Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 7, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Prahova » ALERTĂ: Gerul cuprinde România! Autorităţile adună de pe străzi persoanele fără adăpost

ALERTĂ: Gerul cuprinde România! Autorităţile adună de pe străzi persoanele fără adăpost 

Foto: www.b365.ro

Meteorologii au anunţat că gerul se instalează peste România, începând cu această noapte. Până vineri – 2 ianuarie 2015, la ora 10:00, vremea va fi deosebit de rece, geroasa mai ales in cursul noptilor si al diminetilor in toata tara. Temperaturile vor cobori frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub – 25 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative si se vor incadra, in general, intre -10 si 0 grade.

În acest context, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-au dispus următoarele măsuri:
– patrularea, identificarea si transportul persoanelor fara adapost in spatii amenajate de autoritatile publice locale;
– implicarea in activitatile de patrulare si transportul persoanelor fara adapost a tuturor institutiilor cu atributii in domeniul protectiei populatiei;
– efectuarea actiunilor de patrulare in zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoane fara adapost si notificarea celorlalte institutii in vederea disponibilizarii celei mai apropiate resurse cu capacitate de preluare si transport;
– identificarea persoanelor care locuiesc in spatii fara incalzire si relocarea acestora in perioadele cu temperaturi extreme.

Recomandări:

– Pentru persoanele bolnave, în mod deosebit pentru cele cardiace, este recomandat să nu iasă din locuințe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate.

– Pentru persoanele în vârstă, mare atenție la încălțămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheață și deci producerea unor fracturi.

– Atenție la consumul de băuturi alcoolice care dau senzația falsă de căldură. Există riscul ca persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice să fie surprinse de gerul puternic și să intre în hipotermie, fără să-și dea seama.

– Persoanele care vor petrece Revelionul în piețe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară.

– Este recomandabil ca cei care au în locuințe centrale termice să se asigure că acestea funcționează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coșurile de evacuare a fumului.

– Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuţi in trafic. Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderență frâna de motor.

– Evitaţi să vă deplasaţi în zonele expuse, daca situatia nu o impune.

Adaugă un Comentariu

*