Connect with us

ACTUALITATE

Dâmbovița: Centrele de testare pentru trichineloză se deschid în 4 decembrie 2023. Detalii aici!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Costul unui examen trichineloscopic este între 24 de lei la Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) Trgoviste, Pucioasa, Moreni, Titu și intre 20 – 50 lei la Circumsriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta (CSVSA) din celelalte localitati. De asemenea la nivelul acestor CSVSAO si CSVA vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, pentru efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.

Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate / înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmboviţa precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 04.12.2022 – 24.12.2023 şi 27.12.2023 – 07.01.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate va fi de luni pană vineri intre orele 08:30-18:00 și 08:30-16:00 în zilele de sâmbătă si duminică, acesta va fi si afişat pe site-ul DSVSA Dâmboviţa și la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Tabel nominal cu CSVSAO în care se va efectua examenul trichineloscopic în perioada 04.12.2023 – 24.12.2023:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 1.000 de dâmbovițeni au protestat pentru democrație! „Ce vrem noi e și pentru voi!”

Publicat

pe

De

„Iohannis trădătorul, Marcel combinatorul”. „Nu vrem hoție, vrem democrație”! Asta au scandat cei aproximativ 1.000 de oameni care au protestat, astăzi – 18 ianuarie 2025, în fața Prefecturii Dâmbovița. Acțiuni similare au fost organizate în toată țara, la inițiativa AUR. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a denunța „un regim ilegitim și dictatorial care calcă în picioare voința românilor”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de AUR Dâmbovița.

„Guvernul PSD-PNL continuă să ignore mesajele cetățenilor, transformând țara într-un experiment al corupției și al abuzului de putere. „Ce vrem noi e și pentru voi!” a fost unul dintre mesajele care au răsunat în fața Prefecturii, exprimând dorința de dreptate pentru toți românii.

„Justiție, nu corupție!” și „CCR o mizerie” au fost scandările care au dominat atmosfera, subliniind revolta românilor față de o guvernare care și-a pierdut complet legitimitatea. Participanții au transmis un mesaj clar: „Nu vrem să fim conduși de hoți!” și cerința de respectare a democrației și a drepturilor fundamentale.

„Noi suntem convinși că autorul moral al anulării alegerilor prezidențiale este Klaus Iohannis”– au declarat Valeriu Munteanu și Iacob Constantin-Ciprian, criticând dur un regim care a subjugat statul de drept și a transformat România într-un teatru al dictaturii mascate.

Protestul din județul Dâmbovița a demonstrat că românii sunt uniți și hotărâți să lupte pentru o Românie suverană, în care voința poporului să fie respectată. România nu mai poate tolera un regim corupt care sfidează cetățenii și drepturile lor!”, se arată în comunicatul AUR Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Contabilii din România, fraudați prin email-uri ce nu ridică suspiciuni!

Publicat

pe

Atenție! Firmele și angajații din domeniul contabil sunt vizați de un atac informatic prin e-mailuri de tip phishing – atrage atenția Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Cum funcționează frauda:

Concret, atacatorii transmit e-mailuri aparent legitime, ce conțin atașamente de tip .zip sau .rar, care poartă denumiri tehnice menite să inspire încredere, precum: doc_yyyyMMdd_?_scan????_pdf.ext (ex.: doc_20241014_g_scan2388_pdf.zip).

Arhiva conține un fișier de tip JavaScript, care, odată executat, inițiază două acțiuni simultane:

– Deschide un link extern în browserul utilizatorului. Acesta afișează o fișă contabilă legitimă, cu numele „fisa client *nume* iunie 2022-iulie 2023.pdf”, pentru a reduce suspiciunile.

– Inițiază conexiuni către două servere de comandă și control Aceste servere aparțin atacatorilor și le permit acces nerestricționat la stația victimei pentru:

  • Instalarea persistenței: Atacatorii configurează sistemul pentru a rămâne compromis chiar și după repornirea dispozitivului. Acest lucru se face prin modificarea registrului Windows sau plasarea de scripturi în directoarele de pornire automată.
  • Furtul de date sensibile, cum ar fi informații financiare, parole sau documente confidențiale.
  • Implementarea unui ransomware care criptează toate fișierele de pe dispozitiv și, posibil, din rețeaua locală.
  • Accesarea fișierului malițios poate duce la furtul de informații sensibile, criptarea datelor de pe dispozitiv și persistența atacatorilor în rețeaua compromisă.
  • Datele sensibile furate pot fi folosite pentru viitoare atacuri cibernetice.
  • Criptarea datelor prin intermediul unui program ransomware poate duce la pierderea definitivă a acestora.

Cum să vă protejați:

– Evitați deschiderea atașamentelor suspecte precum fișiere .zip, .rar, .js din e-mailuri necunoscute.

– Utilizați filtre de securitate pentru e-mailuri și blocați extensiile periculoase.

– Actualizați regulat sistemele și aplicațiile pentru a închide vulnerabilitățile.

– Segmentați rețeaua pentru a limita răspândirea atacurilor.

– Monitorizați traficul rețelei și activați alerte pentru activități suspecte.

– Educați angajații să recunoască e-mailurile de tip phishing prin activități regulate de instruire.

– Realizați copii de siguranță ale datelor (backup-uri) periodice și păstrați-le offline pentru protecție împotriva atacurilor de tip ransomware.

– Implementați soluții avansate de securitate, precum sandboxing și prevenirea pierderii datelor (DLP).

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite