Connect with us

ACTUALITATE

Târgoviștenii s-au prins în horă lângă autorități, la 165 de ani de la Mica Unire

Publicat

pe

Și la Târgoviște, așa cum cere tradiția, în Piața Tricolorului, a fost celebrată împlinirea a 165 de ani de la Mica Unire înfăptuită sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Înainte ca toată suflare prezentă să se prindă în simbolica Horă a Unirii, au fost rostite alocuțiuni de către preotul vicar Ionuț Ghibanu, care a transmis celor prezenți mesajul IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, de către prefectul Claudia Gilia, de către președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan și de către primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan.

Vorbitorii au readus în prezent istoria acelor zile de frământări istorice, dar și de bucurie, când Moldova și Țara Românească și-au întins brațele peste Milcov, devenind un singur trup. Un prim semnal puternic al Marii Unirii, care se va împlini ceva mai târziu, în 1918, la Alba-Iulia.

Prefectul Claudia Gilia a vorbit despre oamenii de stat de acum 165 de ani, responsabili și cu viziune, care au știut să transforme visul unui întreg popor în realitate. Două Principate surori au devenit atunci o țară.

„Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, reprezintă piatra de temelie în construirea statului unitar român modern. Unirea nu a venit peste noapte și nici nu a fost ușoară. La ea au visat alte generații de lideri vizionari și ea s-a consolidat, zi de zi, prin implicarea tuturor românilor. Astfel, la doar șapte ani de la acest act curajos, în anul 1866, a fost adoptată prima Constituție a statului numit România”, a spus prefectul Claudia Gilia.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a adus elogii bravilor oameni de stat de acum 165 de ani, care au înțeles că unirea face puterea și au acționate în consecință.

„Pe 24 ianuarie 1859, un neam de oameni harnici și buni începea să trăiască visul Principatelor Române Unite! Le mulțumesc și astăzi dâmbovițenilor pentru că, mână cu mână și la fel cum au făcut-o în ultimii ani, ducem mai departe dorința înaintașilor noștri: un județ și o țară de care suntem mândri”, a fost mesajul transmis de președintele Corneliu Ștefan.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, în discursul său, a menționat că faptele liderilor din ianuarie 1859 ar trebui să ne fie model de comportament.

„Fapta istorică de atunci pare, astăzi, ceva ieșit din comun în termeni de curaj, viziune, asumare a unui destin pe care nimeni nu ni-l pregătise și nimeni nu avea de gând să ni-l ofere. Am face bine să ne uităm de 100 și de 1000 de ori la atitudinea celor de care facem vorbire și să înțelegem că doar astfel de oameni și fapte se tipăresc în cartea de istorie. Atunci, s-a tipărit certificatul statului român modern. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în ambele Principate a fost o „lovitură” pentru mulți, care priveau uluiți cum românii, deși cu interese diferite, deși cu orgolii mari, deși nu-l plăceau toți pe Cuza, au găsit acea resursă incredibilă de maturitate pentru a nu rata o șansă unică”, a transmis, de Ziua Micii Uniri, primarul Cristian Daniel Stan.

La evenimentul desfășurat în inima municipiului Târgoviște, au mai fost prezenți deputații Carmen Holban, Radu Popa și Ionuț Vulpescu, vicepreședinții CJ Dâmbovița – Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, viceprimarii Târgoviștei – Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public Gabriel Boriga, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, consilieri locali și județeni, șefii unor instituții deconcentrate și locuitori ai Târgoviștei, veniți special pentru a participa la ceremonial sau care, fiind în trecere, s-au oprit pentru câteva minute. La final, cei prezenți s-au prins în istorica și tradițională Horă a Unirii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Participă și tu la aprinderea bradului de Crăciun la Târgoviște! Va fi și spectacol cu drone, artificii și lasere

Publicat

pe

Primăria Târgoviște marchează sosirea sărbătorilor de iarnă printr-o serie de evenimente speciale. În perioada 5 – 15 decembrie 2024, în Piața Tricolorului, tradițiile și magia acestei perioade din an se vor împleti armonios într-un cadru plin de lumină și voie bună.

Programul va debuta în data de 5 decembrie, la ora 17:30, cu un emoționant recital de colinde susținut de Corul „Appassionato”, sub conducerea dirijorului Florin Badea. La scurt timp, de la ora 17:50, târgoviștenii vor putea urmări o serie de spectacole care vor transforma centrul orașului într-o adevărată scenă de sărbătoare.

Program detaliat – 5 decembrie 2024

– ora 17:30 – Recital de colinde susținut de Corul „Appassionato”, dirijor Florin Badea;
– ora 17:50 – Artificii stradale – zona fântână;
– ora 17:55 – Show de lasere;
– ora 18:05 – Show drone;
– ora 18:15 – APRINDEREA BRADULUI și inaugurarea „Orășelului lui Moș Crăciun”;
– ora 18:20 – Joc dinamic de lasere;
– ora 18:20 – 19:20 – Recital de colinde susținut de elevii Școlii de Arte „Ana-Maria Gheorghe” Târgoviște.

De asemenea, în perioada 6 – 13 decembrie, începând cu ora 17:00, la scena din „Orășelul lui Moș Crăciun”, vor avea loc spectacole de teatru, muzică și dans.

Parada lui Moș Crăciun, cel de-al doilea eveniment important inclus în programul sărbătorilor de iarnă pregătit de Primăria Târgoviște, va avea loc în data de 14 decembrie, de la ora 17:00, pe traseul Teatrul „Tony Bulandra” – Bulevardul Regele „Carol I” – Bulevardul „Mircea cel Bătrân” – Str. „Calea Domnească” – Bulevardul „Libertății” – Piața Tricolorului.

Moș Crăciun va rămâne la Târgoviște pentru două zile, respectiv 14 și 15 decembrie, și le va împărți daruri copiilor în Piața Tricolorului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Casa de Sănătate Dâmboviţa, 25 de ani de activitate în slujba asiguraților

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița va organiza, joi – 12 decembrie 2024, de la ora 16:00, o ședință festivă pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la înființarea instituției.

„Viaţa şi sănătatea trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care trăim.

Împlinirea a 25 de ani de activitate în slujba asiguratului dâmbovițean marchează o perioadă de muncă, de eforturi constante, de continue căutări, dar și de nedorite erori.

De aceea, sistemul de sănătate are nevoie permanentă de confirmarea solidarității întregii societăți pentru sprijinirea dezvoltării sale – un act de mobilizare socială pentru promovarea și susținerea calității serviciului medical, având conștiința că fiecare moment împreună deschide uși către noi experiențe constructive”, spune Cristina Sima – președinta CJAS Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite