Connect with us

Dâmboviţa

Senatorul Titus Corlățean, la ședința comună a Parlamentelor României și Moldovei: Să rămânem vigilenți până când se trece linia de sosire!

Publicat

pe

Ziua de sâmbătă, 18 iunie, a fost una istorică. La Chișinău, s-a desfășurat ședința comună a Parlamentului României și cel al Republicii Moldovei. A fost prima întâlnire a aleșilor celor două state de după momentul 27 august 1991, dată la care a fost declarată independența Republicii Moldova și ieșirea oficială de sub influența fostului imperiu sovietic.

Titus Corlățean, senator PSD de Dâmbovița și președinte al Comisiei de politică externă a Senatului României, a fost prezent la această întâlnire care reprezintă un pas important în relațiile celor două state române despărțite de Prut și de furtuna istoriei.

La ședința celor două parlamente, în care a fost adoptată declarația comună privind susținerea acordării titlului de candidat la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, a adiat parcă speranța, dorința ca, în cele din urmă, chiar unirea dintre cele două țări să se poate înfăptui.

Titus Corlățean, politician versat, echilibrat, demn, curajos, a avut în Parlamentul de la Chișinău un discurs excelent, obiectiv, plin de învățăminte, sugestii pentru prezent și viitor, teme de lucru.

Nu a apelat deloc la formule patriotarde pentru a exalta de moment auditoriul și a crea emoții trecătoare. Senatorul social-democrat, hârșit în cariera sa în ceea ce înseamnă, libertate, democrație și politică externă, a spus lucrurilor pe nume. Cine suntem, unde ne aflăm, ce urmează și ceea ce trebuie întreprins pentru ca Republica Moldova să intre în marea familie europeană.

A precizat Titus Corlățean că este foarte important transmiterea acestui semnal către comunitatea europeană, pentru a fi consemnat sprijinul României, pentru a se lua în considerație de către Parlamentul European această dorință comună, acest deziderat care trebuie înfăptuit. Și încă o unicitate istorică a acestui eveniment politic consumat la Chișinău, declarația comună a fost redactată în limba română.

„Noi românii, la București, membri ai Parlamentului, indiferent că suntem ardeleni că suntem munteni sau moldoveni, dobrogeni, bănățeni, facem aceste lucruri în primul rând pentru că avem un fundament comun de identitate și avem aceiași mamă, și ea se numește limba română, și avem același Dumnezeu al românilor și nimeni în istoria trecută, prezentă și viitoare nu va putea să modifice sau să rescrie, oricât ar încerca, acest adevăr istoric de identitate comună românească”, a spus Titus Corlățean.

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României a îndemnat la vigilență, la atenție și la angrenare a Chișinăului, a Republicii Moldova la normele și condițiile care vor surveni ca urmare a primirii statului de candidat la Uniunea Europeană.

„Să rămânem vigilenți până când se trece linia de sosire. Este de datoria mea să spun două lucruri. În primul rând, avizul favorabil nu este încă poziția unanimă a statelor membre în cadrul Consiliului European. Este adevărat că astăzi când vorbim nu avem semne de preocupare. Este bine să știm ce avem de făcut în următoarele zile. Trebuie să fructificăm aceste relații. Trebuie să știm să spunem nu atunci când apăr probleme”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul român a îndemnat la prudență în negocieri, la solicitările care intervin din partea oficialilor europeni, să nu apară nuanțe și condiționalități absurde. Reformele trebuie duse până la capăt, altfel poate interveni posibilitatea reversibilității acestui act.

„Puteți conta pe noi, dar reformele se fac aici, la Chișinău, în Republica Moldova. Drumul va fi greu. S-ar putea ca perioada care urmează să fie mai dificilă dacă vor fi evoluții de natură militară, de exemplu, dinspre Marea Neagră”, a mai adăugat Titus Corlățean.

Senatorul român a invocat inclusiv posibilitatea unirii Moldovei cu România sub protecția Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat în cazul reunificării Germaniei de Vest cu cea de Est.

„Același lucru nu îi poate fi refuzat în condiții eventuale vitrege națiunii române. Este o chestiune de principii pentru care noi trebuie să știm să ne batem, pentru că istoria a fost așa cum a fost.

Ați ales o cale europeană. Dacă lucrurile vor merge bine ne vom unifica în Uniunea Europeană alături de ceilalți. Dacă vor fi condiții vitrege, veți ști să contați pe noi și noi suntem aici, dincolo de Prut”, a mai arătat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Deputat Carmen Holban: Lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun

Publicat

pe

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, a participat, astăzi – 12 aprilie 2024, alături de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse – Natalia Intotero și alți colegi parlamentari, la întâlnirea organizată în cadrul Caravanei naționale „Fără bariere – Tot adevărul despre droguri”.

Evenimentul s-a dovedit a fi, consideră Carmen Holban, o experiență profundă și emoționantă, toți cei prezenți având ocazia să asculte poveștile unor persoane care au suferit din cauza consumului de droguri.

„Fiecare poveste spusă în fața tinerilor prezenți la Cinematograful „Independența” a fost o lecție de viață, un apel la conștiință și un semnal de alarmă pentru toți cei care pot fi tentați să încerce drogurile. Acum, mai mult ca oricând, lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun”, ne-a precizat deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Elevă de la Liceul Voinești, violată de mai mulți colegi de școală

Publicat

pe

Comunitatea oamenilor gospodari, pașnici, la locul lor, din Voinești, județul Dâmbovița, a fost tulburată de o veste dramatică, bulversantă. S-a aflat tocmai acum (de ce oare așa târziu?) că în luna martie, pe teritoriul localității, s-ar fi consumat două oribile abuzuri sexuale și emoționale. Protagoniștii acestor fapte reprobabile sunt patru elevi de la Liceul Tehnologic din localitate. Adolescenții, din categoria de vârstă 15 și 16 ani, sunt din Bărbulețu și Pietrari. Victime ar fi fost două eleve de la aceeași școală, fete aflate în plasament la două familii, din Pucheni și Bărbulețu. Cele două tinere prezintă și unele dizabilități.

Una dintre fapte, cea documentată sigur de anchetatori, s-ar fi consumat în perimetrul unei stații de autobuz din Izvoare-Suduleni, pe DN 72A, într-o zonă mai retrasă. Atunci, cei patru ar fi abuzat sexual o elevă de 17 ani. Fata s-ar fi dus acasă în stare de șoc. Părinții adoptivi au intrat la bănuială și, în final, au aflat ce se întâmplase.

Au fost anunțate Poliția și Protecția Copilului, instituție care are în atribuiții să supravegheze atent familiile și copiii aflați la asistenți maternali. Fata ar fi recunoscut că a fost violată de patru colegi de la liceu. Băieții au fost reținuți, apoi arestați preventiv pentru 30 de zile. Acum, s-ar afla depuși în arestul IPJ Teleorman, la Dâmbovița nemaifiind locuri în celule.

Cel de-al doilea abuz sexual s-ar fi consumat, se pare, în februarie, în toaleta școlii, victimă fiind o altă fată, care prezenta aceleași probleme de sănătate. Autorul ar fi unul dintre elevii arestați deja.

Au fost demarate și anchetele efectuate de Inspectoratul Școlar Județean și de Protecția Copilului, plus investigațiile efectuate de polițiști.

Comunicat IPJ Dâmbovița
În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, la data de 8 aprilie a.c., patru minori, în vârstă 15 și 16 ani, au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.

Ulterior, la data de 9 aprilie, aceștia au fost prezentați magistraților, pe numele celor în cauză fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din investigațiile efectuate s-a stabilit că, în zilele de 28 și 29 martie a.c., o minoră de 17 ani, în timp ce s-ar fi aflat într-o zonă izolată din satul Suduleni, ar fi fost constrânsă de minori pentru a întreține acte de natură sexuală.

Cei patru minori sunt cercetați în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală, viol, tentativă la infracțiunea de viol, complicitate la tentativă la infracțiunea de viol, complicitate la infracțiunea de viol.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pa lângă Judecătoria Târgoviște.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite