Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » CONDUITĂ: 6.500 de organizaţii se supun regulilor Registrului de transparenţă al grupurilor de interese

CONDUITĂ: 6.500 de organizaţii se supun regulilor Registrului de transparenţă al grupurilor de interese 

Parlamentul-European k

Registrul de transparență al reprezentanților grupurilor de interese a fost înființat în 2011 și funcționează pe baza acordului interinstituțional (AI) dintre Parlamentul European și Comisia Europeană. Acest acord a fost revizuit recent de către un grup la nivel înalt coprezidat de vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, și de vicepreședintele Parlamentului, Rainer Wieland, și din care au făcut parte deputați din toate grupurile politice și un observator din partea Consiliului. Grupul a avut nouă reuniuni în perioada august – decembrie 2013 și a înaintat o listă de recomandări de îmbunătățire a registrului.

Până în prezent, aproape 75% din totalul entităților economice relevante și aproximativ 60% din ONG-urile care își desfășoară activitatea în Bruxelles sunt înregistrate. Numărul total al organizațiilor înregistrate este în prezent de aproximativ 6500. Conform unor estimări prudente, fiecare organizație include, în medie, cinci persoane, ceea ce înseamnă că cel puțin 32500 de reprezentanți ai grupurilor de interese se supun în prezent Codului de conduită al registrului.

Pentru moment, înregistrarea rămâne facultativă, ca urmare a lipsei unui temei juridic clar și evident pentru un registru obligatoriu, dar și a dorinței Comisiei și Parlamentului de a rămâne deschiși la un dialog cu toate părțile interesate, indiferent de statutul lor.

Adaugă un Comentariu

*