Connect with us

Dâmboviţa

Senatorul Titus Corlățean, la ședința comună a Parlamentelor României și Moldovei: Să rămânem vigilenți până când se trece linia de sosire!

Publicat

pe

Ziua de sâmbătă, 18 iunie, a fost una istorică. La Chișinău, s-a desfășurat ședința comună a Parlamentului României și cel al Republicii Moldovei. A fost prima întâlnire a aleșilor celor două state de după momentul 27 august 1991, dată la care a fost declarată independența Republicii Moldova și ieșirea oficială de sub influența fostului imperiu sovietic.

Titus Corlățean, senator PSD de Dâmbovița și președinte al Comisiei de politică externă a Senatului României, a fost prezent la această întâlnire care reprezintă un pas important în relațiile celor două state române despărțite de Prut și de furtuna istoriei.

La ședința celor două parlamente, în care a fost adoptată declarația comună privind susținerea acordării titlului de candidat la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, a adiat parcă speranța, dorința ca, în cele din urmă, chiar unirea dintre cele două țări să se poate înfăptui.

Titus Corlățean, politician versat, echilibrat, demn, curajos, a avut în Parlamentul de la Chișinău un discurs excelent, obiectiv, plin de învățăminte, sugestii pentru prezent și viitor, teme de lucru.

Nu a apelat deloc la formule patriotarde pentru a exalta de moment auditoriul și a crea emoții trecătoare. Senatorul social-democrat, hârșit în cariera sa în ceea ce înseamnă, libertate, democrație și politică externă, a spus lucrurilor pe nume. Cine suntem, unde ne aflăm, ce urmează și ceea ce trebuie întreprins pentru ca Republica Moldova să intre în marea familie europeană.

A precizat Titus Corlățean că este foarte important transmiterea acestui semnal către comunitatea europeană, pentru a fi consemnat sprijinul României, pentru a se lua în considerație de către Parlamentul European această dorință comună, acest deziderat care trebuie înfăptuit. Și încă o unicitate istorică a acestui eveniment politic consumat la Chișinău, declarația comună a fost redactată în limba română.

„Noi românii, la București, membri ai Parlamentului, indiferent că suntem ardeleni că suntem munteni sau moldoveni, dobrogeni, bănățeni, facem aceste lucruri în primul rând pentru că avem un fundament comun de identitate și avem aceiași mamă, și ea se numește limba română, și avem același Dumnezeu al românilor și nimeni în istoria trecută, prezentă și viitoare nu va putea să modifice sau să rescrie, oricât ar încerca, acest adevăr istoric de identitate comună românească”, a spus Titus Corlățean.

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României a îndemnat la vigilență, la atenție și la angrenare a Chișinăului, a Republicii Moldova la normele și condițiile care vor surveni ca urmare a primirii statului de candidat la Uniunea Europeană.

„Să rămânem vigilenți până când se trece linia de sosire. Este de datoria mea să spun două lucruri. În primul rând, avizul favorabil nu este încă poziția unanimă a statelor membre în cadrul Consiliului European. Este adevărat că astăzi când vorbim nu avem semne de preocupare. Este bine să știm ce avem de făcut în următoarele zile. Trebuie să fructificăm aceste relații. Trebuie să știm să spunem nu atunci când apăr probleme”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul român a îndemnat la prudență în negocieri, la solicitările care intervin din partea oficialilor europeni, să nu apară nuanțe și condiționalități absurde. Reformele trebuie duse până la capăt, altfel poate interveni posibilitatea reversibilității acestui act.

„Puteți conta pe noi, dar reformele se fac aici, la Chișinău, în Republica Moldova. Drumul va fi greu. S-ar putea ca perioada care urmează să fie mai dificilă dacă vor fi evoluții de natură militară, de exemplu, dinspre Marea Neagră”, a mai adăugat Titus Corlățean.

Senatorul român a invocat inclusiv posibilitatea unirii Moldovei cu România sub protecția Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat în cazul reunificării Germaniei de Vest cu cea de Est.

„Același lucru nu îi poate fi refuzat în condiții eventuale vitrege națiunii române. Este o chestiune de principii pentru care noi trebuie să știm să ne batem, pentru că istoria a fost așa cum a fost.

Ați ales o cale europeană. Dacă lucrurile vor merge bine ne vom unifica în Uniunea Europeană alături de ceilalți. Dacă vor fi condiții vitrege, veți ști să contați pe noi și noi suntem aici, dincolo de Prut”, a mai arătat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats