Connect with us

POLITIC

Deputat Ionuț Vulpescu: Unirea de la 1859 a fost rezultatul unui plan la care politicienii pașoptiști au lucrat timp de 11 ani

Publicat

pe

Sărbătorim astăzi 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în Moldova (5 ianuarie 1859) și apoi și în Țara Românească (24 ianuarie 1859). Însă acest deznodământ nu a fost rezultatul vreunei manifestări spontane, ci al unui plan bine pus la punct, la care cea mai de succes generație de politicieni și intelectuali români, generația pașoptistă, a lucrat neîncetat timp de cel puțin 11 ani.

Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, personalități centrale ale Unirii din 1859, au fost mai întâi implicați în Revoluția de la 1848, eveniment pe care, începând cu anul acesta, urmare a unei legi pe care am inițiat-o și care a fost recent adoptată de Parlament și promulgată de Președintele României, Legea nr. 27/2023, îl vom cinsti pe 11 iunie, zi instituită ca Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești. Astfel, în 1848, după evenimentele din martie din Moldova, o parte dintre revoluționarii moldoveni au trecut munții. În decursul lunii aprilie, Transilvania constituia centrul spre care se îndreptau cei mai importanți reformatori din Moldova. Stabiliți pentru o perioadă la Brașov, revoluționarii moldoveni, în frunte cu însuși Alexandru Ioan Cuza, au folosit ocazia pentru aprofundarea legăturilor cu Transilvania, și au participat mai apoi la adunarea de la Blaj, alături de revoluționari transilvăneni și munteni. După participarea la adunarea de la Blaj, revoluționarii moldoveni au plecat la Brașov. Influențați de aceasta, ei au continuat discuțiile pentru a elabora un program politic pe baza căruia să-și continue activitatea revoluționară. Astfel, la 12/24 mai 1848, a fost elaborat la Brașov programul intitulat ”Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”. Ultimul punct al documentului prevedea următoarele: „6. Unirea Moldovei și a Valahiei într-un singur stat neatârnat românesc.”

Așadar, vedem cum, de la prima menționare publică a dorinței unirii principatelor române și până la momentul realizării sale, politicienii din Țara Românească și Moldova și-au gândit fiecare acțiune în scopul îndeplinirii acestui deziderat. 11 ani în care au folosit toate ocaziile posibile pentru a pregăti momentul unirii, iar eforturile lor au fost încununate de succes.

Ionuț Vulpescu,
Deputat PSD de Dâmbovița
Fost ministru al Culturii

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALEGERI

Primarul de la Dărmănești acuză PSD că se laudă cu proiectele PNL

Publicat

pe

Primarul liberal de la Dărmănești, județul Dâmbovița, Valentin Mihalache, îl acuză pe candidatul PSD că minte cu nerușinare în pliantul electoral pe care îl distribuie în aceste zile locuitorilor comunei.

Spune Mihalache că Uță de la PSD, consilier local fiind, nu a inițiat în ultimii aproape 4 ani niciun proiect de hotărâre, dar vine acum în fața oamenilor și se laudă cu ceea ce a realizat echipa PNL care conduce localitatea din 2016.

„Este important de amintit faptul că, de patru ani de zile, majoritatea consilierilor locali PSD se abțin și votează împotriva investițiilor majore și a bugetului local. Garantez faptul că actualul candidat PSD la Primăria comunei Dărmănești nici nu știe unde este Ministerul Dezvoltării. Să dovedească cineva că pe cele trei contracte (nota redacției: cu Ministerul Dezvoltării), două de asfaltare și unul de canalizare, este semnatura unui PSD-ist.

Cum să te lauzi cu munca unui om și a echipei lui, când tu ai stat patru ani de zile degeaba în funcția de consiler local? În patru ani de zile nu a fost în stare să depună un proiect de hotărâre și acum ne vorbește de milioane de lei. Rușine!”, a scris pe Facebook primarul PNL al comunei Dărmănești – Valentin Mihalache.

 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ALEGERI

Marian Țachianu, deputatul care se întoarce la Primărie!

Publicat

pe

Politica oferă și surprize incredibile. Sunt oameni care după ce se dedică o vreme unor responsabilități înalte, în forul legislativ sau în diferite poziții guvernamentale, vor să se întoarcă acasă, să fie mai aproape de glie, de vatra satului. Unul dintre aceștia este deputatul Marian Țachianu. A slujit în Parlamentul României aproape două mandate. A contribuit, prin pregătirea și priceperea sa, la conceperea și aprobarea unor legi importante. Nu le înșirăm aici, nu acesta este scopul demersului nostru gazetăresc.

Marian Țachianu candidează din partea PSD pentru funcția de primar al comunei Braniștea. A mai condus localitatea. A resetat conceptul de confort și civilizație rurală. Comuna Braniștea, când a venit Marian Țachianu în fruntea administrației publice locale, în 2012, era vai și amar, considerată una dintre cele mai sărace localități din județ și fără nicio perspectivă de dezvoltare socio-economică și culturală. Marian Țachianu nu a disperat însă și nici nu a dat vina nici pe greaua moștenire, deși era un adevăr. Optimist, spirit întreprinzător, s-a pus la muncă.

Așa că, în câțiva ani, Braniștea a renăscut. Școala din comună rivalizează acum, prin mărime și arhitectură, cu cele mai frumoase unități de învățământ din mediul rural românesc. Grădinița, la fel, o construcție impozantă care nu iese din ritmul arhitectural cu accente brâncovenești lansat de primarul Țachianu.Casa de Cultură este un alt obiectiv pe care mulți și l-ar dori chiar și într-un oraș. Drumuri asfaltate. Nu a mai rămas colțișor de uliță nemodernizată.

Acum, după ce a slujit țara și localitatea natală din Parlamentul României, Marian Țachianu se întoarce acasă. Vrea să continue proiectele pe care le-a început și să pornească altele noi. Tocmai de aceea s-a înscris simplu, modest, în competiția electorală pentru ocuparea funcției de primar al comunei Braniștea. Marian Țachianu le cere constătenilor săi să-l reprimească acasă, nu ca pe un fiu risipitor, ci ca pe un om care poate să construiască mai mult, ca pe un om care a văzut cum stau lucrurile la toate nivelurile puterii. Marian Țachianu vrea să resusciteze administrația publică de la Braniștea, aflată acum în amorțire. Să readucă în centrul atenției localitatea căzută în ultimii patru ani într-un ciudat anonimat.

Cuvinte frumoase despre crezul și decizia deputatului Marian Țachianu care vrea să redevină primar în micuța Braniște a avut și colegul său, senatorul Titus Corlățean.

„Marian Țachianu din Braniștea, deputat, dorește să se întoarcă acasă, în comună, candidând la primăria pe care a condus-o atât de bine în alți ani și cu atâtea rezultate frumoase. O școală nouă ultradotată, un cămin cultural superb, în stil brâncovenesc, cu bibliotecă și multe alte spații și facilități pentru tineri, cu asfaltări, grădiniță, proiectul introducerii gazelor etc.

De ce înapoi acasă? Pentru că înainte de a intra în administrație și politică a făcut agricultură, a fost și este și în prezent fermier și știe mai bine ca mine sau ca alții culorile și miresmele câmpului, sub razele soarelui de primăvară. Ca dovadă, când l-am sunat, uimit de ce vedeam, mi-a trimis câteva din fotografiile de mai sus, nu toate, cele mai puțin reușite sunt ale mele. La întoarcerea spre casă, după asfințitul superb pe care vi l-am arătat în fotografie, m-am oprit în câmp la el și am stat pe îndelete să mai povestim despre una-alta. Inclusiv cum poți să bați la alegeri un actual primar de Braniștea, a cărui culoare ideologică galbenă nu este atât de pură precum cea a rapiței înflorite, din rațiuni de carențe grave de integritate, nu doar de incompetență.

E bine ca oamenii să nu mai accepte ca sărăcia sau conștiinta să le fie cumpărate și să-și aducă aminte de cei care au construit, nu de cei care au pervertit”, a scris, inspirat, senatorul Titus Corlățean, promițând că are de gând să se implice puternic, temeinic, în susținerea lui Marian Țachianu pentru funcția de primar al comunei Braniștea.

Lăsând la o parte faptul că Țachianu dovedește că este un gospodar pursânge, nu este de colea să ai ca edil un fost parlamentar. Faptul că s-a hotărât să se întoarcă la glie trebuie reținut și apreciat. Este o dovadă că îi pasă de oamenii din Braniștea, de locurile natale, de prezentul și de viitorul acestei localități.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite