ACTUALITATE
CJAS Dâmboviţa, precizări privind asistența medicală pentru refugiații ucraineni

În contextul actual privind conflictul dintre Rusia si Ucraina, având drept consecințe un val de persoane din Ucraina care intră în România, pentru clarificarea aspectelor legate de posibilitățile privind accesul acestora în asistența medicală pe teritoriul României, Casă Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa face următoarele precizări:
– In prezent este in vigoare Conventia intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, semnata la Bucuresti , la 24.12.1960 si ratificata pri Decretul nr 165/1961
Conventia reglementeaza relatiile dintre Romania si Ucraina , Romania si Federatia Rusa, precum si in relatia Romania si Republica Armenia, in calitate de state succesoare ale URSS si se aplica cu prioritate fata de eventuale dispozitii contrare ale legii romane .
Astfel, cetatenilor ucraineni care intra pe teritoriul Romaniei in conditii legale li se acorda asistenta si ingrijire medicala, in conditiile prevazute pentru cetatenii proprii (romani) ( art 8 pct 1 din Conventie ).
Toate cheltuielile legate de acordarea asistentei medicale in acest caz, se acorda de catre partea romana si nu se deconteaza intre cele doua state, respectiv Romania – Ucrainia ( art 9 din Conventie)
– La data de 27.02.2022 a intrat in vigoare O.U.G nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
Astfel, pentru cetatenii straini si apatrizii aflati in situatii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina si intra pe teritoriul Romaniei si care nu solicita o forma de protectie potrivit Legii nr 122/2006 privind azilul in Romania , cu modificarile si completarile ulterioare , se fac aplicabile dispozitiile art. 1 alin (4) din OUG nr. 15/2022, potrivit carora acestia beneficiaza de aceleasi servicii medicale ca asiguratii romani, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si serviciile cuprinse in programele nationale de sanitate curative .
– Pentru cetatenii straini care intra pe teritoriul Romaniei din Ucraina si care solicita o forma de protectie internationala in Romania, se fac aplicabile dispozitiile Legii nr 122/2006 privind azilul in Romania cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art 17 alin (1) din acest act normativ, pe durata procedurii de azil, strainii care solicita acordarea unei forme de protectie, au urmatoarele drepturi:
– lit.m): dreptul de a primi gratuit asistenta medicala primara si tratament corespunzator, asistenta medicala spitaliceasca de urgenta, precum si asistenta medicala si tratament gratuit in cazurile de boli acute sau cronice care ii pun viata in pericol iminent , prin sistenul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. Aceste servicii se asigura, dupa caz, prin serviciul medical al centrelor de cazare sau/si prin alte unitati sanitare acreditate si autorizate conform legii;
– lit.m^1): dreptul de a fi inclus in programele nationale de sanatate publica ce au drept scop prevenirea , supravegherea si controlul bolilor transmisibile , in situatiile de risc epidemiologic ;
– lit.n) : dreptul solicitantilor de azil cu nevoi speciale de a primi asistenta medicala adecvata;
Conform art.17 alin (3) din acelasi act normativ, fondurile banesti necesare pentru asigurarea drepturilor prevazute la alin (1) lit.m) si n) se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.
Coroborand prevederile actelor normative mai sus mentionate si tinand cont de principiul aplicarii imediate a legii civile noi, instituit prin dispozitiile art.6 alin (5) si (6) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil , cu modificarile si completarile ulterioare, se desprind urmatoarele situatii juridice:
– pentru cetatenii ucraineni care au intrat in Romania anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor OUG nr. 15/2022 si pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale anterior acestei date, sunt aplicabile dispozitiile Conventiei;
– pentru cetatenii ucraineni care au intrat n Romania anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor OUG nr. 15/2022 si pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale ulterior acestei date, sunt aplicabile dispozitiile OUG nr.15/2022;
– pentru cetatenii straini (inclusiv cetateni ucraineni) sau apatrizii aflati in situatii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina si care au intrat in Romania si care nu solicita o forma de protectie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile dispozitiile OUG nr. 15/2002
– Documentul care se prezinta la furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente si dispozitive medicale si pe baza caruia se acorda asistenta medicala este documentul de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul roman, cuprins in Lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul roman, prevazuta in Anexa din Ordinul ministrului afacerilor externe nr 1124/2015 privind lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul roman, cu modificarile si completarile ulterioare, din care sa rezulte ca persoana se incadreaza in categoria cetatenilor ucrainieni sau, dupa caz, a cetatenilor straini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina; o copie a documentului se pastreaza la furnizor.
– Furnizorii de servicii medicale intocmesc evidente distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele ,dispozitivele medicale acordate persoanelor beneficiare ale OUG nr 15/2022.
ACTUALITATE
Creșterea salariilor din învățământ ar trebui condiționată de performanța actului educativ!

Auzim din când în când intervenții pertinente din partea parlamentarilor care, de obicei, pentru a nu deranja prea mult anumite segmente de electoeat, se feresc să spună lucrurilor pe nume.
Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a precizat, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV, că este de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar ar trebui să se facă în anume condiții, după niște reguli, după rezultate. Acordarea unor beneficii să fie efectuată în funcție de eficiența actului de educație, de performanță.
„Este un lucru acceptat și sunt multe țări care operează cu acest sistem de bonusare pentru performanță. Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, salariile trebuie crescute, pe de altă parte trebuie o anumită parte din salariu să fie condiționată de performanță”, a spus parlamentarul social-democrat.
Pe bună dreptate. Vrei retribuție mărită, beneficii, forțezi mâna guvernului cu proteste, greve, că, deh, doar prin sistemul bugetar au mai rămas sindicate care luptă, de obicei, doar pentru salarii, dar ce oferi în schimb?
Sunt școli cu promovabilitate scăzută sau zero la examenele naționale, ies pe bandă rulantă doar pseudo-teoreticieni, analfabeți funcționali.
O spun și statisticile internaționale că stăm prost la capitolele astea ce țin de practică, de pregătirea profesională, dar cerem mereu venituri mai mari. Ce ne pasă de restul? Noi să fim bine! Dacă nu ne dă Guvernul, punem repede de o grevă și se rezolvă.
ACTUALITATE
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…
A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…
Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…
Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!
Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște
Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Tânără mamă din Târgoviște și-a pus capăt zilelor în ziua de Sfântul Nicolae
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Primăria Pucioasa a obținut fonduri să modernizeze 69 de străzi. Vezi lista!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa