Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 7, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ALERTĂ: Săpunul lichid folosit în spitale este contaminat cu o bacterie care duce la septicemie

ALERTĂ: Săpunul lichid folosit în spitale este contaminat cu o bacterie care duce la septicemie 

spitalul judetean dambovita

Doi pacienţi internaţi la spitalul Elias din Capitală au fost în pericol din cauza dezinfectantului folosit de medici. Un copil născut prematur şi un bolnav de cancer s-au infectat cu o bacterie aflată în săpunul lichid din cabinetele medicilor si chiar din sălile de operaţii. Astăzi, autorităţile au anunţat că firma de unde provine produsul nu mai are voie, pentru moment, să fabrice dezinfectantul, potrivit Digi 24.

Direcţia de Sănătate Publică Mureş a amendat cu 1.000 de lei firma care a produs săpunul şi l-a distribuit. 1.000 de lei este amenda maximă care poate fi dată într-o astfel de situaţie.Totodată, a fost suspendată activitatea de producere a acestui săpun.

„Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câşigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie” , a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta, potrivit Mediafax.

Produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti -, aceştia din urmă trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.

În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.

„Ca urmare a identificării într-un spital a unei contaminări masive microbiene a săpunului bacterian Maxil produs de SC Romchim România SRL, se recomandă unităţilor sanitare să nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225″, se arată în adresa trimisă direcţiilor de sănătate publică.

Adaugă un Comentariu

*