Connect with us

SOCIAL

Semnal Asociația Prolemn: Plafonarea prețului va lăsa populația fără lemne de foc!

Publicat

pe

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn atrage atenția că plafonarea prețului pentru materialul lemnos destinat încălzirii, adoptată de Guvern în data de 5 octombrie 2022, ar putea conduse la efecte nedorite, printre care:

– Dispariția comerțului cu lemn de foc paletizat din oferta marilor retaileri.
– Blocaje majore, rezilieri de contracte în segmentul de exploatare, cu efect în crearea unui deficit de resursă de lemn în piață. Operatorii economici care au cumpărat lemnul pe picior cu 400 lei/mc nu îl vor putea vinde tot cu 400 lei/mc după cheltuieli de exploatare, transport, depozitare, paletizare.
– Creșterea deficitului de aprovizionare cu lemn de foc în zonele de câmpie. Este normal să existe un ecart de 250 lei/mc între prețurile lemnului de foc la drum auto forestier și cel dintr-un depozit de câmpie, ecart dat de costurile de transport și distribuție.
– Instituțiile publice, între care școli și primării din mediul rural, care încheie contracte de aprovizionare pe SEAP, vor rămâne fără furnizori.
– Diferențele mari de pe piața internă și piețele europene pentru lemn de foc și peleți vor conduce la creșterea exporturilor, amplificând deficitul de pe piața internă.
– Operatorii economici pot opta pentru a trece pe facturile de lemn de foc separat marfa și serviciile adiționale (de tăiere, despicare, paletizare), servicii cu TVA de 19% față de 5% la lemnul de foc, ceea ce ar putea crește prețul final plătit de populație.
– Deficitul de lemn de foc conduce la direcționarea resursei de lemn care ar putea fi folosită de către industrie către lemn de foc, cu pierderi uriașe pentru economia națională și bugetul statului. Costurile sunt plătite în final tot de populație, prin prețurile produselor din lemn, acestea regăsindu-se cu marje de creștere de 40 % în topul creșterilor de prețuri ale producției industriale.

„În viziunea AIL – Prolemn, soluția este nu plafonarea prețurilor lemnului de foc, ci asigurarea necesarului de resursă de lemn care să echilibreze cererea și oferta. Aceasta este perfect fezabilă și sustenabilă pe termen lung, în condițiile în care România recoltează comercial 33 % din creșterea pădurii, față de o medie europeană de 67 %, așa cum arată recentul studiu PricewaterhouseCoopers”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Argeș

Coliziune între au autocar și un autoturism pe DN7, la Morărești

Publicat

pe

Un autocar în care se aflau trei persoane și un autoturism cu două persoane au fost implicate într-un accident rutier, în această seară, pe DN 7, pe teritoriul localității Morărești, județul Argeș. În urma impactului, mașina mică a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat pe lateral.

Potrivit ISU, cei doi ocupanți ai autoturismului, un bărbat de 68 de ani și o femeie de 50 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Bărbatul a fost transportat la spital. Persoanele din autocar nu au suferit vătămări.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Ialomiţa

Grup infracțional, destructurat de polițiștii și procurorii DIICOT din Ialomița

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Ialomița, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și practicarea traficului de droguri de risc.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, bănuiții ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de trafic de droguri de risc. Aceștia, în perioada 2022-2023, în mod repetat, ar fi comercializat droguri de risc (cannabis) consumatorilor din județele Ialomița și Călărași.

Ieri – 1 februarie 2023, oamenii legii au efectuat opt percheziții domiciliare în județul Călărași, ocazie cu care au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, polițiștii au indisponibilizat 26.750 de lei și 100 de euro. Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui autoturism.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Ialomița au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a trei persoane bănuite și luarea măsurii controlului judiciar față de alți doi suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc. Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Ialomița, cu propunere de arestare preventivă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats