Connect with us

POLITIC

Deputat Ionuț Vulpescu: Unirea de la 1859 a fost rezultatul unui plan la care politicienii pașoptiști au lucrat timp de 11 ani

Publicat

pe

Sărbătorim astăzi 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în Moldova (5 ianuarie 1859) și apoi și în Țara Românească (24 ianuarie 1859). Însă acest deznodământ nu a fost rezultatul vreunei manifestări spontane, ci al unui plan bine pus la punct, la care cea mai de succes generație de politicieni și intelectuali români, generația pașoptistă, a lucrat neîncetat timp de cel puțin 11 ani.

Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, personalități centrale ale Unirii din 1859, au fost mai întâi implicați în Revoluția de la 1848, eveniment pe care, începând cu anul acesta, urmare a unei legi pe care am inițiat-o și care a fost recent adoptată de Parlament și promulgată de Președintele României, Legea nr. 27/2023, îl vom cinsti pe 11 iunie, zi instituită ca Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești. Astfel, în 1848, după evenimentele din martie din Moldova, o parte dintre revoluționarii moldoveni au trecut munții. În decursul lunii aprilie, Transilvania constituia centrul spre care se îndreptau cei mai importanți reformatori din Moldova. Stabiliți pentru o perioadă la Brașov, revoluționarii moldoveni, în frunte cu însuși Alexandru Ioan Cuza, au folosit ocazia pentru aprofundarea legăturilor cu Transilvania, și au participat mai apoi la adunarea de la Blaj, alături de revoluționari transilvăneni și munteni. După participarea la adunarea de la Blaj, revoluționarii moldoveni au plecat la Brașov. Influențați de aceasta, ei au continuat discuțiile pentru a elabora un program politic pe baza căruia să-și continue activitatea revoluționară. Astfel, la 12/24 mai 1848, a fost elaborat la Brașov programul intitulat ”Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”. Ultimul punct al documentului prevedea următoarele: „6. Unirea Moldovei și a Valahiei într-un singur stat neatârnat românesc.”

Așadar, vedem cum, de la prima menționare publică a dorinței unirii principatelor române și până la momentul realizării sale, politicienii din Țara Românească și Moldova și-au gândit fiecare acțiune în scopul îndeplinirii acestui deziderat. 11 ani în care au folosit toate ocaziile posibile pentru a pregăti momentul unirii, iar eforturile lor au fost încununate de succes.

Ionuț Vulpescu,
Deputat PSD de Dâmbovița
Fost ministru al Culturii

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean s-a întâlnit cu ambasadorul american Daniel Fried, membru Atlantic Council

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României, l-a avut ca oaspete, săptămâna trecută, pe ambasadorul american Daniel Fried, membru al Atlantic Council, aflat în vizită în România.

Temele întrevederii dintre senatorului Titus Corlățean și Daniel Fried, fost asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA în perioada 2005-2009, au vizat războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, relația transatlantică, competiția strategică la nivel mondial și necesitatea întoarcerii la multilateralism în cadrul societății internaționale. Discuțiile cu privire la războiul de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, au evidențiat necesitatea menținerii implicării SUA și a păstrării unității și solidarității comunității transatlantice în sprijinirea eforturilor Ucrainei în vederea consolidării capacităților sale de apărare.

„Ambasadorul american Daniel Fried, cu o carieră de peste patruzeci de ani în serviciul diplomatic al SUA, este un reputat expert în spațiul european și, prin pozițiile deținute în cadrul guvernului american, a jucat un rol cheie în proiectarea și implementarea politicii americane în Europa după căderea Uniunii Sovietice. De asemenea, a contribuit la elaborarea politicii de extindere a NATO către țările din Europa Centrală. În calitate de coordonator al Departamentului de Stat pentru politica de sancțiuni, el a elaborat sancțiunile SUA împotriva Rusiei, la începutul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, în 2014, prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ALEGERI

Găești: Rezultatul votului a fost viciat, există probe, dar contestația a fost respinsă de BEC

Publicat

pe

Am vrea să ne explice, pe îndelete, mai marii Biroului Electoral Central de ce nu au acceptat contestația privind alegerile locale de la Găești, depusă de PSD Dâmbovița? De ce s-a respins? Dovezile prezentate în plângere erau clare, arătau că, pe 9 iunie, în secțiile de vot de pe teritoriul orașului Găești s-a întâmplat ceva ciudat. Au disparut buletinele de vot! În urne erau mai puține buletine decât numărul alegătorilor care semnaseră pe liste. Cine le-a mânărit?

„Acesta este motivul pentru care m-am văzut nevoit, astăzi, să merg mai departe şi am cerut anularea alegerilor pentru funcția de primar, având în vedere mai multe nereguli, dar mai ales lipsa a zeci de buletine de vot din urne. Fraudarea procesului electoral este evidentă. De aceea anularea alegerilor pentru funcția de primar este singura soluție pentru apărarea votului democratic al tuturor găeştenilor care şi-au exercitat acest drept pe 9 iunie. Sunt determinat să lupt pentru că găeştenii merită să cunoască adevărul”, a scris candidatul PSD Alexandru Iorga, pe pagina sa de Facebook, în ziua când a fost formulată contestația către BEC.

Este curioasă poziția celor de la BEC, de a refuza clarificarea situației de la Găești într-un mod democratic. Cumva nu au vrut să creeze precedente? Au preferat să închidă ochii, să accepte ilegalitățile, să sacrifice un candidat, voința electoratului doar pentru a nu ieși din ritmul național? Păi, așa funcționează statul de drept?

Argumentele prezentate în cererea PSD Dâmbovița către Biroul Electoral Central nu au contat deloc. Parcă a fost dat un ordin pe unitate să fie respinse toate contestațiile, indiferent de unde vin și indiferent de probe. Luăm cazul Costinești, anularea alegerilor a fost solicitată de Biroul Electoral Costinești, nu de vreun partid sau candidat! La Sectorul 1 București, la fel, cerere respinsă. Și lista poate continua.

Ne întoarcem la Găești. Nu vi se pare curios faptul că aleșii PSD în consiliul local câștigă cu un procent bun, în timp ce candidatul pentru funcția de primar pierde? Au intrat 8 consilieri. De obicei, primarul obține cele mai multe voturi. El este locomotiva. Sunt puține cazurile în care ies consilierii și primarul este eliminat. Mulți edili, după ce câștigă alegerile, au probleme cu Consiliul, cu realizarea unor majorități. Cetățenii votează masiv candidatul pe care îl preferă ca primar și cam uită de consilieri. La Găești, a fost invers. Oamenii au marșat pe consilierii PSD și l-au uitat pe Alexandru Iorga. Îți vine să crezi așa ceva? Spaima că ar putea pierde alegerile a fost imensă pentru gruparea din spatele edilului Grigore Gheorghe.

Este de noaptea minții! Social-democrații au precizat că președintele unei secții de vot s-a prezentat la Biroul Electoral de Circumscripție cu alte procese verbale decât cele încheiate în secția de votare. Președintele a distrus procesul verbal încheiat în fața membrilor Biroului. Mai mult, doamna în cauză și-a sunat soțul să vină să o ajute. Persoana respectivă, care nu avea nicio calitate în Biroul Secției de Votare, a întocmit un alt proces verbal. Și toate aceste ilegalități au fost trecute cu vederea de Biroul Electoral Central. De ce? De unde a venit ordinul de a nu se lua în seamă contestațiile privind organizarea alegerilor? Vom reveni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite