Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ARGEŞ: Primarul din Berevoieşti ştia despre sclavii din comună şi n-a făcut nimic!

ARGEŞ: Primarul din Berevoieşti ştia despre sclavii din comună şi n-a făcut nimic! 

sclavie arges 2

Primarul comunei Berevoieşti – Florin Bogdan Proca a ştiut că în localitate există minori care sunt supuşi la muncă forţată, însă nu a făcut nimic concret pentru identificarea şi salvarea acestora! Este concluzia la care a ajuns prefectul judeţului Argeş – Cristian Soare, în urma verificărilor întreprinse după ce poliţiştii au găsit, în data de 13 iulie, mai multe persoane ţinute în lanţuri şi obligate să muncească până la epuizare.

Cât priveşte adresele de informare către Poliţie la care a făcut referire primarul Florin Bogdan Proca, acestea au fost transmise la câteva zile după ce una dintre persoanele sechestrate, cu identitate necunoscută, a murit în condiţii suspecte în data de 1 noiembrie 2015. Poliţiştii, care efectuau cercetări cu privire la deces, i-au transmis edilului că, potrivit legii, are obligaţia de a efectua o anchetă socială. După două luni, primarul comunei Berevoieşti face, prin Compartimentul de Asistenţă Socială, o anchetă socială la domiciliul unui suspect, unde nu identifică minori sechestraţi sau supuşi la muncă forţată.

„Practic, în toată această chestiune de o gravitate extremă, primarul s-a limitat să trimită două adrese şi să efectueze formal o aşa-zisă anchetă socială în care nu a descoperit nimic.

Potrivit Legii nr.272/2004 privind protecţia copilului, primarul, prin serviciul de asistenta socială, dacă există motive temeinice de a supecta că viaţa şi securitatea copilului sunt primejduite iîntr-o familie, are dreptul să facă vizite la domiciliu şi să obţină informaţii despre sănătatea şi îngrijirea lor, iar dacă se constată că dezvoltarea lor este pusă în primejdie trebuie să anunţe de urgenţă DGASPC pentru preluarea acestora”, a punctat prefectul Cristian Soare.

CITEŞTE ŞI: Răpiţi şi ţinuţi în sclavie! Poliţiştii i-au găsit legaţi în lanţuri într-un sat din Argeş

Cristian Soare - prefect judeţul Argeş (Sursa foto:youtube.com)

Cristian Soare – prefect judeţul Argeş (Sursa foto:youtube.com)

Controalele efectuate la sediul Primăriei Berevoieşti arată, de asemenea, că 14 din cei 38 de suspecţi aflaţi în arest preventiv, beneficiau de ajutoare sociale, iar documentele justificative erau întocmite necorespunzător. Urmare acestor deficienţe, primarul şi secretarul comunei au fost amendaţi cu câte 7.500 de lei (câte trei sancţiuni fiecare), iar asistentul social cu 2.000 de lei (două sancţiuni).

Potrivit prefectului Cristian Soare, titularii dosarelor de ajutor social erau scutiţi temporar de orele de muncă în folosul comunităţii, în baza unor adeverinţe medicale emise de către un doctor ORL de la Spitalul Municipal Câmpulung, existând chiar situaţii în care ambii soţi au beneficiat de asemenea documente, eliberate în aceeaşi zi, în care era trecut aproximativ acelaşi diagnostic. Prin urmare, spune reprezentantul Guvernului în judeţul Argeş, se vor înainta sesizări către Casa de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor.

Cât priveşte situaţia persoanelor traficate de romii din Berevoieşti, cei doi minori, în vârstă de 11 şi 13 ani, sunt în acest moment în plasament în regim de urgenţă la Centrul din Piteşti, iar cei 12 adulţi au fost plasaţi la domiciliul lor, al părinţilor sau al rudelor, după cum urmează: Olt – patru persoane; Vâlcea – două persoane; Teleorman – două persoane; Argeş – două persoane; Dâmboviţa – o persoană şi Constanţa – o persoană.

Pentru a preveni pe viitor producerea unor astfel de fapte, Instituţia Prefectului Argeş va organiza întâlniri periodice cu primarii şi liderii comunităţilor mari de romi din judeţ. Primul dialog de acest gen se va consuma vineri – 29 iulie, începând cu ora 11:00, la Primăria comunei Valea mare Pravăţ, cu participarea liderilor romilor din Valea Mare Pravăţ, Cetăţeni, Stoeneşi şi Dragoslavele, a inspectorul şcolar pentru minorităţi, directorii instituţiilor de învăţământ din cele patru localităţi şi şeful secţiei rurale de poliţie din zonă. Următoarele întâlniri vor avea loc la Câmpulung (Lereşti, Bughea de Sus şi Bughea de Jos) – în data de 2 august 2016 şi la Vlădeşti (Aninoasa, Berevoiesti, Balilesti) – în data de 5 august.

VIDEO

Adaugă un Comentariu

*