Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 7, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ALERTĂ: Bluetongue – „Boala limbii albastre” decimează rumegătoarele din România!

ALERTĂ: Bluetongue – „Boala limbii albastre” decimează rumegătoarele din România! 

Foto: media.dcnews.ro

Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, ca urmare a solicitării Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) referitor la apariția, pentru prima dată în România, a bolii “Bluetongue – boala limbii albastre”, specifică rumegătoarelor.

În calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanților ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii și limitării transmiterii acestei boli la nivel național, după ce în județul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine și 5 ovine.

„În urma analizării situaţiei, CNSSU a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităților respective.

În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014″, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Vicepremierul Gabriel Oprea le-a cerut specialiștilor să se asigure că populația este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și referitor la specificul bolii “Bluetongue”, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, însă este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale, să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii.

Conform specialiștilor ANSVSA boala “Bluetongue” nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea și îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație.

Răspuns la ALERTĂ: Bluetongue – „Boala limbii albastre” decimează rumegătoarele din România!

  1. Ana Maria

    Trebuie facuta dezinsectie serioasa in toate locurile unde stau animalele inclusiv pe pasuni, pentru ca boala e transmisa si de capuse, nu doar de insectele culicoide – vedeti aici:
    http://nazone.ro/2014/08/boala-limbii-albastre.html

     

Adaugă un Comentariu

*