Voleiul este un sport recomandat pentru toate vârstele. Copiii care îl practică cresc în înălțime, iar adulții își păstrează un tonus ridicat.
Regulamentul este simplu: jucătorii trebuie să dea mingea peste fileu astfel încât adversarii să nu o mai poată returna. Voleiul înseamnă, însă, mai mult de atât. E vorba despre strategie, inteligență, forță, capacitate de concentrare și multe alte calități. Cine vrea să se apuce de volei în 2023 ar trebui să țină cont de următoarele recomandări făcute de sportivii cu experiență:
Strigă „Eu!” chiar și când este evident că ai prim-planul
Unul dintre primele lucruri pe care le înveți din școala generală este să strigi „Eu!” atunci când ești în poziție de a lovi mingea. Pe măsură ce joci mai multe meciuri de volei, acest strigăt devine un automatism și te trezești că exclami „Eu!” chiar și atunci când nu este nimeni în preajmă. Unii se distrează pe seama situației, dar această atenționare este cât se poate de binevenită. Multe accidentări sunt cauzate de faptul că doi sau mai mulți jucători încearcă să lovească aceeași minge, de aceea este mai bine ca sportivii să comunice tot timpul între ei.
Pregătește atacul cu răbdare
De obicei, fiecare echipă atinge mingea de trei ori înainte de a o trimite peste fileu. Jucătorii mai neexperimentați au, însă, tendința de a scăpa mai repede de minge, fără să pregătească foarte bine atacul. Strategic, acest lucru echivalează cu un cadou făcut adversarilor. Sfatul sportivilor de succes este să nu te grăbești. Expediază mingea în cealaltă jumătate numai atunci când sunt șanse maxime ca ea să nu mai fie returnată, iar pentru asta e nevoie de minim trei pase.

Nu așeza mingea prea aproape de fileu
Dacă setter-ul cere ajutor și un jucător care nu este setter ajunge să așeze mingea, una dintre cele mai frecvente erori pe care le face jucătorul nespecializat este să pună balonul prea aproape de fileu. Asta înseamnă că opțiunile de lovire sunt mai limitate pentru hitter, pe lângă faptul că acesta se poate accidenta. Dacă vei fi în poziția de a juca rolul de setter, așază mingea la aproximativ 30 de centimetri de fileu.
Antrenează-ți atenția distributivă
Ca jucător mai nou, s-ar putea să nu ai multe ocazii să ajungi în poziție de finalizare, dar când o să se întâmple va trebui să conștientizezi foarte bine spațiul din jurul tău. Altfel, te poți lovi de fileu, de zona de sub plasă sau chiar de un coechipier. Bineînțeles, vei purta genunchiere și glezniere, dar pericolul de accidentare e real. Recomandarea este să nu te concentrezi sută la sută asupra mingii. Fii atent și la distanțe. În timp, te vei descurca și cu ochii închiși.

Nu prinde mingea în brațe
Acest sfat poate suna ciudat. Știe toată lumea că la volei este interzis să prinzi mingea în brațe. Totuși, jucătorii începători mai recurg la acest gest atunci când aud fluierul arbitrului. Problema este că sunetele dintr-o sală de sport pot fi înșelătoare, mai ales pentru cineva care nu este familiarizat cu atmosfera de acolo. Sunt jucători care țipă, pantofi scârțâie pe podeaua sălii, spectatorii pot face diverse zgomote. Sportivii fără experiență cred că a fluierat arbitrul și prind mingea, punându-se într-o poziție ridicolă.
Cumpără echipamentul potrivit
Când începi un sport nou, este normal să nu ai echipamentul potrivit încă de la primele meciuri. Trebuie să ții cont de faptul că pentru volei este nevoie de pantofi de interior. Talpa trebuie să fie curată „ca lacrima”, pentru că altfel ești în pericol să aluneci când privești în sus după minge. Genunchierele nu sunt obligatorii, dar îți asigură mai multă încredere atunci când flexezi genunchii pentru a te desprinde de la podea. De obicei, se poartă haine strâmte, pentru că cele mai largi ar putea atinge fileul.
Fii pregătit în orice moment să lovești mingea
Dacă se respectă regula lovirii mingii de trei ori înainte de a fi trimisă dincolo de fileu, înseamnă că minim trei din cei șase jucători ai unei echipe sunt implicați pregătirea unui atac. Ar fi o greșeală să fii relaxat, considerând că nu se joacă în partea ta de teren. Trebuie să fii tot timpul încordat, gata să continui faza sau să returnezi o lovitură fulgerătoare a adversarilor. Locul spectatorilor este în tribune, nu pe teren.
Urmărește Incomod Media și pe Google News