Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște continuă modernizarea infrastructurii educaționale. Detalii aici!

Publicat

pe

Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște și secretar general al PSD Dâmbovița, a avut, în ultimii doi ani de mandat, printre cele mai importante preocupări ca edil îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Pornind de la creșe, grădinițe și ajungând la licee.

După cum a precizat primarul, în ultimele 30 de zile, pe tapetul investițional au intrat încă două obiective importante ce țin de acest domeniu. Vorbim despre grădinițele nr. 13 și 14. Reabilitarea și modernizarea acestor două unități se va realiza prin proiecte finanțate prin Agenția Fondului de Mediu (AFM). De asemenea, la finalul săptămânii trecute, alte patru proiecte au fost aprobate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): Școala nr 9 – Grigore Alexandrescu, un corp al clădirii Liceului Ion Heliade Rădulescu și grădinițele nr. 2 și 11. Este vorba de aproape 21 de milioane de lei atrase într-o singură zi pentru învățământul târgoviștean.

„Mai avem în pregătire alte câteva investiții importante. Amintesc aici proiectul de modernizare, reabilitare și extindere de la Colegiul Economic Ion Ghica, proiectul similar ce se va derula la Școala nr. 2 – Ion Alexandru Brătescu Voinești, la Vasile Cârlova, Constantin Brâncoveanu și Grădinița nr 1. În linii mari, acoperim toate necesitățile majore pe care le are infrastructura educațională din Târgoviște. Utilizăm, în principal, fonduri europene nerambursabile, dar și fonduri obținute de la nivel guvernamental”, a precizat primarul Cristian Daniel Stan.

A mai vorbit edilul social-democrat și despre proiectul de la Școala nr. 6 – Tudor Vladimirescu, pe care îl cataloghează drept cea mai mare investiție din zona de reabilitare și modernizare a unităților educaționale din Târgoviște.

„Săptămâna viitoare vom depune și un proiect pe ceea ce înseamnă dotarea unităților de învățământ din Târgoviște”, a mai adăugat edilul municipiului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

21 iunie 2025: Campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor din Titu

Publicat

pe

Primăria Titu va desfășura, sâmbătă – 21 iunie 2025, la Sala de sport „Dumitru Miu” din localitate, începând cu ora 09:00, prima campanie gratuită de sterilizare și microcipare (identificare) a câinilor și pisicilor din oraș, cu și fără stăpân.

În acest context, edilul Laurențiu Costache face apel la responsabilitate și îi îndeamnă pe locuitorii orașului Titu să profite de acțiunea organizată gratuit de Primărie. Numai prin sterilizare se poate stopa abandonul animalelor și, astfel, să fie redus numărul câinilor și pisicilor fără stăpân!

De asemenea, reamintim că microciparea este o obligație care revine proprietarilor și că legea prevede amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

„Acționând asupra cauzei, câini nesterilizați, reducem simțitor efectul: prezența câinilor pe domeniul public”, este mesajul transmis de primarul Laurențiu Costache.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO

Publicat

pe

Orașul Fieni, o vreme, după anii 90, părea un loc unde nu se mai întâmplă nimic. Mai toate componentele economice auncaxut una după alta. Singurul element care a rezistat și a ținut vie comunitatea, aducându-i oarece siguranță și prestanță, a fost Combinatul de Ciment Romcif. În rest, totul se derulează la nivelul micilor întreprinzători, economia de subzistență. Și cu toate aceste lipsuri de ordin financiar, fără o perspectivă sigură de revigorare a economiei locale, Fieniul a rezistat. Schimbările în plan social-edilitar se văd la tot pasul. Oamenii care trăiesc în această urbe aflată la o aruncătură de băț de culmile Leaotei și ale Bucegilor s-au adaptat vremurilor, știu să prețuiască și să pună în valoare ceea ce au. La fel și reprezentanții administrației publice locale.

L-am văzut pe primarul Iulian Tătulescu, pe care îl știu de prin anii ’90, când era implicat în activități economice de factură agricolă, decis să câștige bătălie după bătălie pentru dezvoltarea socio-edilitară a orașului. Ne-a mărturisit edilul că, pentru a degreva bugetul de sarcini care nu sunt neapărat importante, a renunțat și anul acesta la organizarea „Zilelor orașului”. Ne-a mai spus că tot ceea ce a făcut de 9 ani, de când conduce administrația publică locală, a fost să se plieze pe doleanțele cetățenilor, pe nevoile comunității.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, plus prin alte componente de finanțare, a reușit să pună la punct infrastructura rutieră. Își aduce aminte că, atunci când a devenit primar, nu era în Fieni nici un kilometru de drum local asfaltat.

„Acum, din circa 40 de kilometri de drumuri locale, mai avem de modernizat vreo 5-6 km. În Fieni, dacă mai este un drum urât, care nu se prezintă cum trebuie, este drumul național DN71, pentru că acesta nu este în administrarea Primăriei. Am toate drumurile adiacentele modernizate. Practic, am asfalt aproape tot”, ne-a spus primarul Iulian Tătulescu.

În ultimii 9 ani, la Fieni, au fost implementate peste 40 de proiecte care au avut ca scop dezvoltarea locală. Ne-a dat edilul și câteva exemple pe care ulterior le-am văzut cu ochii noștri.

„Printr-un proiect cu fonduri europene, am reușit să modernizăm Școală Gimnazială „Diaconu Coresi”. Cred că va fi cea mai frumoasă din județ la momentul acesta. Este o investiție de aproape 8 milioane de euro, în condițiile în care cheltuielile neeligibile s-au ridicat la 4 milioane de euro. Am avut neșansa să prindem perioada când au explodat prețurile la materialele de construcții și a trebuit să acoperim noi, administrația locală, diferența. Am făcut împrumut în bancă pentru a ne achita de această sarcină”, ne-a precizat Iulian Tătulescu.

În ultima perioadă, reprezentanții Primăriei Fieni și-a concentrat atenția asupra instituțiilor de învățământ. În acest sens, au fost depuse proiecte pentru reabilitarea și modernizarea celor două corpuri de clădiri ale Liceului „Aurel Rainu”. Corpul B al instituției de învățământ va beneficia de lucrări efectuate pe fonduri guvernamentale, prin Programul „Școli sigure”, cealaltă clădire, cu ieșire la DN71, va fi refăcută pe fonduri europene, prin Programul Regional Sud Muntenia. Ne-a spus primarul Iulian Tătulescu că cele două proiecte au fost deja depuse și sunt în evaluare în vederea obținerii finanțării. Valoarea investițiilor ar fi de circa 4 milioane de euro.

„Avem în execuție Centrul de zi pentru persoanele vârstnice, un proiect de 1 milion de euro derulat prin Programul Operațional Regional(POR). Vârstnicii din oraș vor avea posibilitatea să se întâlnească, să socializeze, să desfășoare diferite activități de recreere. Clădirea în care va funcționa Centrul de zi a aparținut Fabricii de Ciment. O fostă casă de oaspeți. Vom avea și un fizioterapeut acolo. Sper să devină atractiv acest centru, având în vedere că populația orașului este foarte îmbătrânită. Cred că 60% din locuitorii orașului sunt trecuți de 60 de ani”, a adăugat primarul Iulian Tătulescu.

Faptul că Fieni și-a schimbat în bine înfățișarea, căpătând o imagine de oraș civilizat, european, cu străzi moderne, trotuare, parcuri, spații verzi, instituții de interes local chivernisite, a dus la creșterea prețurilor apartamentelor pe piața imobiliară. Dacă cu ani în urmă mulți doreau să își vândă casele, să plece din Fieni, acum, ne-a spus primarul Iulian Tătulescu, nu te mai apropii de un apartament sub 40.000-50.000 de euro. Ba chiar nu găsești să cumperi! Sunt mulți fienari din generațiile tinere plecați la muncă în străinătate, dar care și-au cumpărat apartamente, le-au modernizat și locuiesc în ele când vin acasă, în vacanță, ori își fac planuri ca mai târziu să se retragă la Fieni.

Și câte nu trebuie să se mai întâmple la Fieni pe tărâm investițional. Primăria a semnat contractul în vederea construirii unui parc fotovoltaic. Acesta va fi amplasat în zona Berevoiești, pe o suprafață de 5.000 mp. Energia electrică produsă va asigura funcționarea iluminatul public și consumul pentru instituțiile publice de interes local. De asemenea, vor fi amenajate 18 stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Aceste componente vor fi instalate în mai multe perimetre ale orașului, astfel încât posesorii de vehicule electrice să aibă acces rapid la aceste facilități.

„Am depus proiecte pentru construirea a două poduri, cu finanțare pe Programul Național „Anghel Saligny”, în punctul Iacob și în punctul Berevoiești. Unul peste pârâul Ialomicioara celălalt peste râul Ialomița. Calea de traversare din punctul Berevoiești va deservi tot cartierul. Celălalt pod va face legătura între oraș și un cartier cu vreo 40-50 de case. Amândouă obiectivele vor fi construite de la zero. Trebuie să vă spun că actualul pod de la Berevoiești are 100 de ani. Am vrut inițial să-l reabilitez, dar mă costa mai mult această operațiune”, ne-a declarat Iulian Tătulescu.

A fost depus și un proiect pentru digitalizarea Primăriei, astfel încât relația administrație publică – cetățean să se desfășoare mai ușor, prin intermediul internetului.

Trebuie să spunem și că întregul oraș se află sub supraveghere video. Au fost instalate pe străzile principale, în perimetrele circulate, în zonele instituțiilor de învățământ, peste 50 de camere video. Dispeceratul de monitorizare se află în sediul Poliției Locale. Spune primarul că ar fi fost mai eficient să fi fost amplasat la Poliția națională, unde există în permanență un ofițer de serviciu.

Clădirea Primăriei, corpul nou, va intra într-un program de reabilitare cu finanțare obținută prin Autoritatea Fondului de Mediu. Proiectul se află în procedura de evaluare.

„Reabilitarea și modernizarea corpului vechi de clădire, adică partea din față, vreau să le realizez printr-un proiect pe programul de consolidare clădiri cu risc seismic. Este monument istoric. La fel, școala tip Spiru Haret aflată peste drum. Acolo, mi-am propus să amenajez o sală de festivități.

Avem un cabinet stomatologic deschis în incinta Centrului Cultural. A fost amenajat de Fabrica de Ciment, printr-un ONG. Este super dotat. Trebuie să-l punem în funcțiune. Mai avem de realizat scările. Cred că este cel mai tare, dacă vorbim de dotare. Încerc să găsim o formulă pentru ca acest cabinet să poată intra în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Scopul acestui centru stomatologic este de a deservi persoanele vulnerabile și copiii. Câțiva ani, ne va susține, din punct de financiar, Fabrica de Ciment, prin acest ONG”, ne-a precizat primarul orașului Fieni.

Lista cu obiecte realizate este lungă, la fel și cea cu investițiile care urmează să fie materializate. Fieni dispune de un teren sintetic pentru practicarea diferitelor sporturi. Amplasamentul este folosit de peste 120 de copii care activează în cadrul unei asociații sportive.

Pentru efectuarea unor lucrări de interes local, au fost achiziționate, prin fonduri europene, camionetă și un buldoexcavator. De asemenea, în dotarea Primăriei și a Poliției Locale au intrat câte un autoturism.

„Am organizat Serviciul de curățenie al orașului. Așteptăm acum licența de operare. Facem totul pe cont propriu. În condițiile în care avem o fabrică de ciment în oraș, uitați-vă ce curat este Fieniul! Am cosit peste tot, copacii sunt toaletați, se mătură peste tot. Avem 23 de angajați la acest serviciu local de curățenie care își fac treaba cu prisosință”, ne-a precizat primarul Iulian Tătulescu.

Printr-un proiect cu finanțare prin Programul Județean de Dezvoltare Locală urmează să fie reabilitat și modernizat parcul central din Fieni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite