Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » CONSULTĂRI: Reprezentanţii elevilor şi studenţii discută la Guvern bugetul educaţiei pentru 2016

CONSULTĂRI: Reprezentanţii elevilor şi studenţii discută la Guvern bugetul educaţiei pentru 2016 

Vlad D. Cherecheş - preşedinte ANOSR (Sursa foto: ziarulunirea.ro)

Reprezentanţii elevilor şi studenţilor se întâlnesc astăzi cu prim-ministrul interimar, la guvern, pentru a discuta propunerile pentru Legea bugetului de stat pe anul 2016 în domeniul educației.

„Este pentru prima dată când premierul României provine din domeniul educațional și avem încredere că acest lucru se va reflecta pozitiv pentru învățământ în propunerea de buget pe care o va formula guvernul pentru anul 2016. Respectarea Legii Educației Naționale și alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educație este un obiectiv important, dar și mai important este să ne asigurăm că orice creștere bugetară se îndreaptă către capitolele care au cel mai mare nevoie de acest lucru, creșteri care să elimine inechitățile din sistem”, spune Vlad D. Cherecheș – președinte Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti don România.

ANOSR solicită Guvernului României ca, în proiectul de buget de stat pentru anul 2016 domeniul educației, să fie unul prioritar, iar dezideratul alocării a 6% din Produsul Intern Brut pentru acest sector să se transforme în realitate, cu creșteri bugetare punctuale pentru capitolele de referință pentru studenți și învățământul superior: fondul de burse, subvenția cămine-cantine, subvenția pentru transport și finanțarea de bază.

În urma unei analize realizate de ANOSR, reiese faptul că la nivelul Uniunii Europene doar Bulgaria alocă un procent din PIB mai mic decât România pentru învățământul superior, aflându-ne în continuare la coadă acestui clasament. Mai mult decât atât, între sistemul de învățământ superior românesc și cele europene există un decalaj care crește permanent, din cauza subfinanțării cronice a acestui domeniu în țara noastră.

„Studiul relevă faptul că în ultimii ani, în realizarea bugetului educației nu s-a ținut cont nici măcar de cei mai elementari factori economici, precum inflația, fapt care denotă o lipsă a unei viziuni de dezvoltare coerente asupra acestui domeniu. De asemenea, deși România a depășit criza economică, încă suntem foarte departe de nivelul bugetar pe care sistemul de învățământ l-a atins în anul 2008, an premergător crizei economice. Considerăm absolut necesar setarea acestui an ca punct de reper și încercarea recuperării diferențelor apărute în ultimii ani, care se adaugă faptului că nici măcar la acel moment nu eram aliniați mediilor Uniunii Europene privind finanțarea educației, dar eram mult mai aproape decât în prezent”, se arată într-un comunicat remis de ANOSR.

Adaugă un Comentariu

*