Senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița, a obținut încă o recunoaștere a implicării sale în politica europeană, în problematica ce ține de libertăți, de respectarea drepturilor omului.
Liderii grupurilor politice din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg (SOC, PPE, ALDE, GUE, Conservator), parlamentarii europeni din diferite state, membri ai Comisiei speciale a APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) l-au desemnat pe demnitarul român președintele Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Evenimentul s-a consumat miercuri, 26 ianuarie 2022, în cadrul primei părți a sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24-28 ianuarie 2022.
„Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievării și examinării fiecăruia dintre cei trei candidați prezentați de statele membre ale Consiliului Europei pe lista națională pentru funcția de judecător la CEDO.
În urma procesului de evaluare a candidaților și audierii acestora, membrii comisiei au o ultimă dezbatere, cu ușile închise, și decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru îndeplinirea responsabilității de judecător la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunării, în baza căreia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul la CEDO din lista de trei candidați a statului respectiv.
Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Convenție: “judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputație morală și trebuie să întrunească cerințele exercitării unor înalte funcții judiciare sau să fie jurisconsulți cu o competență recunoscută”.
Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO are o componență restrânsă, fiind alcătuită din 20 de membri titulari și 20 de membri supleanți, cu un nivel ridicat de competență și experiență în domeniul juridic, fiind desemnați de Biroul APCE în baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunării”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.
Titus Corlățean a precizat că noua poziție în care a fost desemnat reprezintă o responsabilitate specială în cadrul Organizației de la Strasbourg, cu impact larg european în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.
„Sunt membru al acestei comisii restrânse numeric de mai mulți ani, am fost chiar vicepreședinte al acesteia până în luna decembrie, dar, cu sinceritate, nu mă gândeam că un român va avea oportunitatea să asume această responsabilitate, pentru că mizele sunt importante și jucătorii statali europeni importanți, când e vorba de astfel de sisteme instituționale, preferă ei să decidă.
E o recunoaștere importantă a școlii românești de drept internațional și european în materie de Drepturi ale Omului, dar și a faptului că poți reuși politic în Europa și dinspre București. Cu muncă și seriozitate.
Ce este mai greu însă abia acum urmează, dar cunosc deja „terenul” și știu ce este de făcut, cu obiectivitate și imparțialitate. Și cu o componență de bună calitate a comisiei APCE din toate grupurile parlamentare europene. Așteptăm anul acesta la audieri la Paris sau Strasbourg candidații din mai multe state europene, între care și România. Sper ca lista românească selectată prin procedura națională începută de fostul Guvern și finalizată de actualul Executiv să fie una la înălțime, care să corespundă criteriilor și exigențelor în materie. Vă asigur că și în acest caz voi avea aceeași conduită obiectivă și impartială, în calitatea europeană, de aceasta dată, pe care o dețin”, a scris senatorul Titus Corlățean pe pagina sa de Facebook.
Urmărește Incomod Media și pe Google News