Connect with us

ACTUALITATE

Titus Corlățean este noul președinte al Comisiei pentru alegerea judecătorilor de la CEDO

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița, a obținut încă o recunoaștere a implicării sale în politica europeană, în problematica ce ține de libertăți, de respectarea drepturilor omului.

Liderii grupurilor politice din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg (SOC, PPE, ALDE, GUE, Conservator), parlamentarii europeni din diferite state, membri ai Comisiei speciale a APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) l-au desemnat pe demnitarul român președintele Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Evenimentul s-a consumat miercuri, 26 ianuarie 2022, în cadrul primei părți a sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24-28 ianuarie 2022.

„Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievării și examinării fiecăruia dintre cei trei candidați prezentați de statele membre ale Consiliului Europei pe lista națională pentru funcția de judecător la CEDO.

În urma procesului de evaluare a candidaților și audierii acestora, membrii comisiei au o ultimă dezbatere, cu ușile închise, și decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru îndeplinirea responsabilității de judecător la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunării, în baza căreia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul la CEDO din lista de trei candidați a statului respectiv.

Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Convenție: “judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputație morală și trebuie să întrunească cerințele exercitării unor înalte funcții judiciare sau să fie jurisconsulți cu o competență recunoscută”.

Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO are o componență restrânsă, fiind alcătuită din 20 de membri titulari și 20 de membri supleanți, cu un nivel ridicat de competență și experiență în domeniul juridic, fiind desemnați de Biroul APCE în baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunării”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Titus Corlățean a precizat că noua poziție în care a fost desemnat reprezintă o responsabilitate specială în cadrul Organizației de la Strasbourg, cu impact larg european în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

„Sunt membru al acestei comisii restrânse numeric de mai mulți ani, am fost chiar vicepreședinte al acesteia până în luna decembrie, dar, cu sinceritate, nu mă gândeam că un român va avea oportunitatea să asume această responsabilitate, pentru că mizele sunt importante și jucătorii statali europeni importanți, când e vorba de astfel de sisteme instituționale, preferă ei să decidă.

E o recunoaștere importantă a școlii românești de drept internațional și european în materie de Drepturi ale Omului, dar și a faptului că poți reuși politic în Europa și dinspre București. Cu muncă și seriozitate.

Ce este mai greu însă abia acum urmează, dar cunosc deja „terenul” și știu ce este de făcut, cu obiectivitate și imparțialitate. Și cu o componență de bună calitate a comisiei APCE din toate grupurile parlamentare europene. Așteptăm anul acesta la audieri la Paris sau Strasbourg candidații din mai multe state europene, între care și România. Sper ca lista românească selectată prin procedura națională începută de fostul Guvern și finalizată de actualul Executiv să fie una la înălțime, care să corespundă criteriilor și exigențelor în materie. Vă asigur că și în acest caz voi avea aceeași conduită obiectivă și impartială, în calitatea europeană, de aceasta dată, pe care o dețin”, a scris senatorul Titus Corlățean pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Nu rata sesiunea practică „Finanțarea afacerilor agricole” organizată de Camera de Comerț Dâmbovița!

Publicat

pe

Camera de Comerț Dâmbovița organizează, mâine – 21 martie 2023, de la ora 10:00, la sediul său din Târgoviște (Calea Câmpulung, Nr. 6A – zona fostului spital de endocrinologie), prima ediție a evenimentului „Finanțarea afacerilor agricole”.

Este vorba despre o sesiune practică menită să contribuie la o bună informare a mediului antreprenorial din sectorul agricol asupra intervențiilor în agricultură previzionate în perioada imediat următoare prin Planul Național Strategic.

Alături de consultanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița se vor afla reprezentanții PORSIM BLUE PROJECT- partener în acest demers dedicat finanțării afacerilor agricole.

Înscrierile se fac la telefon 0245.210.318 sau 0751.153.708, precum și prin e-mail la info@cciadb.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Direcția Silvică Dâmbovița folosește 148.000 de puieți pentru „Luna plantării arborilor”

Publicat

pe

În perioada 15 martie – 15 aprilie, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) se desfășoară acțiunea cu caracter civic și de responsabilizare socială „Luna plantării arborilor”, manifestare cunoscută în anii trecuți sub denumirea „Luna pădurii”.

Este o perioadă în care silvicultorii invită pe șantierele de împădurire elevi, studenți și alte categorii socio-profesionale, pentru a contribui la menținerea integrității resurselor forestiere ale țării și să-și dezvolte astfel sentimentul de respect și ocrotire a acestei bogății inestimabile a țării care este pădurea, „aurul verde” al României.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Direcţiei Silvice Dâmbovița, Petre Marin, a prezentat suita de acțiuni ce se derulează în subunitățile de pe teritoriul județului. Pe șantierele de împăduriri, alături de personalul silvic, se vor afla elevi, studenți, voluntari și membri ai comunităților locale.

„Avem multe acțiuni de educație forestieră și plantare de puieți cu elevii în „Săptămâna verde”, organizată între 24 și 31 martie. Vom avea asemenea activități și în cursul lunii aprilie. Am încheiat protocoale de colaborare cu unitățile de învățământ care au solicitat participarea la astfel de acțiuni”, ne-a precizat inginerul Petre Marin.

În campania de împăduriri care se va desfășura în această primăvară, în subunitățile coordonate de Direcția Silvică Dâmbovița se vor folosi 148.000 de puieți forestieri, respectiv 54.000 de puieți din specia stejar pedunculat, 29.000 puieți de gorun, 61.000 de molid și 4.000 de plop. Puieții sunt produși în Pepiniera Centrală Găești, unde se obțin anual peste 500.000 de puieți forestieri, dar și diferite specii ornamentale.

Anul acesta, ne-a mai spus directorul Petre Marin, este prevăzut a se realiza refacerea fondului forestier prin cele două metode, regenerare naturală și regenerare artificială, pe o suprafață de 121 hectare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats