Connect with us

ACTUALITATE

Proiect în grafic: Punerea în valoare a fostei Școli de Cavalerie Târgoviște, locul execuției soților Ceaușescu

Publicat

pe

Printr-un proiect promovat de Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, va fi pus în valoare trecutul mai adânc sau mai recent, două etape care au contribuit la renașterea și la dezvoltarea statului român, un obiectiv care radiază istorie și îndeamnă la păstrarea celor petrecute aici în memoria colectivă. Vorbim despre Școala de Cavalerie de la Târgoviște, localizată pe Bulevardul Carol I, fost al Castanilor, în vecinătatea Gării de Sud. Aici, în afară de prestigioasa școală unde s-au pregătit pentru a sluji patria români de valoare, a mai funcționat de-a lungul timpului câteva unități militare, iar finalul instituției a fost unul exploziv, parcă dirijat de destinul istoric al României. La unitatea de la gară, în Decembrie 89, au fost arestați, ținuți sub pază militară și apoi judecați, condamnați la moarte și executați dictaturii comuniști Nicolae și Elena Ceaușescu. De la acest moment încolo, unitatea de la gară a fost parcă cuprinsă de un blestem. Câțiva ani mai târziu, invocându-se restructurările din Armată a fost închisă. După alții ani, o parte a fost predată Jandarmeriei Române, iar cealaltă Consiliului Județean Dâmbovița, care s-a gândit să transforme edificiul într-un muzeu care să înglobeze două fațete ale istoriei României. Una care ne-a definit educația, patriotismul, eroismul, tradiția, iar cealaltă – viitorul, libertatea.

Astăzi – 27 martie 2024, în cadrul unui seminar organizat la Consiliul Județean Dâmbovița, membrii echipei de implementare, istorici, muzeografi și ofițeri au prezentat activitățile proiectului „Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, au vorbit despre însemnătatea acestui obiectiv, au narat secvențe din trecutul său tumultuos și au făcut mărturisiri inedite.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-Cultura. Valoarea totală este de 23.972.786, 84 lei inclusiv TVA.

Mâine – 28 martie 2025, într-o conexiune cu acest proiect, la Biblioteca Județeană ” Ion Heliade Rădulescu”, sub titulatura „Vine D-na și D-l General”, se va desfășura penultima „Cafenea Culturală” organizată în cadrul proiectului care vizează punerea în valoare a clădirii fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște. La eveniment sunt invitați istorici, cercetători, muzeografi și jurnaliști, care vor recompune momente de referință din existența UM 1417 Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

1 IUNIE 2024: Nu rata activitățile organizate de Camera de Comerț Dâmboviţa pentru copii!

Publicat

pe

Camera de Comerț, industrie și Agricultură Dâmbovița a pregătit și anul acesta activități interesante pentru copii, cu prilejul zilei de 1 iunie.

Prin urmare, sâmbătă – 1 iunie 2024, între orele 10:00 și 13:00, se vor organiza, la sediul Camerei de Comerț Dâmboviţa – Calea Câmpulung , Nr. 6A, Târgoviște, următoarele activități:
– Ateliere de creație: lego, puzzle, desen
– Club de robotică Code School Clubs Targoviste
– Puctură pe față DINI LAND
– Karaoke și Mini Disco
– Festivalul Culorilor. Crează-ți propriul univers cu creta!
– Copiii în acțiune: Întâlnire cu Poliția – Siguranță și distracție
– Multe alte surprize.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Va fi mare sărbătoare pe 26 mai 2024 la Ghimpați (oraș Răcari). Detalii aici

Publicat

pe

Duminică – 26 mai 2024, Primăria și Consiliul Local Răcari, județul Dâmbovița, organizează, în colaborare cu Asociația Ghimpați 2008, o serie de manifestări cultural-sportive, artistice și religioase prilejuite de împlinirea a 452 de ani de la prima atestare documentară a localității Ghimpați.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite