Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 1, 2021
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » CĂLĂTORIE: Mormântul lui Arsenie Boca, locul unde credinţa este ca aerul de munte, tare şi curată!

CĂLĂTORIE: Mormântul lui Arsenie Boca, locul unde credinţa este ca aerul de munte, tare şi curată! 

prislop 4

Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului, continuă să adune la mormântul său de la Mănăstirea Prislop mii de români. Ieri, într-o zi obişnuită, curgeau dinspre Deva, Hunedoara şi Petroşani sute de autoturisme şi autocare cu pelerini. Strada şi parcările din faţa lăcaşului creştin-ortodox nu mai făceau faţă fluxului de autovehicule. Oamenii, coborau din maşini direct în noroaie. Nu am auzit pe vreunul să protesteze împotriva edililor locului. Tăceau şi călcau cu grijă prin mocirlă, prinşi de gânduri şi încrezători în efortul lor. Parcă şi starea deplorabilă a infrastructurii din zonă face parte din acest ritual al încrederii, al speranţei! Credincioşii ar fi înotat până la brâu prin pâmântul desfundat pentru a ajunge la locul unde odihneşte trupul făcător de minuni al lui Arsenie Boca. Nimic din jur nu îi interesa, voiau doar să se afle în preajma Sfântului Ardealului, să apuse să se închine, o dată sau de două ori, să sărute crucea şi să-l roage pe părintele Arsenie să mijlocească pentru ei în faţa lui Dumnezeu.

prislop 6

În nici o jumătate de oră, coada se întindea pe câteva sute de metri şi tot veneau creştini. Nimeni nu scotea vreun sunet de mirare când vedea gloata. Se aşezau în tăcere, închişi în problemele lor, şi priveau spre vârful colinei, unde vibra puternic credinţa. Vreo două mii de oameni aşteptau, calmi, cu licări de încredere în ochii, să ajungă lângă mormânt, să-şi poată hrăni speranţele, să intre pentru câteva zeci de secunde în comunicare cu divinitatea, să le ostoiască sfântul amarul cu care mulţi au ajuns aici.

Bătrâni, tineri, copii care încă nu înţelegeau rostul lor acolo, dar care se simţeau bine în mulţimea aceea de truditori ai rugăciunii, împleteau de zor cununa credinţei în Dumnezeu. La Prislop, poate mai mult ca în orice alt loc din ţară, curge zi de zi un adevărat râu al speranţei sublime. Ce poate fi mai frumos, mai divin!

O măicuţă se ocupa de păstrarea unui ritm, a unei cadenţe a întâlnirii cu sfântul, altfel cei aşezaţi la rândul colosal nu ar mai fi putut ajunge până la lăsarea nopţii lângă mormântul miraculos…

prislop 5

Arsenie Boca este considerat a fi, de mulţi ucenici de-ai săi, cel mai mare duhovnic român al secolului XX, ultimul sfânt al românilor. După ce a ajuns la Mănăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, unde a fost hirotonit preot se duce vestea în toată ţara despre harul său deosebit, despre vorba sigură, tăioasă, plină de tâlc şi povaţă sinceră. Mai întâi află credincioşii din ţinutul Făgăraşului, apoi cei din Ardeal, Muntenia şi Oltenia. Oamenii vin cu miile pentru a asculta cuvântul dătător de încredere al părintelui Boca. Mărturiile celor care l-au cunoscut, care au primit sprijin din partea părintelui Arsenie, sunt dovezi incontestabile, trainice, ale binelui pe care îl împărţea, ale minunilor săvârşite, ale credinţei sale.

Se spune că părintele Arsenie lua flacăra unei lumânări pe deget şi aprindea cu ea altă lumânare. S-a mai auzit că monahul a purtat, într-o noapte, o lumânare aprinsă prin furtună, fără ca ploaia şi vântul puternic să o stingă. O altă minune se leagă de însănătoşirea unei adolescente de 16 ani, paralizată, care a fost vindecată de Arsenie Boca. Prin chilia sfântului au trecut regele Mihai, mareşalul Ion Antonescu, ba chiar şi poetul Lucian Blaga. Părintele putea să citească direct în sufletele şi în mintea oamenilor. Le povestea trecutul, îi sfătuia, le comunica greşelile pe care le-au săvârşit dar şi ce trebuie să facă pentru a le fi bine. A fost prigonit de Securitate, urmărit la tot pasul şi în cele din urmă arestat şi trimis fără să fie judecat la muncă, la Canalul Dunăre-Mare Neagră. A stat acolo un an de zile. Au urmat alţi ani de închisoare la Timişoara, Jilava şi Oradea. Securitatea l-a urmărit continuu. Deabia pe 7 octombrie 1989, Arsenie Boca este scos oficial de sub „supraveghere informativă”, iar pe 28 noiembrie 1989 se stinge din viaţă la Mănăstirea Sinaia. „Sfântul Ardealului” a fost înmormântat pe 4 decembrie în cimitirul Mănăstirii Prislop, locul pe care l-a iubit cel mai mult.

prislop 3 prislop 2 prislop 1

Adaugă un Comentariu

*