Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Nicolae Catrina nu mai este, însă proiectele sale merg înainte la Potlogi…

Publicat

pe

Potlogi, o localitate de câmpie aflată la sudul orașului Titu. O comună frumoasă, cu o încărcătură istorică deosebită. Locul iubit și frecventat de domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a ridicat aici un palat în jurul căruia a gravitat întreaga existență a comunității. Cu bune și cu rele.

La Potlogi am mers des în ultimii ani. O comună dragă nouă și datorită regretatului primar Nicolae Catrina, omul care s-a legat cu trup și suflet de administrația acestei localități și care, în peste 20 de ani de mandat, a contribuit din plin la renașterea comunității, la transformarea acesteia într-una dintre cele mai dezvoltate și renumite comune din județul Dâmbovița.

Când am pășit în noul sediu al administrației publice locale, o copie cochetă a Palatului Brâncovenesc de peste drum, pe o masă, în hol, era așezată, încadrată într-un chenar negru și luminată tăcut și discret de o candelă, o fotografie a celui dispărut. Mi-a venit imediat în minte o replică a primarului Catrina, când ne-a condus, bucuros, mândru de realizarea sa, prin noul sediu, înainte cu câteva săptămâni de inaugurare.

„Am făcut-o să rămână peste generații. Să fie o emblemă pentru comună. Nu am trecut-o pe numele Catrina și nu o iau după mine. Azi sunt aici, mâine nu se mai știe”, a rostit edilul, îmbrăcându-și chipul cu zâmbetul său perpetuu și inconfundabil.

Era extrem de mulțumit de cum ieșise construcția. O îmbinare plăcută între arhitectura tradițională, cu accente brâncovenești, și modernitate. În spațiul numit grădină interioară plantase un platan. Părea a fi inima acestui edificiu. Mobilierul, deosebit. Piese de epocă făcute să dureze în timp. Se lăuda Nicolae Catrina cu biroul de lucru al marelui regizor Sergiu Nicolaescu. Era o donație specială. Ne-a spus că îl ia cu furnicături când stă așezat la acest birou…

Și acum spiritul lui Nicolae Catrina parcă plutește în instituție. Unora tot nu le vine să creadă că nu mai este. Viceprimarul Viorel Drăghici, care a preluat prerogativele de primar până la organizarea alegerilor locale, ne-a mărturisit, având ochii umeziți de tristețe, că parcă așteptă de la o clipă la alta să intre pe ușă Nicolae Catrina. Ne-a mai spus vicele că a făcut o echipă formidabilă, în toți acești ani, cu primarul Catrina. Tot ce s-a realizat în localitate este rodul unei colaborări și al unei dăruiri unice față de comunitate, față de oameni.

Sunt o mulțime de proiecte demarate de edilul Nicolae Catrina pe care viceprimarul Viorel Drăghici și-a propus să le ducă la capăt, ba chiar să demareze altele noi. Lista este lungă. Obiectivele socio-edilitare se află în diferite stadii de implementare.

„Avem lucrări care urmează să fie finalizate. Vorbim despre Căminul Cultural din satul Vlăsceni, construit prin fonduri obținute prin AFIR: 2, 5 milioane de lei. Acesta a fost recepționat. Acum ne vom ocupa de dotări. Avem o grădiniță cu șase săli de clasă în satul Românești aproape gata. Mai este nevoie de amenajarea unei camere tehnice, de alei interioare și gard împrejmuitor. De asemenea, avem școala din același sat, care se află prinsă într-un program de reabilitare cu fonduri prin PNDL. Lucrările sunt în toi. Sperăm ca, în două-trei luni, să turnăm placa, iar în toamnă poate reușim să o deschidem. Avem o sală de sport, la fel, cu lucrările aproape de finalizare. Investiția, realizată prin Compania Națională de Investiții, se ridică la 6 milioane de lei”, ne-a precizat Viorel Drăghici – viceprimar cu atribuții de primar al comunei Potlogi.

Tot la Vlăsceni urmează să fie edificat un centru pentru persoanele vârstnice. Un loc unde bătrânii comunei pot veni pentru a petrece timpul liber într-un mod plăcut, relaxant, un spațiu unde pot socializa. Licitația pentru execuția acestui obiectiv a fost efectuată. Valoarea investiției este de circa 4 milioane de lei.

Mai rupem firul dialogului despre investiții și introducem subtil, din nou, amintirile în care personajul principal este regretatul primar Nicolae Catrina. De fapt, nici nu știi dacă trebuie vorbit la timpul trecut despre fostul edil, fiindcă tot ceea ce se produce acum bun pentru comună, toate proiectele poartă amprenta lui Nicolae Catrina și a viceprimarului Viorel Drăghici.

Autoritățile de la Potlogi au reușit, împreună cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), să edifice la Românești un cartier de locuințe sociale. Un proiect unic în județul Dâmbovița, pe care Nicolae Catrina voia să îl ducă la capăt. Au fost construite 21 de case tip apartament. Au fost construite prin ANL și predate administrației publice locale, care s-a ocupat de asigurarea utilităților. Sunt dotate cu tot ceea ce trebuie. Familiile tinere care se vor muta aici vor trebui să perfecteze doar contracte de închiriere. Tot la Românești, printr-un proiect finanțat prin PNRR, se intenționează construirea unei creșe. Investiția s-ar ridica la circa 12 milioane de lei.

Va urma.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

S-a trecut la asfaltări pe cel mai mare proiect de infrastructură al CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Au început lucrările de asfaltare pe drumul județean DJ 712, Târgoviște – Șotânga – Vulcana Pandele – Brănești – Pucioasa, inclus în cel mai mare proiect de modernizare a infrastructurii rutiere implementat de Consiliul Județean Dâmboviţa cu fonduri europene nerambursabile, primul din Regiunea Sud Muntenia.

Până la acest moment, ne informează președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, au fost configurate accesele la proprietăți, au fost montate borduri și, pe anumite porțiuni, a fost amenajat sistemul de scurgere a apelor.

Valoarea investiției pe acest tronson se ridică la aproximativ 101.000.000 lei. Sunt incluse următoarele lucrări:
– Două straturi de asfalt pe 15,77 km de drum;
– 26.000 mp de trotuare;
– 18 km de șanțuri din beton;
– 1,5 km rigole de acostament;
– 8,7 km rigole carosabile acoperite;
– 2.000 de accese la proprietăți;
– Demolarea și construirea unui pod nou în Șotânga;
– Reabilitarea și modernizarea altor două poduri de pe traseu;
– Amenajarea a 36 de stații de autobuz.

Proiectul include, pe lângă DJ 712 (Pucioasa – Brănești – Vulcana-Pandele – Șotânga – Târgoviște), încă două loturi, respectiv: DJ 720 (Gura Ocniței – Ocnița) – lotul 2 și DJ 720 A (Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – DN 1A) – Lotul 3. În total – 59,8 km de drumuri județene. Valoarea totală a investiției se ridică la 64,2 milioane de euro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Școala Nr. 10 – „Radu cel Mare” va arăta ca una nou-nouță în luna septembrie

Publicat

pe

Școala Nr. 10 – „Radu cel Mare” din Târgoviște (Micro IV) face obiectul unui proiect de reabilitare, extindere și modernizare care a ajuns la acest moment la un grad de execuție de peste 70%. Fondurile au fost obținute de municipalitate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Vorbim despre aproximativ 11 milioane de lei.

Dacă se păstrează ritmul de lucru actual, investiția va fi dată în folosință odată cu începerea noului an școlar, în luna septembrie 2024 – a precizat primarul Daniel Cristian Stan, la finalul vizitei de lucru pe care a efecuat-o pe șantier, astăzi – 12 iunie.

„Imobilul va fi termoizolat, va fi schimbată tâmplăria, vor fi schimbate geamurile, vor fi instalate surse alternative de producere a energiei, vor fi schimbate instalațiile electrice, în general, cam tot ceea ce înseamnă lucrări de anvelopare termică și instalații. Vorbim despre o unitate de învățământ care nu a cunoscut niciodată până acum lucrări importante”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Pe lângă această investiție prin PNRR, administrația publică locală implementează la această școală și un proiect cu finanțare de la bugetul local, de aproximativ 2,5 milioane de lei, de refacere a bazei sportive și a împrejmuirii.

„Putem spune că întreaga unitate de învățământ va fi schimbată radical. Până la începutul anului școlar, finalizăm proiectul la care lucrăm în acest moment, urmând ca la baza sportivă să se intervină după reluarea procesului de învățământ. Școala Radu cel Mare a fost și dotată, pe un alt proiect, care a vizat dotarea tuturor unităților de învățământ din municipiul Târgoviște”, a declarat edilul municipiului Târgoviște.

Reamintim și faptul că, în acest moment, se lucrează la mai multe instituții de învățământ din municipiul Târgoviște, respectiv: Școală Nr. 9, Grădinița Nr. 2, Grădinița Nr. 11.

„Totodată, este în licitație și partea finală la Școala Tudor Vladimirescu, unde a trebuit să refacem integral proiectul, pentru a înlătura neconformitățile legate de structura de rezistență.

De asemenea, am semnat contractele de execuție la Grădinița Nr. 3, la Grădinița Nr. 14. În plus, avem în licitație proiecte importante precum cel de la Liceul Voievodul Mircea, cu o valoare de 45 de milioane de lei. Totodată, proiectul de la Colegiul Economic Ion Ghica, de peste 30 milioane de lei.

Avem în pregătire proiecte la Școala Vasile Cârlova, cu ambele locații, la Școala Ioan Alexandru Brătescu Voinești. Căutăm soluții de finanțare pentru Grădinița Nr. 1.

Din punctul meu de vedere, în următorii 2-3 ani, ar trebui să rezolvăm această problemă la nivelul tuturor școlilor, grădinițelor, creșelor, liceelor și colegiilor din municipiul Târgoviște”, a mai spus primarul Daniel Cristian Stan.

Edilul a fost însoțit în timpul vizitei pe șantierul de la Școala Nr 10 – „Radu cel Mare” de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și de directorul unității de învățământ – prof. Ovidiu Nițescu.

„Școala noastră este prima din Târgoviște, reabilitată prin PNRR. La final, vom avea o școală total transformată și nu mă refer doar la partea de reabilitare, ci și la dotări – digitalizare, mobilier etc. Această școală va fi una modernă. Vă dați seama că va crește semnificativ și calitatea educației”, a punctat și directorul Ovidiu Nițescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite