Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 22, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Demersuri pentru menţinerea transportului feroviar de călători spre Pietroşiţa

DÂMBOVIŢA: Demersuri pentru menţinerea transportului feroviar de călători spre Pietroşiţa 

Sursa foto: Consiliul Judeţean Dâmboviţa

Autorităţile din judeţul Dâmboviţa şi-au unit forţele cu parlamentarii, într-un demers care vizează menţinerea în circulaţie a trenurilor de călători pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa şi retur. Astăzi, la iniţiativa senatorului Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Alin Manole şi prefectul Antonel Jîjîie au primit vizita directorului general al CFR Călători – Iosif Szentes.

La întâlnire au participat deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, primarii localităţilor din zona de nord a judeţului, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi mediului de afaceri, scopul fiind acela de a găsi soluţii pentru eficientizarea transportului feroviar de călători spre şi dinspre Pietroşiţa, astfel încât circulaţia trenurilor să nu fie suspendată.

Directorul general al CFR Călători a făcut apel la necesitatea creşterii numărului de abonamente în rândul elevilor şi studenţilor, dar şi al persoanelor care fac naveta în interes de serviciu. Întâlnirea a continuat cu o vizită de lucru la Gara Târgovişte Sud, unde a avut loc o discuţie tehnică cu conducerea acesteia.

Tot astăzi, în Parlament, deputatul Corneliu Ştefan a adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Şova, pe această temă.

corneliu stefan cfr

„Domnule ministru,

Conducerea Societăţii Naţionale Căile Ferate Române intenţionează să suspende, din nou, traficul feroviar pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa şi retur. Ca şi în anii trecuţi, motivul unei astfel de decizii este generat de nerentabilitatea curselor CFR de călători.
Este adevărat că rezultatele financiare sunt sub aşteptări, că numărul de pasageri este redus, dar nu trebuie să disperăm! Judeţul Dâmboviţa trece printr-o serie de transformări şi trebuie să privim în viitor, spre ceea ce se va înfăptui în plan economic şi social.

Domnule ministru,

Drumul Naţional 71, Bâldana-Târgovişte-Pietroşiţa-Sinaia, este inclus într-un program de reabilitare şi modernizare la patru benzi şi este nevoie ca, în perioada de desfăşurare a lucrărilor, transportul de călători să fie preluat de calea ferată, evitându-se astfel ambuteiajele auto.
De asemenea, SC Arctic SA, cel mai mare producător de electrocasnice din România, va deschide o fabrică de maşini de spălat la Ulmi, lângă municipiul Târgovişte. Vor lucra aici şi la furnizorii de subansambluri, peste 3.500 de oameni. Evident, aceştia vor fi nevoiţi să facă naveta, inclusiv dinspre localităţile din nordul judeţului! Conducerea Arctic SA a anunţat că va deschide prima linie de producţie anul acesta.

Domnule ministru,

Transportul feroviar de călători Târgovişte-Pietroşiţa şi retur este indispensabil şi pentru dezvoltarea turismului în zona montană a judeţului Dâmboviţa. Ministerul Turismului a lansat în consultare publică, la sfârşitul anului trecut, hotărârea privind atestarea zonei Moroeni-Padina-Peştera din Munţii Bucegi ca staţiune turistică de interes naţional. Demersul va fi finalizat cel mai probabil în acest an. Este clar, aşadar, că numărul călătorilor cu trenul va creşte.

Spre nordul judeţului Dâmboviţa se vor îndrepta foarte mulţi turişti, iar studenţii şi pensionarii în mod deosebit vor alege trenul, având în vedere că beneficiază de facilităţi. Odată atestată Staţiunea Moroeni-Padina-Peştera, vor exista curse auto de călători din Gara Pietroşiţa până sus în munte, astfel că nimic nu-i va împiedica pe turişti să vină cu trenul până aici şi apoi să-şi continue drumul cu autobuzul.

Nu putem trece cu vederea nici oraşul Pucioasa, recunoscut la nivel de ţară ca staţiune de odihnă şi tratament balnear şi care dă semne puternice de revigorare şi în plan economic. Administraţia locală a reuşit să atragă aici investitori importanţi, care dezvoltă capacităţi de producţie unde vor lucra sute de oameni din localităţile din nordul judeţului.

Domnule ministru,

Observaţi, aşadar, că transportul feroviar de călători pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa şi retur are viitor! Prin urmare, consider că este inoportună ideea factorilor de decizie din cadrul SNCFR de a suspenda trenurile pe acest traseu şi vă rog să aveţi în vedere menţinerea curselor CFR Târgovişte-Pietroşiţa şi retur”, se arată în textul interpelării pe care deputatul Corneliu Ştefan a adresat-o ministrului Lucian Şova.

Adaugă un Comentariu

*