Connect with us

ACTUALITATE

Miercurea Sirenelor. Ok, învățăm semnificația alarmelor, dar adăposturile publice unde sunt și în ce stare?

Publicat

pe

Românii au experimentat, astăzi – 28 februarie 2024, între orele 10:00-11:00, un nou episod al exercițiului de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Da, este ok să ne familiarizăm cu semnificația sunetelor respective, dar mai departe ce facem? Autoritățile nu informează deloc populația și unde sunt localizate adăposturile de protecție civilă. Spre exemplu, degeaba știu că alarma pe care o aud mă avertizează cu privire la un pericol iminent de atac aerian dacă habar nu am unde ar trebui să ajung in astfel de situații. De asemenea, este la fel de inutil dacă știu că trebuie să mă adăpostesc în subsolul blocului „cutare”, dar acesta este inundat… Iar realitatea exact așa arată în cele mai multe situații.

Revenind la „Miercurea Sirenelor”, Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons ne-a informat astăzi că pune la dispoziția publicului, gratuit, prin intermediul aplicației InfoCons, în secțiunea SOS, harta celor 4.538 de adăposturi de protecție civilă care există, teoretic, în România. Practic, așa cum am spus mai sus, acestea sunt, în foarte multe cazuri, de nefolosit, fiind vorba despre subsoluri de bloc pline cu dejecții! Să mai spunem că adăposturile ar trebui să fie nu doar niște spații curate, ci și dotate cu un necesar minim care ar trebui să fie de folos populației în caz de dezastre? Ei bine, partea aceasta ar trebui să o rezolve autoritățile publice. Aplicația InfoCons ne ajută să găsim rapid cel mai apropiat adăpost de protecție civilă raportat la locația în care ne aflăm în cazul unei situații de urgență. Aplicația InfoCons poate fi descărcată gratuit din Google Play, App Store sau AppGalery. Vei avea astfel la îndemână și numerele de telefon de urgență la nivel județean, național și internațional (tot în secțiunea SOS).

Semnalele de alarmare a populaţiei şi semnificația acestora:

PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început „Zilele Municipiului Giurgiu”. Concerte seară de seară până pe 23 aprilie

Publicat

pe

Astăzi – 19 aprilie 2024, au debutat „Zilele Municipiul Giurgiu” – cinci la număr, adică până la Sf. Gheorghe – patronul spiritual al orașului. Activitățile pregătite de autoritățile includ evenimente cultural-artistice și de recreere, precum și concerte în aer liber, susținute de artiști consacrați începând cu ora 19:30. Locul de desfășurare: Parcul Tineretului, adiacent Steaua Dunării.

  • În această seară, vor urca pe scenă soliștii de muzică populară Constantin Bahrin, Elena Mândrescu și Ștefan Enășel.
  • Sâmbătă – 20 aprilie 2024, va fi un concert susținut de Adriana Gavrilă, Emilian și Bibi.
  • Duminică – 21 aprilie 2024, urmează Cristina Ene, Cabron și Lora.
  • Luni – 22 aprilie 2024: Dan Cernăvodeanu, Iuliana Zlatov, Shondy și Jean de la Craiova.
  • Marți – 23 aprilie 2024, concertul va fi susținut de Daniel Sima, Selena Mărgean, Iulian Urlea, Mihaela Băbaru, Ioana Lărgeanu, Reta Baltag, Georgeta Vasile Măsură, Mariana Simion, Adelina Găujdeanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.

Pentru desfășurarea acestor evenimente în condiții de siguranță, jandarmii le recomandă participanților să respecte indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, să evite consumul de alcool, iar în situații care presupun intervenția forțelor de ordine să solicite sprijin în mod direct sau prin 112.

De asemenea, este strict interzisă folosirea aeronavelor fără pilot la bord (drone) deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni organizate în aer liber la o înălțime mai mică de 300 de metri față de orice obstacol fix situat pe o rază de 600 de metri de la aeronavă, sancțiunea fiind cuprinsă între 25.000 și 50.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Casele de marcat devin obligatorii și la automatele comerciale

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale – informează ANAF.

Toți cei care nu se conformează, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2024. De asemenea, se va dispune confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite