Connect with us

Dâmboviţa

Marian Țachianu, deputat: Programele de sprijin pentru legumicultori întăresc securitatea alimentară

Publicat

pe

Situația economică mondială generată de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, la care s-a adăugat războiul din Ucraina, a început deja să creeze probleme industriei alimentare, producătorilor agricoli. Este nevoie de sprijin puternic pentru acest sector.

Tocmai de aceea, spune deputatul PSD Marian Țachianu, actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a pregătit o serie de programe de sprijin pentru sectorul legumicol. Vor fi alocate fonduri pentru tomate, usturoi și alte legume care sunt deficitare pe piață.

„Așa cum a promis, ministrul Agriculturii relansează și sprijină puternic programele menite să întărească securitatea alimentară a țării, să reducă deficitul comercial, să susțină legumicultura, să aducă pe masa românilor produse proaspete, de calitate și cu gust.

Prin Programul Tomata, se acordă un sprijin de 4.000 de euro pentru fiecare beneficiar. 3.000 de euro pentru ciclul 1 de producție, plus 1.000 de euro pentru ciclul 2 de producție”, a precizat Marian Țachianu.

Legumele din ciclul 1 trebuie comercializare până la data de 10 iulie, iar cele obținute în ciclul 2 de producție trebuie vândute în perioada 16 octombrie – 9 decembrie. Programul de sprijin al legumelor deficitare este de 1.000 de euro per beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie.

Producția necesară pentru acordarea sprijinului la castraveți este de 4.000 kg la o suprafață de 1.000 de mp, 2.000 kg la ardei, 1.500 kg la fasolea păstăi, 1.000 kg la spanac, 15 mii de plante pe 1.000 de mp pentru salată și 100.000 de bulbi pentru ceapa verde.

Programul de sprijinire a usturoiului este de 3.000 de euro pentru producții valorificate în perioada 2 iunie – 21 decembrie. Producția necesară pentru acordarea sprijinului este de 3.000 kg la hectar.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024

Publicat

pe

Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ:

  • Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
  • Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
  • Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024

Secțiunea PICTURĂ

  • Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
  • Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
  • Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022

Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.

Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.

„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Deputata Carmen Holban a obținut un nou mandat în Parlament

Publicat

pe

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, a obținut, în urma votului de duminică, 1 decembrie 2024, un nou mandat. Promite că își va concentra activitatea, ca și până acum, pentru dezvoltarea sistemului sanitar din județ.

Reamintim că, prin amendamentele depuse de parlamentarii PSD de Dâmbovița la Legea bugetului de stat, în 2023 și 2024, Dâmbovița a primit fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală performantă pentru Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, respectiv angiograf, RMN și momograf. Diferența de bani a fost suportată din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița. Toate cele trei aparate de investiții medicale au fost puse în funcțiune anul acesta.

„Sănătatea trebuie să fie prioritatea fiecărei politici publice. Ca deputat, voi susține orice inițiativă care să ducă la un sistem de sănătate performant. Voi face tot ceea ce ține de mine să avem spitale mai bune și cadre medicale performante, aici, în Dâmbovița”, spune Carmen Holban – deputat PSD de Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite