Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ALEGERI » 11 DECEMBRIE, ziua când ne alegem deputaţii şi senatorii

11 DECEMBRIE, ziua când ne alegem deputaţii şi senatorii 

sectie de vot

Guvernul a stabilit astăzi ca alegerile parlamentare pentru Senat și Camera Deputaților să se desfășoare duminică, 11 decembrie 2016. Campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie, iar listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Una dintre reglementările adoptate astăzi vizează secţiile de votare din afara graniţelor ţării. Astfel, cu acordul autorităților din țara respectivă, pot fi deschise secţii şi în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. La stabilirea listei acestor secții de votare, se vor avea în vedere localitățile unde au mai fost organizate alegeri, date statistice ale prezenței la vot de la procesele electorale anterioare și ale dinamicii prezenței cetățenilor cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și implicațiile administrative-bugetare aferente organizării acestora.

De asemenea, se introduce posibilitatea cetățenilor români cu drept de vot să își exercite dreptul electoral pe liste suplimentare, inclusiv la secţiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate, într-o anumită regiune sau localitate, precum și în secțiile de votare constituite în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

O altă completare a legislației vizează metoda de înscriere în Registrul Electoral. Astfel, cetățenii cu drept de vot din străinătate se vor putea înscrie în Registrul electoral trimițând cererea și documentele care atestă domiciliul sau reședința în afara granițelor și prin intermediul poștei electronice.

Adaugă un Comentariu

*