Connect with us

OPINII

A ieșit fum negru din conclavul Coaliției. Medicul Cârstoiu a fost scos din cursa electorală

Publicat

pe

Bezmetica coaliție s-a decis. Vor merge în alegeri separat pentru Primăria Generală a Capitalei. Revin în plutonul candidaților Gabriela Firea de la PSD și Sebastian Burduja de la PNL.

Ședința furtunoasă desfășurată la Palatul Victoria s-a întins pe parcursul a mai multor ore. Era trecute de ora 24:00 și încă nu se aflase rezultatul dezbaterilor. Nu ieșise fum pe coșul dubiosului conclav al coaliției. Candidatul comun, la un moment dat, părăsește ușor nervos, fără să le acorde declarații clare jurnaliștilor de la Palatul Victoria. Zic eu, neinspirat ales locul pentru a pune la cale cine va fi candidatul pentru Primăria Capitalei.

Un eveniment nemaiîntâlnit in politica românească de după 1989 care, fie vorba între noi, nu creează deloc o aură de profesionalism, de pricepere celor care se află acum la butoanele puterii. Cu câteva zile înainte de declanșarea campaniei electorale, după o bâlbâială continuă, apărută dinainte de desemnarea drept candidat a medicului Cârstoiu, susținută și după prin o serie de gafe și nesincronizări de ordin comunicațional și organizațional, după ce a fost bine biciuit în piața publică, se hotărăște retragerea din joc a candidatului comun.

Evident, mai marii coaliției, pentru a scăpa din acest clinci jenant, vor ieși să afirme că au acționat bine, că decizia lor, un fel de joacă de-a politica, a fost o măsură bună, matură, venită în sprijinul oamenilor, al alegătorilor care merită totul. Sunt convins că sacoșa cu motivații patriotarde, asortate cu dulcegării leșinate de logică politică, este deja pregătită.

Vax! Cele întâmplate au valoarea unei doze puternice de inconsecvență, de lipsă de tact politic, de decizie, lipsă de seriozitate vizavi de electorat și de propriile valori. Slăbiciune născută din dorința de a rămâne pe val! Încă una-două chestii din astea, de debusolare și debandadă politică la centru, și se rupte căruța în drum, munca celor din teritoriu, rezultatele obținute sunt măturate, trecute într-un con de umbră nemeritat. Pata se șterge greu.

I-au găsit, se pare, în ceasul al doisprezecelea, când să îmbraci ginerele în costum cum zice românul, candidatului pentru postul de primar general al Capitalei o serie de lipsuri, de goluri, de puncte slabe care conduceau spre ce? Că siguranța că vor câștiga alegerile în Capitală tot nu este pe deplin.

Așa se întâmplă când îți alegi reprezentantului pe repede înainte, încrezându-te doar în siglele de partid, pe orgolii și pe aroganța puterii. Ideea celor de la PSD a fost, după toate indiciile, să îl sprijine pe Piedone în competiția electorală. Numai că liberalii nu au vrut în ruptul capului să se atașeze lângă candidatul lui Voiculescu, patronul Antenelor. Și, pentru a nu exploda coaliția înainte de alegerile locale și de cele europarlamentare, comasate, ceea ce ar fi însemnat un dezastru de imagine, s-a decis dregerea din mers a ciorbei, prin desemnarea candidaților separați Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Apropo. Cei doi, de acum adversari, fuseseră desemnați drept responsabili pentru campania electorală a medicului Cătălin Cârstoiu.

A fost de noaptea minții! Reprezentanții coaliției ne-au servit o porție dublă de inconsecvență și inabilitate politică, dătătoare de dureri de burtă și de cap. Pe ce se bazează când fac astfel de imprudențe? Probabil pe indiferența electoratului, alimentată și susținută de actuala clasă politică.

PS. Poate ne înșelăm. A ieșit pe piață un nou sistem de strategie electorală. Noi credem că avem de-a face cu o gafă impardonabilă în politică și, când colo, te trezești că, de fapt, totul a fost ticluit din timp să se întâmple așa. Un soi de resuscitare în ultimele secunde a organismului politico-electoral. O undă de șoc. Și, după, se va ridica un colos luminos, plin de vervă și verb care, zic ei, va rade tot. Vedem.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vorbe sincere de după Paște…

Publicat

pe

Au trecut și Sfintele Sărbători de Paște. Cum trec toate, cum ne trecem noi. Rămânem, unii, o vreme, cu gândul proaspăt al credinței și al victoriei vieții asupra morții. Un fel de speranță care se subțiază pe măsură ce ne afundăm în canalele existențiale. Alții rămân cu sechele, după consumul necontrolat de mâncare și băutură. Că așa se petrece de Paște! Între câteva ritualuri bisericești, sub deviza „așa e bine”, și dezmățul bahic și culinar. Partea spirituală a fost scoasă cu totul din tomul Sărbătorii de Înviere.

Ne amintim de Dumnezeu, de Mântuitorul Iisus Hristos, doar atunci când ne lovește necazul. Schițăm atunci un fel de rugă semipură. În rest, ne amăgim. Folosim totul ca pe un afiș de spectacol. Sărbătorile sunt prilej de petrecere, de îmbuibare, de a-ți arata ostentativ roadele muncii silnice și oarbe pentru a face avere. Unii își deschid casele, nu neapărat pentru oaspeți, cu gândul și inima curate, ci pentru a arăta, arogant, celor care îi vizitează, cât au adunat ei, cât au putut să construiască. Lumânarea arde într-o odaie veche, mai în fund, să nu afume pereții tapetați cu bani grei, făcuți stând cu anii prin străinătățuri.

E liniște azi. Mâine, nu. Începe campania electorală. Blândețea va fi risipită de politicienii care își scot tunurile de sub masa plină cu ouă roșii, vin și cozonac… Lozincile sunt pregătite. Discursurile au pe ele pete de grăsime de la carnea de miel, iar flayer-le au aromele mărilor îndepărtate, pe unde și-au făcut vacanțele aleșii, în numele Paștelui, în ideea de a reveni cu bateriile încărcate pentru jocul electoral care tocmai se va încinge.

Au trecut Sfintele Sărbători de Paște. Suntem aceiași. Parcă mai schimbați un pic. Cumpărăm mai multă haleală. Mai rotunzi. Ne rugăm mai puțin. Ne amintim de Dumnezeu doar într-o doară. Ciudat! Tocmai acum când răul a prins planeta ca într-o menghină și nu este rost să îi mai dea drumul…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Care libertate a presei?

Publicat

pe

Astăzi, 3 mai, este ziua libertății presei. Mai știți? Vă mai aduceți aminte? Care presă? Acum, în noianul de răgălii online numite pagini, publicații, așa-zise podcasturi cu ifose de televiziuni online, cu ciurdă de influenceri plătiți la negru de politicieni cu interese, cu orgoliu sau dintre cei care vor să facă mișto chiar de colegii de partid, de prieteni, cu bezmetici care calomniază, insultă și hărțuiesc tot ce nu concordă cu gândirea lor ușor spre patologic, mai putem vorbi despre presă?

Când coțofeni și coțofene, vorba maestrului Cristoiu, se adună pe un ram, creazându-se spuma jurnalismului și cântă ode la comandă, pun întrebări năroade, comandate prin SMS, și publică aceleași partituri sub culori diferite, vorbim despre presă?

Când jurnalistul nu mai este angrenat în investigații și nu mai scrie anchete, fiindcă vrea să supraviețuiască, vorbim despre presă? Când așa-zisul ziarist lansează atacuri la adresa unora doar în campanii electorale, bazându-se doar pe zvonuri și minciuni, mai vorbim despre presă?

Ce este aia libertate a presei în epoca în care instituțiile statului nu mai dau doi bani pe acest concept, preferând să trimită, mașinal, conform legii, comunicate anoste și reci, iar alții nu îi mai înșir aici, nici nu mai bagă în seamă media, situându-se deasupra muritorului de rând?

Care presă? Aceea care abia reușește să încropească un minim pe economie din urări, felicitări, interviuri și reportaje cu dedicație, articolul vânzându-se ca o banală marfă?

Libertatea presei nu a murit, dar se târâie bolnavă, slugarnic, jos, printre cei nebăgați în seamă. Cine a adus-o aici? Ghici? Atunci când mai îmbobocește un pic, cu vervă, talent și dăruire față de adevăr, față de societate, se găsește un bocanc să o strivească. Fiindcă bocancii care nu agreează presa și libertatea ei, din păcate, s-au înmulțit.

Totuși, trăiască libertatea presei, acolo, pe unde o mai fi, ascunsă, în suflet și în conștiințe!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite