Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Președintele CJ Dâmbovița a cerut amânarea ședinței Comitetului de Masiv, Grupa Bucegi. Află de ce!

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a fost, astăzi – 3 mai 2022, gazda întâlnirii de lucru a Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Bucegi. S-a avut în vedere dezbaterea și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestui organism, de care depinde dezvoltarea durabilă a zonei turistice montane.

În cadrul acestei ședințe, organizate de Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, trebuia aleasă noua conducere a Comitetului, respectiv, președinte, vicepreședinte, comisia tehnică și comisiile de specialitate.

Având în vedere faptul că, din cele patru județe care fac parte din acest Comitet, Dâmbovița are cel mai mare număr de localități în Grupa de Munți Bucegi, 23 din 40, Corneliu Ștefan a fost desemnat pentru a prezida întâlnirea de lucru. Numai că președintele CJ Dâmbovița, observând că lucrurile nu sunt tocmai în regulă, mai ales în ceea ce privește componența acestui organism, a solicitat celor prezenți amânarea ședinței. Motivația șefului administrației publice județene a fost una pertinentă: nu se asigură reprezentativitatea necesară – atât a tuturor unităților administrativ-teritoriale aflate în zona munților Bucegi, cât și a instituțiilor cu atribuții în gestionarea activității cu specific montan.

Corneliu Ștefan consideră că este necesară modificarea Hotărârii de Guvern care reglementează organizarea și funcționarea comitetelor de masiv pentru grupele de munți.

„Problema este următoarea: la nivelul întregii țări, printr-o hotărâre de guvern, sunt constituite 9 grupe de masiv. Fiecare grupă include un anumit număr de primării din mai multe județe, instituții și autorități, care fie au teritoriul în zona montană repectivă, fie au atribuții în ceea ce privește protecția și dezvoltarea durabilă a zonei montane.

Din cele 40 de localități ale Grupei de Munți Bucegi din care Dâmbovița face parte, 23 sunt din județul nostru, 4 din Argeș, 3 din Brașov și 10 din Prahova. Parcurgând însă lista membrilor Comitetului, am avut neplăcuta surpriză să constat că lipsesc primari care au toate motivele să facă parte din comitet.

Este inadmisibil ca localitatea Moroeni să nu facă parte din acest comitet, deși 60% din Parcul Natural Bucegi se află pe teritoriul acestei comune. În zona montană avem Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina, proiectul pârtiilor de schi, inițiative ale Consiliului Județean Dâmbovița de dezvoltare a turismului, dar și de atragere de noi investitori în Bucegi.

În aceste condiții, am solicitat amânarea alegerii conducerii Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Bucegi până la amendarea legii prin introducerea tuturor primăriilor și instituțiilor care au legătura cu zona noastră montană.

Sunt decizii prea importante care vor fi luate de acest comitet pentru ca primăriile să nu fie reprezentate. O lege care nu servește interesele comunităților locale trebuie schimbată”, a precizat Corneliu Ștefan.

În discursul de la ședința de astăzi, la care au participat Aurel Simion – secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Claudia Gilia – prefectul județului Dâmbovița, Veronica Țăran Baciu – directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), membrii Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Bucegi, Corneliu Ștefan a vorbit despre nevoia de a pune bazele unor proiecte importante pentru dezvoltarea zonei montane și de continuarea implementării a celor existente. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a insistat pe ideea de a atrage în acest comitet autoritățile locale, a reprezentanților din mediul privat, în special a celor care investesc, a unor instituții publice cu diferite atribuții în zona montană.

„Văd pe desfășurător că sunt reprezentanți ai Romsilva din alte județe, dar nu și din județul Dâmbovița. Suntem la început de drum, iar orice lucru se poate corecta în timp. Este datoria noastră, a tuturor, ca aceste organisme să fie funcționale. Nu este suficient să zicem că am constituit un comitet și că am ales un președinte, vicepreședinte și membrii. Nu vorbim de o stațiune turistică a județului Dâmbovița, ci de o stațiune montană a țării”, a precizat Corneliu Ștefan.

A mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița celor de față că nu trebuie redus totul doar la nevoia de competiție ci trebuie gândit la dezvoltarea stațiunilor turistice de pe teritoriului localităților montane.

„Sunt foarte multe proiecte pe care le avem în comun. Vreau să știm ce vom face de mâine încolo în cadrul acestui comitet. Este important ca aceste comitete să fie funcționale.Să fim o voce recunoscută la nivel guvernamental”.

La întâlnirea de astăzi au mai fost prezenți primari din județul Dâmbovița, Argeș, Brașov, Prahova, reprezentanți ai GAL Bucegi Leaota, ai Asociației Green Mountains, ai Asociației Naționale a Salvatorilor Montani și reprezentanți ai altor instituții publice.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a obținut 42 de milioane de lei să modernizaze 17 străzi și trotuarele aferente

Publicat

pe

Primăria Târgoviște a obținut o finanțare în valoare de 42 de milioane de lei, prin Programul Național „Anghel Saligny”, pentru modernizarea a 17 străzi din municipiu, în lungime de peste 12 km. De asemenea, se va interveni și asupra trotuarelor aferente – spune edilul Daniel Cristian Stan. Administrația publică locală va lansa, în scurt timp, licitația de execuție. De precizat că termenul de finalizare a lucrărilor nu depășește 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor.

Sunt incluse în acest proiect: bulevardele Independenței și Libertății, străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Primarul Daniel Cristian Stan a remarcat distribuirea echilibrată, pe zone, a fondurilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și a făcut referire la cei doi ani de guvernare PNL-USR când municipiului Târgoviște nu i-au fost repartizate sume de la buget din cauza culorii politice a edilului ales (PSD) – situație valabilă și pentru alte localități din țară.

„Stau și mă gândesc cam ce sume ar fi primit județul Dâmbovița dacă, în momentul de față, PSD nu era la guvernare. Eu fac această paralelă permanent cu situația municipiului Târgoviște care timp de 2 ani a fost ignorat total de o guvernare de dreapta care nu a avut nimic în comun cu interesele comunităților locale”, a declarat Daniel Cristian Stan în cadrul unei conferințe de presă.

A mai spus edilul că municipalitatea, pe lângă cele 17 străzi sus-amintite, pentru care a primit finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny”, va lansa, săptămâna viitoare, licitația pentru reabilitarea străzilor Oltului, Ion Neculce, Fructelor și Luceafarului. De asemenea, Primăria Târgoviște are în lucru, în parteneriat cu CJ Dâmbovița, investiția care vizează modernizarea străzii Calea București. Totodată, este în lucru proiectul care vizează bulevardele Mircea cel Bătrân și Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării și pasajul peste calea ferată de la Pavcom.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT