AGRICULTURĂ
Deputatul Marian Țachianu susține comasarea avizelor pentru fondurile europene în agricultură

Timpul este deosebit de prețios pentru lucrătorii pământului, astfel că obținerea avizelor pentru proiectele agricole cu fonduri europene într-un singur loc, fără drumuri de la o instituție la alta, reprezintă o măsură utilă fermierilor – spune deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu, care susține inițiativa ministrului Agriculturii – Florin Barbu.
„Comasarea tuturor acestor entități birocratice ar fi nemaipomenită. Să meargă agricultorul doritor de fonduri europene doar la Direcția Agricolă, unde să poată rezolva rapid totul. Măsura, dacă se va aplica, este una benefică agricultorului român, care pierde foarte mult timp încurcat în birocrație și o serie de alte cerințe cărora cu greu le face față. Ca parlamentar sprijin total acest demers”, a declarat deputatul Marian Țachianu.
În prezent, obținerea documentelor necesare implementării unui proiect cu fonduri europene presupune timp și drumuri multe. Fără a mai pune la socoteală perioada de așteptare până la eliberarea fiecărui aviz în parte! În acest context, ministrul Agriculturii – Florin Barbu a anunțat că urmarește, prin reorganizarea ministerului pe care-l conduce, și simplificare a acestei proceduri.
„Îmi doresc foarte mult ca fermierii români, când depun proiecte pe parte de agricultură sau avizele care trebuie luate de la Ministerul Agriculturii, să fie un singur aviz. Voi comasa aproape 10 instituţii din cadrul Ministerului Agriculturii”, a explicat ministrul Florin Barbu.
ACTUALITATE
Rabla pentru tractoare. Ghidul de finanțare a fost publicat în Monitorul Oficial

Primăria Poiana, din județul Dâmbovița, îi informează pe agricultorii din comună care doresc să acceseze Programul „Rabla pentru tractoare” că Ghidul de finanțare a fost publicat în Monitorul Oficial, astăzi – 23 aprilie 2025. Prin urmare, în curând, vor începe înscrierile în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu. Data deschiderii sesiunii de finanțare urmează să fie anunțată de președintele AFM.
Atenție! Înscrierile se efectuează direct, nu prin intermediul dealerilor! Așadar, pregătiți-vă din timp documentația, asigurați-vă că aveți o conexiune bună la internet și asezați-vă în fața calculatorului când va fi deschisă sesiunea de finanțare – este mesajul transmis de primarul Marian Șerban către locuitorii comunei Poiana.
Sunt eligibile pentru a beneficia de ajutor de stat în cadrul programului persoanele fizice care:
✅ își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare
✅ dețin atestat de producător
✅ vor preda spre casare un tractor, o mașină agricolă autopropulsată sau un alt autovehicul uzat.
Potrivit Ghidului de finanțare, valoarea de achiziție a tractorului sau mașinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, TVA inclus. Ajutorul de stat prin Programul „Rabla pentru Tractoare” va însemna 65% din valoarea de achiziție, respectiv 80% în cazul tinerilor fermieri.
Documente necesare la înscriere:
a) cererea de finanţare;
b) actul de identitate al solicitantului, valabil la momentul înscrierii în aplicaţie;
c) certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie;
d) certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie;
e) atestatul de producător, emis pe numele solicitantului, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie.
Certificatele emise în format electronic vor fi încărcate în aplicaţie în acelaşi format în care au fost eliberate de autorităţile/instituţiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scanare/imagine după documentul emis în format electronic.
ACTUALITATE
Stațiunea de cercetare de la Voinești, coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței

Coloana vertebrală a dezvoltării socio-economice, a prosperității și civilizației de tip european în localitățile de pe Valea Dâmboviței a fost și este Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești. De aici, a pornit totul, prin 1950. De atunci încoace, oamenii, pământul și tradiția s-au aflat într-o continuă resetare la nou, la calitate, la siguranța de a merge mai departe. Soiurile de pomi fructiferi obținute aici în decursul zecilor de ani, prin efortul bine conjugat al cercetătorilor care și-au desfășurat activitatea în Stațiunea de la Voinești, au reprezentat baza de aur a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței, dar și în întreaga zonă de sud a țării. Așa după cum ne-a precizat directorul, dr. ing. Daniel Comănescu, în existența stațiunii de la Voinești au existat și perioade dificile, dar au fost depășite. Portaltoiului profesionalismului și dăruirii a rămas și încă va mai dăinui.
Din 2020 încoace, ne-a spus șeful acestei unități de cercetare, lucrurile s-au întors la matcă. Stațiunea și-a regăsit menirea și sprijină construirea viitorului pomiculturii românești. Cercetătorii sunt retribuiți la adevărata lor valoare, nu mai există deasupra capului acea sabie care stătea să cadă dacă cercetarea nu era în ton cu producția pomicolă ce trebuia valorificată. Acum, ne-a spus Daniel Comănescu, există echilibru, cercetarea a intrat în rostul său firesc. Finanțarea nu mai reprezintă o problemă nici pentru componenta salarizare, nici pentru activitatea de cercetare. Stațiunea Pomicolă Voinești administrează o suprafață de 91,95 hectare de teren acoperit de plantații de pomi fructiferi, loturi experimentale sau suprafețe cu soiuri aflate pe producție. Plantații în care se testează diferite forme de coroane. Ce este foarte important! Cele aproape 92 de hectare sunt în proprietatea stațiunii, nu mai pot fi atinse de alte interese obscure. Unitatea de cercetare este deservită de 23 de angajați, certătători și personalul auxiliar. Ne-a mărturisit directorul Daniel Comănescu că ar mai fi nevoie de oameni pentru diferite activități de sezon în ferma pomicolă, dar nu ai de unde să îi mai ei. Nu poți nici să aduci în stațiune mână de lucru necalificată, fiindcă în livezi se desfășoară activități specifice la care ai nevoie de personal calificat, de angajați care să știe să efectueze tăieri și alte lucrări de întreținere meticuloase.
O problemă o reprezintă și ordonanța Guvernului care prevede retragerea pensionarilor din câmpul muncii. La Stațiunea de la Voinești se lucrează cu certătători ieșiți deja la pensie. Plecarea lor din activitate ar însemna un dezastru pentru stațiunea pomicolă, fiindcă nu există rezervă de cadre pentru sectorul de cercetare. Specialiștii tineri preferă să meargă la unități pomicole private, unde sunt mult mai bine retribuiți.
„Suntem convinși că lucrurile se vor rezolva și la acest capitol. Cercetarea nu va dispărea. Se vor găsi soluții. Stațiunea Pomicolă de la Voinești este esențială în acest proces continuu de dezvoltare economică a localităților de pe Valea Dâmboviței, a păstrării unei tradiții care ne caracterizează și pe care o transmitem din tată-n fiu”, ne-a precizat inginerul Daniel Comănescu.
Activitatea de cercetare de la Stațiunea Pomicolă Voinești este canalizată pe speciile măr și păr. Certătătorii caută să obțină soiuri productive, cu rezistență la boli și dăunători, la condițiile de mediu care vedem că se află într-o continuă schimbare.
„Am creat aici o mulțime de soiuri de măr și păr. Suntem promotorii în România a soiurilor rezistente genetic, rezistente la boli. Avem în derulare un plan pentru mai mulți ani. În fiecare an, avem la omologat noi soiuri de pomi fructiferi.
La Voinești există colecția națională de soiuri la măr, 700 la număr, colecție pe care am încercat să o dezvoltăm. Cred că am mai adăugat vreo 60- 70 de soiuri la aceast tezaur. Am adus soiuri și din afară.
Acum, avem patru soiuri noi la omologare pentru anul viitor, două la măr și două la păr. Discutăm încă pe denumirea lor. Deocamdată, sunt codificate. Activitatea de cercetare, în general, se desfășoară codificat. De asemenea, producem anual undeva la 30-40 de mii de puieți de pomi fructiferi în pepeniera noastră. Îi valorificăm pe toți. Nu facem față tuturor solicitărilor primite. Suntem printre puținele stațiuni din țară care producem material certificat cu eticheta albastră, pașaport fitosanitar sigur”, ne-a informat directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Voinești.
Așa cum am spus, Stațiunea de la Voinești este coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței. Fermierii țin legătura cu specialiștii instituției, solicită sprijin, sfaturi, asistență de specialitate atunci când este cazul, participă la dezbaterile, schimburile de idei și diferitele simpozioane cu tematică de specialitate.
„Pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se interesează de noile soiuri, de lucrări specifice, tratamente, solicită informații. Nu se mai poate face pomicultura la voia întâmplării. Trebuie folosite soiurile care se pretează, în funcție de sol, de climă, de alte considerente specifice”, ne-a spus Daniel Comănescu.
Fondurile europene au reprezentat o bulă de aer deosebit de importantă pentru pomicultura de pe Valea Dâmboviței. În lipsa unui sprijin concret, masiv și bine canalizat, exista riscul ca fermierii să clacheze, să nu mai poată ține ritmul cu noul, cu evoluția productivității și cu oscilațiile piețelor comercializării fructelor. Prin diferite proiecte europene, pomiculturii dâmbovițeni au reușit să înființeze plantații noi, să își procure echipamente moderne pentru udat și aplicarea tratamentelor fitosanitare, utilaje de lucrat solul, s-au edificat depozite cu atmosferă controlată, unii au achiziționat instalații pentru producerea sucului de mere. Totul este valorificat acum în condiții deosebite și în același ritm cu cerințele de pe piață.
În această perioadă de primăvară, când natura se retrezește la viață iar prin grădini și livezi începe forfota Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești, prin pepiniera unității, pune la dispoziția celor care vor să-și înființeze livezi sau să planteze diferite specii de pomi fructiferi în gospodării puieți de meri, peri și pruni certificați din punct de vedere fitosanitar. Pentru relații și programări le stă la dispoziție inginerul Gabriel Iancu – șeful bazei experimentale a Stațiunii de Cercetări Pomicole. Telefon: 0721.442.760.
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Dâmboviţaacum o zi
Târgoviște: Accident rutier în zona magazinului Kaufland din centru. Un motociclist a ajuns la spital
-
SOCIALacum 4 zile
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
Argeșacum o săptămână
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
POLITICacum 5 zile
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Dr. Horațiu Remus Moldovan este noul șef al Casei Naționale de Sănătate
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Ion Cursureanu, primar Hulubești: Fără infrastructură nu avem cum să vorbim de confort și dezvoltare
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Zeci de blocuri din Târgoviște rămân fără apă potabilă. Se execută lucrări de modernizare