Connect with us

ACTUALITATE

CJAS Dâmboviţa, precizări privind asistența medicală pentru refugiații ucraineni

Publicat

pe

În contextul actual privind conflictul dintre Rusia si Ucraina, având drept consecințe un val de persoane din Ucraina care intră în România, pentru clarificarea aspectelor legate de posibilitățile privind accesul acestora în asistența medicală pe teritoriul României, Casă Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa face următoarele precizări:

– In prezent este in vigoare Conventia intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, semnata la Bucuresti , la 24.12.1960 si ratificata pri Decretul nr 165/1961

Conventia reglementeaza relatiile dintre Romania si Ucraina , Romania si Federatia Rusa, precum si in relatia Romania si Republica Armenia, in calitate de state succesoare ale URSS si se aplica cu prioritate fata de eventuale dispozitii contrare ale legii romane .

Astfel, cetatenilor ucraineni care intra pe teritoriul Romaniei in conditii legale li se acorda asistenta si ingrijire medicala, in conditiile prevazute pentru cetatenii proprii (romani) ( art 8 pct 1 din Conventie ).

Toate cheltuielile legate de acordarea asistentei medicale in acest caz, se acorda de catre partea romana si nu se deconteaza intre cele doua state, respectiv Romania – Ucrainia ( art 9 din Conventie)

– La data de 27.02.2022 a intrat in vigoare O.U.G nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.

Astfel, pentru cetatenii straini si apatrizii aflati in situatii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina si intra pe teritoriul Romaniei si care nu solicita o forma de protectie potrivit Legii nr 122/2006 privind azilul in Romania , cu modificarile si completarile ulterioare , se fac aplicabile dispozitiile art. 1 alin (4) din OUG nr. 15/2022, potrivit carora acestia beneficiaza de aceleasi servicii medicale ca asiguratii romani, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si serviciile cuprinse in programele nationale de sanitate curative .

– Pentru cetatenii straini care intra pe teritoriul Romaniei din Ucraina si care solicita o forma de protectie internationala in Romania, se fac aplicabile dispozitiile Legii nr 122/2006 privind azilul in Romania cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit art 17 alin (1) din acest act normativ, pe durata procedurii de azil, strainii care solicita acordarea unei forme de protectie, au urmatoarele drepturi:
– lit.m): dreptul de a primi gratuit asistenta medicala primara si tratament corespunzator, asistenta medicala spitaliceasca de urgenta, precum si asistenta medicala si tratament gratuit in cazurile de boli acute sau cronice care ii pun viata in pericol iminent , prin sistenul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. Aceste servicii se asigura, dupa caz, prin serviciul medical al centrelor de cazare sau/si prin alte unitati sanitare acreditate si autorizate conform legii;
– lit.m^1): dreptul de a fi inclus in programele nationale de sanatate publica ce au drept scop prevenirea , supravegherea si controlul bolilor transmisibile , in situatiile de risc epidemiologic ;
– lit.n) : dreptul solicitantilor de azil cu nevoi speciale de a primi asistenta medicala adecvata;

Conform art.17 alin (3) din acelasi act normativ, fondurile banesti necesare pentru asigurarea drepturilor prevazute la alin (1) lit.m) si n) se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.
Coroborand prevederile actelor normative mai sus mentionate si tinand cont de principiul aplicarii imediate a legii civile noi, instituit prin dispozitiile art.6 alin (5) si (6) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil , cu modificarile si completarile ulterioare, se desprind urmatoarele situatii juridice:

– pentru cetatenii ucraineni care au intrat in Romania anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor OUG nr. 15/2022 si pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale anterior acestei date, sunt aplicabile dispozitiile Conventiei;
– pentru cetatenii ucraineni care au intrat n Romania anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor OUG nr. 15/2022 si pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale ulterior acestei date, sunt aplicabile dispozitiile OUG nr.15/2022;
– pentru cetatenii straini (inclusiv cetateni ucraineni) sau apatrizii aflati in situatii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina si care au intrat in Romania si care nu solicita o forma de protectie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile dispozitiile OUG nr. 15/2002

– Documentul care se prezinta la furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente si dispozitive medicale si pe baza caruia se acorda asistenta medicala este documentul de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul roman, cuprins in Lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul roman, prevazuta in Anexa din Ordinul ministrului afacerilor externe nr 1124/2015 privind lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul roman, cu modificarile si completarile ulterioare, din care sa rezulte ca persoana se incadreaza in categoria cetatenilor ucrainieni sau, dupa caz, a cetatenilor straini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina; o copie a documentului se pastreaza la furnizor.

– Furnizorii de servicii medicale intocmesc evidente distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele ,dispozitivele medicale acordate persoanelor beneficiare ale OUG nr 15/2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

10 posturi disponibile la Jandarmeria Teleorman

Publicat

pe

de

Jandarmeria Teleorman organizează concurs pentru ocuparea a 10 funcții de subofițer pază principal prin încadrare directă / rechemare în activitate.

Cererile de înscriere se depun în perioada 27.06.2022 – 08.07.2022.

Mai multe detalii legate de componența dosarului, tematica și bibliografia, puteți afla accesând următorul link:
http://www.jandarmeriateleorman.ro/1440-2/.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: 400 de înotători participă la Campionatul Național de Cadeți

Publicat

pe

Complexul Turistic de Natație Târgoviște găzduiește în aceste zile Campionatul Național de Cadeți, care reunește aproape 400 de înotători din toată țara. Este vorba despre o competiție care se organizează la Târgoviște de mai mulți ani. Un concurs în cadrul căruia sportivul momentului în România, campionul mondial David Popovici, a stabilit, în ultimii ani, multe recorduri naționale – după cum au punctat Camelia Potec – președinta Federației Române de Natație și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

„Putem spune că o mică parte din ceea ce înseamnă pregătirea lui David Popovici se datorează și participării la competiția organizată în bazinul olimpic de înot de la Târgoviște. Încet-încet, având o bază care este bună, se naște și performanța. La Târgoviște, un oraș care, în urmă cu 10 ani, nu spunea foarte mult pe harta înotului românesc.

Mă bucur că la Târgoviște, în momentul în care în țară nu prea se vorbea de natație, aici se construia un bazin olimpic de înot. Am fost inspirați. Îi mulțumesc Cameliei Potec pentru faptul că, atunci când acest bazin avea nevoie de promovare, a venit alături de noi și a adus aici câteva competiții importante și am creat un parteneriat benefic pentru comunitatea locală și pentru performanța sportivă”, a declarat edilul Daniel Cristian Stan.

Președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, a spus că a găsit la Târgoviște condiții excelente pentru organizarea competițiilor la înot, dar și sprijin necondiționat din partea reprezentanților Primăriei, care nu au spus niciodată nu atunci când a propus un proiect.

„În momentul de față, înotul este pe buzele tuturor. David Popovici este deja unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai României și, da, toate lucrurile construite până acum au dus la rezultatele lui și ale natației românești. Este foarte important să organizăm competiții pentru acești copii, pentru că aici putem face selecția, putem găsi talentele pe care să le sprijinim în vederea participării la competițiile internaționale de obiectiv. David Popovici a reușit multe recorduri naționale în acest bazin de la Târgoviște. Fac această precizare pentru persoanele care întreabă de unde a ieșit David Popovici”, a precizat Camelia Potec.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT