Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 30, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ARGEŞ: Copiii incluşi în programele tip after-school se pot oricând îmbolnăvi de la mâncare!

ARGEŞ: Copiii incluşi în programele tip after-school se pot oricând îmbolnăvi de la mâncare! 

Sursa foto: www.vremeanoua.ro

Copiii incluşi în programele educaţionale alternative primesc hrană cu… risc de îmbolnăvire, având în vedere că echipele mixte de control trimise în teren de către Instituţia Prefectului au constat deficienţe majore în ceea ce priveşte modul de organizare şi servire a mesei. S-au efectuat verificări în 79 de unităţi de învăţământ, la 30 de agenţi economici şi 7 alte entităţi.

În două cazuri a fost suspendată activitatea (Şcoala nr. 16 „I.L. Caragiale” Piteşti şi Unitatea de Îngrijire Copii SC ABC Elefantul Cici Club şi After School SRL Câmpulung) şi în alte 29 de situaţii s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.400 lei. Se adaugă 80 de avertismente. De asemenea, la cantina DJST de la Şcoala nr. 2 „Ion Minulescu” Piteşti şi la SC Agro Industrial Investment SRL au fost găsite produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

CITEŞTE ŞI: Toxiinfecţie alimentară la Şcoala nr. 16 Piteşti

Cristian Soare - prefect judeţul Argeş (Sursa foto:youtube.com)

Cristian Soare – prefect judeţul Argeş (Sursa foto:youtube.com)

Concluzia trasă, spune prefectul Cristian Soare, este că nici şcolile şi nici autorităţile administraţiei locale nu au fost pregătite să implementeze astfel de programe educaţionale. Reprezentantul Guvernului în judeţul Argeş a prezentat şi lista celorlalte deficienţe constatate, respectiv:
– nu se efectuează triajul personalului (3 cazuri);
– nu se pastrează probele alimentare din meniurile servite (6 cazuri);
– masa se servește în sala de clasa neexistând o sala de mese (4 cazuri);
– lipsă autorizație sanitară de funcționare pentru obiectul de activitate desfășurat (7 cazuri);
– nu se calculează necesarul zilnic de calorii și substante nutritive (6 cazuri);
– nu se avizează meniul de către un cadru medical (5 cazuri);
– neinformarea consumatorilor cu privire la cantitatea neta, alimentul servit, indicatie alergeni etc (30 cazuri);
– lipsa analize coprobacterilogic și coproparazitologic pentru personalul care servește masa/control medical periodic (5 cazuri);
– transportul hranei la unitatea de învatamant de face necorespunzator(1 caz);
– personalul de deservire nu are cursuri de igiena (9 cazuri);
– lipsa proceduri operationale pentru cadrele didactice care desfasoara activitatea de verificare a servirii mesei (11 cazuri);
– nu se face dovada realizarii dezinfectiei, dezinsectiei, deratizarii (13 cazuri);
– nerespectarea termenului de completare și transmitere elemente contracte individuale de munca în registrul general de evidență a salariaților în format electronic (21 cazuri);
– lipsă cursuri securitate în muncă (11 cazuri);
– lipsă autorizație autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă (9 cazuri);
– lipsa regulamentului de funcționare/ordine interioară (4 cazuri).
– lipsă buletin de analiza privind potabilitatea apei – sursa proprie (1 caz).

Prefectul Cristian Soare a anunţat că va constitui o comisie de specialişti de la DSP, DSVSA, ITM şi ISJ, care să întocmească o metodologie de autorizare a serviciilor de preparare şi servire a mesei în şcoli, de care să se ţină cont atunci când se vor emite atutorizaţiile sanitare de funcţionare pentru unităţile de învăţământ.

„Vom continua, periodic, cu precădere în perioada premergîtoare inceperii anului şcolar, cu efectuarea de controale în şcoli pentru a verifica modul în care sunt furnizate aceste servicii de preparare şi servire a mesei”, a precizat Cristian Soare.

Reamintim cititorilor noştri că, la începutul lunii martie, 36 de elevi de la Şcoala nr. 16 Piteşti, cu vârste între 7 şi 11 ani, au ajuns la spital, după ce au consumat, în cantina unităţii de învăţământ, brânză cu mămăligă şi pulpe de pui la cuptor, cu piure de cartofi şi salată de varză albă, în cadrul programului after-school.

Adaugă un Comentariu

*