România tot așteaptă, de ani buni, să fie primită în spațiul Schengen. Ne-am asumat și onorat o mulțime de obligații, ba chiar mai mult decât atât. Vezi poziția noastră și implicarea ca stat vecin în problematica ucraineană! Sprijinul umanitar acordat, primirea valurilor de refugiați, culoare pentru traficul cu cereale etc. Dar nu prea a contat. Suntem în continuare ținuți pe linia de manevră. Așa după cum bine a sesizat deputatul PSD Radu Popa într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, nu avem totuși o reprezentare ca la carte. Lipsește acel cineva care să pledeze profesionist în favoarea țării noastre. Să lupte pentru acest drept firesc.
„Din păcate, cel care trebuia să facă un Plan Strategic pentru intrarea în Schengen este dispărut din spațiul public. Toată vara a fost mut. Toamna a făcut revista presei. Nici o ședință cu specialiștii care puteau sprijini România. De unde știu? Din faptul că nu a dat nici o declarație publică și că nu s-a fălit în nici emisiune aranjată.
Geoană a avut perfectă dreptate: “între politica externă și cea internă exista o relație biunivocă, se potențează reciproc. E nevoie de folosirea tuturor elementelor de putere națională – diplomație, politică industrială și economică, cooperare internațională, servicii de informații și apărare națională”. Dar liderii vin după lideri. Pentru a-i convinge pe cei mai buni să lucreze pentru cei mai mulți trebuie să le respectăm valoarea și să le recunoaștem meritele”, a precizat Radu Popa.
Mai spune parlamentarul social-democrat că, în plan extern, Klaus Iohannis nu a avut nicio întâlnire cu șefii de state și de guverne care decid în acest caz.
„Vizita premierului olandez a venit tocmai ca să acopere acest dezinteres prezidențial. Însă, un plan strategic ar fi știut să poziționeze vizita lui Rutte la finalul unui eventual turneu european al lui KWI care să fi coalizat ceilalți decidenți și, la final, l-ar fi lăsat pe olandez într-o minoritate rușinoasă. Asta ar fi transformat întâlnirea într-un succes. Dar sentimentul de improvizație e năucitor. Premierul Ciucă a făcut o vizită la Bruxelles. După care a ieșit un mare lider PNL și ne-a anunțat ca ”nu ne legăm de un termen”. Dar, dacă primirea noastră in Schengen nu are o dată stabilită, atunci poate să fie și peste 3-5-7 ani, a mai spus deputatul PSD.
Inconsecvența, neimplicarea vârfurilor țării pregnant în problematica europeană care privește România și poporul român, lăsatul rezolvării unor situații de azi pe mâine, lipsa unor proiecte, a unei strategii de reprezentare, inerția din sferele înalte, au repercusiuni grave asupra vieții socio-economice. Românii vor căuta din ce în ce mai mult să plece spre zone favorabile, care să le asigure un nivel de trai decent, echilibrat, fără prea multe convulsii și confuzie.
„România are cel mai mare exod de populație pe timp de pace dintre toate statele lumii. Asistăm la un cataclism demografic. Numărul de locuitori este cel al anilor ’60. Depopularea afectează întreaga economie, scade periculos forța de muncă și pune în pericol competitivitatea firmelor românești”, a mai scris parlamentarul PSD Radu Popa.
Urmărește Incomod Media și pe Google News
V
noiembrie 7, 2022 at 4:42 pm
Nu m-aş mira ca respectivul să nu vrea să intrăm în Schengen.
V
noiembrie 7, 2022 at 4:44 pm
https://1567-eterogen.blogspot.com/2022/10/aderarea-la-spatiul-schengen-o-mascarada.html