Connect with us

ACTUALITATE

Dâmboviţa: Colectarea selectivă a deșeurilor menajere demarează la 1 martie 2022. VIDEO

Publicat

pe

Un eveniment de excepție s-a consumat astăzi, 19 februarie 2022, pe platoul din incinta Complexului Turistic de Natație din Târgoviște. Organizatorii acestui start spre colectare selectivă a deșeurilor au fost Consiliului Județean Dâmbovița și Supercom SA, firma specializată în colectarea și transportului deșeurilor menajere care se va ocupa pentru următorii 8 ani de această activitate de mare responsabilitate.

Sute de invitați, respectiv: primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi ai unor instituții publice, oameni de afaceri și politicieni, au fost prezenți la acest regal economic, la o demonstrație a capabilității și seriozității unei firme de a se angaja în demersul civilizat, european, de a purcede la colectarea și selectarea deșeurilor din localitățile județului Dâmbovița.

Ca o dovadă a faptului că totul este tratat cu maximă seriozitate, în spațiul generos al Complexului de Natație din Târgoviște, Supercom SA a etalat întreaga flotă de 120 de autocamioane, precum și o serie de utilaje moderne de ultimă generație care vor fi angrenate în acest efort de a răspunde unor exigențe impuse de Uniunea Europeană, de dorința autorităților județene și locale din Dâmbovița de a păstra mediul curat. Programul va demara la data de 1 martie 2022. Valoarea contractului este de 353.449.933,07 lei.

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan și de Ilie Ionel Ciuclea – președintele concernului Supercom SA, gazdele și amfitrionii acestui eveniment socio-economic, s-au aflat: prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, parlamentarii PSD Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu. De asemenea, am remarcat și prezența senatorului liberal Virgil Guran, precum și pe deputatul Gabriel Plăiașu. Nu au lipsit nici foștii șefi ai administrației județene: Gheorghe Ana, Florin Popescu, Adrian Țutuianu și Alexandru Oprea. Directorul Supercom Dâmbovița, Octavian Burlacu, supraveghea cu atenție desfășurarea acestei manifestări a forței economice și seriozității.

Pe lângă asigurarea mijloacelor de transport, operatorul Supercom SA va distribui populației, în regim de gratuitate, recipienții destinați colectării deșeurilor, respectiv 156.227 de pubele de 120 litri, 5.241 de containere de 1.100 l, recipienți metalici, saci rezistenți și clopote Igloo pentru colectarea sticlei.

„Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zonele de blocuri, să fie dotate cu recipienți de diferite culori: galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal; albastru pentru deșeurile de hârtie. Sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot, iar în eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal. Deșeurile reciclabile vor fi preluate, individual, din poartă în poartă, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Restul deșeurilor va fi ridicat din zona de blocuri – mediul urban – zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.

Pentru că zona de blocuri din mediul urban și rural este dificil de gestionat cu privire la precolectarea separată a deșeurilor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubritate Dâmbovița va achiziționa 100 de containere modulare supraterane, ce vor fi distribuite în întregul județ. Sunt sisteme care obligă la mai multă grijă din partea utilizatorilor, în ceea ce privește depozitarea”, se precizează într-un comunicat transmis de CJ Dâmboviţa.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a povestit celor prezenți cum, în urmă cu 17 ani, Dâmbovița a pornit pe acest drum dificil, dar foarte important pentru mediu, pentru sănătate, civilizație și confort în ton cu valorile europene.

„A fost o muncă dusă de toți președinții Consiliului Județean, de toți consilierii județeni, de primarii dâmbovițeni, de toți angajații din Consiliul Județean, care au pus umărul pentru a putea să ajungem la acest moment. Cred că sunt în asentimentul tuturor că a fost o muncă dusă pentru județul Dâmbovița, pentru locuitorii acestui județ.

<Reabilitarea colectării, transportului, depozitării, tratării și valorificării deșeurilor municipale în județul Dâmbovița> a fost proiectul-pilot în domeniul salubrizării, primul de acest tip implementat în țară. S-a dovedit a fi un proiect major, util, dar, peste ani, insuficient pentru noile cerințe ale unei țări membre ale Uniunii Europene, politicilor de mediu implementate la nivel european și provocărilor în lupta cu deșeurile, la nivel planetar.

Am parcurs un drum lung și anevoios, plecând de la gropi de gunoi neconforme, de la necesitatea închiderii acestora și construirea unor centre de depozitare conforme, de la colectarea deșeurilor în amestec și depozite necontrolate, adevărate focare de infecție pentru oameni și natură, de la colectivități sufocate de plastic, imaginea neputinței de a gestiona corect și eficient deșeurile.

Am ajuns, astăzi, la un nou nivel, pregătiți să ne angajăm în lupta cu gunoaiele, noi toți, autorități publice locale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” și operatorul S.C. Supercom S.A., cel care, pentru 8 ani, va asigura activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și similare în județul nostru, componentă esențială a serviciului de salubrizare”, a precizat Corneliu Ștefan.

Șeful administrației județene a vorbit și despre proiectul mamut, cu o valoare de 82 milioane de euro, care se va derula prin Programul Operațional Infrastructură Mare și care vizează realizarea infrastructurii necesare unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor.

„Acesta va cuprinde instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor și stații de biodigestare, pentru ca deșeul rezidual final să fie într-un procent de până la 30%. Pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări, a deșeurilor verzi precum și a celor voluminoase, vom construi un centru, prin aport voluntar, în comuna Șotânga. Așa cum am gândit o soluție pentru deșeurile verzi, urmând să achiziționăm unități de compostare individuală, trebuie să găsim soluții și pentru celelalte tipuri de deșeuri cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, cum ar fi deșeurile textile. Finalitatea acestui Proiect va duce la reducerea semnificativă a cantităților de deșeuri menajere, la atingerea unui grad ridicat de reciclare a acestora, prin operațiuni de tratare și valorificare superioară. Implementarea Proiectului este o provocare pentru mine, personal, pentru toți primarii, pentru toți factorii responsabili.

Asigurând infrastructura, trebuie doar să vrem să colectăm selectiv. Fiecare dintre noi are obligația și datoria să se implice în aceast proces, pentru că este o realitate a zilelor noastre: nu colectăm suficient și la standardele impuse. Pentru acum, dar mai ales pentru viitor, procesul colectării separate a deșeurilor este o operațiune care aduce beneficii colectivităților, mediului înconjurător, întregii planete.

Este important să conștientizăm că cel mai mic gest contează, că trebuie să ne unim forțele și să „provocăm” un impact pozitiv, să ne asigurăm că noi și copiii noștri trăim într-un mediu curat și sănătos. Orice om poate fi un exemplu. Exemplul pleacă de acasă, de la școală, începe cu fiecare dintre noi în parte.

Oricât de multe eforturi am depune, noi, autoritățile locale, operatorul S.C. Supercom S.A., Asociația care gestionează activitatea de salubrizare, fără dumneavoastră, cetățenii acestui județ, nu vom câștiga războiul cu deșeurile. Colectarea selectivă a deșeurilor devine un efort comun, al tuturor dâmbovițenilor”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Ilie Ionel Ciuclea, președintele SC Supercom SA , a mărturisit celor de față că, venind spre Târgoviște și gândindu-se ce proiect de anvergură a pregătit aici, a știut că există putere, forță dar, „acum, că vă întâlnesc pe dumneavoastră, îmi dau seama că suntem mai puternici”.

„Este senzațional că putem aduce, lângă astfel de preocupări ale oficialităților din județul dumneavoastră, asemenea proiecte. Vom reuși, nu ne oprește nimeni! Dacă investițiile despre care v-a vorbit domnul președinte se vor realiza, și anume o instalație de tratare, unde să putem face separarea deșeurilor, dar și o unitate de tratare termică, vom fi unul dintre primele județe cu acest tip de tehnologie. Încercarea noastră de a fi oameni curați pornește de la tehnica cu care lucrăm”, a declarat președintele Supercom S.A.

Evenimentul a beneficiat și de un intermezzo cultural. Atmosfera a fost puternic electrizată de actorul și regizorul Dan Puric, un eseist vocal desăvârșit, care i-a emoționat pe cei prezenți cu un memento despre istorie, națiune, politică și… gunoaie. Omul de cultură a venit la Târgoviște la invitația președintelui Supercom, Ilie Ionel Ciuclea, care a împlinit, astăzi, 78 de ani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. Agritina Pruna

    23 iunie 2022 at 16:16

    Suntem in 23 iunie 2022 si mult mediatizata colectare selectiva a gunoaielor in cartierele de blocuri ale Targovistei lipseste cu desavarsire.In afara de faptul ca Supercom a inlocuit vechile pubele superjegoase cu unele noi pe care scrie destinatia fiecareia nu s-a-ntamplat nimic,nimic.Locuitorii arunca la fel ca inainte gunoiul la intamplarefiecarei pubele.Am semnalat acest fapt primarului si mi s-a raspuns ca intr-adevar ,oamenii trebuie sa selecteze gunoiul si atat.N-am vazut nici o actiune concreta a oamenilor din primarie pentru a verifica in teren sau ceva concret pentru educarea locuitorilor,ca nu le pot spune cetateni .Nici in presa n-am mai vazut nici un repotaj sau ancheta legat de acest subiect.Oare sanatatea oamenilor si ridicarea gradului de civilizatie e un subiect atat de putin important?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Asfaltări fictive în Argeș. Primarul s-a trezit cu mascații la ușă

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Argeș au efectuat, astăzi – 21 februarie 2024, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, opt percheziții domiciliare, în județul Argeș, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu.

„Din cercetări s-a stabilit că, în anii 2021 și 2023, reprezentantul unei unități administrativ-teritoriale din județul Argeș (Nota redacției: comuna Morărești) ar fi dispus efectuarea unei plăți în sumă de 120.000 de lei, pentru realizarea unor lucrări de asfaltare / modernizare, care în realitate fie nu au fost efectuate, fie au fost supraevaluate”, se precizează într-un comunicat remis care mass-media.

Pătru persoane au fost conduse la sediul Poliției, pentru audieri. Perchezițiile s-au derulat cu sprijinul specialiștilor criminaliști și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Hai la meci! Preț redus la biletele pentru meciul Chindiei cu Metaloglobus București din 24 februarie 2024

Publicat

pe

Conducerea ACS Chindia Târgoviște vrea cât mai mulți suporteri în tribune, sâmbătă – 24 februarie 2024, ziua când echipa de fotbal fanion a județului Dâmbovița dispută primul meci oficial din acest an, de la ora 11:30, cu Metaloglobus București. De altfel, noul președinte al Clubului, Gabriel Boriga, a declarat, chiar în prima conferință de presă susținută după preluarea funcției, că prezența suporterilor pe stadion înseamnă un sprijin extrem de important pentru echipă, care urmărește calificarea în play-off și revenirea în prima ligă.

În acest sens, a fost redus prețul biletelor de acces la meciul din 24 februarie 2024, astfel: 10 lei la Tribuna a II-a (acces general), respectiv 15 și 20 lei la Tribuna I (15 lei – sectoarele A, B, F, G, 20 lei – sectoarele C, D, E), iar tichetul de parcare costă 10 lei. Copiii sub 14 ani au acces gratuit, în baza unui bilet valabil cu valoare 0 și doar însoțiți de un adult (plătitor de bilet).

Biletele se pot achiziționa online sau de la casele de bilete ale stadionului Eugen Popescu, deschise după următorul program:
– Vineri, 23 februarie – 10:00‑18:00
– Sâmbătă, 24 februarie – 09:00‑12:15

Biletele se pot cumpăra și din magazinele partenere Bilete.ro, respectiv: Vodafone – Bd. Independenței, Bl. 6PP, Sc. B, Parter și Str. Arsenalului, Bl. F2, Parter și Poșta Română – Str. Dr. Marinoiu Nr. 2 (Poșta Veche)

Persoanele cu dizabilități primesc bilete gratuite, în limita locurilor disponibile (Tribuna 2 și Tribună 1).
Biletele pentru persoanele cu dizabilități se ridică de la casele de bilete ale stadionului, pe baza certificatului de handicap, însoțit de Cartea de identitate sau prin cerere pe email: ticketing@afcchindiatargoviste.ro, însoțită de certificatul de handicap scanat.

Dacă întâmpinați probleme la cumpărarea biletelor va rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail ticketing@afcchindiatargoviste.ro sau pe furnizorul de servicii de ticketing scriind la office@bilete.ro sau telefonic la 0727.766.631.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite