Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » ABORDARE: Klaus Iohannis crede că legea eutanasierii câinilor comunitari trebuie modificată!

ABORDARE: Klaus Iohannis crede că legea eutanasierii câinilor comunitari trebuie modificată! 

Foto: Agerpres

Câinii comunitari i-au împărţit pe români în două tabere. Unii care nu vor câini în stradă, dar nici nu sunt de acord ca aceştia să fie omorâţi şi alţii care au aprobat masacrul. Până la urmă, anul trecut, s-a adoptat o lege care permite eutanasierea câinilor sănătoşi, dacă nu sunt adoptaţi din adăposturi în 14 zile. Nu a contat că, în ţările dezvoltate, soluţia era cu totul alta, respectiv sterilizarea. România a considerat că omorul este mai eficient, deşi, din 1990 încoace, s-a tot recurs la această metodă barbară fără însă a reduce numărul câinilor de pe străzi.

Iubitorii de animale cer instituirea unui program naţional gratuit de sterilizare a câinilor cu stăpân, ştiut fiind că omul de la ţară nu va aloca în ruptul capului bani pentru a-şi castra câinele din curte. Preferă să ia puii şi să-i abandoneze pe străzile oraşelor din apropiere sau la marginea drumului.

Preşedintele ales al României – Klaus Iohannis a declarat într-o conferinţă de presă că se impune modificarea legislaţiei privind gestionarea câinilor fără stăpân. Este un prim pas spre normalitate în acest domeniu.

„Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari. Eutanasierea este o soluţie pentru câinii bolnavi, cu malformaţii, probabil. Cred că ar trebui studiată puţin o modificare de lege, în cazul câinilor agresivi, fiindcă există astfel de exemplare. Se pot identifica şi se pot eutanasia. Dar ca metodă generală, mi se pare de-a dreptul barbară”, a declarat Klaus Iohannis, citat de dcnews.ro.

De altfel, în calitate de primar al municipiului Sibiu, Klaus Iohannis nu a aplicat eutanasierea în masă a câinilor comunitari, susţinând că legea a fost făcută pompieristic, la presiunea străzii. La Sibiu, câinii sunt sterilizaţi şi dacă nu sunt adoptaţi în perioada prevăzută de lege sunt returnaţi în teritoriu.

„După părerea mea, modul în care am început noi, în 2008, să rezolvăm problema, este o cale bună, dar care necesită mai mulţi ani. Noi ne-am hotărât să construim un centru special destinat câinilor comunitari, am înfiinţat un serviciu public care se ocupă de acest lucru. Câinii sunt prinşi în oraş, duşi la centru, unde sunt sterilizaţi, igienizaţi, ţinuţi la dispoziţia sibienilor cam două săptămâni, timp în care aceşti câini pot fi adoptaţi. Cei care nu vor fi adoptaţi, după perioada prevăzută de lege, vor fi repuşi în oraş, în cartierul de unde au fost luaţi. În acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalităţii şi, în timp, această specie de câine comunitar va dispărea aproape de tot din peisajul urban.

Am auzit luări de poziţii în media că să omorăm toţi câinii vagabonzi. Nu mi se pare o abordare potrivită pentru perioada în care trăim, nemaivorbind de faptul că s-a încercat în multe oarşe, dacă îmi amintesc bine acum câţiva ani chiar şi în Bucureşti, fără niciun fel de succes”, explica, în septembrie 2013, Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

2 Răspunsuri la ABORDARE: Klaus Iohannis crede că legea eutanasierii câinilor comunitari trebuie modificată!

  1. Corina

    Imi place abordarea noului preşedinte. Felicitări!

     
  2. Vlad Craioveanu

    Daca nu STERILIZATI OBLIGATORIU SI GRATUIT (!) CAINII SI PISICILE (macar femelele!) DIN PROPRIETATEA PRIVATA, fara prea multe exceptii si derogari si scuze (atentie mare la samsari, „chinologi” etc), restul e PROSTEALA, PROPAGANDA, MANIPULARE si SUSTINEREA UNEI GRUPARI DE CRIMA ORGANIZATA INFIINTATA IN INTERIORUL APARATULUI DE STAT (ANSVSA, Colegiul veterinarilor, ecarisaje si firme private…).

     

Adaugă un Comentariu

*