Aninoasa, o localitate în care vechiul se amestecă cu noul, formând o replică vizibilă a viitorului. O așezare în care istoria freamătă discret la porțile Târgoviștei, vechea Cetate de Scaun a Țării Românești. Comuna se află în plină dezvoltare economică, socială, imobiliară, fiind puternic avantajată de vecinătatea cu municipiul reședință de județ.
An de an, mulți târgovișteni, atrași de pitorescul zonei, își cumpără terenuri și case la Aninoasa. Dezvoltatorii imobiliari construiesc cu spor și, uite așa, au apărut cartiere noi. Terenuri agricole și livezi de pomi fructiferi sunt acum transformate în perimetre pe care s-au edificat imobile moderne. Dacă în alte localități ale județului, conform ultimului recensământ, populația a scăzut, la Aninoasa, din punct de vedere demografic, se observă o creștere semnificativă. Tânărul primar Vlăduț Niculae este mulțumit de acest lucru, mai ales că numărul de locuitori reprezintă un atuu pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare.
Edilul știe însă că nu doar pitorescul, liniștea și farmecul locurilor sunt argumentele care contribuie la stimularea dorinței unora de a deveni cetățeni ai comunei Aninoasei. Este nevoie și de o infrastructură pusă la punct. De drumuri bune, de rețele de apă, canalizare și gaze naturale, de alte facilități care să asigure confortul și siguranța.
„Ne-am concentrat foarte mult pe proiectele depuse pe Programul Național „Anghel Saligny”. Urmează să semnăm contractele. Avem două proiecte, unul pentru canalizare, celălalt pentru reabilitare și modernizare drumuri de interes local. Este vorba de cinci drumuri. Valoarea acestei investiții este de aproximativ nouă milioane de lei”, ne-a precizat Vlăduț Niculae.

Pe lângă suprafața carosabilă care va fi realizată prin acest proiect, sunt prevăzute și execuția unor lucrări de acostamente și șanțuri betonate. Lungimea totală a drumurilor este de aproape 10 kilometri.
„Avem autorizația de construire emisă. Au fost transmise ultimele detalii către Ministerul Dezvoltării și, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții ministerului, lucrurile au fost clarificate. Cât privește proiectul de canalizare, sunt mai multe drumuri și străzi unde nu există rețea, majoritatea din satul Săteni”, a mai adăugat primarul comunei Aninoasa.
Se vor executa lucrări de extindere acolo unde nu există canalizare, iar reabilitarea se va efectua pe zonele unde rețeaua nu mai face față debitelor. Este vorba de aproape 10 kilometri de rețea, valoarea investiției fiind de aproximativ 4,5 milioane de lei.
„Pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), avem două proiecte implementate prin Compania de Apă și ADI apă-canalizare, care vizează reabilitarea și modernizarea stației de pompare de la Viforâta, care pompează apă în întreaga comună. De asemenea, introducerea rețelei de canalizare în zona Valea Sasului, din Viforâta, respectiv pe străzile Sasului și General Heruvim. Se lucrează la proiectul tehnic, s-a terminat licitația și sper ca anul acesta să fie făcută și recepția finală a lucrărilor”, ne-a mai spus Vlăduț Niculae.

Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), proiect în asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, se vor executa lucrări de reabilitare a unor drumuri de interes local în satul Săteni – cinci drumuri care n-au fost asfaltate niciodată.
„Avem și alte drumuri cu probleme mari, pentru că, în anii 2015-2016, a fost introdusă rețeaua de canalizare și calea de rulare a fost afectată. Valoarea investiției este de aproape trei milioane de lei fără TVA. A fost finalizat proiectul, emisă autorizație de construire pentru străzile Cișmea și Dr. Petrescu, din Aninoasa, Soarelui, Mihai Eminescu și Izvor din Viforâta”, a completat primarul Vlăduț Niculae.
Pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), până în momentul de față, nu s-a obținut niciun contract de finanțare.
„Acolo unde s-a vorbit de reabilitarea moderată a clădirilor publice, majoritatea clădirilor erau grevate de alte proiect. Sunt lucrări depuse la Compania Națională de Investiții într-o fază avansată. Sunt proiecte mature, dacă vorbim de școală, de centrul de zi și centrul turistic, acestea au făcut obiectul unor alte intervenții recente și nu au fost eligibile.
La capitolul piste biciclete și trotuare, nu ne-am încadrat din cauza configurației drumurilor locale, care nu permite îndeplinirea condițiilor de eligibilitate. Comuna noastră este într-o zonă deluroasă, cu scurgeri mari de ape pluviale și nu există spațiul necesar”, a explicat edilul Aninoasei.
O investiție de interes vizează realizarea unui parc fotovoltaic în comună, astfel încât administrația publică locală să poată asigura, din surse energetice proprii, necesarul de energie electrică pentru iluminatului public și pentru funcționarea instituțiilor de interes comunitar.
„În izlazul din Săteni, între DN 71 și râul Ialomița, acolo ar fi singura zonă unde ne-am putea orienta spre un astfel de obiectiv. Suntem în discuții cu investitori privați, pentru că legea este destul de ambiguă și, până în momentul de față, nu există nici sursă de finanțare”, ne-a declarat Vlăduț Niculae.
Tot la Aninoasa, printr-un proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), urmează să se semneze contractele de finanțare pentru eficientizarea iluminatului public și construirea a 32 de stații de încărcare a automobilelor electrice. Valoarea celor două obiective este de aproximativ 2,3 milioane de lei, respectiv 1,3 milioane de lei pentru iluminatul public și de 1,074 milioane lei pentru stațiile de încărcare.
Urmărește Incomod Media și pe Google News