Deputatul PSD Radu Popa este în permanență preocupat de ceea ce se întâmplă pe piața de energie. Social-democratul urmărește cu atenție mișcările produse în acest domeniu deosebit de sensibil, de care depinde până la urmă viața noastră, a tuturor, mecanismul economic, dezvoltarea societății.
Radu Popa a avansat, de-a lungul timpului soluții, a anticipat, urmărind fenomenologia evenimentelor, apariția unor situații dificile, atât pentru consumatori, fie ei casnici sau societăți comerciale, dar și pentru producătorii și furnizorii de energie. Pe rețelele de socializare, în presă, în cadrul unor întâlniri realizate cu specialiștii din domeniul energiei, cu reprezentanții asociațiilor profesionale, deputatul Radu Popa a avansat o schemă de măsuri care ar trebui luate pentru a diminua șocul produs și pentru a sprijini întreg lanțul, de la producător, la furnizori și consumatori. Materialul pe care l-a elaborat, a spus deputatul, îl va prezenta și ministrului Energiei, Virgil Popescu.
„Evoluția prețurilor de import la gazele naturale are legătură și cu evoluția prețurilor din România. De asemenea, creșterea abruptă a prețurilor certificatelor CO2, certificatelor verzi, în ultimii 4 ani, reprezintă o problemă. De la 5 euro pe certificat, am ajuns să plătim astăzi 93 de euro, iar acest lucru impactează costurile de producție pe combustibil fosil, mă refer la cărbune și la gazele naturale”, a precizat Radu Popa.
Mai susține parlamentarul că unul dintre principalele motive care au dus la explozia prețurilor îl reprezintă organizarea pieței și a producătorilor pe principiul monocombustibilului. Fiecare companie are un cost anume și așa se formează prețul de vânzare al produsului. Mai spune Radu Popa că, în ultimii 4 ani, din România au dispărut din sectorul energetic undeva la 5 mii de megawați.
„Cauzele sunt multiple. În principal, aș vorbi despre cauzele prețurilor. Liberalizarea pieței a însemnat pentru producători libertatea de a vinde la orice preț, indiferent de costurile de producție pe care le au, și de aici pleacă principala problemă astăzi. Am sintetizat două pachete de măsuri pentru consumatorii casnici, adică pentru populație și unele pentru IMM-uri.
Trebuie să vă spun că măsurile pe termen scurt pe care le-am identificat sunt legate de plafoanele asumate prin Ordonanța 3 și prin Legea 259, unde semnalez disfuncționalități importante, cu efecte negative asupra sectoarelor de distribuție și furnizare de energie. Acest lucru impactează automat consumatorul final, adică cetățenii și IMM-urile.
Plafoanele asumate prin consumul de energie, plafoane asumate prin ordonanța 3 și legea 259, impactează serios pentru că, în opinia mea, am calculat în Ordonanța 3, două articole, cele referitoare la tarifele de distribuție și rambursarea către furnizori a sumelor rezultate din diferența dintre prețul de achiziție și plafonul stabilit de schimbul de compensare, care nu recunoaște costurile interne de funcționare ale furnizorilor și de aici sunt unele găuri foarte mari.
Pe de altă parte, excluderea din schimbul de compensare a valorii consumului tehnologic al distribuitorilor de energie crează probleme. Trebuie să vă spun că în 2021, după calculele mele, pierderile sunt undeva la 800 de milioane de lei, iar în 2022 pierderile sunt undeva la 2,4 miliarde de lei. Adică, undeva la 200 milioane de lei pe lună. 40 de milioane de euro pentru fiecare companie.
Mecanismul de monitorizare al consumului de energie la consumatorii finali este imposibil de implementat pentru că reglementările actuale și termenele asumate prin ordonanța 3 nu au fost puse în concordanță cu capacitățile curente de colectare a datelor din piață, respectiv citirea contoarelor la clienții finali”, a mai adăugat parlamentarul social-democrat.
Consideră deputatul Radu Popa că, dacă situația prezentată mai sus ar fi schimbată, îmbunătățită, într-un termen scurt, facturile ar putea scădea. Nepunerea în concordanță a legii cu realitatea ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a companiilor active din domeniul distribuției și furnizării de energie. Va fi afectat întregul flux de livrare, de la producător și transportator la furnizori. Și, în final, cel mai mult va avea de suferit consumatorul.
„Cred că sunt necesare două-trei măsuri, pe termen scurt, respectiv modificarea Ordonanței 3, prin includerea unui mecanism de compensare a acestui consum propriu tehnologic al companiilor active în domeniul de distribuție. Recunoașterea costurilor interne de funcționare al furnizorilor în prețul final de furnizare. Ordonanta 3 conține o gravă eroare care pune în pericol distribuitorii și furnizorii de energie.
Cred că am putea introduce în corpul ordonanței o schemă de suport suplimentară, cu bonduri garantate de stat și alte scheme de garantare în vederea asigurării accesului la finanțare al companiilor, fiindcă altfel riscăm să avem producție și să nu avem distribuție și, în această situație, energia nu mai poate ajunge în case și fabrici.
Pe termen mediu, orice măsură luăm trebuie să avem în vedere Regulamentul 934 al Comisiei Europene și Directiva 944 care vorbește despre eficiența economică”, a mai susținut deputatul PSD.
În opinia lui Radu Popa, ar trebui identificate cantitățile de energie disponibile, care sunt necomercializate la acestă oră de către Hidroelectrica și de către Complexul Energetic Oltenia, estimate la 10 terrabați. Acestea reprezintă peste 50% din consumul de energie din sectorul rezidențial.
„Aceste cantități ar trebui blocate mai repede de la comercializare pentru a putea fi introduse într-o ordonanță. Apoi ar trebui făcut un coș din aceste cantități pe un mix de generare care să reducă prețul final de vânzare. Ar trebui să fie stabilit un preț prin acest mix de producție de la Hidroelectrica, de la Nuclearelectrica și de la Complexul Energetic Oltenia. Peste prețul acesta putem să punem un profit decent, de 5 -10%, și să formăm un preț pentru consumatorii rezidențiali cu scopul protejării populației. Pe de altă parte, am imaginat și am transmis o schemă de suport consumatorilor casnici, pentru IMM-uri, pentru că va veni factura mare și va fi greu de suportat pentru o mare parte dintre acestea”, a mai adăugat Radu Popa.
Mai menționeză deputatul, în planul său de măsuri, faptul că o parte din costurile cu energia pot fi acoperite pentru IMM-uri, cu acordarea unor credite pe maximum 3 ani, care să fie rambursate prin proiecte de eficiență energetică auditate de către ANRR.
„În felul acesta se întorc banii și se îmbunătățește și situația din România. Avem nevoie de construcții realizate pe principiul eficienței economice. Ne obligă Uniunea Europeana să intrăm în rândul țărilor civilizate. Acestea sunt opiniile mele legate de situația din energie. Nu știu dacă am epuizat toate variantele. Sunt convins că specialiștii au și alte variante, dar este necesar să fie strânși la o masă de către Ministerul Energiei și să înceapă discuțiile cât mai repede.
România are gaze în off-shore cât să acopere necesarul de consum. Avem zăcăminte în Transilvania, în principal. Avem zăcăminte și aici, în Dâmbovița, o pungă importantă în zona Titu. Este nevoie doar ca cineva să se apuce de treabă până nu este prea târziu”, a concluzionat deputatul Radu Popa.