Connect with us

Dâmboviţa

Deputatul Radu Popa vine cu soluții pentru rezolvarea crizei din sectorul energetic

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa este în permanență preocupat de ceea ce se întâmplă pe piața de energie. Social-democratul urmărește cu atenție mișcările produse în acest domeniu deosebit de sensibil, de care depinde până la urmă viața noastră, a tuturor, mecanismul economic, dezvoltarea societății.

Radu Popa a avansat, de-a lungul timpului soluții, a anticipat, urmărind fenomenologia evenimentelor, apariția unor situații dificile, atât pentru consumatori, fie ei casnici sau societăți comerciale, dar și pentru producătorii și furnizorii de energie. Pe rețelele de socializare, în presă, în cadrul unor întâlniri realizate cu specialiștii din domeniul energiei, cu reprezentanții asociațiilor profesionale, deputatul Radu Popa a avansat o schemă de măsuri care ar trebui luate pentru a diminua șocul produs și pentru a sprijini întreg lanțul, de la producător, la furnizori și consumatori. Materialul pe care l-a elaborat, a spus deputatul, îl va prezenta și ministrului Energiei, Virgil Popescu.

„Evoluția prețurilor de import la gazele naturale are legătură și cu evoluția prețurilor din România. De asemenea, creșterea abruptă a prețurilor certificatelor CO2, certificatelor verzi, în ultimii 4 ani, reprezintă o problemă. De la 5 euro pe certificat, am ajuns să plătim astăzi 93 de euro, iar acest lucru impactează costurile de producție pe combustibil fosil, mă refer la cărbune și la gazele naturale”, a precizat Radu Popa.

Mai susține parlamentarul că unul dintre principalele motive care au dus la explozia prețurilor îl reprezintă organizarea pieței și a producătorilor pe principiul monocombustibilului. Fiecare companie are un cost anume și așa se formează prețul de vânzare al produsului. Mai spune Radu Popa că, în ultimii 4 ani, din România au dispărut din sectorul energetic undeva la 5 mii de megawați.

„Cauzele sunt multiple. În principal, aș vorbi despre cauzele prețurilor. Liberalizarea pieței a însemnat pentru producători libertatea de a vinde la orice preț, indiferent de costurile de producție pe care le au, și de aici pleacă principala problemă astăzi. Am sintetizat două pachete de măsuri pentru consumatorii casnici, adică pentru populație și unele pentru IMM-uri.

Trebuie să vă spun că măsurile pe termen scurt pe care le-am identificat sunt legate de plafoanele asumate prin Ordonanța 3 și prin Legea 259, unde semnalez disfuncționalități importante, cu efecte negative asupra sectoarelor de distribuție și furnizare de energie. Acest lucru impactează automat consumatorul final, adică cetățenii și IMM-urile.

Plafoanele asumate prin consumul de energie, plafoane asumate prin ordonanța 3 și legea 259, impactează serios pentru că, în opinia mea, am calculat în Ordonanța 3, două articole, cele referitoare la tarifele de distribuție și rambursarea către furnizori a sumelor rezultate din diferența dintre prețul de achiziție și plafonul stabilit de schimbul de compensare, care nu recunoaște costurile interne de funcționare ale furnizorilor și de aici sunt unele găuri foarte mari.

Pe de altă parte, excluderea din schimbul de compensare a valorii consumului tehnologic al distribuitorilor de energie crează probleme. Trebuie să vă spun că în 2021, după calculele mele, pierderile sunt undeva la 800 de milioane de lei, iar în 2022 pierderile sunt undeva la 2,4 miliarde de lei. Adică, undeva la 200 milioane de lei pe lună. 40 de milioane de euro pentru fiecare companie.

Mecanismul de monitorizare al consumului de energie la consumatorii finali este imposibil de implementat pentru că reglementările actuale și termenele asumate prin ordonanța 3 nu au fost puse în concordanță cu capacitățile curente de colectare a datelor din piață, respectiv citirea contoarelor la clienții finali”, a mai adăugat parlamentarul social-democrat.

Consideră deputatul Radu Popa că, dacă situația prezentată mai sus ar fi schimbată, îmbunătățită, într-un termen scurt, facturile ar putea scădea. Nepunerea în concordanță a legii cu realitatea ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a companiilor active din domeniul distribuției și furnizării de energie. Va fi afectat întregul flux de livrare, de la producător și transportator la furnizori. Și, în final, cel mai mult va avea de suferit consumatorul.

„Cred că sunt necesare două-trei măsuri, pe termen scurt, respectiv modificarea Ordonanței 3, prin includerea unui mecanism de compensare a acestui consum propriu tehnologic al companiilor active în domeniul de distribuție. Recunoașterea costurilor interne de funcționare al furnizorilor în prețul final de furnizare. Ordonanta 3 conține o gravă eroare care pune în pericol distribuitorii și furnizorii de energie.

Cred că am putea introduce în corpul ordonanței o schemă de suport suplimentară, cu bonduri garantate de stat și alte scheme de garantare în vederea asigurării accesului la finanțare al companiilor, fiindcă altfel riscăm să avem producție și să nu avem distribuție și, în această situație, energia nu mai poate ajunge în case și fabrici.

Pe termen mediu, orice măsură luăm trebuie să avem în vedere Regulamentul 934 al Comisiei Europene și Directiva 944 care vorbește despre eficiența economică”, a mai susținut deputatul PSD.

În opinia lui Radu Popa, ar trebui identificate cantitățile de energie disponibile, care sunt necomercializate la acestă oră de către Hidroelectrica și de către Complexul Energetic Oltenia, estimate la 10 terrabați. Acestea reprezintă peste 50% din consumul de energie din sectorul rezidențial.

„Aceste cantități ar trebui blocate mai repede de la comercializare pentru a putea fi introduse într-o ordonanță. Apoi ar trebui făcut un coș din aceste cantități pe un mix de generare care să reducă prețul final de vânzare. Ar trebui să fie stabilit un preț prin acest mix de producție de la Hidroelectrica, de la Nuclearelectrica și de la Complexul Energetic Oltenia. Peste prețul acesta putem să punem un profit decent, de 5 -10%, și să formăm un preț pentru consumatorii rezidențiali cu scopul protejării populației. Pe de altă parte, am imaginat și am transmis o schemă de suport consumatorilor casnici, pentru IMM-uri, pentru că va veni factura mare și va fi greu de suportat pentru o mare parte dintre acestea”, a mai adăugat Radu Popa.

Mai menționeză deputatul, în planul său de măsuri, faptul că o parte din costurile cu energia pot fi acoperite pentru IMM-uri, cu acordarea unor credite pe maximum 3 ani, care să fie rambursate prin proiecte de eficiență energetică auditate de către ANRR.

„În felul acesta se întorc banii și se îmbunătățește și situația din România. Avem nevoie de construcții realizate pe principiul eficienței economice. Ne obligă Uniunea Europeana să intrăm în rândul țărilor civilizate. Acestea sunt opiniile mele legate de situația din energie. Nu știu dacă am epuizat toate variantele. Sunt convins că specialiștii au și alte variante, dar este necesar să fie strânși la o masă de către Ministerul Energiei și să înceapă discuțiile cât mai repede.

România are gaze în off-shore cât să acopere necesarul de consum. Avem zăcăminte în Transilvania, în principal. Avem zăcăminte și aici, în Dâmbovița, o pungă importantă în zona Titu. Este nevoie doar ca cineva să se apuce de treabă până nu este prea târziu”, a concluzionat deputatul Radu Popa.

ACTUALITATE

„Zilele județului Dâmbovița”, debut în forță cu trei evenimente de excepție

Publicat

pe

În ultima zi a lunii mai 2023, odată cu tragerea cortinei peste anotimpul primăvară, au debutat „Zilele Județului Dâmbovița”, manifestare complexă, cultural-artistică și sportivă, ajunsă la cea de-a doua ediție, purtând emblematic titulatura de 511 ani de atestare documentară a frumoaselor meleaguri dâmbovițene. Evenimentele vor curge în cascadă până pe 4 iunie, zile în care locuitorii județului Dâmbovița, și nu numai ei, pot participa la suita de spectacole muzical-artistice și la competițiile sportive organizate în mai multe așezări ale județului, pot vibra alături de conducerea CJD, de oaspeții Dâmboviței, în locurile încărcate de istorie, de trecut și prezent, unde se vor desfășura concerte, dramatizări, expoziții, simpozioane, competiții sportive.

Primul gong al „Zilelor Județului Dâmbovița 2023” a bătut miercuri, 31 mai, în incinta Muzeului de Istorie. Ar fi trebuit ca „Maratonul Tradițiilor Dâmbovițene” să se desfășoare la Curtea Domnească, dar vremea neprielnică i-a determinat pe organizatori, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” și mai multe biblioteci comunale, să aleagă muzeul târgoviștean, unde au venit numeroși copii îmbrăcați în straie tradiționale, formații de dansatori și de interpreți de muzică populară. Micii dâmbovițeni au fost întâmpinați și felicitați pentru faptul că iubesc și cinstesc cum se cuvine obiceiurile și tradițiile acestor meleaguri de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de secretarul general al județului, Dănuț Popa, și de directorul general al Bibliotecii Județene, Agnes Erich.

La ora 13:00, într-un alt colț de județ, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Județean Dâmbovița. În cadrul acestei întâlniri solemne, șeful administrației județene, Corneliu Ștefan, a înmânat al doilea titlu de „Cetățean de Onoare al județului Dâmbovița”. Anul acesta, diploma și placheta reprezentativă i-au fost acordate viceguvernatorului Băncii Naționale a României, profesor universitar Leonardo Badea. Înaltul demnitar s-a format ca om politic și cadru didactic universitar în județul Dâmbovița, unde a ocupat, rând pe rând, funcțiile de consilier județean, vicepreședinte al CJ Dâmboviţa, senator și deputat în Parlamentul României. Profesorul universitar Leonardo Badea a excelat pe latura economică. Datorită expertizei sale în acest domeniu, în 2017, a devenit președintele Autorității de Supraveghere Financiară, iar din 2019 este viceguvernator al Băncii Naționale a României.

„Prin toată activitatea sa, domnul Leonardo Badea a contribuit semnificativ la creșterea prestigiului și a recunoașterii județului Dâmbovița pe toate palierele vieții economice, sociale, administrative și politice la nivel județean, național și internațional”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

După consumarea ceremonialului de decernare a titlului de „Cetățean de Onoare al județului Dâmbovița”, cei prezenți la Palatul Brâncovenesc au putut urmări un scurt program artistic susținut de Sextetul „Muntenia”.

Au participat la ședința festivă a Consiliului Județean Dâmbovița de la Potlogi, în calitate de invitați, IPS Mitropolit Nifon, senatorul Titus Corlățean, deputatul Radu Popa, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, președintele AFM – Laurențiu Neculaescu, comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu – Florin Bănică, părintele vicar eparhial Ionuț Ghibanu, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița – Valentin Calcan, foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița, Gheorghe Ana, Daniel Comănescu și Florin Popescu și mai mulți primari din zona de sud a județului. Invitați speciali, veniți de dincolo de Prut, au fost Maxim Vasile, Mihail Silistraru și Nicolae Gorban, președinți ai raioanelor Ștefan Vodă, Ialoveni și Căușeni din Republica Moldova.

După-amiaza, un alt eveniment grandios, emoționant, s-a desfășurat în sala multifuncțională a Cinematografului Independența. În prezența câtorva sute de dâmbovițeni, reprezentanți ai unor instituții, profesori, medici, artiști plastici, scriitori, primari, parlamentari, miniștri, directori ai unor agenții, s-a consumat cea de-a doua ediție a „Galei de Excelență a județului Dâmbovița”.

Amfitrionul acestei seri a fost președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, care a avut misiunea de a oferi diplome de excelență mai multor personalități ale vieții politice, științifice, artistice și culturale, dar și unor copiii care, prin talentul lor inovator, ne-au reprezentat cu cinste țara, județul, la o competiție de robotică desfășurată în Statele Unite, unde au obținut locul 1. Secvențele dedicate premierii, alocuțiunile au fost plăcut intercalate cu momente muzicale.

În aplauzele publicului prezent în marea sală a Cinematografului Independența, au fost chemați, rând pe rând, pentru a le fi înmânate de către președintele Corneliu Ștefan plachetele și diplomele „Galei de Excelență”: ministrul Sănătății – Alexandru Rafira, ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, pictorul Mihai Șerbănescu, coregraful Gheorghe Văduva, academicianul Georgeta Filitti, echipele Robot X Junior și Robot Z Junior din Târgoviște – coordonate de prof. Daniela Floroiu, profesorul Mihai Oproiu, profesorul Marin Cârciumaru, directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România – Adrian Alexandru Badea, fostul primar al comunei Doicești – Mircea Ismail, cel mai longeviv primar din România și artista Alina Mavrodin Vasiliu. De asemenea, post-mortem, înaltele distincții au fost acordate profesorului universitar Ion Cucui și dirijorului Voicu Enăchescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

A fost eliberată autorizația de construcție pentru realizare rețea de gaze în toate satele comunei Voinești

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, astăzi – 31 mai 2023, autorizația de construcție pentru înființare rețea de gaze naturale în satele Izvoare, Lunca, Suduleni, Mânjina, Manga, Oncești și extindere rețea de distribuție în Voinești și Gemenea Brătulești.

Investiția are o valoare de 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) și reprezintă cel mai mare proiect promovat vreodată de Primăria Voinești – spune edilul Dănuț Gabriel Sandu.

A mai precizat acesta că tot astăzi au fost încărcate pe platforma Ministerului Dezvoltării documente necesare pentru evaluare și semnarea contractului de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats