Acesta este titlul campaniei declanșată de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița în luna septembrie pe întreg teritoriul județului. Tot sub acest generic, s-a desfășurat, astăzi – 15 septembrie 2022, la sediul instituției, o masă rotundă, la care au fost invitați medici specialiști, medici de familie și coordonatori ai unor instituții de protecție socială, care au dezbătut succint problemele din domeniul oftalmologiei și au vorbit despre ceea ce ar trebui întreprins, la nivel de prevenție, pentru a preîntâmpina apariția afecțiunilor oculare.
Întâlnirea a fost moderată de medicul Aquilina Meșină – coordonatorul proiectului. Au participat la discuții dr. Gabriela Corneci – medic primar oftalmolog la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Gabriela Popescu – medic coordonator la nivelul municipiului Târgoviște a activității de medicină școlară, dr. Larisa Moisescu – reprezentanta Asociației medicilor de familie din județul Dâmbovița, dr. Laurențiu Mocanu – președintele Patronatului medicilor de familie și Elena Tomiță – director general adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița.

Discuțiile au pornit de la un aspect alarmant prezentat de Organizația Mondială a Sănătății. La nivel global, peste 2 miliarde de oameni suferă cu diferite afecțiuni oculare sau sunt orbi. Tot instituția mondială medicală anunță că, la peste un miliard de oameni, vederea ar fi putut fi recuperată, parțial sau în totalitate, dacă s-ar fi preîntâmpianat apariția bolilor la primele semne, prin controale la medic și un regim de viață sănătos, fără excese.
Este știut că în această epocă, pe lângă diferite alte afecțiuni interne care, netratate, afectează vederea, se înscrie folosirea în exces a unor mijloace de lucru, divertisment și informare electronice, respectiv: tlefoane, tablete, calculatoare, televizoare. Grav este, au remarcat și medicii prezenți la întâlnirea organizată astăzi de DSP Dâmbovița, tulburările de vedere apar din primii ani ai copilăriei și, fără prevenție, fără educație, pot duce la afecțiuni ireversibile.
Așa după cum a precizat medicul Aquilina Meșină, afecțiunile cel mai des întâlnite și cu care se confruntă medicii oftalmologi sunt miopia, glaucomul și cataracta. În România există peste 4 milioane de persoane care suferă de tulburări de vedere, iar peste 50 de mii de oameni și-au pierdut total vederea.
Doctorul Gabriela Corneci a spus că ponderea acestor boli ale sistemului ocular ar fi mult diminuată dacă s-ar respecta niște reguli simple și copiii ar fi duși de timpuriu la controale de specialitate, dacă părinții le-ar urmări comportamentul vizual, dacă le-ar impune un anumit program de stat în fața televizorului, tabletei, telefonului sau monitorului de calculator. Dr. Gabriela Corneci recomandă cât mai mult timp petrecut în natură, la lumină solară, mișcare și alimentație bogată în vitamine, proteine și minerale. Din punctul de vedere al renumitului oftalmolog dâmbovițean, pentru a preîntâmpina afecțiunile oculare, nu este bine să fii nici prea gras, dar nici prea slab, curele de scădere în greutate putând afecta grav vederea.
Probleme sunt și la persoanele adulte care nu merg în timp util la oftalmologie, adică imediat ce constată că le-a scăzut acuitatea vizuală. Sunt persoane care suferă de diabet și, de asemenea, neglijează sănătatea. Este recomandat, la orice persoană trecută de 40 de ani, controlul oftalmologic de specialitate. În acest sens, trebuie să se implice, au concluzionat vorbitorii, și medicii de familie care ar trebui să urmărească pacienții și să le recomande să meargă la control persoanelor predispuse la tulburări oculare. S-a mai discutat și despre folosirea ochelarilor de vedere achiziționați de pe tarabă sau din supermarket. Înaintea de folosirea acestora, după ureche, cum ni se pare mai bine, este indicat să mergi la medicul oftalmolog. Prescripția de ochelari trebuie făcută numai după un examen medical.
Urmărește Incomod Media și pe Google News