Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » ALARMANT: Hepatita, o boală care face anual peste 1 milion de victime

ALARMANT: Hepatita, o boală care face anual peste 1 milion de victime 

Dr. Florin Ioan Balanica - Consultant personal de sanatate

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de un virus. Adesea subestimată, hepatita este o boală care afectează din ce în ce mai multă populație din întreaga lume. Studiile confirmă un număr alarmant de peste 500 de milioane de persoane la nivel global care suferă de o formă de hepatită. În plus, hepatitele virale sunt răspunzătoare de moartea a aproximativ 1 milion de oameni în fiecare an, în întreaga lume.

Cu peste 600.000 de persoane afectate, România se situează pe locul al II-lea în Europa și pe locul al IV-lea în lume în ceea ce privește incidența hepatitei C, afecțiune cu un impact grav asupra stării de sănătate pe termen mediu și lung a pacientului. În plus, potrivit Indicelui European al Hepatitei, România ocupă pe locul 25 în rândul statelor europene în ceea ce privește nivelul de screening (investigaţii), tratament şi prevenție a bolii.

Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant personal de sănătate și cel care a introdus medicina personalizată în România (www.doctorbalanica.ro), atrage atenția asupra riscurilor hepatitei și asupra modalităților de prevenire a acestei afecțiuni.

Există 5 tipuri de virusuri hepatice: hepatita de tip A, B, C, D sau E, fiecare dintre acestea fiind capabile să provoace efecte pe termen scurt și infecții acute. Dintre acestea, hepatita de tip B, C sau D pot provoca și infecții cronice care pot amenința inclusiv viața bolnavului. Prevenția primară este fundamentală și este asigurată prin utilizarea vaccinurilor – disponibile azi pe scară largă împotriva HVA și HVB – iar prevenția secundară se realizează prin diagnosticarea precoce a bolii.

Hepatita A (HVA) poate fi contactată prin alimentele sau apa consumate, dacă acestea au fost contaminate anterior. Virusul determină numai infecții acute, iar organismul are abilitatea de a lupta cu infecția, reușind să o elimine în termen de câteva săptămâni.

Prevenție: Riscul îmbolnăvirii poate fi redus semnificativ printr-o atenție deosebită acordată igienei și evitându-se consumul de apă din surse nesigure.

Hepatita B (HVB) este printre cele mai răspândite infecții virale, iar infestarea are loc în urma contactului cu sângele sau fluide provenind de la o persoană deja bolnavă. De asemenea, poate fi transmisă de la mama la copil în momentul nașterii. În cazul în care infecția nu dispare într-un interval de 6 luni, iar boala devine cronică, aceasta poate provoca diverse complicații. România se situează pe locul al II-lea în Europa în ceea ce privește răspândirea virusului HVB, cu o prevalență accentuată în rândul tinerilor.

Prevenție: Având în vedere căile de transmitere, regulile obligatorii pentru a preveni îmbolnăvirea sunt folosirea prezervativului la fiecare contact sexual și evitarea utilizării acelor deja folosite, a periuțelor de dinți, aparatelor de ras sau truselor de manichiură/pedichiură ale unei persoane infestate. În plus, este bine să fie evitate aparatura de tatuare sau perforare a pielii care prezintă potențial de contaminare.

Hepatita C (HVC) se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat și, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naștere. Spre deosebire de primele 2 tipuri de virusuri, în cazul HVC, organismul nu este capabil să lupte singur împotriva infecției, aceasta devenind cronică. Bolnavii se confruntă adesea cu ciroză sau apariția cancerului de rinichi după 15-30 ani de boală.

Prevenție: În prezent nu există un vaccin împotriva HVC, prevenția putând fi posibilă numai prin reducerea riscului de expunere la factorii declanșatori. Este obligatoriu să fie respectate aceleași reguli valabile și în cazul HVB.

Hepatita D (HVD) se întâlnește numai în cazul persoanelor infectate deja cu virusul hepatic B și reprezintă o supra-infectare a pacienților. În aceste cazuri, creşte probabilitatea insuficienţei hepatice în infecţiile acute şi a cancerului hepatic în infecţiile cronice.

Prevenție: Vaccinarea împotriva HVB reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire. De asemenea, acesta poate fi minimizat și prin respectarea regulilor valabile în cazul HVB.

Hepatita E (HVE) se transmite pe aceleași căi și poate fi prevenită similar cazului hepatitei A, cu diferența că, în prezent, vaccinul împotriva acestui virus are o răspândire limitată.

Pe 28 iulie se aniversează Ziua Mondială a Hepatitei.

 

Adaugă un Comentariu

*