Connect with us

SPORT

Volei: 7 sfaturi pe care toți începătorii ar trebui să le știe în 2023

Publicat

pe

Voleiul este un sport recomandat pentru toate vârstele. Copiii care îl practică cresc în înălțime, iar adulții își păstrează un tonus ridicat.

Regulamentul este simplu: jucătorii trebuie să dea mingea peste fileu astfel încât adversarii să nu o mai poată returna. Voleiul înseamnă, însă, mai mult de atât. E vorba despre strategie, inteligență, forță, capacitate de concentrare și multe alte calități. Cine vrea să se apuce de volei în 2023 ar trebui să țină cont de următoarele recomandări făcute de sportivii cu experiență:

Strigă „Eu!” chiar și când este evident că ai prim-planul

Unul dintre primele lucruri pe care le înveți din școala generală este să strigi „Eu!” atunci când ești în poziție de a lovi mingea. Pe măsură ce joci mai multe meciuri de volei, acest strigăt devine un automatism și te trezești că exclami „Eu!” chiar și atunci când nu este nimeni în preajmă. Unii se distrează pe seama situației, dar această atenționare este cât se poate de binevenită. Multe accidentări sunt cauzate de faptul că doi sau mai mulți jucători încearcă să lovească aceeași minge, de aceea este mai bine ca sportivii să comunice tot timpul între ei.

Pregătește atacul cu răbdare

De obicei, fiecare echipă atinge mingea de trei ori înainte de a o trimite peste fileu. Jucătorii mai neexperimentați au, însă, tendința de a scăpa mai repede de minge, fără să pregătească foarte bine atacul. Strategic, acest lucru echivalează cu un cadou făcut adversarilor. Sfatul sportivilor de succes este să nu te grăbești. Expediază mingea în cealaltă jumătate numai atunci când sunt șanse maxime ca ea să nu mai fie returnată, iar pentru asta e nevoie de minim trei pase.

Nu așeza mingea prea aproape de fileu

Dacă setter-ul cere ajutor și un jucător care nu este setter ajunge să așeze mingea, una dintre cele mai frecvente erori pe care le face jucătorul nespecializat este să pună balonul prea aproape de fileu. Asta înseamnă că opțiunile de lovire sunt mai limitate pentru hitter, pe lângă faptul că acesta se poate accidenta. Dacă vei fi în poziția de a juca rolul de setter, așază mingea la aproximativ 30 de centimetri de fileu.

Antrenează-ți atenția distributivă

Ca jucător mai nou, s-ar putea să nu ai multe ocazii să ajungi în poziție de finalizare, dar când o să se întâmple va trebui să conștientizezi foarte bine spațiul din jurul tău. Altfel, te poți lovi de fileu, de zona de sub plasă sau chiar de un coechipier. Bineînțeles, vei purta genunchiere și glezniere, dar pericolul de accidentare e real. Recomandarea este să nu te concentrezi sută la sută asupra mingii. Fii atent și la distanțe. În timp, te vei descurca și cu ochii închiși.

Nu prinde mingea în brațe

Acest sfat poate suna ciudat. Știe toată lumea că la volei este interzis să prinzi mingea în brațe. Totuși, jucătorii începători mai recurg la acest gest atunci când aud fluierul arbitrului. Problema este că sunetele dintr-o sală de sport pot fi înșelătoare, mai ales pentru cineva care nu este familiarizat cu atmosfera de acolo. Sunt jucători care țipă, pantofi scârțâie pe podeaua sălii, spectatorii pot face diverse zgomote. Sportivii fără experiență cred că a fluierat arbitrul și prind mingea, punându-se într-o poziție ridicolă.

Cumpără echipamentul potrivit

Când începi un sport nou, este normal să nu ai echipamentul potrivit încă de la primele meciuri. Trebuie să ții cont de faptul că pentru volei este nevoie de pantofi de interior. Talpa trebuie să fie curată „ca lacrima”, pentru că altfel ești în pericol să aluneci când privești în sus după minge. Genunchierele nu sunt obligatorii, dar îți asigură mai multă încredere atunci când flexezi genunchii pentru a te desprinde de la podea. De obicei, se poartă haine strâmte, pentru că cele mai largi ar putea atinge fileul.

Fii pregătit în orice moment să lovești mingea

Dacă se respectă regula lovirii mingii de trei ori înainte de a fi trimisă dincolo de fileu, înseamnă că minim trei din cei șase jucători ai unei echipe sunt implicați pregătirea unui atac. Ar fi o greșeală să fii relaxat, considerând că nu se joacă în partea ta de teren. Trebuie să fii tot timpul încordat, gata să continui faza sau să returnezi o lovitură fulgerătoare a adversarilor. Locul spectatorilor este în tribune, nu pe teren.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

Jandarmul Ionuț Timofte, locul II la concursul de alergare montană „Atinge Omu”

Publicat

pe

Plutonierul-adjutant Ionuț Timofte din cadrul Jandarmeriei Dâmbovița și-a adjudecat locul II în clasamentul general al concursului de alergare montană „Atinge Omu”, care s-a desfășurat pe culmile Bucegilor, de la Peștera spre Vârful Omu.

Ionuț Timofte a parcurs o distanță de 12,5 km cu +1000 metri diferență de nivel, iar pe 6 iulie 2024 va participa la competiția de alergare „Carpathia Trails 2024”, ce se va desfășura la Cheile Grădiștei.

Până la acest moment, subofițerul a reprezentat Jandarmeria Dâmbovița în peste 140 de competiții sportive (crosuri, semimaratoane pe asfalt, maratoane montane), obținând de fiecare dată rezultate excelente.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Dâmbovița: Primarii au înfruntat Consiliul Județean la fotbal. Scorul: 3-3, să nu fie cu supărare!

Publicat

pe

Terenul de antrenament al Chindiei Târgoviște din cadrul Complexului Turistic de Natație a fost astăzi gazda unui meci amical, dar trăit și jucat intens de către participanți. Vorbim de echipa Consiliului Județean Dâmbovița și cea a primarilor. Vedetele incontestabile ale acestei partide: președintele Corneliu Ștefan și primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan.

Analiză a selecționatelor intrate în teren. Primarii parcă mai vioi, mai obișnuiți cu mișcarea și cu tehnica fotbalistică. Unii chiar joacă la naționala primarilor! Jucătorii de la CJD, un picuț mai greoi, dar mai dificil de a le sta în față. Le iei mingea și fugi! E mai bine. Șuturi puternice, pase uneori ușor nesigure, dar bine calculate.

 

Portarii, cel al primarilor, mai șui. La Consiliul Județean în poartă – medicul Claudiu Dumitrescu. Bun ca portar. Cu experiență, nu pregedă să se arunce după minge chiar dacă se întâmplă să nu reușească să îi oprească zborul în plasă. De apreciat efortul!

Consiliul Județean, la un moment dat, a avut nevoie de întăriri. De forțe proaspete. Așa că a intrat în joc deputatul Radu Popa. Și-a dat jos tricoul inscripționat cu Radu și l-a îmbrăcat pe cel roșu al CJ. A avut o evoluție bună. Un dribling dansant.

De la primari, am remarcat jocul lui Emanuel Spătaru de la Razvad, pe al lui Vlăduț Niculae de la Aninoasa, al lui Cosmin Stana de la Doicești și, culmea, deși nu mai este la prima tinerețe, a dovedit că are viteză și că îi iese driblingul edilul de la Fieni – Iulian Tătulescu,. S-a aflat în teren și primarul de la Lungulețu. Nou în echipă. Are timp să se acomodeze! Nu a evoluat viceprimarul Târgoviștei – Cătălin Rădulescu. A invocat probleme de sănătate.

La echipa CJ Dâmbovița, a jucat și Claudiu Mănescu, un adevărat bolid de care primarii s-au cam ferit. Președintele Corneliu Ștefan a aplicat o tehnică bună, insistent, hotărât, dar se simțea oboseala. Bine, până la urmă, la toți jucătorii se simțea oboseala! De vină este campania electorală, prea mult mers pe drumurile județului.

Cristian Daniel Stan a alergat bine, se vede că merge la antrenament. Oricum, toți jucătorii au avut noroc că meciul s-a jucat pe un sfert de teren. Dacă era întreg, cred că se solda cu gâfâieli. Bine, nici momentul ales pentru joc nu a fost propice. Te pui cu timpul, cu vremea. Să alergi după minge la 30 de grade Celsius nu e prea nimerit. Noroc că arbitrul nu a fost exigent și a permis pauze dese de hidratare și schimb de jucători așa, pe banda rulantă. Curios, nu tu fault-uri, dat la gioale, cartonașe de nici un fel. Altă dată ehehe…

Scorul, cum era de așteptat după previzualizarea formațiilor din teren: 3-3. Nu s-a supărat nimeni. O destindere binemeritată a aleșilor de „Zilele județului Dâmbovița”. I-am văzut și într-o altă ipostază și, să știți, sunt destul de umani și îi doare și pe ei când îi calci cu… cramponul!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite