Connect with us

ACTUALITATE

„Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, predate la Pucioasa de fostul premier al României Adrian Năstase

Publicat

pe

Nicio altă locație din județ nu se putea preta mai bine pentru desfășurarea unui eveniment socio-educativ cu valențe de introducere în ABC-ul politicii și al diplomației decât Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Pucioasa. Conferința s-a intitulat „Lecțiile lui Nicolae Titulescu”. Invitat special: profesorul Adrian Năstase, fost premier al României, fost ministru de Externe și fost lider al PSD.

La această manifestare, organizată de Primăria Pucioasa, Colegiul Național „Nicolae Titulescu” și Fundația Europeană cu același nume cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la nașterea marelui diplomat român, Adrian Năstase a fost secondat de senatorul Titus Corlățean – președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, și de deputații Carmen Holban, Radu Popa și Marian Țachianu. Alături de aceștia s-au mai aflat: prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, profesorul universitar Ion Dumitru – fost director general al RNP Romsilva, cadre didactice ale Colegiului din Pucioasa și, bineînțeles, primarul orașului – Constantin Ana.

 

Audiența, destul de încântată de prezența înalților oaspeți, a fost formată în cea mai mare parte de elevi ai Colegiului „Nicolae Titulescu”, dornici să afle lucruri inedite despre viața și activitatea politică a diplomatului de renume european. De precizat că Fundația Europeană „Nicolae Titulescu” a donat instituției de învățământ un important fond de carte.

Pentru a sufla certitudine și elemente de argumentare a demersului întreprins astăzi, în sala de festivități a Colegiului din Pucioasa, reprezentanții Fundației au organizat și o mini-expoziție cuprinzând obiecte care au aparținut ministrului Titulescu, decorații, documente personale și un set de volume care cuprindeau jurnalul diplomatului întins pe mai mulți ani. După cum a precizat Adrian Năstase, însemnări despre timpurile de atunci, cu împliniri și dezamăgiri, cu bucurii dar și cu multă tristețe.

Oficiile de gazdă, de amfitrion al acestei deosebite manifestări, au fost făcute de profesor Alina Diaconescu – directorul Colegiului Național „Nicolae Titulescu”. După ce i-a trecut în revistă pe invitați, conducătoarea instituției a făcut o scurtă evocare a personalității marelui diplomat.

A urmat la microfon profesorul de istorie Adrian Nicoară, care a vorbit cu har oratoric despre legătura care există între colegiul din Pucioasa și Nicolae Titulescu. Dascălul a făcut cunoscut faptul că școala din Pucioasa poartă acest nume ilustru din anul 1935, când Titulescu a acceptat propunerea ca instituția să poarte numele său ca identitate statornică în timp. Ba mai mult, Nicolae Titulescu, până la moartea sa, a susținut financiar colegiul dâmbovițean.

A mai vorbit celor prezenți și primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana care, a mărturisit cu emoție că este absolvent al acestui colegiu.

„Din 2016, de când am preluat conducerea orașului, eu și echipa mea am căutat răspunsurile la problemele orașului. Iar una dintre întrebările pe care le puneam cel mai des era încotro se duce educația în Pucioasa. Și, fiindcă avem un principiu, întâi să oferim apoi să cerem, ne-am apucat să investim. În școlile din oraș, în colegiu, în liceul tehnologic, în grădinițe. Toate instituțiile de învățământ din oraș sunt și vor deveni la finalizarea tuturor proiectelor, instituții de top. Cred că ați putut vedea astăzi, la Pucioasa, o școală la nivel european din toate punctele de vedere.

Am realizat că, pe lângă această infrastructură, avem nevoie de mai mult. Avem nevoie de cadre didactice competente, dar mai avem nevoie de ceva. Avem nevoie de repere. Și, poate ar trebui ca numele acesta pe care îl rostim zi de zi și atât de ușor, Nicolae Titulescu, să fie un reper pentru noi toți. Pentru cei care au învățat sau pentru cei care învață aici. Trebuie să ne raportăm la asemenea personalități, la oamenii mari ai României. Trebuie să luăm ca modele aceste personalități”, a spus Constantin Ana.

A amintit primarul și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care, din motive obiective, nu a putut participa la acest eveniment, dar prin edilul Pucioasei i-a salutat pe toți cei prezenți. A mai spus Constantin Ana că momentul consumat astăzi a fost unul istoric. Primarul a mulțumit Fundației și lui Adrian Năstase, că au făcut „să avem o bucată din Nicolae Titulescu în casa noastră”.

Următorul vorbitor a fost senatorul Titus Corlățean care, în stilul său oratoric distins, bine elaborat, concis, a făcut o scurtă biografie a activității sale pe tărâmul politicii și a amintit, de asemenea, despre momentele de început ale readucerii în memoria colectivă a personalității marelui diplomat Nicolae Titulescu.

S-a făcut mai întâi un gest de dreptate prin reînhumarea în țară, la inițiativa ministrului de Externe din anul 1992, Adrian Năstase, a rămășițelor pământești ale lui Nicolae Titulescu și depunerea lor, pentru odihna de veci, în Biserica Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului, aproape de mentorul său Tache Ionescu, care se află înmormântat în incinta Mănăstirii Sinaia. Titus Corlățean și-a adus aminte cu emoție de acele zile când, împreună cu alți colegi studenți, au vegheat lângă rămășițele pământești ale ilustrului diplomat. Senatorul PSD a vorbit numai la superlativ despre activitatea dusă de ministrul Titulescu pe tărâmul diplomației și al politicii externe a României.

„La începutul anilor ’30, Titulescu a avut două mandate succesive de președinte al Ligii Națiunilor, organizație ce astăzi poartă numele de ONU. A fost extrem de apreciat pentru ceea ce a însemnat el anterior și după aceea, ca ministru al Afacerilor Străine al României, și pentru contribuția pe care a avut-o în elaborarea regulilor care să asigure funcționarea societății internaționale.

În 1933, s-a întâmplat un lucru care a marcat societatea internațională. A existat o conferință mare, la Londra, acolo unde s-a încercat elaborarea și adoptarea primului tratat internațional care să definească și să condamne agresiunea în dreptul internațional. Cei care au prezentat această definiție în cadrul conferinței au fost Nicolae Titulescu și Maxim Litvinov, comisar sovietic pentru Relații Internaționale, adică, ministrul de externe al URSS.

Titulescu a fost cel care, împreună cu omologul de la Moscova, au propus, iar conferința de la Londra a acceptat, pentru prima oară în dreptul internațional, agresiunea a fost definită și au fost foarte clar precizate care sunt faptele pentru care cineva să fie condamnat ca fiind agresor în relațiile internaționale. 80 de ani mai târziu, la 3 martie 2014, la propunerea ministrului de Externe al României de la axtel moment, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au condamnat Rusia în calitate de agresor în baza aceleiași definiții din 1933 propusă de Nicole Titulescu”, a adăugat Titus Corlățean.

Parlamentarul social-democrat a mai adresat câteva îndemnuri către liceenii de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, să studieze asiduu și să citească cărțile donate de Fundația Europeană „Nicolae Titulescu”.

Fostul premier al României, Adrian Năstase, și-a început discursul vorbind despre lucrurile care nu sunt întâmplătoare, despre jocul providențial al sorții. Nicolae Titulescu s-a născut pe 4 martie 1882 și a murit tot într-o lună de martie, în 17 martie 1941. Adrian Năstase a povestit celor de față câteva amănunte interesante, cu valoare istorică, despre cum s-a ajuns ca liceul din Pucioasa să poarte numele ministrului Titulescu.

„Titulescu era încă ministru de Externe și atunci notabilitățile din urbe au mers acasă la Titulescu și i-au cerut acordul pentru ca școala din Pucioasa să îi poarte numele. Titulescu era în viață, Titulescu și-a dat acordul, a ajutat școala încă o vreme. După 1936, la ieșirea lui din Guvern, lucrurile s-au schimbat fundamental. Titulescu a fost exclus din Guvern tocmai pentru ca Europa începuse să fie marcată de curentele revizioniste”, a povestit Adrian Năstase.

Fostul ministru de Externe și președinte al Camerei Deputaților, așa cum obișnuiește, a venit pregătit și pentru acest eveniment. Câteva cărți încărcate cu semne la paginile pe care voia musai să le evoce celor de față, să le introducă în „Lecțiile lui Nicolae Titulescu”. Adrian Năstase nu a citit cine știe ce pasaje plictisitoare, ci a ales doar fraze cu valoare de aforism, frânturi de cugetări și reflexii.

A făcut președintele Fundației Europene Nicolae Titulescu o scurtă sinteză a unor lucrări despre opera politică și viața marele diplomat. Date ale apariției, cum sunt structurate și ce conțin. A mai mărturisit Adrian Năstase celor de față că politica din perioada interbelică nu se deosebea prea mult de ceea ce se întâmplă pe aceiași scenă în ziua de astăzi.

„Erau aceleași gene, aceleași abordări, aceleași dispute politice de genul celor pe care le urmărim și astăzi”.

A mai citit fragmente de carte și a comentat pe scurt anumite întâmplări, etape din cariera lui Nicolae Titulescu. Despre modul în care aborda acesta problematica complicată a vremurilor de atunci.

A urmat o sesiune de întrebări, la care au răspuns cu plăcere și destul de lămuritor Adrian Năstase și senatorul Titus Corlățean.

Fostul premier al României a primit din partea Colegiului Național Nicolae Titulescu o plachetă de recunoștință pentru sprijinul și serviciile aduse acestei instituții de învățământ liceal.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început „Zilele Municipiului Giurgiu”. Concerte seară de seară până pe 23 aprilie

Publicat

pe

Astăzi – 19 aprilie 2024, au debutat „Zilele Municipiul Giurgiu” – cinci la număr, adică până la Sf. Gheorghe – patronul spiritual al orașului. Activitățile pregătite de autoritățile includ evenimente cultural-artistice și de recreere, precum și concerte în aer liber, susținute de artiști consacrați începând cu ora 19:30. Locul de desfășurare: Parcul Tineretului, adiacent Steaua Dunării.

  • În această seară, vor urca pe scenă soliștii de muzică populară Constantin Bahrin, Elena Mândrescu și Ștefan Enășel.
  • Sâmbătă – 20 aprilie 2024, va fi un concert susținut de Adriana Gavrilă, Emilian și Bibi.
  • Duminică – 21 aprilie 2024, urmează Cristina Ene, Cabron și Lora.
  • Luni – 22 aprilie 2024: Dan Cernăvodeanu, Iuliana Zlatov, Shondy și Jean de la Craiova.
  • Marți – 23 aprilie 2024, concertul va fi susținut de Daniel Sima, Selena Mărgean, Iulian Urlea, Mihaela Băbaru, Ioana Lărgeanu, Reta Baltag, Georgeta Vasile Măsură, Mariana Simion, Adelina Găujdeanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.

Pentru desfășurarea acestor evenimente în condiții de siguranță, jandarmii le recomandă participanților să respecte indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, să evite consumul de alcool, iar în situații care presupun intervenția forțelor de ordine să solicite sprijin în mod direct sau prin 112.

De asemenea, este strict interzisă folosirea aeronavelor fără pilot la bord (drone) deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni organizate în aer liber la o înălțime mai mică de 300 de metri față de orice obstacol fix situat pe o rază de 600 de metri de la aeronavă, sancțiunea fiind cuprinsă între 25.000 și 50.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Casele de marcat devin obligatorii și la automatele comerciale

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale – informează ANAF.

Toți cei care nu se conformează, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2024. De asemenea, se va dispune confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite