Connect with us

ACTUALITATE

Legende muscelene. Lereştenii au onorat semicentenarul nunţii americanilor Harry Morgan şi Catherine Devlin

Publicat

pe

Anul acesta, în programul de activități prilejuite de „Zilele comunei Lerești”, din județul Argeș (4-5 iunie), a fost inclus și un moment emoționant: sărbătorirea semicentenarului „nunții de pomină din 1973” despre care s-a scris la vremea respectivă în celebra publicație New York Times. Mirii, Harry Morgan și Catherine Devlin, erau co-fondatorii Fundației „Ambasadorii Prieteniei”, prin intermediul căreia au fost inițiate schimburi culturale româno-americane fără precedent, în plin Război Rece. În anii ’70, comuna Lereşti a găzduit, la particulari, peste 2.000 de elevi şi studenţi americani, însoţiţi de profesorii lor.

La momentul aniversar organizat la Căminul Cultural “Sermiza Bilcescu Alimănişteanu” din Lerești, au participat trei dintre cei patru fii ai ziaristului american Harry Morgan (Howard, Cristopher şi Benny), care au primit fiecare câte o plachetă de excelenţă cu următorul text:

„Se acordă titlul de Cetăţeni de Onoare Post-Mortem, conform Hotărârii Consiliului Local Lereşti nr. 38/25.05.2023, domnului Harry W. Morgan şi doamnei Catherine F. Devlin Jr., cetăţeni americani, în semn de profundă apreciere pentru tot ceea ce au întreprins pe plaiurile lereştene, acum 50 de ani, şi pentru implicarea generoasă în promovarea internaţională a localităţii. Data: 05.06.2023. Primarul comunei Lereşti, Marian Toader”.

Lereştenii şi oaspeţii lor au retrăit cu emoţie, vizionând imaginile alb-negru şi color ale cele două filme documentare realizate în iulie 1973 de studioul cinematografic Sahia Film (unul dintre acestea la comanda Oficiului Naţional de Turism „Carpaţi” din Bucureşti), desfăşurătorul unei nunţi „simple”, care a durat două zile, conform titlului articolului publicat atunci de ziarul american.

Dintre martorii la căsătoria civilă şi la slujba religioasă din 7 iulie 1973 s-a remarcat prezenţa unuia dintre cei patru naşi de atunci, inginerul Virgil „Puiu” Suseanu, devenit între timp cetăţean american, fiul preotului paroh Stelian Suseanu, cel care, într-un sobor de preoţi, a oficiat serviciul religios şi a fost distins cu acel prilej cu titlul de „Şerif onorific al statului Texas”. Virgil Suseanu a achiziţionat şi a pus la dispoziţia Primăriei Lereşti filmul documentar în culori realizat de studioul Sahia Film, tot el fiind cel care i-a contactat personal pe toţi descendenţii în viaţă din SUA şi România ai ziaristului Harry W. Morgan, stabilit la Timişoara în anul 1994 şi decedat acolo în anul 2007, după ce a contribuit decisiv la formarea mai multor generaţii de jurnalişti români, la îndemnul Ambasadorului Aurel Dragoş Munteanu.

A urmat vernisajul expoziţiei foto-documentare jubiliare, al cărei curator a fost ziaristul Radu Petrescu-Muscel, cel care, în 2021, cu prilejul vernisării unei expoziţii similare la Câmpulung Muscel, a propus Primăriei şi Consiliului Local Lereşti să-i onoreze aşa cum se cuvine pe Harry Morgan şi Catherine Devlin, propunere pe care a reluat-o an de an, „hărţuindu-ne constant”, după cum a precizat, binevoitor, primarul Marian Toader în alocuțiunea sa.

 

Publicistul Radu Petrescu-Muscel a prezentat pe larg biografia celor doi cetăţeni americani şi circumstanţele favorizante care au permis, printre altele, inclusiv primirea festivă a lor de către preşedintele Nicolae Ceauşescu şi acordarea unor importante distincţii, printre care şi “Meritul Cultural”.

La rândul său, edilul Marian Toader i-a mulţumit curatorului expoziţiei şi, în numele autorităţilor locale şi al comunităţii lereştene, i-a înmânat o plachetă de excelenţă cu următorul text:

„Se acordă domnului Radu Petrescu-Muscel, ziarist, publicist şi promotor cultural, în semn de respect ş ialeasă preţuire pentru întreaga activitate dedicat[ documentării, coordonării şi organizării unor simpozioane cultural-ştiinţifice locale, judeţene, naţionale şi internaţionale. Data 05.06.2023. Primarul comunei Lereşti, Marian Toader”.

Mulţumind pentru această onoare, Radu Petrescu-Muscel a propus, printre altele, ca una din străzile localităţii să preia numele jurnalistului Harry W. Morgan, parcul să primească titlul de „Parc al Prieteniei Româno-Americane”, să se iniţieze o colaborare cu autorităţile Municipiului Timişoara, unde există deja o stradă eponimă, şi să se solicite sprijinul American Council, al Ambasadei şi al Ataşatului Cultural al SUA pentru înfiinţarea, în cadrul căminului cultural sau al şcolii, unui aşa-numit American Corner, cum există atât la Timişoara cât şi în alte localităţi din ţară.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Președintele Camerei de Comerț Dâmboviţa a fost prezent la nZEB Expo

Publicat

pe

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan a fost prezent alături de reprezentanții societății Constant Energy SRL, membră a CCIA Dâmboviţa, companie care participă, în aceste zile, la cel mai important eveniment dedicat construcțiilor cu consum de energie aproape zero: nZEB Expo, organizat la Romexpo București.

„Susținem inovația, sustenabilitatea și inițiativa membrilor noștri”, a spus Valentin Calcan și îi îndeamnă pe românii care sunt interesați de confortul locuinței, eficiență energetică și un climat interior sănătos să descopere soluțiile Constant Energy SRL, precum sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate, dedicate mediului rezidențial.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Comunicat CNAS: Tratamente ţintite pentru bolnavii oncologici. Extinderea subprogramului naţional de testare genetică

Publicat

pe

De

CNAS a publicat, în secţiunea “Transparenţă decizională”, pe site-ul instituției, www.cnas.ro, o versiune actualizată a proiectului de Ordin pentru modificarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul Președintelui CNAS nr. 180/2022.

Prin modificările propuse în colaborare cu comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, subprogramul național de testare genetică, parte a programului național de oncologie derulat de către CNAS, va fi extins pentru a include testări specifice unor noi tipuri de tumori maligne:
• carcinom esofagian;
• carcinom gastric sau de joncţiune gastro-esofagiană;
• carcinom urotelial;
• carcinom de col uterin (cervical).

Această inițiativă urmărește sprijinirea pacienților diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, precum și a profesioniştilor din domeniu, prin facilitarea accesului la testări genetice esențiale în stabilirea tratamentului personalizat.

Printre testele menționate se numără: testarea PD-L1 şi HER2 în carcinomul de esofag şi în carcinom gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, testarea PD-L1 în carcinomul urotelial şi în carcinomul de col uterin.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate își reafirmă angajamentul de a susține accesul echitabil la inovații terapeutice care pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de vindecare a pacienților și a calității vieții acestora. Astfel, de noile teste genetice vor putea beneficia circa 7.300 de pacienți anual. Totodată, asemenea măsuri se înscriu în eforturile curente ale CNAS de eficientizare a cheltuielilor din sănătate, respectiv de utilizare a banilor în mod transparent și cu impact maxim asupra sănătății pacienților” – declară conf. univ. dr. Horațiu-Remus Moldovan, președintele CNAS.

Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite