ACTUALITATE
Dr. Claudiu Dumitrescu, încă un bilanț pozitiv ca manager al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. VIDEO

Astăzi – 26 ianuarie 2024, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, managerul Claudiu Dumitrescu i-a convocat pe reprezentanții presei la o conferință în cadrul căreia a expus, succint, activitatea desfășurată la nivelul unității medicale în anul 2023, proiecte, investiții implementate, schimbări care au condus la creșterea calității actului medical, la interacțiunea pozitivă, cu rezultate, dintre cadrul medical și pacient.
Impresionantă atitudinea și conduita ireproșabilă a managerului Claudiu Dumitrescu care, deși a prins din zbor informațiile, deocamdată la nivel de zvon, că va fi schimbat din funcție ca urmare a epuizării mandatului său, își vede în continuare de treabă. A respectat tradiția de a convoca la începutul fiecărui an o întâlnire cu jurnaliștii, pentru a pune într-o zonă de transparență tot ce s-a realizat la Spitalul Județean, pentru a vorbi despre lucrurile bune și cele rele.
A precizat managerul Claudiu Dumitrescu că anul 2023 a fost unul dominat de investiții importante la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. Aici, au pornit și s-au materializat o serie de proiecte deosebite, strategice pentru sănătatea dâmbovițenilor. Și, a mărturisit Claudiu Dumitrescu, nu se puteau realiza fără sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Dâmboviţa, al președintelui Corneliu Ștefan.
„Ne referim la cele trei șantiere pe care le avem în derulare, aflate în diferite stadii de execuție. Extinderea Ambulatoriului de Specialitate va fi o mândrie pentru spitalul nostru. Vorbim despre extinderea și modernizarea Secției de Cardiologie, la care se adaugă achiziția ultimului model de angiograf, un instrument important de investigații în materie de cardiologie și, nu în ultimul rând, vorbim despre lucrările privind extinderea Departamentului Primiri-Urgențe”, a menționat dr. Claudiu Dumitrescu.
Despre noul compartiment al Departamentului Primiri-Urgențe la care se lucrează intens a precizat managerul Spitalului că era absolut necesară extinderea acestei componente întrucât actualul spațiu este insuficient ca suprafață și utilitate, ținând cont de faptul că unitatea medicală a fost construită în anii ’70 și nu mai răspunde cerințelor actuale, respectiv fluxul de pacienți și acordării ajutorului medical.
Managerul Claudiu Dumitrescu a spus clar. Împreună cu întreaga echipă medicală a spitalului, considerat a fi cea mai mare unitate de acest tip din țară, întreaga atenție s-a concentrat pe creșterea calității actului medical și pe asigurarea unor servicii civilizate de hrană și confort pentru pacienți.
VIDEO
„Ne-am concentrat atenția pe creșterea calității hranei pe. are o servim pacienților, să asigurăm o mâncare diversificată. În anul 2022, am trecut la servitul mesei pacienților la caserolă. Totul se desfășoară așa cum impun normele de siguranță sanitară.
De asemenea, ne-am concentrat pe îmbunătățirea condițiilor de cazare a pacienților. În acest sens, am achiziționat peste 140 de paturi moderne, cu dotări speciale pentru bolnavii cu diferite afecțiuni, în special pentru cei imobilizați la pat. Am schimbat peste 700 de noptiere de salon. Cele scose din uz erau foarte vechi, aveau peste 40 de ani.
Am achiziționat lenjerii noi pentru paturile pacienților. Am trecut de la cearșafurile simple la husele de pat și am schimbat și coloritul, pentru asigurarea unui ambient plăcut”, a mai spus dr. Claudiu Dumitrescu.
În același context al creșterii calității condițiilor oferite pacienților, în perioada 2017 – 2019, au fost înlocuite cu altele noi, moderne, toate mașinile de spălat din spălătoria spitalului. Poate pentru unii pare un lucru minor, nesemnificativ, dar s-a obținut confort vizibil, plus că utilajele vechi se defectatau, aveau un grad mare de uzură și necesitau reparații dese.
În cadrul proiectului de îmbunătățire a confortului pacientului, s-a adugat și achiziționarea și instalarea de televizoare în saloanele spitalului, ca elemente de informație și de petrecere a timpului într-un mod mai plăcut. S-a reușit montarea de receptoare tv în toate saloanele din cadrul secțiilor Infecțioase și Oncologie. Procesul de dotare cu componente ale confortului și normalității continuă.
Cele mai importante investiții la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște le-au reprezentat, evident, dotarea cu tehnică și aparatură medicală de ultimă generație.
„În 2019, s-a cumpărat un nou computer tomograf. Foarte important, tot în acel an, Spitalul Județean a reușit să facă trecerea de la radiologia clasică, pe film, cu developare, la radiologia digitală. A fost la început o rezistență din partea personalului, întrucât părea dificilă operarea, dar, ulterior, după ce s-a produs schimbarea, s-a văzut că este mult mai util și eficient acest sistem.
Am achiziționat și două sisteme PAX, de integrare a imaginilor radiologice la nivelul întregului spital astfel încât, în momentul în care se realizează o investigație, o radiografie a unui pacient, medicul specialist o poate analiza rapid pe calculatorul din cabinetul personal. Nu mai este nevoie să aștepte sosirea fizică a radiografiei. Totul decurge rapid.
S-a mai achiziționat un ecograf de mare performanță pentru Secția Cardiologie. Acest instrument era absolut necesar pentru efectuarea în condiții de calitate a ecografiilor cardiace”, a mai precizat Claudiu Dumitrescu.
Angiograful, aparatul de investigații de care, în multe cazuri, depinde viața pacienților, a fost achiziționat prin implicarea președintelui CJ, Corneliu Ștefan, și montat în cadrul Secției Cardiologie. Momentan, ne-a spus managerul spitalului, nu a fost pus în funcțiune deoarece este nevoie de un spor de putere electrică. Speră dr. Claudiu Dumitrescu ca angiograful să fie pus la treabă în următoarele luni.
Una dintre cele mai importante probleme pe care conducerea Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște a reușit să o rezolve într-un mod de excepție a fost reprezentatată de asigurarea resursei umane de specialitate, respectiv atragerea de medici.
„Am reușit să angajăm, în ultimii 2-3 ani, peste 50 de medici. Am dezvoltat structura spitalului, prin introducerea componentei de chirurgie vasculară. Dâmbovița nu a beneficiat până la acest moment de o astfel de specialitate.
Pentru 2024, milităm și pentru dezvoltarea chirurgiei și ortopediei pediatrice, deficitare la nivelul județului. Aici, încercăm să atragem doi chirurgi pediatrici, doi medici ortopezi, pentru a face o gardă de chirurgie pediatrică. Noi am adus anul trecut un chirurg pediatric, dar nu putea să opereze având în vedere că nu avea cine să îi supravegheze post-operator pe copii”, a mai spus managerul Claudiu Dumitrescu.
Am mai aflat că Spitalul Județean din Târgoviște, datorită bunei organizări, a devenit un fel de spital regional, aici fiind aduși în ultimele luni pacienți din județele limitrofe, Argeș și Prahova, tocmai pentru existența unor linii de gardă esențiale, numim aici Terapie intensivă, Neurologie, Cardiologie și Radiologie. Ne-a mărturisit medicul Claudiu Dumitrescu că, dacă stăm într-o zi și urmărim fluxul de ambulanțe, o să observăm ușor că jumătate dintre acestea vin din Argeș și Prahova.
Nu a putut să treacă managerul Claudiu Dumitrescu nici peste episodul dramatic reprezentat de pandemia de COVID-19. Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, cadrele medicale de aici au făcut față cu mult curaj și profesionalism acelei situații de criză. Dacă în țară, în perioada pandemiei, spitalele clacau unul după altul, la Târgoviște, nu s-a întâmplat așa. Unitatea medicală dâmbovițeană a fost exemplu de organizare, conduită, eficiență medicală și improvizație rapidă, în ton cu necesitățile.
„Vă aduc aminte că, dacă la unele spitale se știa de materialele de protecție din poze sau de pe internet, la noi încă din primele momente ale pandemiei am achiziționat aproape toate materialele de protecție care erau necesare personalului medical, dar și pentru asigurarea unui act medical de calitate. Am avut și noi demisii din partea personalului medical, pensionări, fiindcă le era frică. A fost foarte greu pentru cei rămași. Dar, din păcate, puțini sunt cei care mai țin minte acest lucru, ce greu a fost pentru noi, cei care am ținut piept pandemiei”.
A povestit cu satisfacție dr. Claudiu Dumitrescu despre inițiativa pe care a luat-o atunci când a hotărât, împreună cu colegii, realizarea urgentă a unui minispital destinat pacienților infectați cu coronavirus. A fost un demers unicat la nivel național, care a dat și rezultate.
„Noi am avut la dispoziție un pavilion care ne-a permis realizarea acestui proiect. Pavilionul Ortopedie l-am transformat în spital COVID. Într-un minispital. Acolo aveam sală de naștere, bloc operator și secție de terapie intensivă, toate realizate într-un timp foarte scurt”, a adăugat Claudiu Dumitrescu.
Tot atunci, a fost extinsă rețeaua centralizată de oxigen la nivelul corpului central al Spitalului. Bolnavii de COVID erau dependenți de oxigen. Pentru asigurarea necesarului, pe atunci tuburile de oxigen se cărau cu cârca.
„Foarte importantă în acea perioadă a fost stația de producere oxigen care a fost realizată anterior pandemiei și care ne-a asigurat o independență în furnizarea oxigenului, care era marfă rară și la prețuri mari”.
Managerul Claudiu Dumitrescu a vorbit și despre obiectivele care trebuie materializate în anul 2024. Este vorba despre achiziționarea unui nou aparat RMN și a unui mamograf. A spus dr. Claudiu Dumitrescu că spitalul dispune, la momentul de față, de o echipă de tineri la Radiologie, un doctor care a făcut cursuri speciale, iar unitățile de investigații sus-menționate sunt absolut necesare în activitatea acestuia.
„Vrem să dezvoltăm acest sector medical care este slab dezvoltat la nivelul județului, aproape inexistent în sistemul public. Dacă nu am fi cumpărat mamograful performant, medicul nostru ar fi plecat la un alt spital”.
Și am ajuns la ultima parte a conferinței care, s-a văzut clar, interesa pe toată lumea, respectiv zvonul, încă neconfirmat, că managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, va fi schimbat, că nu i se va mai prelungi mandatul.
Vestea, chiar dacă a venit la nivel de răspândac, se pare că a produs rumoare în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. Cadrele sunt neliniștite, unii chiar revoltați la auzul informației că managerul ar urma să fie pus pe liber.
„Nu am primit mesaje directe, indirecte, oficiale sau neoficiale de la Consiliul Județean referitor la continuarea sau întreruperea activității mele ca manager la Spitalul Județean. Nu am primit nimic oficial. Doar pe surse. Așteptăm”, a precizat, menținându-și tonusul, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște – dr. Claudiu Dumitrescu.
VIDEO
ACTUALITATE
Bolnavii de cancer sunt purtați pe drumuri! Semnal de alarmă tras de pensionarii din Dâmbovița

Astăzi – 25 aprilie 2025, de Izvorul Tămăduirii, la sediul Instituției Prefectului Dâmbovița, s-a desfășurat ședința lunară a membrilor Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice. Întâlnirea a fost prezidată, ca de obicei, de președintele acestei structuri civice – economistul Gheorghe Popa. Au venit, în calitate de invitați permanenți, pentru a interveni și a aduce lămuriri cu privire la sistemul de pensii și cel al protecției sociale, directorul Casei Județene de Pensii – Mihai Toni Ciprian și cel al Agenției de Plăți și Inspecție Socială – Bogdan Iancu. Au lipsit prefectul și subprefectul, fiind prinși în alte activități importante. Dar, lucrurile au mers bine și așa.
Ședința a fost una scurtă, însă interesantă, interactivă. Reprezentanții bătrânilor din Dâmbovița au pus pe tapet câteva probleme deosebit de importante. De fapt, au tras un semnal de alarmă asupra unor situații apărute în sistemul medical și care crează stres unei anumite categorii de pacienți care luptă pentru viața lor.
A mai fost pe ordinea de zi o informare venită din partea conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a managerului Cristina Sima, care a ținut în permanență aproape de Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice și i-a sprijinit în toate demersurile pe care aceștia le-au inițiat, implicându-se rapid pentru rezolvarea problemelor sesizate. Materialul prezentat se referă la procesul de asigurare, în anul 2025, a fondurilor necesare pentru medicamente compensate și pentru efectuarea de analize medicale.
Reprezentantul vârstnicilor din zona Pucioasa, Emil Pleșa, a prezentat celor de față o situație gravă cu care se confruntă unii bolnavi de cancer care, din cauza unor modificări a normelor în vigoare, trebuie să alerge mai mult pentru efectuarea tratamentului de care depinde viața lor. Aceștia beneficiau la spital de un tratament sprijin pentru sistemul imunitar puternic răvășit de cura de citostatice. Până acum, primeau tratamentul în spital, la Secția Oncologie. Acum, întrucât tratamentul nu mai este distribuit prin intermediul spitalelor, pacienții, în baza unei rețete medicale, trebuie să umble din farmacie în farmacie pentru a procura fiolele pentru imunitate. A mărturisit Emil Pleșa, trist, că pentru bolnavii de cancer este un adevărat calvar să umble după acest medicament. Fie sănătatea nu îi ajută să umble de colo până colo, fie nu au la cine apela pentru a le procura medicamentul, fie nu este de găsit. Nu am mai pus la socoteală faptul că farmaciile, de obicei, nu au pe stoc respectivul tratament, ci în baza unei cereri care are în spate documente medicale este făcută comanda. Un adevărat calvar. Emil Pleșa a solicitat, în numele bolnavilor de cancer care se confruntă cu astfel de probleme, să se revină la vechiul sistem, de a se furniza tratamentul prin spital, fără ca pacientul, care este și așa spus unui stres imens, să mai treacă prin astfel de episoade nefericite.
ACTUALITATE
Ziua caldă, ca de vară, și credința în Iisus Hristos au adunat la Nucet, de Izvorul Tămăduirii, mii de creștini ortodocși

Profitând de vremea frumoasă, ca într-o zi caldă de vară, mii de pelerini de pe cuprinsul Dâmboviței, ba chiar și din județele învecinate, au venit la Mănăstire Nucet, aflată la umbra pădurii seculare din comună, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie prilejuită de marea sărbătoare creștină „Izvorul Tămăduirii”. Slujbele religioase din Biserica Mănăstirii și de la Izvorul de Leac, aflat în pădure, au fost ținute de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Nifon – rhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.
A intrat deja în tradiție ca alături de miile de credincioși, de reprezentanții administrației publice locale, să participe și oficialitățile județului și parlamentari. Lângă primărița Luisa Bărboiu s-au aflat astăzi președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al CJD – Dănuț Popa, prefectul județului Marian Tănase, subprefectul Teodor Rădoi, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean și Aurelian Cotinescu, consilieri locali și județeni, șefi de instituții deconcentrate, primari ai localităților învecinate.
ÎPS Nifon, arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, după consumarea Sfintei Liturghii, a vorbit celor prezenți despre însemnătatea teologică și misionară a sărbătorii „Izvorului Tămăduirii”. A precizat Înalt Prea Sfinția Sa că această măreață sărbătoare ”poate fi înțeleasă deplin numai prin intermediul Învierii Domnului, minunea atât de copleșitoare care a marcat decisiv, ireversibil și profund secolele, punându-și binefăcătoarea ei amprentă asupra întregii spiritualități, culturi și civilizații umane”.
Înaltul Ierarh a evocat legătura dintre Izvorul Tămăduiri și Maica Domnului, spunând că ”cea mai cinstită și mai sfântă făptură, arătând rolul deosebit de important pe care îl are în istoria umanității, fiindcă este cea care a făcut posibilă mântuirea și L-a primit pe Dumnezeu în numele întregii omeniri. Izvorul Tămăduirii este simbolul iubirii milostive a Bunului Dumnezeu, revărsată în lume prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, sărbătoare ce ne invită la vindecare deplină, mai ales a acelor boli ale sufletului, precum răutatea, violența, trădarea, minciuna și calomnia, aflate la rădăcina războaielor, conflictelor, crizelor și dezechilibrelor care încearcă în prezent civilizația noastră”.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit că această zi în care sărbătorim „Izvorul Tămăduirii” este una cu o profundă încărcătură spirituală pentru toți creștinii ortodocși.
„Astfel de momente ne reamintesc să ne oprim din agitația de zi cu zi, să ne rugăm și să ne bucurăm de lucrurile care contează cu adevărat: sănătate, liniște, credință și sprijinul celor dragi. În rugăciune și comuniune ne regăsim echilibrul, iar în credință, forța de a merge mai departe, împreună, cu încredere și speranță”, a transmis Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
După sfințirea apei scoase cu câteva ore înainte de săvârșirea ritualului religios din fântâna de leac și adunată în butoaie, credincioșii au primit Agheazma Mică, despre care spune tradiția ortodoxă că are puteri miraculoase și este bine să fie băută de persoanele care se confruntă cu diverse suferințe fizice și sufletești. Apa sfințită de „Izvorul Tămăduirii” este încărcată cu energiile Sfântului Duh.
-
Argeșacum 4 zile
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
Dâmboviţaacum 19 ore
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Găești: 50 de persoane evacuate după un accident rutier pe DN72
-
POLITICacum o zi
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
SOCIALacum 19 ore
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat de 35 de ani a decedat într-un accident în Pitaru, comuna Potlogi