ACTUALITATE
Automecanica Moreni, 55 de ani de existență în domeniul industriei de apărare

Astăzi – 27 octombrie 2023, la Automecanica Moreni, uzină de prestigiu a industriei militare din România, a fost sărbătoare. S-au celebrat, într-un cadru extins, 55 de ani de activitate neîntreruptă. Un complex industrial de excepție unde, de-a lungul timpului, au lucrat pentru Ministerul Apărării cei mai buni meseriași în domeniul mașinilor și utilajelor de precizie. Conducerea Automecanica a ales ca evenimentul să se consume într-o hală, până nu de mult nefuncțională, acum reabilitată, pusă în valoare și care, în curând, va intra în circuitul productiv.
La manifestările prilejuite de împlinirea a 55 de ani de funcționare își anunțaseră prezența premierul Marcel Ciolacu, miniștrii de la Apărăre și Economie, președintele Senatului – Nicolae Ciucă, ambasadorul statului Israel, Excelența Sa Reuven Azar, dar nu au mai ajuns, fiindcă au fost prinși în alte activități importante, urgente, urmare a vremurilor tensionate în care trăim. Au venit la Moreni pentru a le transmite mesajele consilierii acestora.
Alături de directorul general al Automecanica Moreni – Corneliu Vișoianu, s-au aflat astăzi președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședintele CJD Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, senatorul Titus Corlățean, primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu, directorul Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița – Valentin Calcan, reprezentanți ai Industriei de Apărare, parteneri externi, ofițeri superiori ai Armatei Române.
Amfitrionul acestui eveniment a fost directorul general al Automecanica Moreni – Corneliu Vișoianu, care, înainte de a-i prezenta pe participanții și de a-i invita la cuvânt , a făcut o scurtă evocare a uzinei militare, reper al Industriei de Apărare din România.
Odată cu această celebrare, a fost derulată și ce-a dea doua ediție a Conferinței „Reinforcing Deterrence by United Armoured Mobility”. Scopul acestor dezbateri, a spus Corneliu Vișoianu, este acela de a se discuta despre procesele de producție, de mentenanță și cercetare-dezvoltare, ca elemente integratoare a strategiilor și planurilor de înzestrare și acțiune a forțelor armate. Conferința s-a ținut sub înaltul patronaj al primului ministru Marcel Ciolacu. Mesajul premierului a fost transmis celor de față de consilierul de stat, Andrei Ioan Ungar. A urmat consilierul Iulian Chifu, care a vorbit în numele președintelui Senatului României – Nicolae Ciucă.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a spus că astăzi, la Moreni, s-a sărbătorit o filă din Industria de Apărare, o filă din istoria județului Dâmbovița, o filă din istoria României. În acești 55 de ani de activitate, a precizat Corneliu Ștefan, Automecanica Moreni a demonstrat că poate fi unul dintre pilonii de bază ai Industriei de Apărare din România. A mai adăugat președintele CJ Dâmbovița că trebuie, în ton cu vremurile, să se producă o reinventarea a Uzinei, a celorlalte fabrici de profil din județ și din țară. Corneliu Ștefan a mai precizat că administrația publică județeană a fost în permanență alături de Uzina Automecanica Moreni, pentru îmbunătățirea capacităților de producție, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județ, indispensabilă dezvoltării economice, a unităților industriale de tipul celor de la Moreni.
Investiția în cercetare este una dintre cele mai importante verigi pentru Industria de Apărare și, a arătat Corneliu Ștefan, că cel mai mare sector de dezvoltare-cercetare din Dâmbovița este Universitatea Valahia din Târgoviște, care ar trebui atrasă într-un parteneriat cu Industria de Apărare. Corneliu Ștefan a mulțumit reprezentaților partenerilor strategici aflați la evenimentul de la Moreni. Consideră președintele Consiliului Județean Dâmbovița că Industria de Apărare are nevoie de parteneri puternici, iar Automecanica Moreni are nevoie de sprijin pentru dezvoltarea capacităților de producție. Consiliul Județean, a spus Corneliu Ștefan, va fi mereu aproape de această unitate economică, etalon al industriei dâmbovițene.
Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, a făcut o scurtă istorie a motivației care a dus la dezvoltarea capacității de producție militară din România anului 1968, atunci când URSS invadase Cehoslovacia. Exista la acel moment un risc extrem de securitate.
A vorbit senatorul Titus Corlățean și despre momentele cumplite prin care trece omenirea, odată cu accentuarea tensiunilor în Orientul Mijlociu, cu războiul din Ucraina, cu realimentarea terorismului internațional. Toate acestea, a spus Corlățean, ne conduc la situația de a fi absolut necesar să punem la punct, să dezzvoltăm capacitățile naționale de apărare.
Inginerul șef Mircea Constantin a făcut o prezentare cronologică a Uzinei Automecanica Moreni, a trecerii prin timp a acestei unități economice, a tehnicii militare produse aici, în special a transportoarelor blindate renumite pe teatrele de operații. A vorbit Mircea Constantin despre noile prototipuri pe care Automecanica Moreni dorește să le pună pe linia de fabricație, dar pentru materializarea acestui proiect este nevoie de parteneri care să susțină producția. La Automecanica Moreni, a mai precizat Mircea Constantin, în ultimii 3 ani, cu ajutorul Guvernului României, s-au investit circa 8 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente și mașini cu comandă numerică. Acest program de investiții va continua și în 2024, cu 6 milioane de euro.
S-a mai discutat despre producție, despre dialogurile purtate de conducerea Automecanica Moreni cu reprezentanții unor companii străine din Statele Unite, Franța, Turcia, India, Germania, Bangladesh, Ucraina, Polonia, Coreea de Sud și Israel, în vederea încheierii unor parteneriate.
A vorbit și liderul de sindicat de la Automecanica Moreni – Constantin Bucuroiu. De data aceasta, sindicalistul, altă dată în vervă și în luptă pe viață și pe moarte pentru drepturile angajaților, pentru salvarea industriei de apărare de la colaps, a mulțumit reprezentaților Guvernului, partenerilor strategici, conducerii Consiliului Județean Dâmbovița pentru faptul că, în toți acești ani, au fost aproape de Automecanica Moreni și s-au implicat pentru menținerea pe linia de plutire a acestei unități economice strategice.
La finalul conferinței, invitații au făcut o incursiune prin Uzina Automecanica Moreni.
De precizat că la eveniment au fost prezenți și elevii clasei de învățământ dual susținută de Parcul Industrial Moreni și Uzina Automecanica. Ei sunt viitorii meseriași, cei care vor duce mai departe ștafeta unor profesiuni indispensabile în procesul de dezvoltare economică a județului Dâmbovița, a României.
ACTUALITATE
Info util: Asigurarea la sistemul public de sănătate pentru persoanele fără venituri fiscalizate

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212) – ne informează Casa Județeană de Sănătate Dâmbovița.
„Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației”, precizează sursa citată.
În 2025, salariul minim brut este 4.050 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate trebuie să achite 2.430 de lei, valoare rezultată din aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul care este 24.300 de lei (6 x 4.050 lei).
Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea. Asta înseamnă că plata asigurării opționale la sănătate în 2025 va putea fi făcută până în 25 mai 2026.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:
– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;
– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
ACTUALITATE
Acuzat fără vină de anchetatori superficiali! Primarul de la Dobra a fost salvat de o înregistrare video

Ultima postare de pe pagina de Facebook a primarului comunei Dobra, Daniel Nica, este una bulversantă, incredibilă și demonstrează că putem fi oricând victima unui sistem care lucrează ori superficial, neprofesionist, grăbit, ori vrea musai să te înfunde. Această ultimă variantă nu o îmbrățișăm, credeam că încă trăim într-un stat democratic și că nu suntem eliminați din prim-plan la o simplă comandă venită cine știe de unde. Dar, superficialitatea celor aflați la butoane trebuie pedepsită. Nu te poți juca cu viața unui om doar așa, că te numești apărător al legii și ești purtător de uniformă!
Edilul de la Dobra a fost pus sub cercetare, cu permisul de conducere ridicat, la care s-a adăugat și stresul psihic creat de o situație falsă, precum și alterarea imaginii sale de cetățean onest, chiar dacă numai pentru o perioadă scurtă de timp.
Daniel Nica s-a întâmplat să fie participant la trafic în ziua de 16 aprilie, pe DJ 711, pe teritoriul satului Racovița, comuna Bucșani, atunci când, pe acest tronson de drum, s-a consumat un grav accident de circulație. Un autoturism s-a răsturnat. O persoană încarcerată, elicopter SMURD la fața locului. Au stabilit polițiștii la acel moment, așa, la foc automat, că Daniel Nica a fost implicat în evenimentul rutier. Cuvântul lui, încercările de a arăta că nu a avut nicio legătură cu accidentul nu prea au contat în fața oamenilor legii, drept pentru care, stresat la maximum, dar hotărât, a trebuit, contracronometru, să caute singur dovezi ale nevinovăției sale. A avut noroc sau cum zic cei care au postat comentarii la textul său de pe Facebook, l-a ajutat Dumnezeu să își dovedească nevinovăția. A găsit o înregistrare video realizată de o cameră îndreptată chiar spre tronsonul de drum unde s-a produs evenimentul rutier. Au urmat scuzele din partea anchetatorilor superficiali, probabil grăbiți să rezolve un caz, lui Daniel Nica i s-a restituit permisul de conducere, dar rănile au rămas. Și, mai mult decât atât, cazul ne scade ușor încrederea în instituțiile statului, care ar trebui să fie etaloane ale corectitudinii și respectului față de cetățean.
De la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița am aflat că ancheta în acest caz în care s-a produs o eroare de cercetare, fiind acuzat un om nevinovat, este instrumentată de polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Dâmbovița, sub coordonarea de un procuror.
Citește și: Accident cu o victimă încarcerată în Racovița, județul Dâmbovița
Redăm mai jos textul postat de primarul comunei Dobra, Daniel Nica, în care prezintă coșmarul prin care a trecut din cauza superficialității manifestate de niște oameni ai legii.
„Dragilor, vreau să vă povestesc un episod neplăcut pe care l-am trăit zilele trecute și o fac doar pentru ca voi să vedeți cât de ușor poți fi acuzat și etichetat în mod negativ și pentru ca nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu.
În după-amiaza zilei de miercuri, mă îndreptam spre Târgoviște la volanul mașinii mele Volvo V 70 de culoare gri. Între Racovița și Comișani, am fost martorul unui accident teribil care s-a petrecut în fața mea. Am încetinit și, pentru că am văzut că alți șoferi au coborât din mașini și au sunat la 112 și pentru că mă grăbeam, mi-am continuat drumul, trecând ușor pe lângă o mașină închisă la culoare, un Mercedes Sprinter, reducând aproape până la oprire lângă mașină, dubița de culoare albă implicată, iar după câteva minute de staționat în spatele tirului, am continuat deplasarea.
La câteva zeci de minute, mă trezesc cu un telefon de la poliție că am fost implicat într-un accident. M-am reîntors imediat la fața locului și le-am explicat că eu nu am nicio legătură cu accidentul, că în fața mea erau încă două mașini până la cea care a fost implicată. Totodată, le-am spus polițiștilor și care este mașina care rula și a fost implicată în accident. Nu m-a crezut nimeni! Aproape de miezul nopții, am aflat că sunt acuzat de producerea unui accident la care eu n-am participat și am rămas fără permis.
Nu vreau să vă puneți în pielea mea, să știi că nu ai nicio vină și să nu fii crezut, să fii acuzat că minți etc. Au urmat apoi zile de chin pentru mine, în care nu am făcut altceva decât să caut probe cu care să dovedesc că nu am nici o treabă cu acel accident.
Dumnezeu m-a ajutat și am găsit imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă, imagini pe care polițiștii nu le ridicase, care dovedesc clar că mașina pe care o conduceam rula cu mult în spatele locului în care s-a produs accidentul, iar în fața mea erau și alte mașini. Le-am prezentat polițiștilor și, în sfârșit, am fost crezut. Astăzi (Nota redacției: 23 aprilie 2025) mi-am recăpătat permisul.
Am decis să postez acest mesaj pentru că în locul meu putea fi oricare dintre dumneavoastră. Am decis să-mi montez și o cameră de bord pe mașină, pentru că te poate salva din astfel de situații neplăcute. Am primit scuze din partea anchetatorilor, dar la ce să-mi folosească?
Dacă eu nu găseam aceste dovezi, rămâneam un șofer „fugar” acuzat pe nedrept. Totuși, le mulțumesc celor care au crezut câtuși de puțin în mine și au făcut cercetări în continuare, audiind cât mai mulți martori, printre care și proprietarul mașinii implicate în accident. Dumnezeu scoate totdeauna adevărul la suprafață! Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Dobra – Daniel Nica.
Vom reveni.
-
Argeșacum 3 zile
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Găești: 50 de persoane evacuate după un accident rutier pe DN72
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște
-
Argeșacum 5 zile
Incendiul de pădure de la Cetățeni s-a extins. 150 de oameni sunt mobilizați la fața locului
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Un bărbat de 35 de ani a decedat într-un accident în Pitaru, comuna Potlogi
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Tânără de 19 ani din Voinești arestată preventiv pentru agresarea fostei neveste a iubitului său
-
Argeșacum 6 zile
Arde pădurea la Cetățeni, județul Argeș! S-a intervenit inclusiv cu elicopterul