Nici nu se stinseseră bine becurile de prin curțile oamenilor din Petrești, Dâmbovița, când în localitate, venind de pe autostrada București-Pitești, a descins o delegație guvernamentală și Parlamentară. Nu au venit înalții demnitari ai statului român să viziteze satul de baștină al Elenei Ceaușescu, ci Uzina IVECO DEFENCE VEHICLES, unde se asamblează autovehicule militare. O investiție apărută cu doi ani în urmă pe islazul din spatele Primăriei, în imediata apropiere a Autostrăzii A1.

Premierul Nicolae Ciucă, însoțit de președintele Camerei Deputaţilor – Marcel Ciolacu, de E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – ambasadorul Italiei la București, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, de prefectul Claudia Gilia, de vicepreședintele Senatului României – senatorul liberal Virgil Guran și de primarul comunei Petrești – Lucian Andrei, gătit ca de sărbătoare, și, bineînțeles, însoțit de reprezentanții IVECO, a descins în hala de producție unde meseriași de elită lucrau la asamblarea camioanelor militare.

Premierul Ciucă, general al Armatei Române, asculta cu mare atenție explicațiile referitoare la activitățile desfășurate, date de membrii unității economice. Au fost momente când primul ministru a discutat cu tehnicienii din fabrică. De unde sunt, dacă le place meseria, dacă sunt mulțumiți de salariu. Evident, multă presă. Camere de luat vederi, aparate de fotografiat care nu scăpau neimortalizat niciun pas al delegației. De remarcat absența noului ministru al Apărării, Angel Tâlvăr, prins probabil cu alte probleme sau aflat în perioada de acomodare cu treburile Ministerului Apărării Naționale.

Vizita premierului Ciucă poate fi numită a fi una de lucru. Nu părea că are o țintă anume, de anunțat ceva important, de semnat vreun protocol. Pur și simplu, primul ministru a vrut să vadă cum se mișcă lucrurile la Fabrica de camioane militare IVECO DEFENCE VEHICLES ROMÂNIA, partener industrial al Companiei dâmbovițene GEO-STING, mai ales că traversăm o perioadă critică, cu un război în coasta noastră și cu o imprevizibilitate accentuată în această zonă a Europei și este bine să fim pregătiți. Plus de asta, în august 2020, Nicolae Ciucă a fost prezent la deschiderea șantierului viitoarei fabrici de autovehicule militare de la Petrești. Și este logic că voia să vadă ce se mai întâmplă.
După consumarea periplului prin hala de producție, a urmat o conferință de presă, în cadrul căreia premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au transmis câteva gânduri și au răspuns întrebărilor presei, marea majoritate a acestora pe teme ce țineau de criza energetică, pensii speciale, departe oricum de problematica militară.

Înainte de a răspunde la diverse, premierul Nicolae Ciucă și-a arătat mulțumirea vizavi de faptul că cei de la IVECO DEFENCE VEHICLES Petrești au reușit să depășească greutățile apărute ca urmare a pandemiei, a șocurilor produse din alte cauze economice.
„S-a reușit totuși, după ce au existat întârzieri de aproximativ 9 luni de zile, să se recupereze, iar astăzi să se ajungă la întârzieri mai mici de 6 luni. Conducerea companiei ne-a dat asigurări că există perspectiva ca anul viitor, când urmează să fie încheiat primul contract, Compania să recupereze și chiar să devanseze termenele asumate. Toate acestea sunt concretizate și prin numărul de camioane pe care le-au produs, în acest moment reușind să producă aproximativ 514 camioane la o capacitate de 400 de camioane pe an. Până anul viitor, în noiembrie, vor fi produse toate cele 900 de camioane câte sunt asumate prin contract, urmând ca, la finele anului 2026, să fie încheiate toate lucrurile în conformitate cu contractul general de aproximativ de 2.900 camioane”, a precizat primul-ministru al României.

A mai spus Nicolae Ciucă că există perspective foarte bune pentru diversificarea producției. Deja până la acest moment sunt 16 derivate militare care se produc la fabrica de la Petrești. Este vorba despre autovehicule de care Armata Română are nevoie. A mai precizat premierul că Guvernul României acordă atenție și încredere deosebită tuturor investitorilor, asigurându-le condiții optime în vederea deschiderii în țara noastră a unor capacități de producție. Totodată, a mai spus primul-ministru că toate aceste interese în plan investițional vor fi promovate prin Agenția Națională de Investiții și Comerț Exterior, organism înființat cu o săptămână în urmă. Generalul Nicolae Ciucă consideră că Industria de Apărare trebuie relansată.
„Printr-o strategie care se lucrează la nivelul Ministerului Economiei dar care are componente interministeriale, să reușim să facem în așa fel încât proiecte de nivelul IVECO să poată să cuprindă și celelalte nevoi de dotare și înzestrare a Armatei Române”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.
Premierul consideră că astfel de investiții strategice absorb forța de muncă locală, readuc acasă românii care lucrează prin diferite țări din vestul Europei, dar asigură și un venit sigur la bugetele administrațiilor publice locale.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că la Petrești vorbim despre o afacere de succes, dar care reprezintă o componentă a statului român prin menirea de a înzestra Armata Română. A mai subliniat parlamentarul că la toată această reușită a contribuit și componenta administrativă, respectiv Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Petrești. A mai precizat Marcel Ciolacu că ceea ce se întâmplă la IVECO DEFENCE VEHICLES reprezintă un exemplu de bună practică și de abordare care trebuie multiplicat. Președintele Camerei Deputaților a marșat pe aceeași idee ca și premierul Nicolae Ciucă: procesul de recuperare a Industriei de Apărare românești trebuie grăbit.
Urmărește Incomod Media și pe Google News