Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primăria Valea Mare riscă să dea înapoi 1 milion de euro, fiindcă Electrica ține pe loc un aviz!

Publicat

pe

Am tot sperat că se termină cu birocrația din România, că intrăm pe drumul cel bun în ceea ce privește relaționarea și colaborarea dintre instituții și cetățean, dintre varii entități administrative, economice și sociale. Din păcate, suntem încă sufocați de mentalitatea funcționarului dependent de hârtii, a celui care ar fi în stare să îți ceară un aviz dacă faci câțiva pași pe stradă și, eventual, să ți-l elibereze când vrea el. Fenomenul este întâlnit, ați ghicit, la instituțiile și companiile unde jupân este tot statul român. De optuzitatea celor care slujesc aici și interpretarea subiectivă a legilor se lovesc deopotrivă cetățenii de rând, dar și reprezentanții administraților publice locale în demersul lor firesc de a edifica proiecte importante pentru comunitățile pe care le coordonează.

Exemplu concret, proaspăt, la Valea Mare, județul Dâmbovița. Primăria localității riscă să fie bună de plată. Un proiect de un milion de euro este în pericol, fiindcă administrația publică așteaptă de luni de zile un aviz care s-a… înțepenit în birourile de la Electrica. Toată tărășenia, cum te poți împotmoli din vina altora, ne-a povestit-o primarul Constantin Miu. Edilul a solicitat, așa cum prevăd legile în România, un aviz de la Electrica necesar pentru punerea în funcțiune a stației de repompare care va deservi rețeaua de canalizare din satul Valea Caselor. O investiție de un milion de euro, bani obținuți prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.(AFIR).

 

Rețeaua de conducte se întinde pe o lungime de 7, 6 km. Totul este gata și de așteaptă recepționarea lucrării. Dar, cum poți să închizi acest proiect atâta timp cât stația de repompare nu a fost racordată la rețeaua electrică? Este nevoie de efectuarea probelor de lucru. Din câte am aflat de la primarul Constantin Miu, reprezentanții instituției finanțatoare nici nu vor să audă de așa ceva.Trebuie musai realizată conectarea la rețeaua electrică.

„La Electrica am făcut poteci în vederea obținerii avizelor. Săptămâna trecută, mi-au dat un aviz de amplasament și acum, nu știu, nu au tarife!e pentru avizele pe care le eliberează. Această întârziere este deosebit de periculoasă pentru noi, pentru acest proiect indispensabil pentru comunitate. Pe 20 martie, trebuie să închidem proiectul, altfel există riscul ca localitatea să plătească cei un milion de euro.

Să stai la o agenție a statului șapte luni pentru un aviz, să nu poți să îți închizi un proiect de un milion de euro pentru care te-ai chinuit ani de zile să elaborezi documentația, să obții aprobări, să îl finanțezi… este strigător la cer.

Electrica trebuia să îmi dea un aviz de amplasament și noi, Primăria, ulterior, angajam și plăteam la o firmă privată pentru a ne realiza racordările la rețea. Eu le-am spus celor de la Electrica că mă voi îndrepta împotriva lor dacă se întâmplă ceva cu acest proiect, mai ales că nu din vina noastră s-ar putea bloca lucrurile”, ne-a spus, cu vădită mâhnire, edilul de la Valea Mare.

Cu aceeași birocrație și stare de nepăsarea se confruntă administrațiile publice locale din Dâmbovița și la Apele Române. Primarul de la Valea Mare ne-a mărturisit că era să piardă proiectul pentru canalizare, fiindcă a trebuit să aștepte un an de zile acordarea unui aviz la Apele Române Argeș-Vedea.

„Astăzi, tot după un an de zile, documentația pentru un serviciu de apă pe care îl avem în cadrul Primăriei nici la acest moment nu a fost finalizată. Motivează că nu au personal, că vin alți angajați noi, care nu știu despre ce este vorba”.

Revenim la relaționarea, comunicarea și colaborarea la nivel economic, distribuitor – consumator, dintre Electrica și Primăria Valea Mare, care nu s-au derulat tocmai în parametrii normalității. Și asta fiindcă cei care au pâinea și cuțitul, recte Electrica sau unii care deservesc acest mamut economic controlat încă de statul român, au un comportament atipic pentru vremurile capitaliste în care trăim. Provoacă scurt circuite!

Edilul de la Valea Mare a reușit anul trecut să monteze la nivelul localității o rețea de supraveghere video. Deocamdată, au fost instalate în punctele de interes ale localității (zone publice, comerciale, intersecții, intrări în comună, parcuri, școli, grădinițe) 18 camere video de înaltă rezoluție. Edilul, adept clar al legalității, înainte de a pune în funcțiune sistemul video de supraveghere, i-a contactat pe reprezentanții Electrica – Sucursala Găești, pentru a stabili modalitatea în care camerele video pot fi racordate la rețeaua electrică. A vrut primarul ca totul să fie pus la punct în ceea ce privește conectarea și plata.

„S-a găsit soluția întocmirii unui proces-verbal între cele două părți, respectiv noi, Primăria Valea Mare, și Electrica. Nu se putea pune câte un contor electric la fiecare cameră video. Ne-au spus să aducem caracteristicile tehnice ale camerelor, să aflăm cât consumă, facem calculele și vedem cât vine. Ne-a ieșit, pentru tot sistemul, un consum undeva la 91 kw per lună. Electrica a început să-mi factureze la Primărie”.

Lucrurile păreau că merg bine. Doar păreau. În luna octombrie 2021, în localitate a descins o echipă de control de la Electrica și a început să fotografieze toate camerele video amplasate pe stâlpi.

„Mă trezesc, prin noiembrie, cu o notă de constatare prin care sunt înștiințat că trebuie să mă prezint la Electrica, fiind bănuit probabil că furam curent. M-am dus la Comisia Tehnică de la Electrica cu toate documentele. Cu procesul verbal încheiat cu cei de la Găești, cu factura că plătesc lunar cei 91 de kw. Supărat, i-am întrebat de ce m-au chemat acolo. Eu am plătit corect. Mi-au spus: știți, dumneavoastră plătiți, dar sunt localități care nu au încheiat astfel de înțelegeri”.

În cele din urmă, i s-a spus primarului Constantin Miu că nici el nu plătește prețul corect. Replica se pare că l-a înfuriat. A percutat imediat: Cum adică nu plătesc corect? Am făcut calculele de consum cu reprezentanții Electrica, nu am realizat calculația după capul meu.

Spune edilul că i-a găsit o vină că trebuie să plătească curentul electric consumat de sursa celor de la DIGI, cu care Primăria are o relație contractuală și care furnizează internetul.

„Le-am zis că nu sunt eu obligat să plătesc pentru treaba asta. Cei de la DIGI trebuie să se ocupe de sursa lor. Eu le plătesc câte 4 euro pentru fiecare cameră video. Și, uite așa, au început discuțiile în contradictoriu. Am făcut adrese către DIGI, către Electrica, pentru a rezolva această situație incredibilă. Aștept răspuns de la ei. Du-te înapoi cu dosarul. M-au plimbat pe mine și pe alți primari din județ ca pe ultimii hoți. Și, toate astea se întâmplau în condițiile în care toate instituțiile statului ne-au trimis adrese să montăm camere video, că sunt importante în ceea ce privește siguranța cetățeanului. La Electrica a fost o bătaie de joc. Am stat o oră și jumătate plimbandu-mă de la un etaj la altul, cu singura vină că am procedat corect, am vrut ca totul să fie în regulă”, ne-a povestit primarul Constantin Miu de la Valea Mare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Străzile din municipiul Moreni vor intra în modernizare pe Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Eforturile administrației publice de la Moreni sunt din nou încununate de succes în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile pentru modernizarea municipiului.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat finanțarea, prin Programul Național „Anghel Saligny”, a două proiecte privind reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, investiții importante pentru civilizația urbană și confortul cetățenilor din Moreni.

În primul proiect, se are în vedere execuția de lucrări pe 3,550 km de străzi din municipiul Moreni. Investiția are o valoare 4.709.490,2 lei. Străzile incluse în acest proiect sunt: Teiș, Armoniei, Școlii, Muzeului, Soarelui, Libertății, Romană, Fragilor, Artere laterale H.C.C., Grădinilor.

Cel de-al doilea proiect prevede reabilitarea și modernizarea a 3,827 km, străzi din cartierul Schela Mare. Pentru aceast obiectiv, se vor aloca 5.439.817,76 lei. Vor intra într-un proces total de refacere străzile: Anul 1907, Codrului, Ghioceilor, Izlazului, Luceafărului, Pietriș, Sirius, Ștrandului, Trandafirilor și Uranus.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a obținut 42 de milioane de lei să modernizaze 17 străzi și trotuarele aferente

Publicat

pe

Primăria Târgoviște a obținut o finanțare în valoare de 42 de milioane de lei, prin Programul Național „Anghel Saligny”, pentru modernizarea a 17 străzi din municipiu, în lungime de peste 12 km. De asemenea, se va interveni și asupra trotuarelor aferente – spune edilul Daniel Cristian Stan. Administrația publică locală va lansa, în scurt timp, licitația de execuție. De precizat că termenul de finalizare a lucrărilor nu depășește 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor.

Sunt incluse în acest proiect: bulevardele Independenței și Libertății, străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Primarul Daniel Cristian Stan a remarcat distribuirea echilibrată, pe zone, a fondurilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și a făcut referire la cei doi ani de guvernare PNL-USR când municipiului Târgoviște nu i-au fost repartizate sume de la buget din cauza culorii politice a edilului ales (PSD) – situație valabilă și pentru alte localități din țară.

„Stau și mă gândesc cam ce sume ar fi primit județul Dâmbovița dacă, în momentul de față, PSD nu era la guvernare. Eu fac această paralelă permanent cu situația municipiului Târgoviște care timp de 2 ani a fost ignorat total de o guvernare de dreapta care nu a avut nimic în comun cu interesele comunităților locale”, a declarat Daniel Cristian Stan în cadrul unei conferințe de presă.

A mai spus edilul că municipalitatea, pe lângă cele 17 străzi sus-amintite, pentru care a primit finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny”, va lansa, săptămâna viitoare, licitația pentru reabilitarea străzilor Oltului, Ion Neculce, Fructelor și Luceafarului. De asemenea, Primăria Târgoviște are în lucru, în parteneriat cu CJ Dâmbovița, investiția care vizează modernizarea străzii Calea București. Totodată, este în lucru proiectul care vizează bulevardele Mircea cel Bătrân și Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării și pasajul peste calea ferată de la Pavcom.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT