se vor afla reprezentanții PORSIM BLUE PROJECT- partener în acest demers dedicat finanțării afacerilor agricole.

Înscrierile se fac la telefon 0245.210.318 sau 0751.153.708, precum și prin e-mail la info@cciadb.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Direcția Silvică Dâmbovița folosește 148.000 de puieți pentru „Luna plantării arborilor”

Publicat

pe

În perioada 15 martie – 15 aprilie, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) se desfășoară acțiunea cu caracter civic și de responsabilizare socială „Luna plantării arborilor”, manifestare cunoscută în anii trecuți sub denumirea „Luna pădurii”.

Este o perioadă în care silvicultorii invită pe șantierele de împădurire elevi, studenți și alte categorii socio-profesionale, pentru a contribui la menținerea integrității resurselor forestiere ale țării și să-și dezvolte astfel sentimentul de respect și ocrotire a acestei bogății inestimabile a țării care este pădurea, „aurul verde” al României.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Direcţiei Silvice Dâmbovița, Petre Marin, a prezentat suita de acțiuni ce se derulează în subunitățile de pe teritoriul județului. Pe șantierele de împăduriri, alături de personalul silvic, se vor afla elevi, studenți, voluntari și membri ai comunităților locale.

„Avem multe acțiuni de educație forestieră și plantare de puieți cu elevii în „Săptămâna verde”, organizată între 24 și 31 martie. Vom avea asemenea activități și în cursul lunii aprilie. Am încheiat protocoale de colaborare cu unitățile de învățământ care au solicitat participarea la astfel de acțiuni”, ne-a precizat inginerul Petre Marin.

În campania de împăduriri care se va desfășura în această primăvară, în subunitățile coordonate de Direcția Silvică Dâmbovița se vor folosi 148.000 de puieți forestieri, respectiv 54.000 de puieți din specia stejar pedunculat, 29.000 puieți de gorun, 61.000 de molid și 4.000 de plop. Puieții sunt produși în Pepiniera Centrală Găești, unde se obțin anual peste 500.000 de puieți forestieri, dar și diferite specii ornamentale.

Anul acesta, ne-a mai spus directorul Petre Marin, este prevăzut a se realiza refacerea fondului forestier prin cele două metode, regenerare naturală și regenerare artificială, pe o suprafață de 121 hectare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats