Connect with us

POLITIC

Moțiune europeană de succes a senatorului Titus Corlăţean privind minoritățile din Ucraina

Publicat

pe

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, astăzi – 26 ianuarie 2023, în unanimitate, moțiunea inițiată de senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, și urmează să solicite oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneția, să se sesizeze și să adopte un aviz, care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina.

Adoptat de Rada Supremă a Ucrainei în decembrie 2022 în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanților mai multor minorități naționale, începând cu etnicii români, respectivul act normativ ridică o serie de probleme serioase, care riscă să afecteze suplimentar prezervarea identității naționale, culturale, religioase etc. a etnicilor români și a altor minorități naționale din Ucraina – a punctat senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița.

„Am salutat adoptarea, în unanimitate, de către Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Ucrainei față de Consiliul Europei, Alfred Heer (Elveția, ALDE) și am mulțumit colegilor parlamentari europeni pentru întelegerea și aprobarea acestei solicitări importante în susținerea menținerii identității naționale a etnicilor români din Ucraina.

E interesant de spus că doi cunoscuți parlamentari din delegația Ungariei au dorit să co-inițieze moțiunea mea și că parlamentarii ucraineni prezenți au fost și ei de acord. Deci, se poate… Voi urmări cu atenție subiectul, prin pârghiile europene la care am acces, pentru ca etnicii români din Ucraina să se bucure în final de respectul și tratamentul corect, la nivelul standardelor de protecție stabilite de Consiliul Europei în domeniul minorităților naționale, așa cum, de altfel, procedează și România cu minoritățile naționale din țară noastră, inclusiv cea ucraineană”, ne-a precizat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

AGRICULTURĂ

Marian Țachianu, deputat: Ucraina trebuie ajutată, dar fără să fie distrusă agricultura românească!

Publicat

pe

Facilitățile pe care Comisia Europeană le-a creat Ucrainei în domeniul comerțului cu anumite produse agricole au dus la crearea unor probleme majore fermierilor români. Aceștia au înregistrat pierderi masive din cauza faptului că nu își mai pot vinde cerealele sau sunt obligați să le comercializeze la prețuri infime, sub costurile generate de activitatea de producție.

Nu mai vorbim de faptul că, pentru a veni în sprijinul țării răvășite de război, mijloacele de transport au fost alocate către punctele de frontieră pentru a transporta produsele agricole din Ucraina, iar ale noastre zac în silozuri. Cantitatea mare de marfă ucraineană a exercitat presiuni asupra prețurilor. Așa s-a ajuns la scăderi pe piața grâului, porumbului, rapiței, cărnii de pasăre, ouă, lapte, miere etc.

Deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu consideră că este nevoie de acordarea unui ajutor consistent fermierilor români pentru a fi depășită această situație de criză în care au intrat fără voia lor. Sunt victime colaterale ale unui război. Într-adevăr, Ucraina trebuie ajutată, dar fără să fie distrusă agricultura românească, fără să fie aduși în sapă de lemn fermierii noștri. Mai spune deputatul Țachianu că, dacă, în cazul agriculturilor români, există o mulțime de norme care trebuie respectate, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, în cazul produselor care vin din Ucraina, se face rabat de la tot. Nu mai contează dacă există neconformități și abateri de la standardele privind calitatea! Eforturile fermierilor români de a furniza pe piață hrană curată nu mai contează.

„Uniunea Europeană a propus ca României să îi fie alocate 10 milioane de euro din rezerva de criză, pentru a acoperi pierderile survenite. Din păcate, suma este mică în raport cu pagubele pe care le-au suferit fermierii noștri. Compensările care vor ajunge la agricultori vor fi insignifiante. Nu vor atinge efectul scontat. Oamenii vor rămâne în continuare cu problemele nerezolvate. Este nevoie de o alocare mult mai consistentă pentru echilibra cât de cât lucrurile”, a precizat deputatul Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Senatorul Titus Corlățean vorbește despre false demersuri ale României privind Canalul Bâstroe

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean, bun cunoscător al problematicii cu care se confruntă Europa în momentul de față, al lucrurilor bune și rele care ne stau în față și cu care, vrem nu vrem, trebuie să ne confruntăm, să găsim soluții valide de ieșire la liman, este sceptic în ceea ce privește bunele intenții ale vecinilor ucraineni în legătură cu Canalul Bâstroe.

A spus președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României că, de șase zile, așteaptă să vadă dacă autoritățile din Ucraina vor onora solicitarea României de a acorda acces navelor noastre pentru a măsura adâncimea canalului, „mai ales că „trompeta” secretarului de stat de la Transporturi, responsabil cu manipularea și minciunile distribuite în media românească fără să clipească, în baza înțelegerii „înaltelor considerente” care domină „subiectul strategic”, ne-a tot spus că există înțelegeri cu ucrainenii și că totul merge bine”, a precizat Corlățean.

Fostul ministru de Externe al României analizează la rece, pe materialul clientului, ce s-a întâmplat cu adevărat în aceste zile. Cum am căzut în plasa manipulării și dezinformării bine… canalizate.

„Perioada asta a ultimelor 6 zile a început cu o diversiune ucraineană. „Băieții” au spus presei românești locale din zonă că românii se retrag, cu vasele lor cu tot și că se ocupă ei de chestia asta. Jurnaliștii au verificat la autoritățile noastre și au realizat ca e o diversiune. Așa că românii au rămas pe loc. Apoi „băieții” au pretins că au dat acordul românilor să măsoare. Nu vă grăbiți! Doar pe Chilia, între km 22 și 116 (km 0 e la Marea Neagră), nu în zona critică km 11-22, unde ucrainenii au săpat la greu și nici pe Bâstroe! Rezultatul măsurătorilor vaselor și aparaturii românilor: 8.99 m adâncime! Sau chiar mai mult! Înainte erau cam 4-5 m. Deci, dublu!

După lungi discuții și „nuanțări” ale secretarului de stat de care spuneam mai devreme (dacă e ordin pe unitate, așa să fie!), se anunță în sfârșit că ucrainenii au dat acordul! Iar vă grăbiți. Ucrainenii nu au dat acordul românilor să măsoare. Nu au dat acordul vaselor românești cu aparatură românească! Și-au dat lor înșiși acordul să măsoare Bâstroe, Chilia, km 11-22 și Solomonov, cu oamenii lor, cu vasele lor și cu aparatura lor. Adică cu sonarele lor, cu șmecheriile lor și cu „rezultatele” lor! Au invitat câte 1 expert român pe vasele lor (se spune că ar fi 2), să fie pe post de „fiii ploii”. Iar domnul secretar de stat Scrioșteanu își face datoria și nuanțează „pozitiv” lucrurile, adică continuă să manipuleze. Dacă e ordin pe unitate, de ce nu”?

Concluzia trasă de senatorul Titus Corlățean este că cei plasați la vârf, care înțeleg bine ordinele venite de la „comandamentele superioare”, pare că au înclinat steagul.

„Pentru ei, și interesele statului român sunt chestiuni relative. Adică, ceea ce România a avut ca poziție oficială, dar și interesele sale majore timp de 20 de ani sunt aruncate la coș! „Grupul de lucru” românesc care „funcționează” de ceva timp și cu cei din MAE (băieți, dacă mai eram șeful instituției, ca pe vremuri, ați fi zburat urgent dacă acceptați un astfel de joc murdar!), Ministerul Mediului etc, pe lângă cei de la Transporturi, bat palma cu ucrainenii pe ce linie primesc de Sus. Mult mai de sus.

După 29 de ani de muncă pentru Statul Român, timp alocat, energie, suflet și lucruri făcute pentru țărișoara asta a noastră, pe care mai nimeni din cei care vând meciul acum (nici scrioșteni, nici alții mai înalți și mai galbeni la față) nu le au în portofoliul personal, simt o greață uriașă. Mă întreb foarte serios ce mai căutăm noi în coaliția asta de guvernare?

Pentru că vă întrebați, mulți, de ce curentele „suveraniste”, populiste, antieuropene și antiamericane cresc în România? Uite de asta! Pentru că unii înalți preferă să fie obedienți (slugi) și nu lideri și nu sunt capabili să apere interesele României, profitând de poziția de partener european și aliat loial, dar cu demnitate! Și ne mai mirăm de tratamentul primit pe tema Schengen și multe altele. Deci, PSD, ce facem?”, se întreabă senatorul Titus Corlățean, nemulțumit de comportamentul manifestat de partenerii de coaliție.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats