Connect with us

ACTUALITATE

Miercurea Sirenelor. Ok, învățăm semnificația alarmelor, dar adăposturile publice unde sunt și în ce stare?

Publicat

pe

Românii au experimentat, astăzi – 28 februarie 2024, între orele 10:00-11:00, un nou episod al exercițiului de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Da, este ok să ne familiarizăm cu semnificația sunetelor respective, dar mai departe ce facem? Autoritățile nu informează deloc populația și unde sunt localizate adăposturile de protecție civilă. Spre exemplu, degeaba știu că alarma pe care o aud mă avertizează cu privire la un pericol iminent de atac aerian dacă habar nu am unde ar trebui să ajung in astfel de situații. De asemenea, este la fel de inutil dacă știu că trebuie să mă adăpostesc în subsolul blocului „cutare”, dar acesta este inundat… Iar realitatea exact așa arată în cele mai multe situații.

Revenind la „Miercurea Sirenelor”, Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons ne-a informat astăzi că pune la dispoziția publicului, gratuit, prin intermediul aplicației InfoCons, în secțiunea SOS, harta celor 4.538 de adăposturi de protecție civilă care există, teoretic, în România. Practic, așa cum am spus mai sus, acestea sunt, în foarte multe cazuri, de nefolosit, fiind vorba despre subsoluri de bloc pline cu dejecții! Să mai spunem că adăposturile ar trebui să fie nu doar niște spații curate, ci și dotate cu un necesar minim care ar trebui să fie de folos populației în caz de dezastre? Ei bine, partea aceasta ar trebui să o rezolve autoritățile publice. Aplicația InfoCons ne ajută să găsim rapid cel mai apropiat adăpost de protecție civilă raportat la locația în care ne aflăm în cazul unei situații de urgență. Aplicația InfoCons poate fi descărcată gratuit din Google Play, App Store sau AppGalery. Vei avea astfel la îndemână și numerele de telefon de urgență la nivel județean, național și internațional (tot în secțiunea SOS).

Semnalele de alarmare a populaţiei şi semnificația acestora:

PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CNAIR: Nu se fac exproprieri pentru DN71, Târgoviște – Sinaia, în baza notificărilor trimise

Publicat

pe

Foto arhivă

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, s-a implicat pentru lămurirea situației cauzată de comunicarea defectuoasă a celor din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu privire la proiectul de modernizare a DN71, tronsonul Târgoviște – Sinaia, și exproprierile care se preconizează.

„De câteva zile le solicităm celor implicați să ne dea explicații pentru adresele seci și imperative, trimise în teritoriu, iar astăzi cei de la CNAIR au venit cu o postare oficială, care are rolul de a liniști cetățenii alarmați de eventuale exproprieri, comunicate brutal și fără explicații de cei de la Direcția Generală Implementare Proiecte.

Tot astăzi am stabilit cu dl secretar de stat Ionuț Săvoiu, să avem un dialog mult mai strâns pe acest subiect, cu scopul clar de a asigura locuitorilor din Pucioasa, și nu numai, acces permanent și în timp real la toate informațiile utile în legătură cu această investiție, pentru că terenurile afectate vor fi mult mai puține decât cele stabilite inițial și fără implicații majore, cel puțin la nivelul orașului nostru”, este mesajul primarului Constantin Ana.

Cât privește anunțul oficial, de astăzi – 20 ianuarie 2025, al CNAIR, la care face referire edilul, îl publicăm integral.

În urma reverificării anexelor Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024 privind expropierile aferente modernizării DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia s-au identificat o serie de aspecte care nu țin cont de realitatea din teren.

În baza prevederilor legale și contractuale, am solicitat antreprenorului și proiectantului urgentarea finalizării Proiectului Tehnic adaptat situației din teren, în vederea modificării documentației de expropiere astfel încât să poată fi elaborat în cel mai scurt timp un nou proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024.

Această revizuire a proiectului va avea ca efect modificarea limitei de expropiere și a anexelor Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024. Situația vizează imobile identificate în zona intravilană a Unităților Administrativ – Teritoriale Pucioasa, Moțăieni, Fieni, Buciumeni, Pietroșița și Moroeni, unde există imobile sau arii protejate de legislația din domeniul conservării patrimoniului cultural național.

Ca atare, o serie de imobile din mai multe localități aflate pe traseu nu vor mai fi expropriate, iar proiectantul trebuie să găsească soluții de modernizare a DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia fără afectarea acestor imobile.

Nu se va interveni asupra imobilelor în cauză, ca urmare a notificărilor transmise în baza HG1588/2024, iar prin noua HG aceste imobile de patrimoniu vor fi excluse de pe lista de exproprieri.

Pentru mai multe amănunte:
SDN Târgoviște
Inginer Topliceanu Georgiana
Tel: ‪0723.890.660‬
Email:topliceanu_andreea@yahoo.com

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Falși angajați la bancă îi păcălesc pe români! Nu-ți transfera banii în contul indicat ca fiind sigur!

Publicat

pe

De

Foto cu caracter ilustrativ

Polițiștii îi avertizează pe români că, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri de înșelăciune prin tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor – se precizează într-un comunicat de presă transmis către mass-media.

„În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.

Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință)”, ne informează polițiștii.

Recomandări pentru protecția cetățenilor:
• Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
• Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
• Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
• Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite