Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Proiecte pentru dezvoltarea comunei Aninoasa, în implementare cu fonduri nerambursabile

Publicat

pe

Aninoasa, o localitate în care vechiul se amestecă cu noul, formând o replică vizibilă a viitorului. O așezare în care istoria freamătă discret la porțile Târgoviștei, vechea Cetate de Scaun a Țării Românești. Comuna se află în plină dezvoltare economică, socială, imobiliară, fiind puternic avantajată de vecinătatea cu municipiul reședință de județ.

An de an, mulți târgovișteni, atrași de pitorescul zonei, își cumpără terenuri și case la Aninoasa. Dezvoltatorii imobiliari construiesc cu spor și, uite așa, au apărut cartiere noi. Terenuri agricole și livezi de pomi fructiferi sunt acum transformate în perimetre pe care s-au edificat imobile moderne. Dacă în alte localități ale județului, conform ultimului recensământ, populația a scăzut, la Aninoasa, din punct de vedere demografic, se observă o creștere semnificativă. Tânărul primar Vlăduț Niculae este mulțumit de acest lucru, mai ales că numărul de locuitori reprezintă un atuu pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare.

Edilul știe însă că nu doar pitorescul, liniștea și farmecul locurilor sunt argumentele care contribuie la stimularea dorinței unora de a deveni cetățeni ai comunei Aninoasei. Este nevoie și de o infrastructură pusă la punct. De drumuri bune, de rețele de apă, canalizare și gaze naturale, de alte facilități care să asigure confortul și siguranța.

„Ne-am concentrat foarte mult pe proiectele depuse pe Programul Național „Anghel Saligny”. Urmează să semnăm contractele. Avem două proiecte, unul pentru canalizare, celălalt pentru reabilitare și modernizare drumuri de interes local. Este vorba de cinci drumuri. Valoarea acestei investiții este de aproximativ nouă milioane de lei”, ne-a precizat Vlăduț Niculae.

Pe lângă suprafața carosabilă care va fi realizată prin acest proiect, sunt prevăzute și execuția unor lucrări de acostamente și șanțuri betonate. Lungimea totală a drumurilor este de aproape 10 kilometri.

„Avem autorizația de construire emisă. Au fost transmise ultimele detalii către Ministerul Dezvoltării și, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții ministerului, lucrurile au fost clarificate. Cât privește proiectul de canalizare, sunt mai multe drumuri și străzi unde nu există rețea, majoritatea din satul Săteni”, a mai adăugat primarul comunei Aninoasa.

Se vor executa lucrări de extindere acolo unde nu există canalizare, iar reabilitarea se va efectua pe zonele unde rețeaua nu mai face față debitelor. Este vorba de aproape 10 kilometri de rețea, valoarea investiției fiind de aproximativ 4,5 milioane de lei.

„Pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), avem două proiecte implementate prin Compania de Apă și ADI apă-canalizare, care vizează reabilitarea și modernizarea stației de pompare de la Viforâta, care pompează apă în întreaga comună. De asemenea, introducerea rețelei de canalizare în zona Valea Sasului, din Viforâta, respectiv pe străzile Sasului și General Heruvim. Se lucrează la proiectul tehnic, s-a terminat licitația și sper ca anul acesta să fie făcută și recepția finală a lucrărilor”, ne-a mai spus Vlăduț Niculae.

Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), proiect în asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, se vor executa lucrări de reabilitare a unor drumuri de interes local în satul Săteni – cinci drumuri care n-au fost asfaltate niciodată.

„Avem și alte drumuri cu probleme mari, pentru că, în anii 2015-2016, a fost introdusă rețeaua de canalizare și calea de rulare a fost afectată. Valoarea investiției este de aproape trei milioane de lei fără TVA. A fost finalizat proiectul, emisă autorizație de construire pentru străzile Cișmea și Dr. Petrescu, din Aninoasa, Soarelui, Mihai Eminescu și Izvor din Viforâta”, a completat primarul Vlăduț Niculae.

Pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), până în momentul de față, nu s-a obținut niciun contract de finanțare.

„Acolo unde s-a vorbit de reabilitarea moderată a clădirilor publice, majoritatea clădirilor erau grevate de alte proiect. Sunt lucrări depuse la Compania Națională de Investiții într-o fază avansată. Sunt proiecte mature, dacă vorbim de școală, de centrul de zi și centrul turistic, acestea au făcut obiectul unor alte intervenții recente și nu au fost eligibile.

La capitolul piste biciclete și trotuare, nu ne-am încadrat din cauza configurației drumurilor locale, care nu permite îndeplinirea condițiilor de eligibilitate. Comuna noastră este într-o zonă deluroasă, cu scurgeri mari de ape pluviale și nu există spațiul necesar”, a explicat edilul Aninoasei.

O investiție de interes vizează realizarea unui parc fotovoltaic în comună, astfel încât administrația publică locală să poată asigura, din surse energetice proprii, necesarul de energie electrică pentru iluminatului public și pentru funcționarea instituțiilor de interes comunitar.

„În izlazul din Săteni, între DN 71 și râul Ialomița, acolo ar fi singura zonă unde ne-am putea orienta spre un astfel de obiectiv. Suntem în discuții cu investitori privați, pentru că legea este destul de ambiguă și, până în momentul de față, nu există nici sursă de finanțare”, ne-a declarat Vlăduț Niculae.

Tot la Aninoasa, printr-un proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), urmează să se semneze contractele de finanțare pentru eficientizarea iluminatului public și construirea a 32 de stații de încărcare a automobilelor electrice. Valoarea celor două obiective este de aproximativ 2,3 milioane de lei, respectiv 1,3 milioane de lei pentru iluminatul public și de 1,074 milioane lei pentru stațiile de încărcare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

A fost eliberată autorizația de construcție pentru realizare rețea de gaze în toate satele comunei Voinești

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, astăzi – 31 mai 2023, autorizația de construcție pentru înființare rețea de gaze naturale în satele Izvoare, Lunca, Suduleni, Mânjina, Manga, Oncești și extindere rețea de distribuție în Voinești și Gemenea Brătulești.

Investiția are o valoare de 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) și reprezintă cel mai mare proiect promovat vreodată de Primăria Voinești – spune edilul Dănuț Gabriel Sandu.

A mai precizat acesta că tot astăzi au fost încărcate pe platforma Ministerului Dezvoltării documente necesare pentru evaluare și semnarea contractului de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Teren multi-sport în satul Mărcești (comuna Dobra), realizat prin PJDL

Publicat

pe

Primăria Dobra a inaugurat, astăzi – 30 mai 2023, un teren multi-sport în satul Mărcești. Este a doua investiție de acest tip, după cea din satul Dobra, ambele realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală inițiat de președintele Corneliu Ștefan. Edilul Daniel Nica le-a spus localnicilor prezenți la evenimentul inaugural că și-a propus să nu facă diferențe între cele două sate care alcătuiesc comuna, astfel că planul investițional este conceput ținând cont de acest principiu.

„Terenul multi-sport pe care îl inaugurăm astăzi în satul Mărcești oferă foarte multe oportunități pentru activități sportive și recreative în aer liber. Este un obiectiv care a fost foarte mult așteptat de elevii Școlii Iulian Rusu Mărcești, cât și de tineretul din sat. Au tot întrebat când va fi gata… De asta ne-am grăbit să îl inaugurăm astăzi, înainte de 1 iunie”, a declarat primarul Daniel Nica. De reținut că a fost promovat la Compania Națională de Investiții și un proiect care vizează construirea unei săli de sport, lângă terenul multi-sport inaugurat astăzi.

De asemenea, edilul le-a mai prezentat sătenilor din Mărcești și celelalte investiții pe care administrația publică locală le are în derulare, tot în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa. Este vorba despre construire șanțuri, trotuare și podețe de acces în ambele sate.

„În continuarea acestora, am depus un nou proiect pentru continuarea amenajării șanțurilor și accesoriilor în proprietăți pe alte străzi. Și vreau să vă mai spun că nu am uitat nici de strada Chinezu. Am depus și pentru aceasta un proiect, pentru extinderea rețelei de apă și a canalizării, la Consiliul Județean, și apoi o să asfaltăm și bucata aceea de drum”, a mai spus edilul comunei Dobra.

Prezent la Mărcești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a felicitat administrația publică a comunei Dobra pentru activitatea investițională și pentru că a ales să le facă un dar așa frumos copiilor din Mărcești, cu prilejul zilei de 1 iunie.

„Inaugurăm un nou obiectiv realizat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, program unic in România. Am inițiat acest program la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, pentru a ne asocia cu toate unitățile administrativ-teritoriale din județul nostru pentru a realiza investiții în comun. Îl felicit pe domnul primar. Cred că nu putea să facă un cadou mai frumos celor din satul Mărcești având în vedere că joi este Ziua Copilului.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 500.000 de lei, contribuția Consililului Județean Dâmbovița fiind de 220.000 de lei. Acesta este al treilea proiect pe care îl finanțăm în comuna Dobra. A mai fost construită o bază sportivă în satul Dobra, investiția ridicându-se la 365.000 de lei, cofinanțată de Consiliul Județean Dâmbovița cu suma 150.000 de lei. Cel mai mare proiect, de 3.500.000 de lei și la care se lucrează, are ca obiectiv amenajarea scurgerii apelor și acceselor la proprietăți. Consiliul Județean Dâmbovița a asigurat aici 1.600.000 de lei. Doar prin aceste trei proiecte, comunei Dobra i-au fost alocate aproximativ 2.000.000 de lei.

Încă o dată se dovedește faptul că Programul Județean de Dezvoltare Locală își atinge scopul de a diminua decalajele dintre mediul urban și cel rural, indiferent de proiectele care sunt finanțate prin acesta”, a declarat președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Au mai fost prezenți astăzi în mijlocul sătenilor din Mărcești: deputatul Ionuț Vulpescu – fiu al comunei, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan – fiu al satului, prefectul județului – Claudia Gilia, vicepreședinții CJ Dâmbovița Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului – Dan Nicolae Popa Stănescu, viceprimarul municipiului Târgoviște – Cătălin Rădulescu și primarul comunei Bilciurești – Adina Stoican.

Le-au mai vorbit participanților la evenimentul inaugural organizat astăzi la Mărcești primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan și directorul școlii din sat – Cristina Neagu. Ca fiu al satului, Daniel Cristian Stan a punctat diferențele dintre terenul pe care se practica sportul în trecut și cel de acum. De asemenea, a mai vorbit despre schimbările survenite în comună, în plan edilitar-gospodăresc. La rândul său, Cristina Neagu a spus că școala din Mărcești a înregistrat, în ultimii ani, un program semnificativ în ceea ce privește baza materială. În acest proces se înscrie și terenul multi-sport.

Cu ocazia inaugurării terenului multi-sport din satul Mărcești, construit în apropierea școlii, primarul Daniel Nica i-a premiat pe copiii din comună care au câștigat diferite concursuri la nivel județean și national.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats