ACTUALITATE
Dâmboviţa: Colectarea selectivă a deșeurilor menajere demarează la 1 martie 2022. VIDEO
Un eveniment de excepție s-a consumat astăzi, 19 februarie 2022, pe platoul din incinta Complexului Turistic de Natație din Târgoviște. Organizatorii acestui start spre colectare selectivă a deșeurilor au fost Consiliului Județean Dâmbovița și Supercom SA, firma specializată în colectarea și transportului deșeurilor menajere care se va ocupa pentru următorii 8 ani de această activitate de mare responsabilitate.
Sute de invitați, respectiv: primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi ai unor instituții publice, oameni de afaceri și politicieni, au fost prezenți la acest regal economic, la o demonstrație a capabilității și seriozității unei firme de a se angaja în demersul civilizat, european, de a purcede la colectarea și selectarea deșeurilor din localitățile județului Dâmbovița.
Ca o dovadă a faptului că totul este tratat cu maximă seriozitate, în spațiul generos al Complexului de Natație din Târgoviște, Supercom SA a etalat întreaga flotă de 120 de autocamioane, precum și o serie de utilaje moderne de ultimă generație care vor fi angrenate în acest efort de a răspunde unor exigențe impuse de Uniunea Europeană, de dorința autorităților județene și locale din Dâmbovița de a păstra mediul curat. Programul va demara la data de 1 martie 2022. Valoarea contractului este de 353.449.933,07 lei.
Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan și de Ilie Ionel Ciuclea – președintele concernului Supercom SA, gazdele și amfitrionii acestui eveniment socio-economic, s-au aflat: prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, parlamentarii PSD Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu. De asemenea, am remarcat și prezența senatorului liberal Virgil Guran, precum și pe deputatul Gabriel Plăiașu. Nu au lipsit nici foștii șefi ai administrației județene: Gheorghe Ana, Florin Popescu, Adrian Țutuianu și Alexandru Oprea. Directorul Supercom Dâmbovița, Octavian Burlacu, supraveghea cu atenție desfășurarea acestei manifestări a forței economice și seriozității.
Pe lângă asigurarea mijloacelor de transport, operatorul Supercom SA va distribui populației, în regim de gratuitate, recipienții destinați colectării deșeurilor, respectiv 156.227 de pubele de 120 litri, 5.241 de containere de 1.100 l, recipienți metalici, saci rezistenți și clopote Igloo pentru colectarea sticlei.
„Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zonele de blocuri, să fie dotate cu recipienți de diferite culori: galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal; albastru pentru deșeurile de hârtie. Sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot, iar în eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.
Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal. Deșeurile reciclabile vor fi preluate, individual, din poartă în poartă, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Restul deșeurilor va fi ridicat din zona de blocuri – mediul urban – zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.
Pentru că zona de blocuri din mediul urban și rural este dificil de gestionat cu privire la precolectarea separată a deșeurilor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubritate Dâmbovița va achiziționa 100 de containere modulare supraterane, ce vor fi distribuite în întregul județ. Sunt sisteme care obligă la mai multă grijă din partea utilizatorilor, în ceea ce privește depozitarea”, se precizează într-un comunicat transmis de CJ Dâmboviţa.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a povestit celor prezenți cum, în urmă cu 17 ani, Dâmbovița a pornit pe acest drum dificil, dar foarte important pentru mediu, pentru sănătate, civilizație și confort în ton cu valorile europene.
„A fost o muncă dusă de toți președinții Consiliului Județean, de toți consilierii județeni, de primarii dâmbovițeni, de toți angajații din Consiliul Județean, care au pus umărul pentru a putea să ajungem la acest moment. Cred că sunt în asentimentul tuturor că a fost o muncă dusă pentru județul Dâmbovița, pentru locuitorii acestui județ.
<Reabilitarea colectării, transportului, depozitării, tratării și valorificării deșeurilor municipale în județul Dâmbovița> a fost proiectul-pilot în domeniul salubrizării, primul de acest tip implementat în țară. S-a dovedit a fi un proiect major, util, dar, peste ani, insuficient pentru noile cerințe ale unei țări membre ale Uniunii Europene, politicilor de mediu implementate la nivel european și provocărilor în lupta cu deșeurile, la nivel planetar.
Am parcurs un drum lung și anevoios, plecând de la gropi de gunoi neconforme, de la necesitatea închiderii acestora și construirea unor centre de depozitare conforme, de la colectarea deșeurilor în amestec și depozite necontrolate, adevărate focare de infecție pentru oameni și natură, de la colectivități sufocate de plastic, imaginea neputinței de a gestiona corect și eficient deșeurile.
Am ajuns, astăzi, la un nou nivel, pregătiți să ne angajăm în lupta cu gunoaiele, noi toți, autorități publice locale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” și operatorul S.C. Supercom S.A., cel care, pentru 8 ani, va asigura activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și similare în județul nostru, componentă esențială a serviciului de salubrizare”, a precizat Corneliu Ștefan.
Șeful administrației județene a vorbit și despre proiectul mamut, cu o valoare de 82 milioane de euro, care se va derula prin Programul Operațional Infrastructură Mare și care vizează realizarea infrastructurii necesare unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor.
„Acesta va cuprinde instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor și stații de biodigestare, pentru ca deșeul rezidual final să fie într-un procent de până la 30%. Pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări, a deșeurilor verzi precum și a celor voluminoase, vom construi un centru, prin aport voluntar, în comuna Șotânga. Așa cum am gândit o soluție pentru deșeurile verzi, urmând să achiziționăm unități de compostare individuală, trebuie să găsim soluții și pentru celelalte tipuri de deșeuri cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, cum ar fi deșeurile textile. Finalitatea acestui Proiect va duce la reducerea semnificativă a cantităților de deșeuri menajere, la atingerea unui grad ridicat de reciclare a acestora, prin operațiuni de tratare și valorificare superioară. Implementarea Proiectului este o provocare pentru mine, personal, pentru toți primarii, pentru toți factorii responsabili.
Asigurând infrastructura, trebuie doar să vrem să colectăm selectiv. Fiecare dintre noi are obligația și datoria să se implice în aceast proces, pentru că este o realitate a zilelor noastre: nu colectăm suficient și la standardele impuse. Pentru acum, dar mai ales pentru viitor, procesul colectării separate a deșeurilor este o operațiune care aduce beneficii colectivităților, mediului înconjurător, întregii planete.
Este important să conștientizăm că cel mai mic gest contează, că trebuie să ne unim forțele și să „provocăm” un impact pozitiv, să ne asigurăm că noi și copiii noștri trăim într-un mediu curat și sănătos. Orice om poate fi un exemplu. Exemplul pleacă de acasă, de la școală, începe cu fiecare dintre noi în parte.
Oricât de multe eforturi am depune, noi, autoritățile locale, operatorul S.C. Supercom S.A., Asociația care gestionează activitatea de salubrizare, fără dumneavoastră, cetățenii acestui județ, nu vom câștiga războiul cu deșeurile. Colectarea selectivă a deșeurilor devine un efort comun, al tuturor dâmbovițenilor”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Ilie Ionel Ciuclea, președintele SC Supercom SA , a mărturisit celor de față că, venind spre Târgoviște și gândindu-se ce proiect de anvergură a pregătit aici, a știut că există putere, forță dar, „acum, că vă întâlnesc pe dumneavoastră, îmi dau seama că suntem mai puternici”.
„Este senzațional că putem aduce, lângă astfel de preocupări ale oficialităților din județul dumneavoastră, asemenea proiecte. Vom reuși, nu ne oprește nimeni! Dacă investițiile despre care v-a vorbit domnul președinte se vor realiza, și anume o instalație de tratare, unde să putem face separarea deșeurilor, dar și o unitate de tratare termică, vom fi unul dintre primele județe cu acest tip de tehnologie. Încercarea noastră de a fi oameni curați pornește de la tehnica cu care lucrăm”, a declarat președintele Supercom S.A.
Evenimentul a beneficiat și de un intermezzo cultural. Atmosfera a fost puternic electrizată de actorul și regizorul Dan Puric, un eseist vocal desăvârșit, care i-a emoționat pe cei prezenți cu un memento despre istorie, națiune, politică și… gunoaie. Omul de cultură a venit la Târgoviște la invitația președintelui Supercom, Ilie Ionel Ciuclea, care a împlinit, astăzi, 78 de ani.
Urmărește Incomod Media și pe Google News
ACTUALITATE
Info util: Asigurarea la sistemul public de sănătate pentru persoanele fără venituri fiscalizate

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212) – ne informează Casa Județeană de Sănătate Dâmbovița.
„Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației”, precizează sursa citată.
În 2025, salariul minim brut este 4.050 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate trebuie să achite 2.430 de lei, valoare rezultată din aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul care este 24.300 de lei (6 x 4.050 lei).
Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea. Asta înseamnă că plata asigurării opționale la sănătate în 2025 va putea fi făcută până în 25 mai 2026.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:
– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;
– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
ACTUALITATE
Acuzat fără vină de anchetatori superficiali! Primarul de la Dobra a fost salvat de o înregistrare video

Ultima postare de pe pagina de Facebook a primarului comunei Dobra, Daniel Nica, este una bulversantă, incredibilă și demonstrează că putem fi oricând victima unui sistem care lucrează ori superficial, neprofesionist, grăbit, ori vrea musai să te înfunde. Această ultimă variantă nu o îmbrățișăm, credeam că încă trăim într-un stat democratic și că nu suntem eliminați din prim-plan la o simplă comandă venită cine știe de unde. Dar, superficialitatea celor aflați la butoane trebuie pedepsită. Nu te poți juca cu viața unui om doar așa, că te numești apărător al legii și ești purtător de uniformă!
Edilul de la Dobra a fost pus sub cercetare, cu permisul de conducere ridicat, la care s-a adăugat și stresul psihic creat de o situație falsă, precum și alterarea imaginii sale de cetățean onest, chiar dacă numai pentru o perioadă scurtă de timp.
Daniel Nica s-a întâmplat să fie participant la trafic în ziua de 16 aprilie, pe DJ 711, pe teritoriul satului Racovița, comuna Bucșani, atunci când, pe acest tronson de drum, s-a consumat un grav accident de circulație. Un autoturism s-a răsturnat. O persoană încarcerată, elicopter SMURD la fața locului. Au stabilit polițiștii la acel moment, așa, la foc automat, că Daniel Nica a fost implicat în evenimentul rutier. Cuvântul lui, încercările de a arăta că nu a avut nicio legătură cu accidentul nu prea au contat în fața oamenilor legii, drept pentru care, stresat la maximum, dar hotărât, a trebuit, contracronometru, să caute singur dovezi ale nevinovăției sale. A avut noroc sau cum zic cei care au postat comentarii la textul său de pe Facebook, l-a ajutat Dumnezeu să își dovedească nevinovăția. A găsit o înregistrare video realizată de o cameră îndreptată chiar spre tronsonul de drum unde s-a produs evenimentul rutier. Au urmat scuzele din partea anchetatorilor superficiali, probabil grăbiți să rezolve un caz, lui Daniel Nica i s-a restituit permisul de conducere, dar rănile au rămas. Și, mai mult decât atât, cazul ne scade ușor încrederea în instituțiile statului, care ar trebui să fie etaloane ale corectitudinii și respectului față de cetățean.
De la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița am aflat că ancheta în acest caz în care s-a produs o eroare de cercetare, fiind acuzat un om nevinovat, este instrumentată de polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Dâmbovița, sub coordonarea de un procuror.
Citește și: Accident cu o victimă încarcerată în Racovița, județul Dâmbovița
Redăm mai jos textul postat de primarul comunei Dobra, Daniel Nica, în care prezintă coșmarul prin care a trecut din cauza superficialității manifestate de niște oameni ai legii.
„Dragilor, vreau să vă povestesc un episod neplăcut pe care l-am trăit zilele trecute și o fac doar pentru ca voi să vedeți cât de ușor poți fi acuzat și etichetat în mod negativ și pentru ca nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu.
În după-amiaza zilei de miercuri, mă îndreptam spre Târgoviște la volanul mașinii mele Volvo V 70 de culoare gri. Între Racovița și Comișani, am fost martorul unui accident teribil care s-a petrecut în fața mea. Am încetinit și, pentru că am văzut că alți șoferi au coborât din mașini și au sunat la 112 și pentru că mă grăbeam, mi-am continuat drumul, trecând ușor pe lângă o mașină închisă la culoare, un Mercedes Sprinter, reducând aproape până la oprire lângă mașină, dubița de culoare albă implicată, iar după câteva minute de staționat în spatele tirului, am continuat deplasarea.
La câteva zeci de minute, mă trezesc cu un telefon de la poliție că am fost implicat într-un accident. M-am reîntors imediat la fața locului și le-am explicat că eu nu am nicio legătură cu accidentul, că în fața mea erau încă două mașini până la cea care a fost implicată. Totodată, le-am spus polițiștilor și care este mașina care rula și a fost implicată în accident. Nu m-a crezut nimeni! Aproape de miezul nopții, am aflat că sunt acuzat de producerea unui accident la care eu n-am participat și am rămas fără permis.
Nu vreau să vă puneți în pielea mea, să știi că nu ai nicio vină și să nu fii crezut, să fii acuzat că minți etc. Au urmat apoi zile de chin pentru mine, în care nu am făcut altceva decât să caut probe cu care să dovedesc că nu am nici o treabă cu acel accident.
Dumnezeu m-a ajutat și am găsit imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă, imagini pe care polițiștii nu le ridicase, care dovedesc clar că mașina pe care o conduceam rula cu mult în spatele locului în care s-a produs accidentul, iar în fața mea erau și alte mașini. Le-am prezentat polițiștilor și, în sfârșit, am fost crezut. Astăzi (Nota redacției: 23 aprilie 2025) mi-am recăpătat permisul.
Am decis să postez acest mesaj pentru că în locul meu putea fi oricare dintre dumneavoastră. Am decis să-mi montez și o cameră de bord pe mașină, pentru că te poate salva din astfel de situații neplăcute. Am primit scuze din partea anchetatorilor, dar la ce să-mi folosească?
Dacă eu nu găseam aceste dovezi, rămâneam un șofer „fugar” acuzat pe nedrept. Totuși, le mulțumesc celor care au crezut câtuși de puțin în mine și au făcut cercetări în continuare, audiind cât mai mulți martori, printre care și proprietarul mașinii implicate în accident. Dumnezeu scoate totdeauna adevărul la suprafață! Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Dobra – Daniel Nica.
Vom reveni.
-
Argeșacum 3 zile
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Găești: 50 de persoane evacuate după un accident rutier pe DN72
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște
-
Argeșacum 5 zile
Incendiul de pădure de la Cetățeni s-a extins. 150 de oameni sunt mobilizați la fața locului
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Un bărbat de 35 de ani a decedat într-un accident în Pitaru, comuna Potlogi
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Tânără de 19 ani din Voinești arestată preventiv pentru agresarea fostei neveste a iubitului său
-
Argeșacum 6 zile
Arde pădurea la Cetățeni, județul Argeș! S-a intervenit inclusiv cu elicopterul
Agritina Pruna
23 iunie 2022 at 16:16
Suntem in 23 iunie 2022 si mult mediatizata colectare selectiva a gunoaielor in cartierele de blocuri ale Targovistei lipseste cu desavarsire.In afara de faptul ca Supercom a inlocuit vechile pubele superjegoase cu unele noi pe care scrie destinatia fiecareia nu s-a-ntamplat nimic,nimic.Locuitorii arunca la fel ca inainte gunoiul la intamplarefiecarei pubele.Am semnalat acest fapt primarului si mi s-a raspuns ca intr-adevar ,oamenii trebuie sa selecteze gunoiul si atat.N-am vazut nici o actiune concreta a oamenilor din primarie pentru a verifica in teren sau ceva concret pentru educarea locuitorilor,ca nu le pot spune cetateni .Nici in presa n-am mai vazut nici un repotaj sau ancheta legat de acest subiect.Oare sanatatea oamenilor si ridicarea gradului de civilizatie e un subiect atat de putin important?