Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 23, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Adrian Ţuţuianu a desfiinţat Compania de Apă! „Interesul meu este să nu pierdem banii europeni”

DÂMBOVIŢA: Adrian Ţuţuianu a desfiinţat Compania de Apă! „Interesul meu este să nu pierdem banii europeni” 

ADI Apa 2

Proiectul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Dâmboviţa, implementat de către Compania de Apă prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, înregistrează la acest moment mari întârzieri în graficul de lucrări. Potrivit directorului interimar Mircea Constantin, urmează o perioadă de monitorizare atentă, timp în care consultanţii trebuie să transmită la Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene informări săptămânale cu privire la stadiul lucrărilor.

„Există riscul ca, după 3-4 luni de monitorizare, să se închidă contractele la nivelul realizat, dacă se vor constata întârzieri foarte mari. La nivelul Companiei am luat măsuri pentru a depăşi aceste riscuri. Vom vedea dacă vom reuşi acest lucru”, a explicat Mircea Constantin – director interimar la Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa.

mircea constantin, compania de apa 1

Decontările se efectuează cu dificultate şi ţin lucrările pe loc

În cadrul întâlnirii de astăzi a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apă (organism care reuneşte unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, Consiliul Judeţean şi Compania de Apă, ca operator regional), preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu a avut o poziţie foarte critică, în special la adresa conducerii Companiei de Apă.

„Vreau să fiţi zilnic pe teren. O să vin şi eu. Din cele 10 proiecte care sunt începute, vreau ca 8 să fie finalizate în octombrie-noiembrie, cel târziu. Dacă stăm la birou şi ne facem că supraveghem lucrările, nu realizăm nimic. Faceţi cât mai rapid decontările pentru că-mi scoateţi de la anumite firme oamenii în stradă. V-am dat exemplul IMUT Moreni, care a lucrat în subantrepriză şi mi-aţi scos 300 de oameni în stradă. Important este să ne facem toţi treaba. Puneţi-vă sistemul din cadrul Companiei de Apă la punct. De asemenea, urmăriţi calitatea lucrărilor la obiectivele de investiţii. Informaţiile pe care le avem este că acestea nu sunt corespunzătoare sau că se fac lucrări fără schimbarea de soluţie cum spune procedura”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

ADI Apa 3

Şeful judeţului a identificat mai multe cauze care au dus la întârzierea celor 10 componente ale proiectului privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Dâmboviţa. La acest moment, nu a fost finalizat decât un singur contract, cel privind staţia de epurare Târgovişte Sud.

„Au fost probleme în derularea contractelor, în special în modul de decontare şi, dacă decontările nu s-au făcut la timp, nu-i poţi impune contructorului să-şi facă treaba. Sunt şi întârzieri generate de atitudinea constructorilor, care nu înţeleg că noi avem un termen şi un obiectiv, acela de a absorbi fondurile europene. În al treilea rând, sunt situaţii în care firmele care au câştigat la licitaţie publică aceste contracte au intrat în procedură de insolvenţă şi a trebuit să găsim soluţii. Lucrul ăsta s-a făcut printr-o instrucţiune a Ministerului Fondurilor Europene. Deci, nu oricum. Totul, pentru a nu relua procedura de achiziţie publică, fiindcă am fi putut să ne blocăm şi să nu le mai terminăm niciodată”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Cea mai dificilă situaţie o întâlnim la Titu, unde contractul privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare a tot fost relicitat, îar în momentul de faţă s-a deschis din nou procedura în sistemul electronic de achiziţii publice. Pentru celelalte opt componente, Adrian Ţuţuianu a cerut ferm conducerii Companiei de Apă să se preocupe astfel încât să fie finalizate cel târziu în luna noiembrie. De precizat că toate au beneficiat de cel puţin o prelungire a termenului de definitivare stabilit prin contractul de finanţare.

„Ne-am pozat în faţa presei că dăm drumul la apă, iar la Schela Mare tot nu este apă”

Şeful judeţului este nemulţumit şi de modul cum se derulează lucrările pe cele două componente de reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare din municipiul Moreni.

CITEŞTE ŞI: „Zeci de milioane de euro pentru apă şi canalizare la Moreni. Locuitorii din Ţuicani scapă şi ei de sete!”

„Am discutat la Schela Mare, în urmă cu două luni, că dăm drumul la apă. Am fost acolo, am pornit motoarele, ne-am pozat cu presa locală, dar astăzi nu e apă în Schela Mare. Că e comic, că nu e comic… Trebuia să luaţi de mână primarul şi constructorul, să vă duceţi la CNI, să faceţi o predare parţială şi să rezolvaţi problema. Degeaba avem apă pe conductă, dacă oamenii nu au apă să se spele. Mă sună pe mine zilnic”, s-a revoltat Adrian Ţuţuianu.

Situaţii problematice sunt şi în alte localităţi din judeţ, iar conducerea Companiei de Apă nu a avut un răspuns la acuzele preşedintelui Consiliului Judeţean. .

Vrem bani, dar nu ne grăbim să demarăm achiziţiile publice

Întâlnirea ADI a continuat cu analiza punctuală a problemelor întâmpinate de către unităţile administrativ-teritoriale interesate să acceseze fondurile din economiile disponibile pe POS Mediu 2007-2013, în vederea derulării unor proiecte noi. Şi în acest caz întârzierile sunt mari, până la acest moment fiind scos la licitaţie un singur contract din cele 17 care ar putea obţine finanţare.

CITEŞTE ŞI: „Licitaţii întârziate nepermis de mult! Preşedintele Adrian Ţuţuianu s-a supărat pe cei de la Compania de Apă”

„Este scandalos şi, dacă pierdem vreun leu, vă spun că devin principalul adversar al Companiei de Apă. S-a asigurat stabilitatea Companiei şi nu înţeleg că nu ne facem treaba. Nu am grupuri de interese în spate. Interesul meu este să luăm toţi banii europeni din economii. Faceţi ce trebuie ca să mişcăm lucrurile. Eu v-am dat oamenii din Consiliul Judeţean, ca să pregătească documentaţiile pentru licitaţii”, a spus Ţuţuianu.

ADI Apa 1

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, dacă nu se mişcă rapid, judeţul Dâmboviţa riscă fie să nu mai prindă bani, fie să nu mai aibă suficient timp la dispoziţie să-i cheltuie. Oricum am privi lucrurile, calculele dau prost.

POS Mediu 2014-2020, în pregătire

Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei ADI Apă de vineri, 4 iulie, a vizat stadiul implementării Programului Operaţional Sectorial Mediu 2014-2020 (POS Mediu II). Primarii au fost informaţi de către conducerea judeţului că, pe site-urile ministerelor de resort, a fost publicat deja un draft al acordului ce va fi în cheiat cu Comisia Europeană.

„În procent de 98%, contractul va rămâne în această formă. Prin urmare, pregătiţi-vă proiecte! Nu vreau să avem impresia că unii beneficiază de tratament privilegiat. Este simplu să facem gargară politică! Vă spun de pe acum, depinde de hărnicia fiecăruia să accesaţi fondurile europene”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

 

 

Adaugă un Comentariu

*