Curatarea cosurilor de fum ar trebui sa fie o rutina anuala, sa fie efectuata de catre proprietari si chiriasi, ca masura preventiva si pentru a reduce riscul de incendiu.
Ori de cate ori este aprins un semineu, gazele si fumurile extrase se acumuleaza pe pereti si formeaza o substanta foarte inflamabila – creozotul. Odata cu utilizarea constanta, combinata cu lipsa curateniei, se creeaza conditiile pentru aparitia unui incendiu.
Adoptarea unei atitudini preventive, efectuarea de intretinere periodica care sa permita curatarea substantei mentionate, precum si a altor resturi care se pot acumula in cosuri, este o recomandare de luat in considerare.
Aceasta intretinere previne riscul de incendiu si previne deteriorarea proprietatii, precum epuizarea slaba a fumului care, de-a lungul anilor, provoaca mirosuri neplacute in casa si intunecarea peretilor.
Daca sunteti un utilizator pasionat al semineului din living, ar trebui sa il curatati dupa fiecare 2 pana la 3 tone de lemn de foc consumat;

In ceea ce priveste cosurile de fum de bucatarie, in functie de daca exista sau nu hota extractiva si de asemenea de intensitatea utilizarii, acestea pot avea nevoie de curatare mai dese;
Pentru a obtine o eficienta maxima in extragerea fumului si pentru a evita intrarea vantului, a prafului si a altor obstacole in calea ventilatiei, la iesirea din cosuri trebuie montate pivotante;
Discutati cu vecinii vostri, atentionati-i cu privire la problemele care pot aparea in urma devalorizarii problemei si incercati sa grabiti procesul, alaturand curatarea tuturor cosurilor de fum ale proprietatilor adiacente.
Una din optiunile cele mai bune este un cos de fum di otel inoxidabil.
Cosurile de fum din otel inoxidabil, spre deosebire de omologii lor din fonta, desi nu sunt la fel de durabile, pot rezolva totusi partial problema indepartarii fara probleme a fumului mult dincolo de incaperea incalzita si de structura in ansamblu.
Cosurile de fum construite din otel inoxidabil au unele calitati pozitive in comparatie cu omologii lor din caramida.
Astfel de produse se adapteaza cu usurinta oricarei scheme de sistem de incalzire – gaz sau lemne. Acestea nu sunt necesare doar pentru a incalzi aerul din interiorul cladirii prin intermediul rezistentelor electrice.
Indicator relativ ridicat al rezistentei peretelui. Grosimea tablei de otel este de asa natura incat nu este intotdeauna posibila zdrobirea sau deteriorarea cosului de fum cu mainile goale.
Greutate redusa: peretii cosului ating maxim 2 mm. Acest lucru este dictat de conditiile pe care otelul inoxidabil le poate asigura pentru indepartarea neintrerupta a fumului.
Cosul de fum metalic, daca nu este o teava capitala cu un design cu pereti grosi, nu necesita o fundatie intarita si suporturi grele.
Durata de viata a otelului inoxidabil – pana la 30 de ani, conform regulilor de functionare.
Indicatori de temperatura ridicata: otelul inoxidabil nu isi pierde proprietatile atunci cand este incalzit la 600 de grade. In scopul experimentului, tubul a fost incalzit pana la 900 Celsius. La aceasta temperatura, straluceste o culoare rosie aprinsa, in timp ce nu strapunge si isi pastreaza forma si locatia.
Otelul inoxidabil, ca orice aliaj de otel de inalta rezistenta, nu este supus vibratiilor si deteriorarii socurilor intr-o oarecare masura.
Butoiul din otel inoxidabil nu sufera de incalzire si racire brusca.
Fara susceptibilitate la oxidarea apei condensate: atunci cand dioxidul de carbon si apa se combina, se formeaza o solutie slaba de acid carbonic, care nu afecteaza starea otelului inoxidabil.
Otelul inoxidabil este sigur: nu emite substante nocive.
Tubul din otel inoxidabil, precum sectiunile din otel galvanizat, se asambla in mare parte cu usurinta.
Cosul de fum poate fi instalat ca o conducta de trecere, trecand prin placa de mansarda, pod si baldachin (acoperis), si iese prin perete, pana in lateralul mansardei si a acoperisului.
Cos de fum din otel usor de inlocuit sectiuni de funingine care curg si curate.
Cosul de fum din otel inoxidabil difera ca design si forma, diametru si contur specific. Inainte de a calcula schema si de a lansa conducta, mesterii aleg un produs potrivit pe baza unui anumit rating.
Cosul de fum flexibil este o teava ondulata, indoita cu grija, astfel incat undele de forfecare care formeaza un intreg sa nu se deformeze. In caz contrar, sectiunea conductei de gaz ar fi partial blocata, ceea ce ar ingreuna indepartarea fumului si a gazelor de esapament. Cos dur – teava cu perete neted.
Spre deosebire de conductele flexibile, conductele rigide sunt completate cu piese de ramificare (tees) sau coturi. Forma ovala a cosului de fum este rar folosita…. Se foloseste doar in puturile de evacuare principale (colective), al caror tub de caramida de pe acoperisul cladirii este acoperit de un cap lung care protejeaza spatiul interior al conductei de umiditatea atmosferica si condensata. Practic, folosesc cosuri de fum rotunde cu o suprafata in sectiune transversala de o putere suficienta pentru un cazan sau un cuptor. Aceasta valoare este indicata in proiectarea conductei, a carei functie este de a elimina eficient gazele de evacuare si fumul din cazan sau cuptor, impiedicand patrunderea lor in structura.
Pe piata de echipamente si sobe pe gaz, exista o cerere pentru cosuri de fum cu diametrul de 100, 110, 115, 120, 130, 140, 150 si 200 mm. Pentru majoritatea cazanelor de incalzire pe gaz si combustibil solid, sobe pe lemne si seminee, a caror putere termica variaza intre 10-20 kilowati, aceasta gama de diametre a tevilor este suficienta. Cuptoarele industriale, de exemplu, la fabricile de otel, au un diametru al tubului semnificativ mai mare: cel mai adesea in productie se foloseste un tub tub din caramizi refractare, in locul cosurilor de fum din otel inoxidabil.
Urmărește Incomod Media și pe Google News