Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Nicolae Catrina nu mai este, însă proiectele sale merg înainte la Potlogi…

Publicat

pe

Potlogi, o localitate de câmpie aflată la sudul orașului Titu. O comună frumoasă, cu o încărcătură istorică deosebită. Locul iubit și frecventat de domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a ridicat aici un palat în jurul căruia a gravitat întreaga existență a comunității. Cu bune și cu rele.

La Potlogi am mers des în ultimii ani. O comună dragă nouă și datorită regretatului primar Nicolae Catrina, omul care s-a legat cu trup și suflet de administrația acestei localități și care, în peste 20 de ani de mandat, a contribuit din plin la renașterea comunității, la transformarea acesteia într-una dintre cele mai dezvoltate și renumite comune din județul Dâmbovița.

Când am pășit în noul sediu al administrației publice locale, o copie cochetă a Palatului Brâncovenesc de peste drum, pe o masă, în hol, era așezată, încadrată într-un chenar negru și luminată tăcut și discret de o candelă, o fotografie a celui dispărut. Mi-a venit imediat în minte o replică a primarului Catrina, când ne-a condus, bucuros, mândru de realizarea sa, prin noul sediu, înainte cu câteva săptămâni de inaugurare.

„Am făcut-o să rămână peste generații. Să fie o emblemă pentru comună. Nu am trecut-o pe numele Catrina și nu o iau după mine. Azi sunt aici, mâine nu se mai știe”, a rostit edilul, îmbrăcându-și chipul cu zâmbetul său perpetuu și inconfundabil.

Era extrem de mulțumit de cum ieșise construcția. O îmbinare plăcută între arhitectura tradițională, cu accente brâncovenești, și modernitate. În spațiul numit grădină interioară plantase un platan. Părea a fi inima acestui edificiu. Mobilierul, deosebit. Piese de epocă făcute să dureze în timp. Se lăuda Nicolae Catrina cu biroul de lucru al marelui regizor Sergiu Nicolaescu. Era o donație specială. Ne-a spus că îl ia cu furnicături când stă așezat la acest birou…

Și acum spiritul lui Nicolae Catrina parcă plutește în instituție. Unora tot nu le vine să creadă că nu mai este. Viceprimarul Viorel Drăghici, care a preluat prerogativele de primar până la organizarea alegerilor locale, ne-a mărturisit, având ochii umeziți de tristețe, că parcă așteptă de la o clipă la alta să intre pe ușă Nicolae Catrina. Ne-a mai spus vicele că a făcut o echipă formidabilă, în toți acești ani, cu primarul Catrina. Tot ce s-a realizat în localitate este rodul unei colaborări și al unei dăruiri unice față de comunitate, față de oameni.

Sunt o mulțime de proiecte demarate de edilul Nicolae Catrina pe care viceprimarul Viorel Drăghici și-a propus să le ducă la capăt, ba chiar să demareze altele noi. Lista este lungă. Obiectivele socio-edilitare se află în diferite stadii de implementare.

„Avem lucrări care urmează să fie finalizate. Vorbim despre Căminul Cultural din satul Vlăsceni, construit prin fonduri obținute prin AFIR: 2, 5 milioane de lei. Acesta a fost recepționat. Acum ne vom ocupa de dotări. Avem o grădiniță cu șase săli de clasă în satul Românești aproape gata. Mai este nevoie de amenajarea unei camere tehnice, de alei interioare și gard împrejmuitor. De asemenea, avem școala din același sat, care se află prinsă într-un program de reabilitare cu fonduri prin PNDL. Lucrările sunt în toi. Sperăm ca, în două-trei luni, să turnăm placa, iar în toamnă poate reușim să o deschidem. Avem o sală de sport, la fel, cu lucrările aproape de finalizare. Investiția, realizată prin Compania Națională de Investiții, se ridică la 6 milioane de lei”, ne-a precizat Viorel Drăghici – viceprimar cu atribuții de primar al comunei Potlogi.

Tot la Vlăsceni urmează să fie edificat un centru pentru persoanele vârstnice. Un loc unde bătrânii comunei pot veni pentru a petrece timpul liber într-un mod plăcut, relaxant, un spațiu unde pot socializa. Licitația pentru execuția acestui obiectiv a fost efectuată. Valoarea investiției este de circa 4 milioane de lei.

Mai rupem firul dialogului despre investiții și introducem subtil, din nou, amintirile în care personajul principal este regretatul primar Nicolae Catrina. De fapt, nici nu știi dacă trebuie vorbit la timpul trecut despre fostul edil, fiindcă tot ceea ce se produce acum bun pentru comună, toate proiectele poartă amprenta lui Nicolae Catrina și a viceprimarului Viorel Drăghici.

Autoritățile de la Potlogi au reușit, împreună cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), să edifice la Românești un cartier de locuințe sociale. Un proiect unic în județul Dâmbovița, pe care Nicolae Catrina voia să îl ducă la capăt. Au fost construite 21 de case tip apartament. Au fost construite prin ANL și predate administrației publice locale, care s-a ocupat de asigurarea utilităților. Sunt dotate cu tot ceea ce trebuie. Familiile tinere care se vor muta aici vor trebui să perfecteze doar contracte de închiriere. Tot la Românești, printr-un proiect finanțat prin PNRR, se intenționează construirea unei creșe. Investiția s-ar ridica la circa 12 milioane de lei.

Va urma.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

A fost eliberată autorizația de construcție pentru realizare rețea de gaze în toate satele comunei Voinești

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, astăzi – 31 mai 2023, autorizația de construcție pentru înființare rețea de gaze naturale în satele Izvoare, Lunca, Suduleni, Mânjina, Manga, Oncești și extindere rețea de distribuție în Voinești și Gemenea Brătulești.

Investiția are o valoare de 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) și reprezintă cel mai mare proiect promovat vreodată de Primăria Voinești – spune edilul Dănuț Gabriel Sandu.

A mai precizat acesta că tot astăzi au fost încărcate pe platforma Ministerului Dezvoltării documente necesare pentru evaluare și semnarea contractului de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Teren multi-sport în satul Mărcești (comuna Dobra), realizat prin PJDL

Publicat

pe

Primăria Dobra a inaugurat, astăzi – 30 mai 2023, un teren multi-sport în satul Mărcești. Este a doua investiție de acest tip, după cea din satul Dobra, ambele realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală inițiat de președintele Corneliu Ștefan. Edilul Daniel Nica le-a spus localnicilor prezenți la evenimentul inaugural că și-a propus să nu facă diferențe între cele două sate care alcătuiesc comuna, astfel că planul investițional este conceput ținând cont de acest principiu.

„Terenul multi-sport pe care îl inaugurăm astăzi în satul Mărcești oferă foarte multe oportunități pentru activități sportive și recreative în aer liber. Este un obiectiv care a fost foarte mult așteptat de elevii Școlii Iulian Rusu Mărcești, cât și de tineretul din sat. Au tot întrebat când va fi gata… De asta ne-am grăbit să îl inaugurăm astăzi, înainte de 1 iunie”, a declarat primarul Daniel Nica. De reținut că a fost promovat la Compania Națională de Investiții și un proiect care vizează construirea unei săli de sport, lângă terenul multi-sport inaugurat astăzi.

De asemenea, edilul le-a mai prezentat sătenilor din Mărcești și celelalte investiții pe care administrația publică locală le are în derulare, tot în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa. Este vorba despre construire șanțuri, trotuare și podețe de acces în ambele sate.

„În continuarea acestora, am depus un nou proiect pentru continuarea amenajării șanțurilor și accesoriilor în proprietăți pe alte străzi. Și vreau să vă mai spun că nu am uitat nici de strada Chinezu. Am depus și pentru aceasta un proiect, pentru extinderea rețelei de apă și a canalizării, la Consiliul Județean, și apoi o să asfaltăm și bucata aceea de drum”, a mai spus edilul comunei Dobra.

Prezent la Mărcești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a felicitat administrația publică a comunei Dobra pentru activitatea investițională și pentru că a ales să le facă un dar așa frumos copiilor din Mărcești, cu prilejul zilei de 1 iunie.

„Inaugurăm un nou obiectiv realizat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, program unic in România. Am inițiat acest program la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, pentru a ne asocia cu toate unitățile administrativ-teritoriale din județul nostru pentru a realiza investiții în comun. Îl felicit pe domnul primar. Cred că nu putea să facă un cadou mai frumos celor din satul Mărcești având în vedere că joi este Ziua Copilului.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 500.000 de lei, contribuția Consililului Județean Dâmbovița fiind de 220.000 de lei. Acesta este al treilea proiect pe care îl finanțăm în comuna Dobra. A mai fost construită o bază sportivă în satul Dobra, investiția ridicându-se la 365.000 de lei, cofinanțată de Consiliul Județean Dâmbovița cu suma 150.000 de lei. Cel mai mare proiect, de 3.500.000 de lei și la care se lucrează, are ca obiectiv amenajarea scurgerii apelor și acceselor la proprietăți. Consiliul Județean Dâmbovița a asigurat aici 1.600.000 de lei. Doar prin aceste trei proiecte, comunei Dobra i-au fost alocate aproximativ 2.000.000 de lei.

Încă o dată se dovedește faptul că Programul Județean de Dezvoltare Locală își atinge scopul de a diminua decalajele dintre mediul urban și cel rural, indiferent de proiectele care sunt finanțate prin acesta”, a declarat președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Au mai fost prezenți astăzi în mijlocul sătenilor din Mărcești: deputatul Ionuț Vulpescu – fiu al comunei, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan – fiu al satului, prefectul județului – Claudia Gilia, vicepreședinții CJ Dâmbovița Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului – Dan Nicolae Popa Stănescu, viceprimarul municipiului Târgoviște – Cătălin Rădulescu și primarul comunei Bilciurești – Adina Stoican.

Le-au mai vorbit participanților la evenimentul inaugural organizat astăzi la Mărcești primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan și directorul școlii din sat – Cristina Neagu. Ca fiu al satului, Daniel Cristian Stan a punctat diferențele dintre terenul pe care se practica sportul în trecut și cel de acum. De asemenea, a mai vorbit despre schimbările survenite în comună, în plan edilitar-gospodăresc. La rândul său, Cristina Neagu a spus că școala din Mărcești a înregistrat, în ultimii ani, un program semnificativ în ceea ce privește baza materială. În acest proces se înscrie și terenul multi-sport.

Cu ocazia inaugurării terenului multi-sport din satul Mărcești, construit în apropierea școlii, primarul Daniel Nica i-a premiat pe copiii din comună care au câștigat diferite concursuri la nivel județean și national.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats